PodSvojoStreho.net Nepremičnine Nakup, prodaja in pravna vprašanja Neplačilo are

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ara pri sklepanju prodajne pogodbe za nepremičnine je po mojem v večini primerov povsem nepotrebna in nesmiselna pravna folklora.

Prvi razlog: pravna narava are je dokaz o sklenitvi pogodbe. Prodajna pogodba za nepremičnine mora tako ali tako biti sklenjena v pisni obliki, zato je plačevanje are v znamenje sklenitve pogodbe nesmiselno.

Drugi razlog: v večini pogodb ima ara funkcijo odstopnine (stranka, ki odstopi, izgubi aro ali mora plačati dvojno aro nasprotni stranki). Gre za veliko tveganje, predvsem za kupce. Razen če večina ljudi računa na loterijo, da bo nasprotna stranka odstopila od pogodbe in bodo dobili dvojno aro, ne pomislijo pa, kaj če bodo oni ta stranka ali če are sploh ne bodo dobili. Možnost odstopa od pogodbe z z vrnitvijo are ali plačilom dvoje are pa je tudi neke vrste tveganje.

Plačevanje are pred podpisom pogodbe pa je sploh trapasto, saj kupec v tem primeru nima nobene zaščite. Če se ara že plačuje, se plača šele po sklenitvi pogodbe. Takoj po sklenitivi pogodbe kupec v zemljiško knjigo vloži predlog za predznambo pridobitve lastninske pravice, ko je v zk plomba, pa šele plača aro. Šele takrat ima namreč zavarovan vrstni red pridobitve lastninske pravice (kar pa seveda ni zavarovanje za vrnitev are). Zato je aro smiselno deponirati pri notarju.

Bolj je smiselno namesto are prvi del kupnine šteti enostavno za prvi del kupnine, ki se plača po podpisu pogodbe in nekem zavarovanju (npr. predznamba), praviloma v višini davka na promet nepremičnin, ki ga (praviloma) plača prodajalec.
Te lahko vprasam, koliko nepremicnin si kupil in koliko prodal?

Ara ima svojo vlogo se danes, ceprav je ta navada najbrz stara odkar ljudje trgujejo.
In ce bi bila res nesmiselna, se ne bi ta, po tvojem pravna folklora, obdrzala vse do danes ;-)

Kot prodajalec ne bi sel placati DPN, ce kupec ne bi nakazal are.
Kot kupec pa tega seveda tudi ne bi pricakoval od prodajalca.
Ni nujno, da ima prvi obrok kupnine, iz katerega prodajalec plača davek, pravno naravo are ali are kot odstopnine. Odstop od pogodbe pa je možno doseči tudi na druge načine.

Da gre za pravno folkloro pri prodaji nepremičnin pa sem napisal zato, ker se ara ponavadi pojavlja v raznoraznih znucanih obrazcih, ne da bi podpisniki sploh vedeli, v kaj se spuščajo in ali je to potrebno ali ne. Je pač sestavni del obrazcev in se uporablja če je treba ali ne.
To si ze povedal, nisi mi pa odgovoril na vprasanje ;-)
Ampak saj ni treba.... Lepo nedeljo se naprej.
Da ne pozabim na bistveni odgovor: kupil sem eno nepremičnino, prodal še nobene Big Grin (sem jih pa že veliko prebral in sestavil).
Kupil brez are?
Ja, nakup je bil brez are.
spiritus Napisal:Da ne pozabim na bistveni odgovor: kupil sem eno nepremičnino, prodal še nobene Big Grin (sem jih pa že veliko prebral in sestavil).

Nepremičnin ali pogodb?
:lol:
Ara - se ve, kaj je in čemu je namenjena.
In prav je - da je. In prav je, da je tudi vse ostalo povezano z aro tako kot je.

Posli - so resna zadeva, nakup in prodaja nepremičnin pa še posebej.

Nenazadnje se are ne daje kar tako - za vsako stanovanje ali hišo, ki si jo nekdo ogleda.

Tudi za razno razne "posle" je treba dat "bančno garancijo za resnost ponudbe". Verjetno je tudi to brez veze - ne de? :mrgreen:

Iz moje prakse, pa je več kupcev "nategnilo" prodajalce, kot pa obratno. In to ravno v smislu - resnosti in korektnosti.
Danes je bil kupec na ogledu, se je strinjal s ceno in pogoji, are ni dal, po prespanih par nočeh in še par ogledih, pa se začne ............ nategovanje. Pa to ni v redu, pa ono je treba popraviti - vse v smislu zbijanja cene prodajalcu. In prodajalec čaka in se grize, ostale kupce pa je morda zavrnil, ker je na "besedo" verjel prvemu.

Fantje - ara 10%, če si resen kupec in si se odločil kupiti.
Če si blefer ali ............, potem pač ne daš nič, in tako je tudi prav, samo, ko je kaj potem prodano - ne jokat, da je komu kdo kaj speljal pred nosom.

Prav tako so vsi formalni postopki glede prodaje in nakupa nepremičnin že dalj časa jasno določeni. Pogodbe, notarji, odvetniki in ostale zadeve.
Kdor misli, da je bolj kvalificiran in bolj "pameten", kot stroka - tudi prav. Vendar se take avanture običajno končajo na sodiščih, ker se zadeve - ta pametnim - ponavadi zapletejo, ker so pozabili na to ali ono malenkost. :mrgreen:
plačana ali pa neplačana ara, kolikor jaz vem ima vsak kupec potrošniško pravico od pogodbe odstopiti v 15 dneh po podpisu oz.nakupu (pa naj bo to stanovanje, avto ali pa 1l mleka kuplenega pri najboljšem sosedu - če je v takem stanju kot pri nakupu).
Ne mešat 1l mleka ali ženskih sandalov Confusedhock: za 50€ in nepremičnine za 300 jurjev.
Ni čisto tako kot pišeš in ni vseeno kak je predmet pogodbe. Je še veliko tega - pri trgovanju z nepremičninami.
Je pa štala - res, ker nekdo, ki žemlje prodaja, misli da je nepremičninski posrednik in da je žemlja = hiša. :evil:
+100!
papez46 Napisal:Ne mešat 1l mleka ali ženskih sandalov Confusedhock: za 50€ in nepremičnine za 300 jurjev.
Ni čisto tako kot pišeš in ni vseeno kak je predmet pogodbe. Je še veliko tega - pri trgovanju z nepremičninami.
Je pa štala - res, ker nekdo, ki žemlje prodaja, misli da je nepremičninski posrednik in da je žemlja = hiša. :evil:

še enkrat+100
a to da vsak po 100€? Smile
:oops: Na mojem TRR-ju ................jih še ni! :lol: :lol: :lol: :lol:
1 2 3 4 5
Iskanje po temi