PodSvojoStreho.net Splošno O cenah materiala in storitev Zidarska ura

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Citat:In kar glava zajeb.... roke ne morejo popravit.

Tukaj si močno brcnil v temo...... :lol: ...... in negiraš sam sebe. :roll:

Citat:In na koncu kdo je več vreden,glava z diplomo ki se jo lahko pridobi na tak ali drug način,ali sposobnih 10 prstov!?!

Za soliden končni rezultat sta potrebna tako glava, kot roke. In ko postaviš to vprašanje - si zjebal sistem. In točno to imamo mi.
Po eni strani "glave" mislijo in razmišljajo - da ne rabijo rok, ker itak vse compiči in CNCji naredijo, po drugi strani pa roke mislijo, da ne rabijo glave, ker ............ glava je itak sam za to, da lasje gor rastejo.

Evo, se selim na drugo področje ........ slučajno sem imel možnost videti cel proizvodnji proces izdelave "Ferarija"! Big Grin
Kaj ma to veze z zidom, hišo, stopnicami, poarketom? Veliko, se mi zdi. Vsaj v samem konceptu.
Torej, v "delavnicah" vidiš kup rok. Visoko usposobljenih in maximalno motiviranih. Vsak par rok dela točno določeno operacijo, pri nastajanju končnega produkta.
Na koncu linije se lahko vsedeš v vrhunski izdelek in se .... odpelješ! 8)
Predno pa so "roke" sploh dobile možnost dela, so delale GLAVE. Oblikovalci, strojniki, skratka veliko njih, da so produkt postavili na papir, v obliko modela in šele na koncu je šel v izdelavo.
Ko smo se imeli priliko pogovarjati z nekaterimi ljudmi - tudi rokami - pa "makaronarji" niso kaka ekstra nacija, ni prav nihče izpostavljal SEBE, kot alfo in omego, brez katere Ferarija ne bi bilo. Zakaj?
Ker je vsem jasno, da en sam člen NI nič in ne pomeni NIČ, če ni del dobro uigrane CELOTE. In prav vsi, do zadnje šivilje, ki dela oblogo volana - so bili veseli in ponosni, da so prispevali SVOJ del k celoti.
Pa da se ve, šivilja niti pod razno ne zasluži enako, kot vrhunski "rokodelec", ki sestavlja 12 valjev v mehanični delavnici.

Ja - res je to extrem - ampak tudi HIŠA je podobna zadeva. Arhitekt, statik, strojnik, električar, zidar, slikopleskar, tesar, krovec in še kdo, so ekipa, ki lahko naredi iz posameznih delov celoto.

Čigav del je bolj pomemben?
- ali lahko statik naredi svoje brez arhitekta?
- ali lahko zidar zida brez načrtov?
- ali tesar lahko nažaga ali na CNC izdolbe cimpr, brez načrtov, mer in izračunov?
- ali malar lahko barva in gipsa stene, ki jih zidar ni pozidal?
- ali fasader lahko naredi fasado, brez sten in brez podatkov o potrebnih materialih?

No, odgovori naj si vsak sam. Pošteno.

Čeprav vse tole na sončni strani Alp po večini odpade in ni važno. Ni važno NIČ, važno je le da je poceni in čim ceneje in seveda da je od zunaj videti večje in boljše, kot sosedovo! 8) :lol: :lol:

Ja, in potem je čisto vseeno, kaj je kdo, sam da so roke in da so €! :oops:
papez46 Napisal:
Citat:Ja - res je to extrem - ampak tudi HIŠA je podobna zadeva. Arhitekt, statik, strojnik, električar, zidar, slikopleskar, tesar, krovec in še kdo, so ekipa, ki lahko naredi iz posameznih delov celoto.

Čigav del je bolj pomemben?
- ali lahko statik naredi svoje brez arhitekta?
- ali lahko zidar zida brez načrtov?
- ali tesar lahko nažaga ali na CNC izdolbe cimpr, brez načrtov, mer in izračunov?
- ali malar lahko barva in gipsa stene, ki jih zidar ni pozidal?
- ali fasader lahko naredi fasado, brez sten in brez podatkov o potrebnih materialih?

