PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri navadna peč na drva in zalogovnik

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
aleks Napisal:
taubi Napisal:EcoMax sem žal moral vrniti. Sem poiskušal kar nekaj kombinacij, verjetno pa premalo časa da bi bil 100% zadovoljen.
Če bo moja veza :lol: zrihtala Ecomax za ugodno ceno, ga bom verjetno kupil do naslednje kurilne sezone.
Je pa tudi moj PID kontroler v kombinaciji. Kaj točno še rabim da bom lahko ventilator krmilil preko 4-20mA izhoda pa tudi še nisem nagruntal.
samo malo, jaz robo dobim čez 2 tedna pa ti lahko posodim če bi rad eksperimentiral. v bistvu gre za kmečko varijanto: precizni upor ali AD595 za konverzijo signala 4-20 mA na 1-5 V, potem pa dimmer, in konverter ki pretvori 1-5 V v nekaj kar je dimmerju prebavljivo. to je poceni varijanta, recimo 60€. draga je pa frekvenčnik, za eksperiment mi je to predrago, to je minimalno 200€.

Super, hvala za ponudbo. Časovno pa ni panike, ker dokler je še kurilna sezona ne bom nič nadgrajeval. Poceni pa itak ni nič. Že samo PID kontriler z TDPjem je bil 190€. Bi za ta denar dobil že ecoMax po redni ceni, a kaj ko ga takrat še ni bilo zunaj.
Če pa bi mogoče ti potreboval PID kontroler za kakšen test, v mesecih zunaj kurilne sezona pa samo javi.
aleks Napisal:
taubi Napisal:Alex, kakšne boljše turbulatorje imaš v mislih? Prilagam sliki neočiščenih in očiščenih. Čistim jih na cca. tri tedne.

Gape je prav napisal kaj se z zalogovnikom dogaja ko je spodnji del zalogovnika segret na več kot nastavljeno T povratka v kotel. Zalogovnik se v zadnji fazi (ponavadi samo še žerjavica v kotlu) pri meni zagreje skoraj vsak dan zagreje na cca.87,85,83C. Boš videl ko boš imel zalogovnik prikloplen v kurilnici. Upam da ti bo kotel 'sfolgal' Smile
nimamo kej pacat, so odlični. torej malo zavore v komori, da se plini malo delj zadržijo - to vse pod pogojem da štimata primar in sekundar (mislim, a se da še tam kaj bolj otimalno nastavit?)
sicer pa ti nimaš kej jamrat, razen malo še TDP spustit, recimo 10%.

Glede na to da sedaj zvezno krmilim ventilator z delovno T kotla (te pa ne bi rad zniževal) lahko za znižanje TDP samo primarnega priprem iz 80% na 70% ali je še kakšna druga opcija? Ja pa verjetno bo potem avtomatsko tudi T kotla nižja ali..?
gape Napisal:Ja prav si predstavljaš, kam postaviti dodatno oviro na zgornjo ploščo. Mogoče bi celo lahko podaljšal "zgornjo ploščad" kamor seka plamen. Verjetno pa ti posegi ne bodo toliko bistveni, pa brez nekih meritev tudi ne veš točno kaj se točno dogaja s kotlom. Mogoče prinesejo kakšno stopinjo manj na plinih.. Bistvo je potem res regulacija, ventilator+primar, in posebej krmiljenje sekundarnega zraka.

Ampak to je pa že zgodba, ki jo piše @aleks..

Ravo to sem imel v mislih, da bi dal mogoče par centimetrov čez rob zgornje plošče. Za test se nekaj radikalnega s kotlom ne more zgoditi. Samo stanje kotla in pa vsi parametri ki jih lahko odčitam v kurilnici bodo že nekaj povedali. Pretriavati za dodatnim šamotom pa sigurno ne gre.

