PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Napeljave lunos - ima kdo konkretne izkušnje

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
V mojem primeru ,ko stranke ne znajo odpirat oken ali se jim ne ljubi ,gre za pol kletna stanovanje(garsonjero in enosobno) se je na oknih kmalu nabrala rosa in vonj po vlagi ,ko sem dal notri ventilator ,v enosobno stanovanje jee rosa izginila in se nihče ni pritožil nad vonjem,v garsonjeri pa ob prvi priliki zmontiram ventilator ,ki deluje na % vlage in ga zmonteram ,kar čez stekleno okno ,mi naredi steklar,upam da bo delovalo.
@ataIBA:

pozdravljeni, pogledal sem si link na vasi strani kar se tice lunos e2 - torej najmanjse rekuperacijske enote na trgu. Zanima me ali sta potrebni dve taki enoti na eno etazo (na spletni strani ne pise) ali je lahko ena enota v spodnji in druga v zgornji z odprtim stopniščem med njima. Lahko mi tudi predstavite rešitev z lunos e2 komponentami za tole hišo, ki je še najbolj podobna po tlorisu in kvadraturi naši ki bo klasično grajena. Zanima me torej izključno decentraliziran sistem. gre tukaj za 2 lunos e2 enoti, morda 4 (2 na etazo), 6 ? Koliksna je cena ene enote? Tako za lazjo predstavo bi rad prisel do nekih stevilk, za lazje odlocanje v prihodnosti. Lp, Anze

<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.lumar.si/si/montazne-hise/avantgarde/q/podrobno/gama-158-0">http://www.lumar.si/si/montazne-hise/av ... gama-158-0</a><!-- m -->
se vedno me zanima... lahko tudi na zs... anze
anzze99 Napisal:se vedno me zanima... lahko tudi na zs... anze
Naš projektant bo danes naredil ponudbo s celovito rešitvijo po danih podatkih, ki jo bomo objavili tukaj na forumu. Ta program vodi moj sin, ki se ga drži ime IBA :wink: .
Malo se je zavleklo zaradi "krompirja" prejšnji teden :mrgreen: ...
LP
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.iba.si/">http://www.iba.si/</a><!-- m -->
anzze99 v prilogah imaš ponudbo in skice za celovito rešitev prezračevanja s sistemom e2, kot jo je predvidel projektant. Upravičen si tudi do 25% nepovratnih sredstev iz EKO sklada. Trenutno se pri LUNOSU in e2 odvija akcija in je stvar lahko še ugodnejša. Za informativno ceno pa bo to ustrezalo. Samo za primerjavo je Lunosov klasični sistem prezračevanja približno pol cene rekuperacije.

LP
IBA
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.iba.si/">http://www.iba.si/</a><!-- m -->
Imam ponudbo za sistem prezračevanja LUNOS in se bo treba odločiti...cifra ja konkretna.

Ali je kdo v Beli krajini ali pa v okolici Novega mesta, ki ima tak sistem in bi si bilo možno zadevo pogledat?

Ali na vstopnih kanalih/prebojih skozi okenski okvir prihaja do kondenza? Preboji naj bi bili izvedeni skozi izolacijo iz 8 cm kamene volne in 40 cm ytonga. Pričakoval bi, da bo na prehodu med vstopno cevjo in izolacijo prihajalo do kondenza in posledično do degradiranja izolacije?

Še eno razmišljenje: glede na to, da imamo v bližini Črnomlja bioplinsko elektrarno in povrh vsega še prašičjo farmo, ki nas terorizirata z polivanjem gnojnice po okoliških poljih in to nenapovedano zjutraj ali zvečer, kakih 100 dni na leto - je sploh smiselno razmišljat v to smer? So filtri dovolj močni, da poleg ostalega zadržijo tudi smrad?

