PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Pec na drva in zalogovnik

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sem kar narisal, verjetno je iz opisa težko razumeti. Nisem Picasso Big Grin niti se ne razumem v hidravlične sheme, zato sem po domače. Upam, da mi bo znal kdo razložiti, kateri ventil bi bilo dobro zapreti na pelete (Ročni ventil1, ročni ventil2, ročni ventil3)?

[img]httpsunichr("58")//iunichr("46")imgurunichr("46")com/NUGvU5sunichr("46")jpg[/img]

Hvala
Sebek Napisal:
Bajkman Napisal:Ampak jaz ne razumem funkcije tistega ventila. OK, manj vode se ogreva. Ampak koliko manj. A samo zgornja polovica prvega in spodnja drugega? Tukaj ne razumem smisla itd.
Ali pa morda pravzaprav samo zgornji del prvega?

Če je v resnici tako povezano, pa potem ko.je ta ventil zaprt, voda skozi zalogovnika ne more krožit. Torej takrat ne segrevaš nič vode v njih.
Še večji problem je v tem, da ne hladis peči. Tole mi deluje kot totalni hidravlični mimosunek. Seveda če prav razumemo razlago
Uff vidim skico na drugi strani.
A je ta monter slučajno lani sladoled prodajal, pozimi bureke, letos pa peči montira?
Ne zajebavaj se preveč s tako shemo.
Oziroma ne zapiraj preveč ventilov. Ker bo varnostni na peci imel precej dela. Kje imaš ekspanzijo. Upam da imaš varnostnega na peci, da ne bo kak mrtev v hiši. Ne bo prvi.
Ja, varnostni ventila je na izhodu iz peči s tlakom odpiranja 2,5 bar. Sem narisal še ekspanzije.
Verjetno tisti "Ročni ventil1" komot zaprem, a ne? Pa vendar, kaj je narobe s to vezavo in po kmečko, kaj bi bilo drugače če ga zaprem?
Sem dorisal še lokacijo ekspanzij.

[img]httpsunichr("58")//iunichr("46")imgurunichr("46")com/1JkBATHunichr("46")jpg[/img]

Glede na skupni volumen ekspanzije naj menda ne bi bilo nevarno? Ventil se do sedaj še ni odprl. Če bi se, bi opazil sledove kapljic po tleh, ker je nekaj prahu.. Smile
Če zapreš ročni ventil 1 (in da imaš ugasnjene radiatorje (poleti jih najbrž imaš, kako uporabljaš tisti 4 potni ventil pod radiatorji?), Bojlerja tudi najbrž ne grejes stalno ampak samo takrat ko se.ohladi) peč odrezes od zalogovnikov ker ne more iz sistema hladna voda se vrniti v peč..
Če ti oziroma monter mislita da se lahko, mi sporočita kako. (Pri ugasnjenih radiatorjih in bojlerju, ne vem kje so črpalke?!)
Evo prirejena risbica avtorjeve kurilnice. Če je kaj pravice na svetu, bi morale biti črpalke in tipala na pravih mestih. Je pa ta vezava daleč od omenjene 414. Tudi dovod in povratek na bojlerju sanitarne vode sta naokrog.

Ok. Z zaprtjem ventila 1 med obema hranilnikoma jih v bistvu odklopiš od peči, saj ostane hranilnik 1 brez povratka in hranilnik 2 brez dovoda. Oba torej brez potrebne cirkulacije z ogrevano vodo iz peči ne glede na stanje preostalih elementov (razen ko je zaprt mešalni ventil v krogotoku peči). Na ta način pošlješ vodo iz peči direktno na ogrevanje in pa pripravo sanitarne vode. To pa ti verjetno ni namen. Preostala dva krogelna ventila sta le za zapiranje vode ob morebitnem praznjenju sistema in morata biti v bistvu neprestano odprta. Bilo katerega zapreš si si zaprl sleherno ogrevanje.
Čudna tale hidravlična shema, če seveda drži, kot si jo narisal. Mislim da kliče po vodovodarju.