Lepo so zgoraj našteti vsi, ki naj bi ti pri izdelavi hiše pomagali. In nihče od teh ti ne bo prišel delat za manj kot 10-12eur/uro.

Povprečna neto ura, s katero potem plačuješ je pa okrog 6eur. In tukaj se vsa matematika konča.

Zato pa marsikdo od teh nima dela.

Če hočeš v teh časih nekaj ustvarit, moraš tudi sam nekaj znat, drugače je "projekt hiša" doegljiv samo za par % ljudi oz. družin.

Če vsaj nekaterih del, naštetih zgoraj ne boš napravil sam, sledi bankrot.

Brez potrebe pišete sto in eno stvar sebi v bran.

lp
Citat:Brez potrebe pišete sto in eno stvar sebi v bran.

Ne vem zakaj tako sklepaš?

Si napačno napisal. Vsi zgoraj omenjeni nikomur NE pomagajo, ampak delajo za € in to tisto za kar so se šolali.
Pri projektih se cena oblikuje, oziroma je oblikovana v % od predračunske vrednosti objekta. Kaj je na trgu - je druga pesem - smo pač kjer smo in "takle mamo".

Področje "mentalne psihiatrije" in še kakšna stroka, pa do danes nista pojasnili "slovenskega hišnega sindroma". :mrgreen: Če pogledaš naokoli v sosednje države s katerimi se tako radi primerjamo in s ksterimi tekmujemo - je % med lastniki hiš in najemniki popolnoma diametralno nasproten, kot pri nas.

Zakaj že?

In če se vrnem na "Ferarija": zelo, zelo, ampak res zelo rad bi ga imel! 8)
Vem pa, da ga nikoli NE bom imel, ker enostavno NIMAM dovolj denarja ( pač zaslužim premalo ) da bi si ga lahko kupil, kaj šele da bi ga kasneje lahko vzdrževal.

Si potegnil paralelo z gradnjo hiše?
Uaaaaa Papa zakaj si potegnil mojo izjavo iz kontesta?
Pa še nekaj eno je ferrari drugo so pa naše sposobne firme Vegrad itd........V Maranellu vedo kaj in zakaj delajo.
papez46 Napisal:In če se vrnem na "Ferarija": zelo, zelo, ampak res zelo rad bi ga imel! 8)
Vem pa, da ga nikoli NE bom imel, ker enostavno NIMAM dovolj denarja ( pač zaslužim premalo ) da bi si ga lahko kupil, kaj šele da bi ga kasneje lahko vzdrževal.

Si potegnil paralelo z gradnjo hiše?

Pa to ne pomeni, da si tudi Cliota ne moreš privoščiti. V osnovi pa oba služita namenu.
@FranciZ
- res je in mislim da se razumeva. Ker imam za Cliota, si ga tudi omislim - ker služi namenu :lol: :lol: , od točke A do točke B!

In ker je treba poleg vsega vseeno tudi še živeti, se mi ostavlja vprašanje "bogokletno res, priznam" ali res vsi in vsak potrebuje ali mora imeti hišo za 300 jurjev? Mišljeno v kontekstu nekoga, ki razpolaga z družinskim proračunom 4 jurje/mesec, v primerjavi z drugim, ki ima 2 jurja/mesec.

In kot si rekel, osnovnemu namenu služi 100m2 pametno zastavljene hiše na 500m2 parcele, ali pa 300m2 na 1500m2.
Don Corleone Napisal:Pa še nekaj eno je ferrari drugo so pa naše sposobne firme Vegrad itd........V Maranellu vedo kaj in zakaj delajo.

Citat:Uaaaaa Papa zakaj si potegnil mojo izjavo iz kontesta?

Prav zaradi tega. In ker posplošuješ.

Če daš vse skup na skupni imenovalec in ne mešaš jabolka in hruške, potem so primerjave možne.
Primerjava debeline kuverte na koncu meseca in sicer zgolj to koliko € je kdo zaslužil je zavajanje in zamegljevanje. Tajnica Tinca je delala 180h in dobila jurja plače. Fadil - zidar je poleg 180h naredil še 100 nadur. Fadil je dobil jurja in pol.
Na koncu se izkaže, da imata oba podobno urno postavko.

