PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Napeljave Tlak v centralni pada

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ekspanzijska je?
Je napumpana?
Na kakšen tlak?

Tlak, ki ga imaš v mirovanju (0,9 bar) je ok in se ob vklopu črpalke poveča minimalno, meni tvoj cel bar razlike zelo diši po težavah z ekspanzijsko posodo.
Mi o avionu, pilot iz gozda....
tako je
ekspanzijska je
je pa zadeva stara 14 dni in ob zagonu je bilo notri še kar nekaj zraka, zato sem izmenično odzračeval in filal sistem, tako da je tlak bil nekje med 1-1.5 (do 1.5 mi je napolnil monter).
Zarad te zmešnjave z zrakom nisem točno vedel kako stabilen je tlak. Zdaj se mi zdi da je sistem brez kakšnih zračnih ,,žepov,, .

če odzračim/napolnim sistem z vodo (minimalna količina), se na tlaku zelo hitro pozna
Mi lahko mogoče pomagata in pojasnita sledeče glede ekspanzijske:

Kam se da merilec tlaka da se preveri koliko je napolnjeno? Kakšen?
Kako lahko preverim ali je zraka preveč ali premalo?

na vrhu posode je en črn gumb, pod njo, na cevi ki vodi do nje pa nek ventil, priključek (verjetno za zrak nafilat??)
Citat:na vrhu posode je en črn gumb, pod njo, na cevi ki vodi do nje pa nek ventil, priključek (verjetno za zrak nafilat??)
Če izgleda kot ventilček avtogume, je ta pravo. Pritisk izmeriš takrat, ko je pritisk vode nizek = manj kot pritisk plina. Če je približno enako, za pravilen izmerek, izpusti nekaj vode.
Nimam časa - sem v penziji!
Mah, škoda je, ker ekspanzijske posode niso prozorne.
@03pomlad
Preberi tole:
<!-- l --><a class="postlink-local" href="http://www.podsvojostreho.net/forum/search.php?keywords=velikost+ekspanzijske&submit=">search.php?keywords=velikost+ekspanzijske&submit=</a><!-- l -->
Žerjavar:
sem na hitro pritisnil ventilček in notri je zrak.

TČ je mirovala, preveril sem če je na vrhu zalogovnika kaj zraka,... tlak vode je bil po tem cca. 0.3 bar.
Izmeril sem tlak v ekspanzijski in kaže 1,8 bar.

Kaj porečeš?
Da je razlika med obema prevelika.
03pomlad Napisal:,... tlak vode je bil po tem cca. 0.3 bar.
Izmeril sem tlak v ekspanzijski in kaže 1,8 bar.
Ogrevalni sistem je za dve etaži. Tlak plina v raztezni zadošča 0,6 bar.

Ob hladnem sistemu in mirovanju črpalk izpusti toliko vode, da bo tlak vode 0,4 bar ali manj. Izpuščaj plin, da dosežeš tlak 0,6 (lahko 0,7) bar. Dopolni vodo na 0,8 (0,9) bar. Nadaljuj z ogrevanjem.

Če ti kdaj pade tlak vode izpod tlaka plina takoj dopolni vodo.
Če opaziš večje nihanje tlaka vode med ogretim in hladnim stanjem kontroliraj tlak plina.
HVALA!
S kaksnim manometrom merite tlake okoli pol bara. Tisti obicajni za kompresorje in gume pumpa so pod barom "neuporabni". Moram kaj pametenga in poceni najti (eBay). V nasih trgovinah bo itak najbrz faktor x. Sem ravno kupoval nek izdelek za ženo. X je bil v lokalni trgovini 5. Nujno kolicino kupil, zvecer pa nabavil na ebayu zalogo.
nekje se videl namenski manometer za merjenje tlaka v ekspanzij,
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.caleffi.com/slovenia/sl/catalogue/manometer-za-testiranje-ekspanzijskih-posod-556000">http://www.caleffi.com/slovenia/sl/cata ... sod-556000</a><!-- m -->
Ta je čisto obicajni. Da je slucajno se malo nenatancen, pa malo slabo vidis, si hitro na 0,8 namesto 0,6. Manometer bi moral Imeti skalo recimo do 2 bara. 5 barov je polna kapa.

