PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Tlaki, izolacija in ostrešja Mokro podstrešje

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Mal brezveze ampak:

sess:
Preboje sem popravil, luknje od luči so bile zares velike, če dam skupaj 35 led luči in na vsaki je bila 5cm2 odprtina je to 1.75m2 velika lunkja...veliko.

Bolš da nebi šel računat tehle kvadratov ker ti negre Big Grin
Lahko tudi čisto odstraniš pohodne osb plošče na “neuporabnem”delu podstrehe, kjer nimaš stojne višine-za zračenje. Ker hodit po naluknjanih tleh je rahlo neugodno.
Zato pa sem že napisal - Agepan DWD ali podobna zadeva.
Na hitro sem napisal 1.75m2, ja slabih 0.9m2 bo pravilno ampak še vedno veliko.
Po moji matematiki je 0,0175m2...
Imaš prav.

Sedaj sem odvijačil vse OSB plošče in začuda kapljice niso po vseh površinah in po vseh ploščah, le na nekaterih mestih. Vsaj na uč bi reku, da so se kapljice nabirale nad lučmi.

Najprej naj se vse posuši potem pa deske 2cm z razmikom.

Zanima me še glede folije, ki jo dam na volno in pod deske. Nekateri ste mi svetovali da dam kopreno ali paroprepustno folijo, kakšen je namen te folije?
Parna zapora - vedno na topli strani, neprepustna za vodno paro, tej preprečuje prehod v izolacijo in naprej.
Parna ovira - v kolikor je na topli strani, potem morajo biti vsi sloji proti hladnemu delu čimbolj paropropustni, da vlaga lahko prehaja skozi materiale.
Zato je pomembno, da se parno zaporo vgradi kvalitetno in s čim manj prebojev, če pa že ti so, se jih vse čimbolj prelepi z airstop-i.

Nad volno se v takem primeru daje zgolj zaščito za prah in v tvojem primeru ni nikakršne potrebe po parni oviri, in to dejansko samo v primeru da je volna vidna in nepokrita z deskami.

V tvojem primeru si imel dejansko volno ujeto med dvema parnima zaporama in ker vlaga ni imela izhoda, je tam na hladnem delu, torej na OSB-ju kondenzirala, Sam si ugotovil, da je dejansko kondenziralo nad lučmi, torej če parno zaporo okoli luči urediš in v tvojem primeru bi dejansko dal OSB nazaj, vendar z razmakom, da v kolikor se kaj vlage pojavi, lahko ta tudi oddide na podstreho, tu pa imaš tako ali tako urejeno prezračevanje z ventilatorji in to je dovolj. No in če boš naredil OSB z razmaki, in če bi jih dejansko še uspel dvigniti za par cm nad izolacijo, potem na volno daš samo vrteks kopreno.
Hvala, mi je jasno. Odstarnil sem vse OSB plošče in zatesnil vse preboje za LED luči.

Sedaj bom kakšen teden pustil, da se samo zrači in vse posuši, da vidim ali se bo še kaj pokazalo preden vgradnim pohodne deske.

Sedaj me še zanima, kaj naredim z slemenom, moram kaj dodatno odpirati, rezati deske, folijo..., je vredu narejeno. pokrito je z Bramac strešno kritino, narejen zračni most z zračniki med vsakim špirovcem. Vse je podeskano in položena paropropustna folija.
Ne potrebuješ, če je sedaj parna zapora spodaj taka kot mora bit. Imaš prezračevanje zgoraj in če bi se slučajno pojavljal sedaj kondenz na sekundarni kritini, potem bo potrebno imeti ventilatorje več ali manj v pogonu, sicer pa dvomim, verjetno si vse naredil tako kot je potrebno. Rezanje sekundarne kritine je skrajni ukrep, ko dejansko ne moreš zaustaviti prehoda vodne pare do podstrešja.

Daj si na podstrešje en higrometer, da vidiš, koliko dejansko imaš vlage.
Meril vlago, ce je verjeti merilcu. V hisi je vlaznost nekje 36% in 24 stopinj v podstrehi pa 46% in pa 6.5 stopinj, zunaj 2 stopinji.

Kaj to pomeni?

Pri tej vlaznosti in tej temperaturi je tocka kondenzacije nekje pri -6 stopinjah. Gledal sem tabelo kdaj se zacne kondenzacija glede na vlaznost in temperaturo.
Zdaj moras samo se vedeti kaka temperatura je zidu pa desk pa... ko je zunaj minus 10. Pa vlagomer v spici, pa vlagomer po zelo vrocem in soncnem dnevu ko se temperatura dvigne, nabere vec vlage v zraku pa... v glavnem... ne mores Smile
"Ko bom velik, bom malo manj majhen"
Citat:Meril vlago, ce je verjeti merilcu. V hisi je vlaznost nekje 36% in 24 stopinj v podstrehi pa 46% in pa 6.5 stopinj, zunaj 2 stopinji.

Kaj to pomeni?

Pri tej vlaznosti in tej temperaturi je tocka kondenzacije nekje pri -6 stopinjah. Gledal sem tabelo kdaj se zacne kondenzacija glede na vlaznost in temperaturo.

Narobe razmišljaš, čez parno zaporo ti iz prostorov uhaja zrak z rosiščem +8. Torej kadarkoli ima OSB temperaturo pod 8°C, se pod njim dela kondenz.
Ventilator pa timer, pa higrometer...pa rezanje rezervne kritine pod slemenom, jej, jej, kaj vse forum prenese  Smile.

pod slemenom na vsaki strani, estetska okrogla ali karo odprtina 300/300 mm in mrezica za mrčes in pusti, da se naravno prezračuje. Kot ze tolokokrat povdarjeno, vsaka naslednja plast - v mrzli smeri -naj bo bolj paropropustna od predhodne. Usb plošče, posebej če so diht spojene in pritrjene so napaka, če bodo imele le-te rezo med spoji poleg zatesnjenih prebojev, bo povsem v redu.
Na eni sliki je bila poleg preboja še bozirka za kabel - tudi bozirko in kabel je treba z silikonom zatesniti.
Minila sta dva dni, pa ze vonja po vlagi ni vec, tudi na drugih povrsinah se ne ustvarja plesen. Mokra volna se je posusila dan po tem ko sem odstranil OSB. Sedaj mislim da je reseno z odstranitvijo osb plosc in zatesnitvijo prebojev za luci.

Kako ste prisli do teh 8 stopinj???

Imam samo luc za podstresje in tam je zatesnjeno v cevi.

Tukaj nasel tabelo.

Torej pri meni je v podstresju 6 stopinj, vlaznost naj bo 50% pa ni toliko. Torej rosenje se bo zacelo ko ima povrsina v tem prostoru -4 stopinje.

Vir:
https://www.kalinero.si/clanki/204-kdaj-...-na-stenah
http://www.dpcalc.org/

Rosišče moraš računat za notranji sobni zrak, ta uhaja v izolacijo. Notranji zrak kondenzira na hladni površini, ne tisti iz podstrešja.
1 2 3 4
Iskanje po temi