In še malo matematike; strokovne............. :lol: :lol:
Na objektu 710m2 so polagali panelni parket (1800/2400x195x15) na 2k lepilo. Lepi veliki prostori - ne majhni fuglovži.
Postavke dela brez ddv:
- priprava podlage (brušenje in sesanje estriha ) 1,5€/m2
- polaganje parketa 11,50€/m2 ( cena brez lepila )
- polaganje kotnih letev 3,1€/m1 ( samo delo )

Polaganje parketa je torej 8.165,00€, priprava podlage je 1.065€, 350m letvic je bilo 1.085,00€. Skupaj torej 10.315,00€.

Štirje (4 ) mojstri so na objektu delali 5 dni, po cca 10 h/dan. Izdelek je bil res kvaliteten in brez pripomb. Ampak, če podčrtam in zmnožim in zdelim, se je delalo 200 ur. Po tej matematiki je potem 10.315€ / 200h .... skormnih ..... 51,575€/h. Confusedhock: :oops:

Jasno da od tega še država pobere svoje, ampak vseeno je tole zelo skromna urna postavka. Za tak denar - jaz definitivno ne grem polagat parketa. :wink:

Pa povdarjam še enkrat, da ne bo nejasnosti, gre samo za "roke", brez vseh materialov.

In NE, nikakor NI res, da samo v Maranelu vedo zakaj delajo. Tudi Fadil v Vegradu je vedel zakaj dela in Janez v SCT ju je tudi vedel zakaj dela. Dokler .............. ampak to je druga zgodba. In dokler ni nekdo začel razmišljati v smislu - če jaz ne bom pozidal - bo šla firma u ku...c! Ampak ta, ki je zidal se ni vprašal, kaj vse je bilo potrebno na nivoju firme predhodno narediti, da je njega firmin kombi pripeljal na gradbišče, kjer je v kontejnerju oblekel delovno obleko, ki jo je dobil od firme ( in prav je tako-ampak ta obleka tudi nekaj stne), pa kaj so naredili v projektivi, pa v komerciali, pa kako je direktor prišel do posla in na koncu ga seveda tudi NI zanimalo, kako je firma dobila plačilo za cel posel.
Ne ta zidar je videl samo svoje roke in svojo urno postavko.............. in pika.

In če je ta zidar - slučajno, ampak slučajno, steno slabo pozidal in je zaradi tega firma morala dati popust na slabo kvaliteto - je še zmeraj hotel imeti isto urno postavko.
Pa tako je bilo z vsemi profili, da ne bo kak zidar užaljen......slučajno.
In smo zabredli.
Začel sem brati pa sem odnehal pri dimenzijah parketa.Sveti oče saj vemo da prihaja advent,ampak se vseeno malo zadrži pri posvečenem vinu.Imam neke nujne opravke detaljni komentar teh gluposti sledi malo kasneje.Muahhahahahaha.
Mene kot mizarja obrtnika najbolj zaboli, ko vidim da me vsak zidar, malar in keramičar krepko prehiti v zasluženem denarju in to z orodjem v vrednosti 100eur.
In ne prosim komentarja v stilu: je treba znati zidati in polagati ploščice, ker tudi vhodna vrata ali pohištvo nezna vsak narediti in je potrebno znanje, predvsem pa ogromno kapitala da lahko začneš sploh nekaj delati, za 100eur žal ne morm niti pohištvo začeti montirati po hišah.