admin - zamenjava slikce z majhno

Recimo

Priložene datoteke
.jpg   mamometer.jpg (Velikost: 18,97 KB / Prenosi: 1074)
Vzameš manometer za 0-4 bare, cev od stare pumpe za avto, zmontiraš skupaj (mal se znajdeš) in imaš za vedno.
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.seltron.si/manometer-aksialni-fi-63-mm-0-2-5-4-bar-r-3-8-zn.html#.Vl_34PD-Z8E">http://www.seltron.si/manometer-aksialn ... l_34PD-Z8E</a><!-- m -->
Preveč komplicirate z temi decimalkami. Sam sistem je dizajziran da deluje recimo od 0,5 bar, ki je pogojen z vgrajenim varnostim elementom da ne bi delovalo brez vode (opcijsko ponavadi na plinskih in bolših naftnih pečeh) in pa tam do max 3 bare, ki je pogojen z varnosnem ventilom za izpust odvečnega tlaka.
Glede na vse to naj bi bil tlak recimo od 1-2 bara idealno, imamo 0,5 bara fore na spodnji meji in pa cel bar na zgornji.
Tlak v centralni pada? Tlak lahko pada v primeru da nekaj uhaja iz sistema. Kaj uhaja pa je nedifinirano. Uhaja lahko voda ali zrak. Nekaterim ni jasno da v vodi ki jo z vrtno cevjo iz omrežja filajo v sisteme nehote preide v sistem tudi do 15% kisika, ki se pri temperaturi na 60stC intenzivno začne izločati iz vode tako da imamo po sistemu dva medija vodo in zrak. Zato čisto enostavno z predpostavko da nam voda ne pušča na sistemu je edina možnost da nam uide zrak skozi odzračevalne lončke. Za to pa obstajajo ekspanzijske posode, prvotno zaradi raztezkov pri segreti vodi ter za zapolnjevanje prostora katerega je ušel zrak. Raztezne posode ponavadi v kompaktnih plinskih pečeh in podobno so po mojem mnenju zadostne samo za kotel in pa kakšna dva radijatorja naši montažerji pa obesijo gor dvoetažno hišo..Volumen raztezne posode mora biti vsaj 10% volumna vse vode v sistemu, ker se voda pri režimu ogrevanja razširi za 6% cca. 4% pa nam ostane za odzračevanje. Se pravi če imamo sistem z cca.200l potrebujemo vsaj 20l posodo predpolnjeno na 1.5 bar na pnevmatski strani, napolnimo sistem na 1.5 bar in ga večkrat prezračimo. Ko je sistem prezračen dodamo cca 5litrov vode in sistem deluje...
franmaln Napisal:Preveč komplicirate z temi decimalkami.
....
Volumen raztezne posode mora biti vsaj 10% volumna vse vode v sistemu, ker se voda pri režimu ogrevanja razširi za 6% cca. 4% pa nam ostane za odzračevanje. .
S tvojim znanjem si dober za pomočnika monterja ogrevalnih sistemov. Za mojstra pa ti še dosti manjka.

Velikost raztezne 10% vse vode je na zelo debel palec. Detajlni račun daje:
Pri varnostnem ventilu 3 bar in segrevanje do 95 C bo:
- Pritisk plina tovarniških 1,5 bar in rezerve vode po DIN 0,5% (ne 5 l) bo polnjenje vode hladnega sistema 1,58 bar in s tem potrebna velikost raztezne 15 % vse vode. Vprašanje, kako meriti rezervo vode drugače, kot z točnim pritiskom plina in hladne vode? Morda si kdo privošči vodomer vgrajen v cev za polnjenje sistema.
Jaz priporočam večjo rezervo vode, da je razlika pritiskov 0,2 bar, kar je realno izmerljivo.
- Pri dvoetažnem ogrevanju (skupna višina 6 m) zadošča pritisk plina 0,6 bar. Ob rezervi vode 0,5% bo potreben pritisk hladne vode 0,71 bar in potrebna velikost raztezne 8 % vse vode.

Velikost raztezne mora biti prilagojena trenutni vgradnji. Tudi nastavljeni pritisk varnostnega ventila ni za zanemariti pri izračunu potrebne velikosti.

Tlak v centralni ne pada kljub temu, da nekaj izhaja iz sistema. Tlak opazno pada takrat, ko je ven izšlo več, kot je bilo rezerve = ko je tlak hladne vode padel izpod osnovnega pritiska plina. Takrat je nujno dopolniti vodo.
1 2 3 4 5 6
Iskanje po temi