PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri IR grelni paneli

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Alanford je menda učil fiziko. Verjetno ni bil samouk. Mu je torej verjeti ali ne? Ali so edino merilo subjektivni osebni občutki glavnega zagovornika?

Ma, dejmo nehat.
Me veseli, da tudi matematiko zganjamo (in ne samo fizike :twisted: ).
Za celo bajto sem dal 7k€ za panele (cca 8kw), zato ne vem, kaksni so paneli za 27 jurjev.
Pri cemer je zivljenjska doba 30 let...koliko je pricakovan TCO toplotnih crpalk (in instalacij?)?

Prejsnji lastnik brunarice, ki jo je kupil forumas sebastjan704 je porabil okrog 900€ letno za ogrevanje s paneli (nekaj vec kvadrature kot imam jaz), torej 10 ali 20 letni izracun kaksen?
Medo9 nimaš tipičnih panelov. Kot smatram , da je govor teme. Tvoj thermarey ogreva z npr. 1000 W (od oka- ker ne vemo moči) recimo celo steno ali strop z npr. 3x3m površine.
1000W paneli so že redki, oz. prej 900W in dimenzij npr. 100x120cm.
Razporejenost oz. prijetnost sevanja je gotovo neprimerljivo boljša od thermarey .
Janipapilon, mogoče sem spregledal, kaj od slikic- filmčka , ušel mi je del- montiranega IR panela...
Čeprav bo oz. je že del objekta podobno medovemu- les.bruni že to odlično izolativno...Gašperček ti ogreje , če prav pomnim 600m3...
Kolko, oz. ti enako dobro, ogreje 1000W panel recimo montiran tik nad gašperčkom, ko le ta ne deluje, ter kake so meritve in ogreti m3 ob tem :?:
Račun v primerjavi napram TČ Confusedhock: :roll:
Ko ''pozapreš'' prostore po (stensko) spalnicah, kuhinja , kopalnica, dnevna ipd... ter pustiš vrata odprta (karikirano) boš uspešneje grel z mogoče istim gašperčkom ali 1000W panelom na istem mestu, kake bodo meritve na oknih ob tem? Bo mogoče potereben kak panel več?
Matey ima 2x 900W v dnevni, kar je za dober občutek najbolje (kar sem vedno trdil- čeprav se piše o'' čudežnih'' odbojih panelov...). Zaradi samega občutja je bolje imeti več manjših na prostor (če je večji) kot enega (medo ne eneči prosim kupljivega panela iste moči s tvojim ir ogrevanjem- delanem na objektu).
Več panelov verjetno nanese manjši strošek? :oops: oz. očitno bo tudi papilon podobno, kot Vermont stanovanje, ogreval uspešno objekt z zgolj enim IR panelom :roll: Edina prednost mogoče , da bo šlo za dobro izo. objekt (sicer za to ima Vermont sosede...) , kaj pa tisti , ki ne poznajo izolacije ali je le ta skromna :?: Idea
Po teh izračunih še dolgo ne bojo jadrali, ne videli kanarcev ipd.. Cry
Oz. bi jih prej, če si nabavijo zgolj gašprečke :mrgreen:
Lp
alanford Napisal:janimetulj, žal si ga malo mimo pihnil.
Khm. Izhajal iz postavljene situacije, katere številke, vrednosti je postavil žerjavar.
Je politika to, da jst uporabim za izračun stroška postavljene številke ter energetske vrednosti, ali je politika manipulacija, zavajanje z neprimerno postavljenimi ciframi?
Žerjavar je celo zelo zadel mojo situacijo: 14 let živimo v (pre)majhnem stanovanju. Naše povprečne energetske potrebe po ogrevanju ne prekašajo njegove postavke dveh panelov. Tudi na račun naše skromnosti (malo stanovanje, majhen strošek), smo si zmogli privoščit dom za katerega bi bila njegova postavka TČ 9kW mogoče ravno OK. No, ogrevanje me v 20 letih vseeno verjetno ne bo stalo 20 k€.
firefly Napisal:am... Jani... 1 TČ = 12 panelom... Ne enemu... Wink Torej, 27k EUR (TČ) VS 52,8kEUR (paneli)... Lep izlet....
Zakaj to pišeš @jani in ne @žerjavar?
Citat:14 let živimo v (pre)majhnem stanovanju. Naše povprečne energetske potrebe po ogrevanju ne prekašajo njegove postavke dveh panelov.
Verjamem v skromnost tvojih energetskih potreb. V citiranem računu nisem obravnaval tvojega primera ampak primerjavo panelov z TČ.