Če komentiram še
Citat:Druga (meni osebno) boljša varianta je, da kotel čim dlje gori na 78°C, (nižja moč, manjši plamen, boljši izkoristek)
Ko je kotel večino časa na 78-80°C se v zgornji nakladalni komori nabira kar nekaj katrana, če pa imam kotel več ur na 85-86°C pa katran skoraj popolnoma izgori.
taubi Napisal:Super, hvala za ponudbo. Časovno pa ni panike, ker dokler je še kurilna sezona ne bom nič nadgrajeval. Poceni pa itak ni nič. Že samo PID kontriler z TDPjem je bil 190€. Bi za ta denar dobil že ecoMax po redni ceni, a kaj ko ga takrat še ni bilo zunaj.
Če pa bi mogoče ti potreboval PID kontroler za kakšen test, v mesecih zunaj kurilne sezona pa samo javi.

Ko je kotel večino časa na 78-80°C se v zgornji nakladalni komori nabira kar nekaj katrana, če pa imam kotel več ur na 85-86°C pa katran skoraj popolnoma izgori.
da se v gornji komori tvori katran je normalno, saj v tej komori poteka uplinjanje. nekaj katrana tu je neizogibno.

pid krmilnik sem pa kar kupil: [url]httpunichr("58")//cgiunichr("46")ebayunichr("46")de/ws/eBayISAPIunichr("46")dll?ViewItem&item=220740663766&ssPageName=STRKunichr("58")MEWNXunichr("58")IT[/url] za 25€. ima en SSR izhod in en analogni 4-20 mA. še sondo si moram dobit.

edino kar moraš ti dosežt je to, da je tvoja TDP recimo 210-220°C pri kotlovski 80 in drobiž °C. to pa verjetno ne bo prišlo mimo premzanja zraka. oz. nekaj se še mora dat naredit z vročimi plini najbrž, treba pogruntat. ker primarni zrak lahko tudi premzaš po porametru TDP.
taubi Napisal:
aleks Napisal:nimamo kej pacat, so odlični. torej malo zavore v komori, da se plini malo delj zadržijo - to vse pod pogojem da štimata primar in sekundar (mislim, a se da še tam kaj bolj otimalno nastavit?)
sicer pa ti nimaš kej jamrat, razen malo še TDP spustit, recimo 10%.

Glede na to da sedaj zvezno krmilim ventilator z delovno T kotla (te pa ne bi rad zniževal) lahko za znižanje TDP samo primarnega priprem iz 80% na 70% ali je še kakšna druga opcija? Ja pa verjetno bo potem avtomatsko tudi T kotla nižja ali..?
samo to bi bilo pa sitno, kar naprej hodit v kurilnico bezat po zraku ... hja, T kotlovske bi malo padla, pa spet ne toliko, sej če gre manj zraka skozi tudi manj hladi komoro. sicer nastane manj plina, kar potem spet manjka komori ... evo pa sem spet naokrog. tule ne pridemo mimo neke drugačne regulacije, ki zajema tudi obe loputi zraka.

nekaj drugega in preprostega bo treba, da se dimni plini bolj ohladijo na stenah kotla, ne da bremzamo izgorevanje, če si z njim zadovoljen.

[/quote]

Končal šiht, takoj vija Termocenter, odkartal 24 evrov, privlekel domov, 15 minut kasneje montirano (yp, montaža za telebane).

Zakuril šporgel.......regulator niha.....približno umeril.....in rezultat?

Big Grin

He, he.......tisto kar sem prej nalagal vsako uro, gori še vedno po štirih! Spodnja loputka za dovod zraka zaprta do konca. Dam gor par polenčk, odprem loputo na 2/3, grem gor porihtat par zadevc.......in po bajti zasmrdi po zažgani barvi. Letim hitro dol....pečica na 300 stopinjah, zgornja plata pa žari!! Malce panike.....zaprem spodnjo loputko...gledam.....nobenega buhtenja v šporgetu, temperatura počasi pada.......

Aleks, kušnem te na golo rit!

