PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Biomasa - kotel na polena (praksa)

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Meni se po vsem prebranem tule in še kje drugje vsa tale fama okrog biomase zdi kar malo too much...
recimo, da vas investicija v ogrevanje z biomaso pride cca 3 mio (kotel, zalogovnik, drvarnica).., se vam ne zdi mogoče bolj, da bi staro bajto najprej primerno izolirali in zamenjali okna? S tem bi bila hiše veliko lepša od zunaj in znotraj bivanje veliko kvalitetnejše, nenazadnje tudi poraba energenta (kakršnegakoli) ne bi bila več tako velika.
Moja sestra porabi za segrevanje hiše s cca 350 m2 bivalne površine 1500l kurilnega olja, torej pri današnji ceni bi se s tremi milijoni ogrevala skoraj 14 let... in to brez nalaganja drv v peč, pa še zlaganja v drvarnico in kaj vem kaj še...
Pa še tole vprašanje imam: Ali res mislite, da bo vaša peč na biomaso zdržala 13 let? ... Sam sem peči iz pločevine menjal na 3 leta, sedaj imam litoželezno, ki res malo več porabi, samo je že 6 let OK.

Nenazadnje, ste se kdaj vprašali, kdo bo metal polena v peč (petkrat ali enkrat na da), kadar boste bolni? Sam sem prav zaradi tega motniral še peč na olje, da mi greje takrat, kadar se mi ne da kurit (vikendi in prazniki)..

Jaz mislim, da je tole z biomaso en velik nateg, vi pa kakorkoli že, denar je vaš.. Wink
Pa, če bo nafta čez pet let po 250 sit, sam bom v 5tih letih prihranil pri moji porabi (2500l nafte) zdaj pa 15m3 drv (imam svoj gozd) cca 300ksit na leto, v 5tih to znese 1.5 mio. Država da vsaj 350 ksit, peč ima pa garancijo 10 let. Tako da po 7 letih se bom grel zastonj. Na ogenj pa pri teh pečeh daš največkrat enkrat dnevno. Pa še ekološki vidik tudi nekaj šteje!!
lpk
Citat:Moja sestra porabi za segrevanje hiše s cca 350 m2 bivalne površine 1500l kurilnega olja ...

Tej hiši pa bi že skoraj lahko rekli 4 literska hiša Big Grin
"Meni se po vsem prebranem tule in še kje drugje vsa tale fama okrog biomase zdi kar malo too much...
recimo, da vas investicija v ogrevanje z biomaso pride cca 3 mio (kotel, zalogovnik, drvarnica).., se vam ne zdi mogoče bolj, da bi staro bajto najprej primerno izolirali in zamenjali okna? S tem bi bila hiše veliko lepša od zunaj in znotraj bivanje veliko kvalitetnejše, nenazadnje tudi poraba energenta (kakršnegakoli) ne bi bila več tako velika. "

Tudi jaz se strinjam da so eni naredili preveliko famo okrog ogrevanja z biomaso. Mislim da je tu zelo prisoten tržni učinek in trenutna moda. Sam sem pristaš tega, da vsak zase oceni kaj se mu najbolj splača, oz. kaj je najbolj cenovno ugodna varianta za njega. Kot sem že enkrat omenil se je lepo peljat v mercedesu, lahko pa tudi z "navadnim" avtom prispeš na cilja.
"Meni se po vsem prebranem tule in še kje drugje vsa tale fama okrog biomase zdi kar malo too much...
recimo, da vas investicija v ogrevanje z biomaso pride cca 3 mio (kotel, zalogovnik, drvarnica).., "

In koliko te pride investicija v olje? Verjetno tudi ni tako bistveno manjša? Res je, da ne rabiš zalogovnika in je peč tudi cenejša, vendar cistrena za olje in prostor zanjo tudi ni zastonj. In če imaš še drva doma smo po nekaj letih že tam tam. Se motim?

LP
Citat:... da vas investicija v ogrevanje z biomaso pride cca 3 mio (kotel, zalogovnik, drvarnica).., se vam ne zdi

3 mio za peč dajo ljudje, ki imajo preveč denarja.
Mene je investicija v biomaso prišla 500k SIT. Vsako leto bom prihranil najmanj 120k SIT. Se splača ?
Pa še manjšo kurilnico imam kot če bi imel olje!.
Ogrevanje na biomaso....
Temu smo včasih lepo po Slovensko rekli kurjenje na polena - drva!
Kako se to različno sliši ?!
To da človeku misliti, da se je novega imena spomnila kakšna grešna komercialna duša. Sodobni človek se pač ne bo grel z lesom tako kot neandertalec v svoji votlini, sodobni človek se greje z biomaso.
Ta novorek mi gre na bruhanje!
Ne moreš govorit o kurjenju na polena, ker lahko kuriš tudi na pelete ali sekance. Bolj pravilno bi bilo kurjenje na les.
Odkod prihaja izraz biomasa pa res ne vem. Sicer pa, zakaj se obremenjuješ s tem ??
"3 mio za peč dajo ljudje, ki imajo preveč denarja.
Mene je investicija v biomaso prišla 500k SIT. Vsako leto bom prihranil najmanj 120k SIT. Se splača ?
Pa še manjšo kurilnico imam kot če bi imel olje!."

igor k smem vprašati kako imaš vse skupaj izvedeno za 500k SIT? Tudi sam se nagibam k izvedbi centralne na polena, pa so samo peči skoraj 1mil SIT. Seveda bi po eni strani rad tudi udobje, da mi ni treba nalagati na ogenj 5-krat ali večkrat na dan.

