PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Rekuperacija Da ali Ne?

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
zdravapamet Napisal:Potem je tudi kuhinja samo kuhinja, ne glede na to kako je narejena. Avto je avto, sedežna je sedežna, parket je parket, okolica hiše je okolica itd,.....
Zame ne, zate očitno da.
Takšno razmišljanje je dolgčas in poden.

Ne, gre za cisto osnovo. Ce mislis da je lepo 'potegnjen' ror nekaj vec, potem se motis. Ce ti uspe koga ujeti na to tudi prav, samo to ni nekaj vec. Halo, kje pa zivis, daj no...
To ni nekaj tako neobičajnega, da človeku ne da dihat oz. da te v prsih duši. Tu ni nikoli vzrok slab zrak, ampak v slabem počutju iz kakega drugega razloga. Takemu vedno prija sveža sapica v obraz, če pa je zrak miren, mora biti vsaj hladen. Pomaga tudi kaka blaga osvežilna dišava.
V primeru slabega zraka je zmanjšana zbranost in se ti zeha.
pavlek Napisal:@Energetik81 zdaj je vse OK zvezano. So prišli strokovnjaki- Agregat in naredili meritve pretoka zraka, seštevek je skoraj 300m3/h.
Mislim, da bi bilo dobro izmeriti še količino CO2, ker žena skoz jamra da je slab zrak v bajti in da je zaspana, čeprav je rekuperacija vedno na max. stopnji-8.

@zdravapamet, ne štekam tega kaj je narobe s tem, če imeš cel dan vsaj po dva okna v vsaki etaži na kip. S tem ni prav nič narobe??? Ne vem kaj je narobe, s tem če se hiša naravno prezračuje???

Narobe je (vsaj) to, da si s tem naredil en velik toplotni most, ki ti še bolj ohlajuje preklado, ki je že tako kritična točka v toplotnem ovoju stavbe. Da ne govorimo o konstatnih izgubah.
Mi imamo v hiši sedaj med 23°C in 23.5°C in 45-50% vlago. Paul z entalpijo trenutno vpihuje 22.8°C in 45% vlago, izkoristek ima odličen. Nastavljen je na 50% hitrost, torej premeče okoli 150 kubikov na uro. V večini primerov to zadostuje za dobro klimo v prostoru, pomagam mu ponavadi le med vikendi po kuhanju, ko za par minut odprem vrata na teraso in vhodna vrata, kar naredi hiter prepih in takoj odvede vonj po kuhanju. Z rekuperatorjem bi to pač trajalo nekaj dlje časa.

Niti slučajno mi ni žal, da smo ga vgradili in bi ga spet.
Zdravapamet: nima smisla. Se sploh ne cudim, da vas je ze nekaj uporabnikov poslalo nekam (za vas so itak vsi nesposobni, vi ste edini, ki kaj znate). Skratka, s svojim nastopastvom me ne prepricate, pa sem dodobra prebral kar nekaj tem. S tem zakljucujem debato z vami, vi pa brez zadrzkov lovite dalje. Sem samo ena riba manj za vas.
@cbbx
Zadnji čas je, da se pospraviš s tega foruma, saj od tebe tu itak ni nobene koristi.
@soplmed1 +1
Ma brez veze je tole, imas prav.
@Fantocci lepo, da je vsaj en prizna, da je potrebno včasih tudi odpreti kakšno okno ali vrata.

Res je malo takih ljudi, da bi realno znali oceniti zadevo,oziroma priznati, da nekaj ni OK , tudi če so zanj odšteli kar nekaj denarja.

Toplotne izgube so zanemarljive, če kurim non stop od sredine oktobra do konca aprila mi TČ porabi za cca 350 evrov. Če bi imel 4 okna (več kot dovolj za mojo hišo 12x8) v tem času odprta 24/7 na kip, sem mnenja, da ne bi bila poraba večja kot za cca 20%. To je približno 70 evrov na leto in v 10 letih cca 700 evrov. Ali sem motim te izračune nisem nikoli delal?
Nekaj bi ti še dodal.
Stara lesena okna okna so bila res lesena, niso imela tesnila in so se običajno sčasoma tudi malo ukrivila. Tako je bilo pri oknih več kot dovolj špranj za zračenje, da jih načeloma sploh ni bilo treba odpirati .