Morda pa obstaja katera druga rešitev.
Pozdravljeni,

pred mesecem smo se vselili v novo (popolnoma renovirano) hišo. Odločili smo se vgradnjo higrosenzibilnega prezračevalnega sistema Lunos in smo strašno zadovoljni.
Imamo tudi novo fasado in uporabili smo fasadne rešetke.
Na vstopnih enotah nikakor ne prihaja do toplotnih mostov, saj je stvar po nemško preštudirana. V bistvu ni nobenega kondenza (tudi na oknih ne) pa tudi izstopne enote imajo vgrajene filtre, da fasada ostane čista.Sam sem se pred montažo konzultiral s strokovnjaki, ki so mi tudi zagotovili, da s tem sistemom ni nobenih problemov za pričakovati. V naši okolici je kar precej hiš s tem sistemom in nisem slišal slabe besede.
V hiši (skupaj cca 200m2) imam podometne ventilatorske enote in vhode zraka ALDR 160. Kljub temu, da živimo ob prometnici se zvoka sploh ne sliši o smradu pa ni niti sledu. Imamo navadne filtre in smo mislili (zaradi smradu) kupiti še dodatne pa ni nobene potrebe. Svetoval bi vam, da se pozanimate za specialne filtre, da vam zadržijo smrad, saj imate res specifično situacijo.
Za celotno hišo smo odšteli okrog 3.000 EUR in prepričan sem, da je to ena boljših stvari, za katero smo se odločili. Ker tako razmišlja tudi moja žena je pa stvar sploh ok :-)

Če vas zanima princip delovanja se lahko ob priliki oglasite pri nas-stanujemo v Kranju.

Lep pozdrav,

Miran
Zdravo!
Mene zanima tale sistem, namreč imam plan to dati v stanovanje, pa me zanima kako to deluje, če lahko se priporočam za ogled delovanja.
hvala lepa
Moj tel. 041 830 709
Peter
horsi66 Napisal:Zdravo!
Mene zanima tale sistem......
Peter

Če si blizu Maribora ni problema. Če pa od kje drugod, ti bomo našli najbližji objekt...
LP
horsi66 Napisal:Zdravo!
Mene zanima tale sistem, namreč imam plan to dati v stanovanje, pa me zanima kako to deluje, če lahko se priporočam za ogled delovanja.
hvala lepa
Moj tel. 041 830 709
Peter

Tudi mi smo vgradili spomladi Lunos in ga nikakor ne morem pehvaliti. Prej smo imeli vse črne stene od plesni in polno vlage, sedaj pa nič od tega. Neverjetno in sem tako navdušena nad njim, da z veseljem jim naredim reklamo. Pa še zelo prijazni so.
Tudi jaz se zanimam za Lunos prezračevalni sistem. Imam nizkoenergijsko hišo, ob vselitvi smo pozabili na zračenje.Imeli smo probleme z visoko vrednosjo vlage in slabim zrakom, vlaga se je dodajala prevsem s sušenjem perila in iz kopalnice. Sedaj, ko hišo temeljito 2x dnevno prezračimo na prepih je bolje, Vendar je to preezračevanje kar malo mučno. Zavedam se, da je za dobro počutje v hiši potreben svež zrak. Zato razmišljam o Lunos-u.
Še tehtamo, ali bi bila investivija (1500 eur ) upravičena.
e2 Lunos - kolega nabavil 4 kose.

Pred tremi leti je vgradil fasado in od takrat naprej je imel stalno težave z vlago (poplavo pod okni), pokazali so se tudi toplotni mostovi (plesen v vogalu).
Zadeva se je sanirala, odprava plesni z zidu (globinsko! s špohtlom) seveda ponovno beljenje, kitanje, vgradnja e2.
Zaenkrat ima mir z vlago, se je pa odločil, da bo dodatno vgradil stikalo vlage in sobni termostat, ki mu bo "bremzal" drugo stopnjo (moč rekuperacije) po potrebi.

Prva stopnja mu bo stalno prezračevala, druga pa samo po potrebi (avtomatski vklop) - ko bo povišana vlaga, termostat bo skrbel, da temp. v prostoru ne pade pod nastavljeno temp. ("podhladitev").
Za nočno/dnevno poletno delovanje/prisilno hlajenje bi potreboval dodaten krmilnik (diferenčni)
in se je odločil, da bo najceneje - ročno odpiranje/zapiranje oken.