LP
Jani: mislim da si malo prevec nastrojen proti temu nacinu ogrevanja in izraz biomasa ni nic kaj snobovskega ali kako drugace orientiranega, da bi ti moralo iti na bruhanje.
Tudi kurjenje na les ne pomeni izraz biomasa saj pod ta izraz pase tudi pridobivanje energije (kurjenje) iz zivalskih iztrebkov ali drugih odpadkov.

Cisto nakljucno, pa se izraz biomasa pojavlja ob temah okoli kurjenja na sekance, pelete in nazadnje polen in se to z novimi tipi pecmi (piroliza, kjer dejansko izgoreva plin ki se proizvede ob procesu tlenja/gorenja polen).

Ce pa se clovek zavestno odloci, da bo sel pri novogradnji namesto v pec na fosilna goriva v pec na biomaso pa je to samo plod njegovih prioritet, pri kateri cena, napram pecem na fosilna goriva, predvsem pa (trenutno) doba povracila investicije igra zelo pomembno vlogo.

primer: Kompletna kotlovnica na pelete (pec z zalogovnikom in dozirnim polzem, regulacija, tipala, termostat, crpalke, skratka komplet materiala da kotlovnica funkcionira) me je stala cca 1.1Msit prav tako pa bi me stala kotlovnica z Viessmannovo 15Kw pecjo ter 1500L cisterno.
Tukaj pa potem pride do razlike v ceni zaradi subvencije (cca 300Ksit), ki jo daje AURE za okolju prijazen nacin ogrevanja ter 40% manjsi ceni energenta za proivedeno isto kolicino toplote, napram ELKO. (72sit pelti (2kg)) (152 sit ELKO (1l))

Pa ce mi pec deluje samo 5 let kolikor je garancije sem vseeno na boljsem, saj pri porabi 1500l olja na leto v petih letih pridem skoraj na nulo pri investiciji v pec na pelete.

Torej zame biomasa ali pa obimasa...nikakor mi pri tem ne gre na bruhanje....prej nasprotno :twisted:

<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.ljudmila.org/sef/stara/Les_les/PDF/INFO%20LISTI/info%20lis%20Biomasa%20-%20obnovljivi%20vir%20energije.pdf">http://www.ljudmila.org/sef/stara/Les_l ... ergije.pdf</a><!-- m -->
Buggy imaš kar prav, saj se ne kuri samo na les, tako da je izraz biomasa kar na mestu.

frik, peči nimam na polena ampak na pelete in računica je naslednja:
peč=800.000 (Feroterm)
zalogovnik=60.000 (Lastna izdelava)
polž=0 (prosti pad)
država=-390.000
skupaj=470.000

Kar se tiče ostalega v kurilnici nisem računal, ker rabiš tudi pri vsaki drugi peči. Zadeva deluje odlično, treba je samo praznit zalogovnik za pepel (1x14dni).

Letna praba naj bi bila:
2000 l olja x154=308.000 SIT
4200 kg pelet x41=172.000 SIT

Prihranek letno: 136.000 SIT
Povrnitev investicije v peč (470/136)=3,5 leta

Pravzaprav 1 leto, če računaš da peč na olje+gorilnik+cisterna pride vsaj 300.000 SIT

Moram dodat, da so mene peleti (avstrijski) s prevozom v cisterni prišli 41 SIT/kg.

Zdaj pa že dobiš samo gorilnike na pelete, ki jih lahko montiraš praktično na vsako peč. Cena mislim da je okoli 500.000 SIT.
Vidva, ki imata peči na pelete; mi lahko povesta, kakšno moč peči imata in kakšen premer in material dimnika? Kako pa se oz. naj bi se obnesle predimenzionirane peči na pelete? Kakšna je regulacija moči? Ker vsaj te najcenejše se ravno ne hvalijo z nizkimi močmi - kako torej delujejo v tem času, ko delujejo s 30% (ali še manj) obremenitvijo?
Da ne bo pomote: na bruhanje mi gre uporaba besede biomasa in ne ogrevanje na les. Ga ne čez en pravi starosvetni ogenček.
Gost: Konkretno ima moja pec dva rezima delovanja, kjer se regulira moc peci. Moc peci se enostavno uravnava z frekvenco doziranja pelet, potem pa ima pri tem besedo se neka regulacijska elektronika. Pec naj bi imela raspon moci od 15 - 25kW.
Dimnisko tuljavo imam fi 140 je pa schiedel Uni plus, kako pa je z delovanjem pri manjsi obremenitvi pa ti ne znam povedati. Ravno zaradi takih stvari sem namensko poleg peci vzel se bojler s toplotno crpalko ki mi bo dovajal toplo vodo v prehodnih obdobjih, kjer bi pec zaradi manjse obremenitve definitvno delovala pod optimalnimi pogoji, pa se skoda jo je....
Drugace pa imamo kar se tice debate o peceh na pelete svoj tread. Ta naj bo namenjen pecem na polena.

Jani:

Tocno tako in to sem ti tudi hotel dopovedati.
Peč deluje enako kot gorilnik na olje. Ko se dovolj zagreje se ugasne in ko temperatura pade se spet prižge. Moji lahko moč reguliram od 5-25kW in sicer z regulacijo doziranja, dovodom zraka ter z razmerjem primarnega in sekundarnega zraka. Ni pa možnosti, da bi se moč avtomatsko prilagajala potrebam (tudi pri oljnem gorilniku tega ni).
Trenutno je nastavljena nekje na 5kW, tako da imam manj vžigov.
Dimnik je 120.
1 2 3 4 5 6
Iskanje po temi