Verjamem pa tudi, če bi ti za svoje potrebe kupil namesto panelov e.radiatorje ter z njimi ogreval stanovanje na enako udobje, bi 20 letna cena (investicija + energent) ogrevanja bila nižja kot za panele.
Citat:Zakaj to pišeš @jani in ne @žerjavar?
Te je hotel opozoriti, da si ti primerjal en panel z eno TČ. Moral bi primerjati 12 panelov, kar je enakovredno (9 kW) eni TČ.
Nimam časa - sem v penziji!
To z radiatorji seveda drži. Če ne, pa prav gotovo ob pomoči termoakumulacijske peči. Ker se lastniki ostalih 3 stanovanj sprva niso strinjali z montažo kalorimetrov v kurilnico, smo to v našem malem stanovanju eno sezono celo naredili. Bi pa vseno v kopalnici raje imel staro dobro IR grelo ali pa panel.
Številke in vrednosti v primerjavi si postavil ti, jst sem jih le uporabil in potrjujem da je v praksi moč nač situacijo, ko se bolj splača ogrevat s panelom, kot TČ. Večinoma seveda ni tako :!:
Citat:Bi pa vseno v kopalnici raje imel staro dobro IR grelo ali pa panel.
Staro dobro IR grelo bi te prej ogrelo ...večja moč merjena v kW.
V kopalnicah (če niso pretirano velike...) je nameščen običajno zgolj en panel merjen v W oz. do kW in čeprav je slednji lepši, bi te prej ogrelo navdno grelo.
Ogrevat zmore tudi panel - konstantno gretje, temperatura sevanja je prijetneša.
Za praktični učinek - občutje topline, ko to rabiš na kratki rok (kopalnica), pa je cenejša nabava navadega grela , čeprav ni lep.
Nabavna cena in kasneje poraba (gledano zgolj skozi ceno, ne videz in občutja) govori v prid kateremu IR ?
Lp
janipapillon Napisal:To z radiatorji seveda drži. Če ne, pa prav gotovo ob pomoči termoakumulacijske peči. Ker se lastniki ostalih 3 stanovanj sprva niso strinjali z montažo kalorimetrov v kurilnico, smo to v našem malem stanovanju eno sezono celo naredili. Bi pa vseno v kopalnici raje imel staro dobro IR grelo ali pa panel.
Številke in vrednosti v primerjavi si postavil ti, jst sem jih le uporabil in potrjujem da je v praksi moč nač situacijo, ko se bolj splača ogrevat s panelom, kot TČ. Večinoma seveda ni tako :!:
Janipapillon
Pri tvoji primerjavi me je zmotilo to, da si v račun vzel 9kW TČ,ki je skrajno neprimerna za tvoje skromno stanovanje.
P.s.
Za skromna (beri majhna z relativno majhnimi izgubami in še posebej če te grejejo sosedove stene, tlaki, strop) rabiš precej manjšo tč. Vendar se cena tč ne manjša linearno z moćjo tč. Zato taki in drugačni izračuni pokažejo, da se nakup tč ne izplača. Veliko bolj poceni prideš čez s poceni kaloriferjem ali el.radiatorjem. Toda 1000 € vreden panel je že druga zgodba. Tu ne govorimo več niti o skromnosti niti o šparanju. Kar se mene tiče, gre za luksuzni izdelek, katerega nakup pogojujejo druge človeške potrebe.
Ne razumite me narobe. Nič nimam proti IR panelom. Tudi sam sem že razmišljal o nakupu. Pa sem si premislil, ket mi pač ne pride prav oziroma mi strošek ne odtehta dodane vrednosti, pa naj bo fizikalna, stroškovna ali filozofska. Morda, nekoč, ko bom velik, bom tudi jaz imel IR panel Smile .
Enako :wink: (če ne štejem IR panelov 5x 170W savne dobrih 4m3)

Sicr ne razumem zapisa janipapilona, da bi računal TČ zase,temveč repliko našim zapisom , kot mi njemu..

Ampak podobne...:
Citat:smo si zmogli privoščit dom za katerega bi bila njegova postavka TČ 9kW mogoče ravno OK
so malo iz trte zvite.
Dom od projekta do vselitve kompleta, tudi z ogrevanjem makar gašperčka X :?: Idea
Verjamem v skromnost...., ali tudi ne.... saj sem večni dvomljivec :
Citat::∆€ da men, pa ga za ta denar z družino&co (max 8 oseb) vsako tretje leto za en teden popeljem po čudovitem jadranu s HANSE 630.
Lp
janipapillon Napisal:
firefly Napisal:am... Jani... 1 TČ = 12 panelom... Ne enemu... Wink Torej, 27k EUR (TČ) VS 52,8kEUR (paneli)... Lep izlet....
Zakaj to pišeš @jani in ne @žerjavar?

Žerjavar je računal ceno kw/h in ga ni zanimala moč "sistema". In dal podatek za 1 panel. Tvoj "izračun" pa domneva da se z enim panelom ki dela na polovici ogreješ enako kot s 1 TČ ki dela na polovici... get it?
"Ko bom velik, bom malo manj majhen"
Pri vseh teh kalkulacijah z IR paneli se ne upošteva poraba elektrike za toplo vodo.
Jani pravi avatar za tebe.
<!-- m --><a class="postlink" href="https://www.google.si/search?q=papillon+steve+mcqueen+streaming&espv=2&biw=1280&bih=705&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=wEaUVNK4B4n3O6b7gTg&ved=0CAYQ_AUoAQ#facrc=_&imgdii=_&imgrc=R5xOWyiDamtKLM%253A%3BFL3tyo8da_kckM%3Bhttp%253A%252F%252Fi.ytimg.com%252Fvi%252FH0e1odt8yNA%252Fhqdefault.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.youtube.com%252Fwatch%253Fv%253DH0e1odt8yNA%3B480%3B360">https://www.google.si/search?q=papillon ... B480%3B360</a><!-- m -->
Drži xavi !
Omembo sanit. vode, ki v marsikakem gospodinjstvu ni ravno mala, pozabljamo vsi.
Zgolj prednost STČ npr. je spoznal že kak lastnik panela :wink:
Lp
Včeraj prebral v enem letaku za IR panelna grela, citiram: "Vaše telo ogrejejo od znotraj..."
Tudi to lahko drži. Pogoj bi bil, da to niso le IR valovi, ampak mora bit zadosten del električne energije pretvorjentudi v mikro valove.
To te ubije Sad , ampak segreje te pa od znotraj. Do vrelišča, če je dovolj moči :roll:
Ja, kot da bi bil v mikrovalovki :-D :-D :-D
1 ... 28 29 30 31 32 Pojdi na stran 
Iskanje po temi