Olivia Napisal:JohanR, kakšna je razlika, če izgubiš pri investiciji v nepremičnino ali investiciji v delnice? Tisti, ki izgubljajo pri nepremičnini 10 % joj joj joj, ko so pa drugi pri delnicah par sto procentov pa... so slabo razmišljali kajne? :mrgreen:
Folk, ki razmišlja na tvoj način, je dvigoval cene do višine, ki ni realna. Vse 'temne' stvari nas res čakajo, med drugim tudi zaradi tega. Omejitev do kje bodo rasle cene nepremičnin ni nebo. Je kupna moč. In počasi že kaže zobe.
Bi bila tako dobra Olivija in mi razložila razliko investicije v lastno nepremičnino ali špekulacije z izvedenimi finančnimi inštrumenti, katerih osnova so bile ameriške hipotekarne obveznice. Lepo prosim. In ko boš že razlagala, si hkrati odgovori na vprašanje špekulativnosti in razlike "jojanja", če se nekomu sesuje življensko nujna investicija in špekulacija.
Dokler bodo temelje slovenski ekonomiji dajali policaji, ki ugotovijo, da je naftni posel nedonosen in ga odprodajo, nato pa zagonijo vso družinsko srebrnino (Droga, Kolinska, blagovne znamke kot so Barcafe, 1000in1 cvet, Cockta, ...), se jebejo med seboj, nato pa dajo ravbarsko, da zagonijo ves kapital naših dedov za Potemkinove kapitalske deleže v izropanih podjetjih, tvoje jadikovanje nima prave vrednosti.
To ni forum, v katerem bi razpredali o odkupu produkcijskih sredstev od predhodnih generacij (beri penzije naših tastarih), to tudi ni forum kjer bi razni Polanci razlagali svoje veleideje.
Osnova ekonomije je realna dobrina. In to je tudi zazidljivo zemljišče. Na tem se gradi. Ker je ta dobrina omejena je njena cena stvar ekonomike: kaj, kako globoko, še bolj pa kako široko in kako do meje sosedov lahko postavim svoj kolos, kjer bom prodajal stanovanja. Hilda bi Celovške dvore lahko prodajala po 2.000 EUR+DDV in bi ustvarila 6-7% profita po odštetju vseh stroškov. Ne ona je prišla ven s ceno 3.600 EUR/m2. Zakaj? Ker je morala plačati razne "bratiće", da so ji omogočili to gradnjo, da je plačala obveznosti za 10 let nazaj (dolgovi do podizvajalcev), da je plačala pokvarjene bančnike, ki so ji prodali zemljišča po 200% napihnjeni ceni, da je pokrila šrotovino, kordešijo in bavčarjevino za nazaj ...
... ki pa je nastala s "trgovanjem s kapitalskimi deleži slovenskih vele-super-duper" podjetji.
Ali si morda vložila denar v Googlove delnice ali delnice svetovnih tehnoloških podjetij?? Ali pa si jih zaupala našim BORZNIKOM?!
Stanovanja niso draga zato, ker jih je kupovala raja. Stanovanja so draga, ker so jih kupovali "japiji" ki so služili na budalah, ki so vlagali v naš kapitalski trg. Se je dalo zaslužiti, vendar, ko si ti prebrala v Financah, da je vrednost padla za 30 - 70%, so tvoji BORZNIKI že vnovčili svoje dobičke. Ko so japiji in "veliki trgovci (beri: nategnjeni vlagatelji) s kapitalskimi deleži" spušili ves svoj in "other's people money", so nehali kupovati stanovanja. Raja se je upešala že bistveno prej (pri cca 2.500 EUE/m2). In na trgu so ostala so draga stanovanja, ki si ga vlagatelji tvojega tipa pač ne morete privoščiti, ker ste vse zagonili v špekulacijah.
Mi ,ki se pa zapufamo za 30 let, pa lahko. Zakaj? Zaradi odrekanja. Generacija špekulantov tipa "marijaksebi" ne namerava delati do 65 leta. Čimprej nagrabiti milijonček, nato pa živeti do konca svojih srečnih dni od špekulacij. Delajo naj tisti, ki imajo pufe na 30 let.
Ne samo, da ste razbili vsa jajca, ki ste jih imeli :twisted: polomili ste tudi košare. :lol:
Uf, ne da se mi več. Sem bolj Mencingerjeve sorte (leta pa to), pa tudi realekonomist.
Naučili so me pa nekaj: "Če hočeš z nečim trgovati, moraš to tudi najprej ustvariti!"