Prej enourna količina drv mi zdaj meče toplotno črpalko ven, termostat je nabilo štuk višje na 23 stopinj, kar pomeni, da bomo danes spali pri odprtih oknih....

Zdaj se lahko naredim pametnega in potalam en nasvet:

Regulator vleka v vsak dimnik!!!!

Grem sedaj zračit, ker cela hiša smrdi po barvi.........

Za klinčevih 24 evrov in 15 minut dela imam mnogo polepšan dan. Pa naj še kdo reče, da tehnikalije niso za moške.
berghaus Napisal:Končal šiht, takoj vija Termocenter, odkartal 24 evrov, privlekel domov, 15 minut kasneje montirano (yp, montaža za telebane).

Zakuril šporgel.......regulator niha.....približno umeril.....in rezultat?

Big Grin

He, he.......tisto kar sem prej nalagal vsako uro, gori še vedno po štirih! Spodnja loputka za dovod zraka zaprta do konca. Dam gor par polenčk, odprem loputo na 2/3, grem gor porihtat par zadevc.......in po bajti zasmrdi po zažgani barvi. Letim hitro dol....pečica na 300 stopinjah, zgornja plata pa žari!! Malce panike.....zaprem spodnjo loputko...gledam.....nobenega buhtenja v šporgetu, temperatura počasi pada.......

Aleks, kušnem te na golo rit!

Prej enourna količina drv mi zdaj meče toplotno črpalko ven, termostat je nabilo štuk višje na 23 stopinj, kar pomeni, da bomo danes spali pri odprtih oknih....

Zdaj se lahko naredim pametnega in potalam en nasvet:

Regulator vleka v vsak dimnik!!!!

Grem sedaj zračit, ker cela hiša smrdi po barvi.........

Za klinčevih 24 evrov in 15 minut dela imam mnogo polepšan dan. Pa naj še kdo reče, da tehnikalije niso za moške.
:mrgreen:
prva liga. včasih se za malo dnarja in dela naredi velik efekt. ni vedno tako, ampak tokrat deluje, ane!
za nemčijo sicer nisem siguren da je obvezen, jih pa vidiš na slikah skoraj v vsaki kurilnici ali na tuljavi ali direkt na dimovodni cevi.
HVALA LEPA, KER STE MI UNIČILI TEMO.

TOREJ SPRAŠUJEM O TEM, ČE KDO UPORAVBLJA NAVADNO PEČ NA DRVA IN ZALOGOVNIK IN KAKO SE OBNESE (GLEDE NA TO, DA IMAJO NAVADNE PEČI IZKORISTEK TAM KOLI 80%)

TOREJ RAD, BI NPR. NADEVAL POLNO PEČ DRVI, KI BI DO KONCA POGORELE IN S TEM ZAGRELE RECIMO 800L ZALOGOVNIK, KI BI POTEM DRŽAL TEMPERATURO ČEZ DAN, POTEM PA BI ZOPET NALOŽIL ZVEČER RECIMO??

HVALA, KER SE DRŽITE TEME
To kar sprašuješ, je vsekakor smiselno le, da ne vemo, kako veliko porabo imaš in za koliko časa ti bo zadoščalo, ko boš enkrat naložil. Glede na to, da pa bo kotel na ta način gorel z vso močjo, bodo izkoristki vsekakor boljši.
<!-- w --><a class="postlink" href="http://www.telmos.si">www.telmos.si</a><!-- w --> - enostavne rešitve so vedno najboljše!
xgego Napisal:HVALA LEPA, KER STE MI UNIČILI TEMO.

TOREJ SPRAŠUJEM O TEM, ČE KDO UPORAVBLJA NAVADNO PEČ NA DRVA IN ZALOGOVNIK IN KAKO SE OBNESE (GLEDE NA TO, DA IMAJO NAVADNE PEČI IZKORISTEK TAM KOLI 80%)

TOREJ RAD, BI NPR. NADEVAL POLNO PEČ DRVI, KI BI DO KONCA POGORELE IN S TEM ZAGRELE RECIMO 800L ZALOGOVNIK, KI BI POTEM DRŽAL TEMPERATURO ČEZ DAN, POTEM PA BI ZOPET NALOŽIL ZVEČER RECIMO??