Priložene datoteke
.jpg   SELTRON - 414.jpg (Velikost: 248,42 KB / Prenosi: 270)
Ja, to sem tudi videl, zakaj za vraga je obrnil priklop na bojlerju. Katera inteligenca mu je to rekla. Imaš na radiatorjih tudi spodaj forlauf, zgoraj pa rucklauf?
Ja takole je kot je priložil @arbajter. Tole shemo si sam izrisal?
Forlauf in rucklauf bojlerja sta se mi zdela obrnjena, ampak sem preveril in se je izkazalo, da je pravilno. Moja pomota.

Ja, če tisti ventil zaprem, potem sploh ne more filati zalogovnikov kadar ni odjema, kot sedaj razumem.

Ampak po krogu naprej od zalogovnikov pa ni varjante, da zaokroži? Namreč, ta krog se ne zaključuje klasično po starem sistemu na ogrevalni mešalni ventil in direktno na bojler, ampak reko te sofisticirane konzole:

[img]httpsunichr("58")//iunichr("46")imgurunichr("46")com/4z70yT6unichr("46")jpg[/img]

[img]httpsunichr("58")//iunichr("46")imgurunichr("46")com/J772m2Gunichr("46")jpg[/img]

Še vedno mislite, da ne bi mogla voda nekako zaokrožiti skozi to konzolo, kadar ne bi bilo odjema radiatorjev in bojlerja? Iz videza ni jasno vidno kako je narejeno znotraj tistega črnega spodnjega ohišja.
Za začetek zmanjšaj slike!

Po zgornji skici sodeč ne more voda krožiti skozi zalogovnike če je katerikoli ventil zaprt. Torej moraš za toplo sanitarno vodo segrevat tudi zalogovnike. Ker pa nisi dodal pozicije črpalk je nemogoče ugotoviti tudi če gre vodo segrevat brez ogrevanja radiatorjev.
Sliki sem takoj zmanjšal. Morda moraš popolnoma osvežiti stran pa boš imel v max dimenziji 1000 pixlov.

Črpalke so točno na tistih pozicijah, kot je shema od @arbajter, torej R2, R5, R6. R2 in R5 sta vidni na moji spodnji sliki.
Saj jasno mi je, da v slučaju, ko zaprem VENTIL1 in bo delovala ali črpalka sanitarne R5 ali črpalka ogrevanja R2, se bo segrela tako sanitarna voda, kot bo delovalo ogrevanje. Pač mimo zalogovnikov in se bo praktično grela samo zgornja četrtina prvega in spodnja drugega.
Verjetno pa vsaj v drugem zalogovniku voda ne bi ostala spodaj? Je sicer razslojevalni, ampak...

Tisto kar je meni sedaj misteriozno, ali bi v primeru ugasnjenih črpalk R2 in R5 ta konzola na sekundarnem krogu pustila tok vode nekako skozi in bi pač krožilo še naprej na osnovi R6 ali bi bil sekundarni krog za R6 dejansko "blindiran".?
R6 je črpalka, katera polni zalogovnike. Ta mora delati takrat, ko v peči gori. Ko peč ugasne (pade temperatura dimnih plinov pod 100°C), se mora ta črpalka ugasnit.

Drugi dve črpalki pa delujeta po potrebi, takrat ko je potreba po ogrevanju sanitarne vode ali ogrevanju in jemljeta toplo vodo iz zalogovnikov.
Je pa pri tvoji shemi "problem" da moraš oba zalogovnika greti tudi z peleti. Kar pomeni večje izgube toplote na zalogovnikih.
Če bi zalogovnika bila vzporedno vezana in narejen odjem za ogrevanje pred zalogovniki, bi lahko pri kurjenju peletov, zalogovnika enostavno zaprl s ventili, saj za pelete ne rabiš tako velikega zalogovnika. Rabil bi ga toliko, da bi gorilec delal recimo 30min, pa potem počival, ne da se vžiga na 5 min za 1min.
Pri drveh tako ni problem in je zaželjen čim večji volumen zalogovnikov. Vzporedna vezava zalogovnikov je lahko tudi pri drveh.

Aja pa slike jaz vidim še vedno prevelike.
Prevelike vidiš, ker so stare še v cacheu. Prosim tišči Ctrl in ob tem pritisni F9, da jih osveži.

