PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Pec na drva in zalogovnik

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Žerjavar Napisal:Ne zavajaj!
Plin So2 v stiku z vodo tvori H2SO3 = žveplasta kislina.
Ogljik v lesu po izgorevanju s stikom z vodo (tudi plinasto), ki je sestavni del dimnih plinov, tvori ogljičnato kislino H2CO3, ki je tudi kislina (nekaj blažja) in deluje agresivno na jeklo (rjavenje), res nekaj blažje kot H2SO3. Tudi suhi les izgoreva in tvori H2O, kar pomeni, da je vedno vlaga v dimnih plinih.Tudi nekaj minut za osušenjene ne velja. V kurišču med žerjavico in hladnim jeklom (spodnji del kotla oblit z vodo) se lahko nabere kar nekaj cm pepela, kateri vsrkava kondenz in rabi kar nekaj časa za izsušitev.

Če bi pisal na tvojem nivoju bi lahko rekel:
Ne zavajaj!
Suh les pri izgorevanju tvori CO2 in ne H2O.
Pa ni ponta v SO3/SO4 CO2/H2O ampak:
poleti dogrevaš vodo v bojlerju enkrat ali največ dvakrat dnevno. Koliko manj vlage bo v pepelu in koli manj ogljične kisline se bo tvorilo, če bo v peči gorelo npr. 1 uro, potem bo peč 6 ur počivala in zopet ogrevala 1 uro v primeru brez ogrevanja zalogovnikov ali če bo v peči gorelo 2 uri, pol bo 8 ur počivala in spet ogrevala 2 uri v primeru uporabe dveh zalogovnikov (v primeru enega zalogovnika pa nekaj vmes)?
Pol pa še dodaj zraven celodnevno delovanje dveh črpalk, če zares želiš izkoristiti toploto zalogovnikov in varovati peč pred kondenzom si pa že na ceni ogrevanja sanitarne vode direkt na elektriko.
Saj točno to imam jaz v mislih. Kotel ima med delovanjem izkoristek cca 90%. Ampak če je izgub po gorenju na račun dobave bojlerju preko cevi in zalogovnikov ter zaradi ugašanja kotla, še 50%, potem je bolje da v bojler montiram električni grelec.
Citat:Suh les pri izgorevanju tvori CO2 in ne H2O.
Suh les pri izgorevanju tvori CO2 in H2O. Vode zaradi izgorevanja je bistveno več kot je vode zaradi vlažnosti suhih peletov.
Sem se oglasil le zaradi tvojega zavajanja "Peleti so običajno tudi dokaj suhi, zato tudi vlage v njih ni veliko in posledično, dokler bo hladna voda v kotlu ne bo omembe vredno kondenzata."
Ne glede na suhost lesa, bo na hladni steni ob poti dimnih plinov nastajal kondenz. Bolj hladna stena dobi več kondenza. Ob dovolj tppli steni kondenza ne bo, bo vsa voda v dimnih plinih šla skozi dimnik v zrak = bel dim, dejansko vodna para. Če ob mrzlih dneh dimni plini ob izhodu iz dimnika niso vidni, pomeni da je temperatura dimnih plinov nepotrebno visoka.
Nimam časa - sem v penziji!
@Bajkman: pri trovlečnem pločevinastem kotlu imaš v najboljših razmerah 60% izkoristek. Zato pa je šel razvoj kotlov naprej in se trovlečnih kotlov ne da več kupiti, razen v navezi s peletnim gorilcem. Pa še to je vprašanje časa.
Glej @žerjavar- namesto da brezveze teoretiziraš in obtožuješ zavajanja raje odgovori na preprosto vprašanje, katerega sem ti postavil v prejšnjem postu in je relevantno za to temo:

Citat:poleti dogrevaš vodo v bojlerju enkrat ali največ dvakrat dnevno. Koliko manj vlage bo v pepelu in koli manj ogljične kisline se bo tvorilo, če bo v peči gorelo npr. 1 uro, potem bo peč 6 ur počivala in zopet ogrevala 1 uro v primeru brez ogrevanja zalogovnikov ali če bo v peči gorelo 2 uri, pol bo 8 ur počivala in spet ogrevala 2 uri v primeru uporabe dveh zalogovnikov (v primeru enega zalogovnika pa nekaj vmes)?

Pa že v naprej hvala!
Žerjavar Napisal:Če ob mrzlih dneh dimni plini ob izhodu iz dimnika niso vidni, pomeni da je temperatura dimnih plinov nepotrebno visoka.
Pomembno je, kje ti para kondenzira. Če so dimni plini vidni ob izhodu dimnika pomenim da ti para kondenzira v samem dimniku in ti kondenz teče po njem. Torej je temperatura dimnih plinov prenizka. Če pa ti para kondenzira šele nekaj cm NAD izhodom iz dimnika kondenz ne more teči v dimnik in je temperatura dimnih plinov optimalna.
Citat:namesto da brezveze teoretiziraš in obtožuješ zavajanja raje odgovori na preprosto vprašanje
Ali ni zavajanje neukih, če zanikaš tvorbo vode ob gorenju lesa?

Na tvoje vprašanje, kako poleti ogrevati SV, da bo čim manj kondenza v peči, ne bom odgovoril - bi bil nasvet, katerih pa na forumu ne dajem. Če pa pokažem na zavajanje, pa je le prikaz, kake sorte strokovnjaki dajejo nasvete.
Do zavajanja pri de v primeru, če nekaj veš pa to zavestno poveš drugače kot veš in s tem namerno drugega spraviš v zmoto. Če pa nekaj ne veš ali ne veš v celoti pa ni zavajanje ampak je zmota. Perverzno pa je, da nekaj veš, se s tem hvališ in tega nočeš deliti z drugimi.
valhalla Napisal:@Bajkman: pri trovlečnem pločevinastem kotlu imaš v najboljših razmerah 60% izkoristek. Zato pa je šel razvoj kotlov naprej in se trovlečnih kotlov ne da več kupiti, razen v navezi s peletnim gorilcem. Pa še to je vprašanje časa.