Danes so lesena okna samo na videz lesena, sicer pa so narejena iz lepljenega in močno globinsko impregniranega lesa, tako da se jih po koncu življenjske dobe niti ne sme skuriti. Drugače so isto kot plastična okna dimenzijsko stabilna in opremljena s tremi tesnili.

Tako današnje vso stavbno pohištvo toliko tesni, da je bivanjski prostor brez pogostega zračenja kaj kmalu zadušljiv in se pogosto v zimskem času na toplotnih mostovih pojavi še plesen.

Pri nas imamo okna odprta le ob poletnih nočeh v spalnici. Rekuperatorja pa tudi takrat ne izklapljamo.
pavlek Napisal:@Fantocci lepo, da je vsaj en prizna, da je potrebno včasih tudi odpreti kakšno okno ali vrata.

Res je malo takih ljudi, da bi realno znali oceniti zadevo,oziroma priznati, da nekaj ni OK , tudi če so zanj odšteli kar nekaj denarja.

Toplotne izgube so zanemarljive, če kurim non stop od sredine oktobra do konca aprila mi TČ porabi za cca 350 evrov. Če bi imel 4 okna (več kot dovolj za mojo hišo 12x8) v tem času odprta 24/7 na kip, sem mnenja, da ne bi bila poraba večja kot za cca 20%. To je približno 70 evrov na leto in v 10 letih cca 700 evrov. Ali sem motim te izračune nisem nikoli delal?
Če bi imel 4 okna odprta 24/7 na kip, bi imel ob minusu in vetrovnem vremenu takšno ledenico v hiši, da bi lahko bil kooperant Ledu, na špaletah pa ledene sveče za lizati :mrgreen:.
@pavlek
Nastavljati pravi kip oken v vseh večjih prostorih, kopalnici in WCju v času kurilne sezone, da imaš ravno zadosti zračenja in hkrati, da ti preveč ne odnaša toplote, je verjetno prava umetnost. Sprememba jakosti in smeri vetra okoli hiše, pa ti ta sistem v celoti pokvari.

Ti kar uporabljaj ta prezračevalni sistem, ki je sigurno zlata vredna reč. Ko si ti žena zaželi svežega zraka, pa si le naj, in to brez pomisleka, odpre okno, a le tam kjer se trenutno nahaja. Prezračevalni sistem ne rabiš nikoli izklapljati, kot tudi ne turirati na maksimum, ker od njega prave sapice, ki ti tvoji ženi tako prija, ne bo.
Lahko si tvoja žena hišo zaradi boljšega filinga tudi občasno prezrači na prepih. Tudi moja žena je sprva iz navade, pa tudi malce zaradi nezaupanja v ta sistem, še ročno prezračevala, a je s časoma spoznala, da kljub občasnem pozabljenem ročnem prezračevanju ni v hši nič slabši zrak.
No vsaj da smo na istem, brez vgrajenega prezračevalnega sistema, se da prav lepo živeti in prav nič manj kakovostno kot z prezračevalnim sistemi, no edina razlika je v tem da moraš malo več sam skrbeti da prezračiš hišo.

Zato je tudi logično, da ima prezračevalne sisteme z rekuperacijo vgrajene mogoče 1% vseh gospodinjstev v Sloveniji, npr. Ogrevanje pa uporablja večino gospodinjstev, ali se motim?
Ne nismo na istem. Ja, se da živeti brez, ampak enako kakovostno pač ni! In tudi udobno ne.
kako pa je v tem kurilnem času, ko mnogi kurijo svašta in zunaj smrdi, sploh po mestih je zunaj nevzdržno....prezračevanje to sfiltrira ali ne? Ker od gnojenja travnikov ipd., če sem prav prebral po temah, vonjave pridejo čez v hišo.
zdravapamet Napisal:V kocki rekuperatorja se energija-toplota notranjega zraka prenese na zunanjega. Tam se tudi ustvari kondenz, ki odteče po odtočni cevi.
Hmm, mi nimamo nobene odtočne cevi in nobenega kondenza. Kocka je entalpična in prenaša tudi del vlage nazaj na dovodni zrak. Kako imate ostali?
1 ... 37 38 39 40 41 ... 45 Pojdi na stran 
Iskanje po temi