PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Toplotna črpalka

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Logično in imaš prav!
Po podatkih, ki so dani, pa je tehtnica močno nagnjena na TČ, ki jo predlaga Telmos.
Pozdravljeni!
Mene pa še vedno zanima, kako je z LT Yutaki combi 11 kW od Hitachija? Prodajalec trdi, da ogreva non stop DV do 60 st, ko se temp spusti pod -5, mu začnejo pomagat elektro grelci.
Zanima me tudi, na koliko % minimalne moči se lahko spusti njihov inverter, če kdo ve?
Pa še eno vprašanje bi imel. Kakšna se vam zdi Atlantic Excelia, so kaki problemi z njo? To je drugače Fujitsu mašina?
Hvala za odgovore
Hmmm, zgleda, da je tule vojni zločin omenjat Hitachi al pa Atlantic, ko mi nihče ne more odgovorit na preprosta vprašanja, ali pač???

Lp
Homer Napisal:
sašo65 Napisal:pozabljaš, da ima zubadan »Flash Injection« :?:
Pričakujem, da lahko navedeš moč za temperaturo DV 60 stopinj pri zunanjih temperaturah -5, -10, -15 in -20 stopinj!

Kolikor vem, dosega Zubadan temp. DV 60 stopinj do -15 stopinj zunanjee temperature, potem pa krivulja pada do 48,5 stopinj pri - 25 zunaj. Ne vem, če to zmore tule tako opevana Altherma?
Navedel si kakšno temperaturo dosega pri določeni zunanji temperaturi.
Mene pa je zanimalo kakšno moč dosega pri določeni temperaturi (zunanji in notranji)

PS: Očitno ima LT Yutaki combi 11 kW zelo malo uporabnikov in komentarjev ni
facafacon Napisal:Pozdravljeni!
Mene pa še vedno zanima, kako je z LT Yutaki combi 11 kW od Hitachija? Prodajalec trdi, da ogreva non stop DV do 60 st, ko se temp spusti pod -5, mu začnejo pomagat elektro grelci.
Zanima me tudi, na koliko % minimalne moči se lahko spusti njihov inverter, če kdo ve?
Pa še eno vprašanje bi imel. Kakšna se vam zdi Atlantic Excelia, so kaki problemi z njo? To je drugače Fujitsu mašina?
Hvala za odgovore
Verjetno se Yutaki po načinu delovanja ne razlikuje kaj preveč od ostalih inverterjev. To, da bi črpalka ogrevala non stop na 60 C je mogoče celo možno, če se tako nastavi. Je pa zelo potratno. Inverter deluje odvisno od trenutnih potreb oz. od načina ogrevanja (talno, radiatorji). Se pravi, da ima razpon od 28 C, lahko tudi manj in max. do 60 C. Kdaj se pa vklopijo grelci, pa je zopet odvisno od nastavitev. Če črpalke delujejo tudi pri -20, to pomeni, da takrat ne potebujejo grelcev. Seveda pa ti to v praksi odsvetujem. Sam sem jo imel na začetku nastavljeno na -15, zdaj na +2. Raje imam, da se kompresor takrat manj obremenjuje.
Razlike med Atlantis in Fujitstu ni. Gre za isto črpalko z različnimi imeni. Tudi ta črpalka lahko ogreva do 60 C, vendar praksa je pokazala, da zelo redko (v primeru ogrevanja na urnike pri radiatorskm sitemu) potrebuje več kot 40 C. Drugače pa v povprečju nekje med 30-38 C, odvisno od izolacije, površine radiatorjev itd.
Citat:Tudi ta črpalka lahko ogreva do 60 C, vendar praksa je pokazala, da zelo redko (v primeru ogrevanja na urnike pri radiatorskm sitemu) potrebuje več kot 40 C. Drugače pa v povprečju nekje med 30-38 C, odvisno od izolacije, površine radiatorjev itd.
Da ne bi bilo kakšnih nesporazumov, je tu treba dodati, da radiatorsko ogrevanje s 40 ali manj stopinjami vtoka deluje z nekaj predpostavkami.
1) da je hiša izolirana in s sodobnimi okni
2) da so radiatorji dimenzionirani za tako ogrevanje
Imam izolacijo 5 cm kombi plošče in ne ravno ogromne radiatorje, pa je 40 stopinj dovolj.
Pri kateri zunanji temperaturi?
Pri barjanski
Pri kolikor toliko izolirani hiši in ne premajhnih radiatorjih, ob neprekinjenem ogrevanju skoraj ni primera ko bi bi bilo potrebnih več kot 50°C
Ponavadi večino ogrevalne sezone zadostujejo temperature okoli 40°C
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
Če že imam "problem", je takrat ko črpalki zmanjka moči, pa izstopna voda ne presega 35-36 stopinj. ( Ima pa TČ takrat boljši COP Sad ) Takrat je treba kaj "dodat" ... Pri 40 je bilo vedno dovolj toplo.
Bom uporabil to temo.

Dve vprašanji oziroma dilemi:
1. A je res, da če imaš kompletno toplotno črpalko zunaj (da je v enem kosu, in zunanja in "notranja" enota), da lahko ob večdnevnem izpadu elektrike ob minusu zmrzne oziroma se uniči?
2. A je res, da v primeru toplotne črpalke iz dveh delov problem dobra izvedba, ker če je toplotna črpalka narejena v kompletu v tovarni je že testirana itd in je lažje samo povezavo naresti v objekt.
1. Je res.
2. Če instalater nima pravega orodja in izkušenj je tudi to res, drugače pa ni problemov.
<!-- w --><a class="postlink" href="http://www.telmos.si">www.telmos.si</a><!-- w --> - enostavne rešitve so vedno najboljše!
Pa se temu da kako izogniti? Ob žledu sem imel namreč daljši čas izpad elektrike. OK, ravno zmrzovalo ni, ampak npr. greš pozimi na dopust, vrže varovalko ven in je lahko par dni minus.

Aha razumem.

Hvala za odgovor.
1 2 3 4 5 6 7 Pojdi na stran 
Iskanje po temi