Postavitev pasivnih enot npr. Lunos (zajem zraka) naj bo izveden nad radiatorji, da se zrak čimbolj predogreje - v nasprotnem primeru vas bi lahko zeblo v noge (pri zunanjih temp. nižjih od +10°C).
Mrzel zrak se uleže na tla in če nimate talnega gretja vas bi lahko zeblo, kljub temu, da je temp. dnevne npr. 24°C
Lahko pa bi se tudi zgodilo, da bi odprtina učinkovala zgolj, kot "luknja" pri kateri uhaja topel zrak ven - če ni zadostnega podtlaka - v takem primeru se soba prezračuje nekontrolirano (oz pričakovano) glede na razliko temp. zunaj/znotraj - večja kot bo razlika večji bo toplotni prestop (izgube).
Pri starih "prestreljenih" bajtah ali kjer so vgrajeni kamini, se željenega podtlaka ne da doseči.

Plesen lahko omilite z odmikanjem pohištva od sten in omogočanjem koženja zraka - pomaga lahko že preprost preboj med dvema prostoroma + malo se podrežejo vrata (-: zrak se pa izsesava v kopalnici (senzor vlage).
Rešitev malo morje, vsaka pa ima svoje pomankljivosti, največkrat je investicija in kakovost sanacije povezana z razpoložljivostjo $$$.
Starih lesenih oken ne menjavat - so super - takih ne delajo več. Menjajte samo termopan in po potrebi kakšno tesnilo. Investicijsko manjši zalogaj, toplotni učinek enak, kot pri novih oknih.
Stare kasete za rolete se pa odstrani in zapolni.
Vsak gradbenik, projektant vam bo to potrdil - le oknarji (prodajalci) gonijo svoje in pobirajo $$$ iz vaših žepov.
Pozdrav!

Je še kakšen nov uporabnik Lunos-a??

Sam sem tudi na tem, da si ga privoščim :D
Predvsem zaradi težav z plesnijo! :/
Seveda sem skeptičen ali bo delovalo....?

Objekt je iz leta 1980. 2010 smo sanirali notranjost....zaključni sloj je bila izravnalna masa in Jupol. (seveda izravnalna masa zapre stene)
Ko se temperatur stene spusti na 19 stop. C ,para na taki ohlajeni steni kondenzira...če ni zračenja-menjave zraka se seveda ustvari plesen! :/
Predvsem se je ustvarila na zunanjih severnih stenah za pohištvom.
Pred sanacijo NI BILO NOBENE PLESNI!!! Po sanaciji..pa žal veliko!
Povprečno zračenje...ŽAL PREMALO!! 1X/DAN..včasih (pri starših v pritličju) še to ne.

Zato mi je Lunos SUPER REŠITEV-komfort zadeva :D Seveda pa zahteva €€€-kot vsak luksuz!

Pa kaj potem....pri avtu vsako leto izgubim-o vsaj 1000€/leto če že ne več! :D
Zato se mi zdi to SUPER NALOŽBA!
Obljubljajo življenjsko dobo cca 20 lat

Sodelavec je imel po renovaciji stare hiše (notranjost) večje težave z plesnijo!
Vgradil je samo nadometni odvod zraka v kopalnici z nadzorom vlage in dva vhodna preboja za dovajanje svežega zraka.
Pravi, da po enem letu od takrat naprej nima več nobenih težav z plesnijo!

Tako da se v kratkem dogovorim za ogled mojstov :D
No, ker ne znam prilepiti predračuna, ga na hitro opišem:

3x e2
1x pametna krmilna enota
...delo, Vodniki, napajalnik....
1x zajem zraka
1x odvod zraka z regulacijo vlage v kopalnici
2700€ - 20% subvencije...skupaj cca 2250€ za etažno stanovanje cca 85 m2
Lp.
Lunos in IR ogrevanje

Dve TOP zadevi na trgu :mrgreen: :mrgreen:
Torej TOP oglaševanje da se razume :mrgreen: :mrgreen: