sandi Napisal:Ko se praznuje kak rojstni dan se število lahko povzpne tudi čez 20. Zato mora biti hiša temu primerno tudi načrtovana. To velja tudi za prezračevanje.
A ni nihče od vas pustil hiše ali stanovanja 14 dni zaprtega, ko ste bili na dopustu. Stavim, da je bila ena prvih stvari, ko ste prišli domov, odpreti okna. Kdo je podihal ves kisik, ko vas ni bilo doma? Kanarček?
lp
In ravno tukaj se razhajava v razmišljanju.
Mene ne skrbi, ali bo prezračevanje nekajkrat na leto zmoglo povečano število ljudi v hiši. Do sedaj smo "uspeli" gostiti ta iste ljudi tudi brez prezračevalnega orkana.
Mene nasprotno tebi bolj zanima ostalih 350 dni v letu, ko ni 20 ljudi na obisku, temveč sem sam z družino, sem v službi ali celo na dopustu.
Zato meni ni pomembna ogromna količina prezračevanja. Moj prezračevalni max. je z upoštevanjem padcev tlaka v razvodih cca. 240m3 na uro oz. 0,65 menjav na uro.
Če sedaj upoštevam kriterij 0,5 menjave na uro imam rezervo, če pa upošrevam 30m3 na uro po osebi pa sem DALEČ preko normativa.
Lahko pa jaz v nasprotju s teboj v času odsotnosti, ko je treba zrak samo "osveževati", regulacijo spustim navzdol - po želji pod 30m3 na uro.
Pač dva različna pogleda.
Me pa zanima - tisti, ki imate takovelike prezračevalne količine: a je to sploh še "varčna" hiša? In kako boste pozimi te količine zraka ovlaževali?
BTW: zelo zanimivo, da še nihče ni poskusil pojasniti, zakaj je uporaba kanalizacijskih cevi za prezračevalni razvod "dober izbor".