HVALA, KER SE DRŽITE TEME

Ni se razburjat. Rajši piši z malimi črkami. Teme ti nihče ni uničil, ravno nasprotno Alex ti je 26.februarja dal odgovor na katerega pa nisi reagiral. S tako malo podatki ki si jih dal se kaj pametnega ne da debatirat. Kaj vse je potrebno za eno splošno 'diagnozo' na tvoje vprašanje je bilo na forumu navedeno že v x temah o izbiri kotla.
@xgego: Da ne boš tako hud, smo že imeli identično debato (jaz sem pa še vedno brez zalogovnika :mrgreen: ): <!-- l --><a class="postlink-local" href="http://www.podsvojostreho.net/forum/viewtopic.php?f=7&t=33077&st=0&sk=t&sd=a">viewtopic.php?f=7&t=33077&st=0&sk=t&sd=a</a><!-- l -->
+ tega smo mogoče (upam) shecali andraža, da nam napiše v ločeni temi svoj kompletni "testimonial" o točno taki kombinaciji, ane? je pa res zoprno ker ti v enem tednu nismo kompletnega projekta sistema kurilnice zrisali komplet z izračuni. :oops:
xgego Napisal:(GLEDE NA TO, DA IMAJO NAVADNE PEČI IZKORISTEK TAM KOLI 80%)

a ti slučajno trollaš po forumu? 40%, v najboljšem primeru 50%, smo ti že povedali. ali mogoče postaviš vprašanje in potem nič ne bereš?
Kljub xgegovi jezi na smetenju, moram napisati še stavek ali dva o včerajšnjem "poskusnem" kurjenju s končno montiranim regulatorjem vleka.

Do sedaj je bilo kurjenje te peči dokaj smotano opravilo, ker so drva letela ko šus. Ker je bukovine zmanjkalo, kurimo zdaj gradbeni les, katerega je še ene 2 kubika. Ta les že tako ali tako gori hitro, v štedilniku pa po uri ali dveh ni ostalo kaj dosti več kot pepel.

Je pa bilo toplo v kuhinji. Do včeraj.

Ker včeraj je bilo pa enostavno prevroče. V tej kuhinji je tudi televizor, kamor se umaknem gledat nogomet. In včeraj je postalo med ogledom Barcelone dobesedno nevzdržno.......bi rekel Obrez.

Dol sem prinesel temperaturno sondo, ki je do sedaj nadzirala kalibracijo sobnega termostata. Za 10 minut sem jo dal na mizo...........32,5 stopinje.......pfffffuuuuu.........zunaj pa sneg in minus, okno na V.

In potem sem zaspal, že malce maligen od pirčka.......in se zbudil ob pol treh zjutraj. Umrl......ste probali kdaj zaspati v savni za 4-5 ur? :? Naj me kdo ustreli, obesi, karkoli.

Da mi je vedeti kdo bo poleti kuhal na temle :?

Še toplozračen kamin zmontiramo v prvem štuku, pa prodam Daikina.

Ne sej ne.......
to je ena taka lastnost štedilnikov na drva. mi imamo v najemu od ene starejše gospe nekaj zemlje. ko pridem vsako leto konec zime k njej plačat najemnino, že po desetih minutah ratam čisto matast - kuri samo kuhinjo, in to s štedilnikom. ali smem za poleti svetovat (redko) uporabo plinskega ali steklokeramičnega šporheta, za obroke pa večinoma sveže salate, gazpačo, - ostalo na roštilj na vrtu ali terasi?
1 2 3 4 5 6 ... 10 Pojdi na stran 
Iskanje po temi