lp
Evo mene,Citro se popolnoma strinjam z teboj,vendar tako pač je,gola realnost da pač zidarije res ne more vsak delat.No sedaj pa k našemu svetemu očetu.Kot prvo ferrari nima nobene veze z našo golo realnostjo, to je high tech firma,sedaj pa k komediji od parketa.710m v 5-ih dneh?? 4 majstori?Komplet z pripravo tal,polaganjem,letvanjem in ČIŠČENJEM parketa???710:5=142 pomeni 142m2 na dan komplat fertik??Če smo še malenkostni kje predremaz pred polaganjem?Parket teh dimenzij je še skoraj težje polagati kot krajši parket.Ne bom reke da ni mogoce ampak buče na kvadrat.In sedaj še njihova urna postavka.51.5 na uro.In kaj je tu slabega?Za ta denar nebi polagal parketa? Svaka ti čast potem pa imaš bajno plačo.Moja izjava kar glava zajebe,roke ne morejo popravit.Kaj pa ti tu ni jasno?Videl sem x primerov na bauštelah ko se je neki visoko izobraženi veleum nekaj zabil v glavo da to mora biti tako,knaufarji so pa od smeha umirali ko so brali načrte.Vrnimo se nazaj v realnost in na temo zidarska ura.Smo hoteli kapitalizem?DA!Ponudba in povpraševanje ring a bell??Vsak bi samo študiral delal pa skoraj noben.V današnji dobi tehnike mislim da ni tak problem skonstruirati hišo ali kaj podobnega,pc z pravo programsko podporo dela čuda.Nazaj 40 let so bili fantje iz tapravega testa ko je bilo treba vse peš računat in iskati gomilo podatkov po knjigah,danes pa klik klik evo podatkov nema da nema.10e na uro je in ni veliko je ko je treba plačat in ni pa takrat ko sam probaš vreči malto na zid,probal osebno moj pokojni oče je bil zidar,imel je celo voljo da bi me nekaj naučil in takrat sem ugotovil da je veliko lažje tla poravnati kot steno(vse mi padlo po tleh).Te urne postavke bi lahko premlevali cele dneve koliko in kdo ima na uro,pač storitev toliko košta in tako je pri vseh.(nebi sedaj našteval notarjev,advokatov,mehanikov,zobozrdavnikov itd......)Če je zidarska ura predraga pa probajte sami in kot je rekel citro rabiš ne malo denarja za zagon mizarske delavnice pa še za kak drug poklic bi se našel komentar o stroških,ampak čistilka pa ima še vedno 8e na uro rabi pa kaj?A to pa ni drago,opico naučiš čistit v eni uri.
Bravo Don. Bravo. Čistilka ima 8 EUR/h in je draga. Parketar ima 50 EUR/h in ni drag. Bravo. Seveda, parketar rabi 30 let izkušenj če želi delat a ne? Ja itak...
"Ko bom velik, bom malo manj majhen"
Sicer ne vem kaj si hotel z tem reči,ampak vzel sem kalkulacijo ki jo je papa skalkuliral.Kdaj pa parketar prevzame posel na uro?Jaz nikoli.
Bravo Don. Še 1x. Bravo. VSE je plačano na uro. VSE. Če ti ne znaš iz m2 spremenit v h je pa tvoj problem.

In še 1x ponovim. Zate je TVOJE delo vredno 50EUR/h. Ostal dela so pa vsa predraga (tudi čistilka za 8 EUR/h je super predraga). BTW, zračunaj si še koliko izgube si imel ker si delal namesto nje (8EUR/h) namesto da bi služil s polaganjem parketa (50 EUR/h)...
"Ko bom velik, bom malo manj majhen"
Don Corleone Napisal:V današnji dobi tehnike mislim da ni tak problem skonstruirati hišo ali kaj podobnega,pc z pravo programsko podporo dela čuda.

Pa stari to ti PC kar sam vse naredi, še na ogled na teren gre namesto tebe. Sam pravi program rabiš. Aja ti programi so itak zastonj in rastejo na bližnjem drevesu Big Grin

Sicer pa če je že osnovno deljenje težava je bolje pustiti PC programe na miru. 51,575/4 (4 mojstri) = 12,89375

Ja ti zidarji so pa itak uber mojstri. To ti kar iz glave računa armaturo in praktično vmes že projektira hiše bolje kot prej omenjeni PC-ji.

Pa brez zamere tistim kvalitetnim zidarjem še posebej, ker sem sodeloval z nekaj izjemnimi mojstri na področju zidarije, ki so med drugim znali celo brati armaturne načrte in so celo znali poklicati, če kdaj kaj ni štimalo in smo zadeve speljali v zadovoljstvo naročnika.
1 2 3 4 5 6 ... 8 Pojdi na stran 
Iskanje po temi