Ja, vem da je na drva številka 60 - 65%. In da je ob uporabi peletov cifra 90%. Morda realno še kaj manj.
Ampak potem me zanima koliko od tega kar dobiš ven iz kotla, se še izgubi med "distribucijo" ob uporabi zalogovnikov. Tega pa ne zasledim nikjer. Vem da je različno od načina vezave, velikosti in izolacije zalogovnikov, ampak vsaj "od do" ali "tipično" informacije bi bil vesel
Citat:Perverzno pa je, da nekaj veš, se s tem hvališ in tega nočeš deliti z drugimi.
Če je to očitek, oceni sam, ali je upravičen:
Se ne hvalim s svojim znanjem. Če misliš drugače, podaj dokaze.
Ga brez problema delim z drugimi. Le delež lastniku tega portala sem (iz že zapisanih razlogov) odrekel. On ga sicer deli z drugimi vendar tendenciozno zaradi dohodka z reklamami.
Citat: Če pa nekaj ne veš ali ne veš v celoti pa ni zavajanje ampak je zmota.
Tudi če sam nisi popolnoma prepričan v pravilnost svojega znanja in ga razširjaš kot resnico je zavajanje. Zavajanja se rešiš le s pripombo, da v to znanje nisi popolnoma prepričan.
Zmota je le, če si prepričan v pravilnost svojega znanja, čeprav je napačno.
Iz teh vajinih kolobocij sem se pa vseeno kar nekaj koristnega naučil... Wink
@žerjavar- zavajanje so tudi tvoje navedbe, kjer strašiš koliko vode se izloči ob stiku z mrzlimi stenami, kako se ta kopiči v pepelu in kako potem ogljična kislina razjeda stene peči. Ob tem pa ne podaš rešitve za poletno ogrevanje sanitarne vode. Ne podaš rešitve za ogrevanje v prehodnih obdobjih, ko se bo peč večkrat izklapljala. In niti ne podaš ocene, v kakšnem času bo ogljična kislina prežerla 4 mm stene peči, če bo delovanje peči z dvema dnevnima prekinitvama. Bo to v 1 tednu? Ali 1. mesecu? Ali 10 letih? Ali 40 letih?
Kot sem dejal- perverzno.
bozgom Napisal:@žerjavar- zavajanje so tudi tvoje navedbe, kjer strašiš koliko vode se izloči ob stiku z mrzlimi stenami, kako se ta kopiči v pepelu in kako potem ogljična kislina razjeda stene peči. Ob tem pa ne podaš rešitve za poletno ogrevanje sanitarne vode.
Kot sem dejal- perverzno.
Jaz zavajam? Morda mi lahko pokažeš s citati? Citiraj me, o količini (g/h) kondenza, o razjedanju sten, … Če pride do kondenza ob mrzlih stenah kurišča, bo sigurno nekaj kondenza vpil pepel. Del tega kondenza ne bo zaradi toplote izhlapel, ker je ob hladni steni.
Ne mi očitati, da ne dam nasveta na forumu - sem povedal razlog.
Citiraj, kje sem omenjal kako perverznost (sex, …)

Če bi ti smatral, da nisi zavajal, bi se ob spoznanju, da se z gorenjem lesa tvori voda, opravičil za svojo zmoto in s tem napačen nasvet.
Po koliko pa so nasveti na forumu?
Bomo pobrali muto, da bo za žerjavarja.
Več kot očitno ga denar žuli. Rešitev je v tem primeru enostavna.
Kam smo prišli v tem kurčevem kapitalizmu? Samo še gleda se, kdo bo koga.

Eno stvar ti dam pa prav. Gugl strokovnjakov je nebroj na tem forumu. Oni so vsaj gratis.
Ampak naredijo pa več škode kot koristi.
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
[Slika: 18-09-2024-14-01-01.jpg]  Verjeli ali ne, 570 ni dovolj!!!!
Žerjavar Napisal:Če bi ti smatral, da nisi zavajal, bi se ob spoznanju, da se z gorenjem lesa tvori voda, opravičil za svojo zmoto in s tem napačen nasvet.
Najpogosteje pod gorenjem razumemo oksidacijo treh elementov: ogljik, žveplo in vodik. Tako pri popolnem zgorevanj dobimo toplotno energijo in: CO2, SO2 in H2O. Torej les sploh ne gori ampak gorijo ti elementi, kateri ga sestavljajo.
S segrevanjem lesa in njegove suhe destilacije se tvori tudi lesni plin kateri poleg ostalega vsebuje tudi metan (CH4) kateri pri gorenjem preide v CO2 in H2O. Torej dodatna voda nastane zaradi izgorevanja metana in ne gorenja lesa, če si že tako natančen.

Sedaj pa je le vprašanje koliko vode nastane pri gorenju metana nastalega iz destilacije peletov, dokler stene kurišča ne dosežejo temperature rosišča. Je ta količina taka, da je potrebno izvajati poseben protokole kurjenja in vzdrževanja temperature ali pač lahko kotel na pelete zakurimo in ugasnemo kadarkoli hočemo.

Torej, ali je te vodo katera nastane, glede na mogoče 10% vlago v peletih sploh toliko, da se je splača posebej omenjati in zaradi tega očitati zavajanje forumašev?

Ker to ni nasvet, boš zagotovo takoj odgovoril :roll: :roll:
1 ... 32 33 34 35 36 Pojdi na stran 
Iskanje po temi