Razumem logiko R6.
Tisto kar pa mi ni jasno, če sta R5 in R2 ugasnjeni, R6 pa aktivna (v kotlu gori) ob zaprtem ventilu1 ali bo vroča voda sploh zaokrožila ven iz kotla ali ne bo imela kam?
Še kvazi matematično:
- R5 = OFF
- R2 = OFF
- R6 = ON
- VENTIL1 = ZAPRT
Voda sedaj zaokroži ali ne?
Ne. Če je ventil1 zaprt potem voda iz peči ne more krožit iz peči. Peč se bo segrela in ugasnila. Enako je, če je zaprt ventil2. Če imaš zaprt ventil3 pa nimaš ogrevanja sanitarne vode in radiatorjev. Voda iz peči pa bo lahko zaokrožla skozi zalogovnike.

Kratko povedano, ventile moraš imeti vse tri odprte skozi vse leto, če želiš s peleti ali drvi ogrevat sanitarno vodo.

PS. Slike so se mi po brisanju cookijev zmanjšale in se vidijo prav.
Seveda bo zakrožila. Ob pogoju, da bo tripotni elektro motorni ventil R7 odprt ti bo obtočna črpalka na peči (R6) prisilno gnala toplo vodo v bojler sanitarne vode mimo stoječe turbine črpalke (R5) na bojlerju sanitarne vode. Pretok bo brez delujoče R5 nekoliko manjši, bo pa vseeno. Le voda v bojlerju sanitarne vode se bo segrela malenkost počasneje. Če obtočna črpalka stoji to še ne pomeni, da je pretok skozi to črpalko neprodušno zaprt. Voda bo našla svojo pot okoli turbine stoječe črpalke. Gravitacijskih ventilov ki ta "fenomen" onemogočajo pa verjetno nimaš.

Način kroženja vode ob delujoči obtočni črpalki R6 in zaprtem ventilu 1 in nedelujočih obtočnih črpalkah R2 in R5:
[url=httpunichr("58")//shraniunichr("46")si/?1e/GY/3QRRosvT/414-1unichr("46")jpg][img]httpunichr("58")//shraniunichr("46")si/t/1e/GY/3QRRosvT/414-1unichr("46")jpg[/img][/url]

Tvoj ogrevni sistem bi za shemo 414 moral izgledati takole
(sem uštulil v risbo še en hranilnik toplote):
[url=httpunichr("58")//shraniunichr("46")si/?2d/2a/4btNxxw/414unichr("46")jpg][img]httpunichr("58")//shraniunichr("46")si/t/2d/2a/4btNxxw/414unichr("46")jpg[/img][/url]
Torej če potegnem neke zaključke iz tega, kar ste me naučili. DOKLER se ogreva NA DRVA, je itak VSEENO (zaporedno ali vzporedno)?

Ko pa se ogreva na pelete, bi pa bilo zaželeno, da bi se dalo eden zalogovnik zapreti?
Saj imata skupaj 1880l, kar je za pelete predimenzionirano in bi bil; sploh med poletjem zaradi toplotnih izgub skozi plašč; smiseln prehod na 940l.

To pa je mogoče samo VZPOREDNO. takole:

[img]httpsunichr("58")//iunichr("46")imgurunichr("46")com/smsvxvhunichr("46")jpg[/img]

Na internetu sem izbrskal oceno, da se skozi plašč 1000l zalogovnika izgubi cca 5kWh v 24 urah, kar ustreza 1kg peletov. Torej, na dan bi se na ta način privarčeval 1kg.
Če ima kdo drug drugačno oceno, bi bil vesel popravka.

@arbajter, mislim da res ni nepovratnih ventilov, po pregledu jih nisem videl, razen če so pod izolacijo. Eden je samo pri tisti črpalki za cirkulacijo. Hvala, zelo cenim da si si vzel toliko časa in mi celo z risbami pojasnil.
V tem primeru kot ga ti predstavljaš, bi se pa bojler nenadzorovano grel praktično na temperaturo, katero bi WDC20 zahteval za toplotni zbiralnik ali celo skoraj na temperaturo kotla.
1 ... 30 31 32 33 34 ... 36 Pojdi na stran 
Iskanje po temi