Evo, danes bil na ogledu kotla Stadler GT v WVTerm-u. Na žalost samo razstavljenem...
Sicer podajam samo laično mnenje, vendar je prvi vtis zelo dober. Navdušila sta me tako kotel kot tudi predstavitev prodajalca v industrijski prodajalni. Pa bom šel kar po vrsti:
- Kotel ima litoželezno vplinjevalno šobo. Točne prednosti/slabosti v primerjavi s šamotnimi ne poznam, predvidevam pa, da nobena ni večna. Gospod v prodajalni je po 5ih letih delovanja svojega GT-ja (brez LS) opazil le majhne površinske poškodbe. Je pa omenil, da je življenjska doba močno povezana z vlažnostjo kuriva. Cena nove šobe: cca 50€
- Nakladalni prostor omogoča kurjenje s poleni dolžine 55cm, kar je super. Na splošno pa mi zadeva deluje nekoliko bolj robustno, kot pri CM Biotec LS kotlu, ogledanem v MIX-u...
- Izgorevalna komora je pravokotne oblike, obložena s pravokotnimi šamotnimi opekami. Glede same enostavnosti menjave, se mi to zdi zelo praktična rešitev, saj bi v skrajni sili ob potrebni menjavi dejansko sam "ulil" šamote. Glede na to, da je GT dejansko šele drugi vplinjevalni kotel, katerega sem videl v živo, težko rečem, če okrogla izgorevalna komora omogoča še boljše izgorevanje. Naj me mojstri popravijo in izobrazijo!
- Kotel ima glede na moč (20,25,30 kW) lahko 4,6 ali 8 cevnih izmenjevalcev. Zadeva je po moje standardna kot pri ostalih kotlih. Sem pa opazil, da turbulatorji praktično ne drgnejo cevnega registra, torej s potegom ročice očitno le otreseš morebiten prah iz njih, torej kakšne čistilne funkcije nimajo. Precejšen minus. Seveda pa je vse spet odvisno od kvalitete (suhosti) kuriva. Je pa čiščenje izmenjevalcev sila enostavno, če do potrebe seveda sploh pride. Izmenjevalce naj bi se čistilo 2x letno, oz. po potrebi.
- Kotel ima Belimo pogon in LS. Spet, vse kar naj bi imel spodoben kotel...
- Vključena že osnovna Seltron regulacija za ZTV.
Kot sem že rekel, o samem kotlu sem dobil kar dober občutek. Me pa je prav tako dosti navdušila tudi klasika - Central 28, vendar gredó v njega le 33 cm dolga polena...
Bom pa imel pri kakršni koli peči težavo z varovanjem kotla - ob izpadih elektrike ostanemo brez vodovoda, torej bo potrebno kakšno zadevo "počarati" z UPS-om, ali pa s klasičnim kotlom s samson loputo, in kakšno darovano mašo, da vse skupaj ne odnese v luft
Pa še eno nepovezano vprašanje: Vremenska regulacija, ali termostatski ventili po prostorih + časovno nastavljena črpalka ogrevalnega radiatorskega kroga?
LP :wink: