PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Ali še kurite

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Uradno se kurilna sezona začne, ko je ob 21.uri tri dni zapored temperatura nižja od 12°C. Torej je še kar nekaj rezerve :mrgreen: :mrgreen:
Mene ne zanima kaj so uradne kurilne sezone. Do prejsnjega tedna je bila tc nastavljena tak da je blo v bajti 24 stopinj. Te dni pa hajcam kamin ker se mam nekaj drv za skurit preden pridejo fasaderji in rad kurim, cene bi se tc laufala. Ko pade na 22 stopinj v bajti je prehladno za nas za normalno zivljenje.

Pod normalno zivljenje stejem to da me v gatah pred tv ne zebe.
Energetik81 Napisal:Saj imamo vsi nekaj pribitkov, praktično vsa gospodinjska poraba štroma gre v ogrevanje bajte. Pri nas cca. 10kWh/dan + še nekih 5kWh ogrevanja od 4 oseb = 15kWh/dan.
To je tako, kot bi TČ delala na min nekih 5ur/dan!
Energetik, ja, če bi bile te kwh razporejene ampak če ti v pralnici kuri štrom recimo pralni stroj, sušilec in še recimo skrinja + likalnik, ti te velike kwh ne vplivajo na temperaturo po celotni hiši enako kot recimo talno, ki je enakomerno razporejeno skozi celoten tloris. V pralnici je tako lahko recimo 25 C, ampak mi kaj veliko ne pomaga, če je v recimo kopalnici 20C, kjer pa pribitkov razen led žarnice 12W na stropu ni Smile. Pa je recimo v hišo šlo enako kwh kot bi jih šlo v talno, le nerazporejene so. Sem v zmoti?
@pentax verjames, da ob normalnih dnevnih aktivnostih, imamo zjutraj, ko se vstanemo tam okrog 7 ure, v hisi dobrih 21 stopinj. Preko dneva se T dvigne na dobrih 22C. Pa ze nekaj casa talno ne laufa vec. Zunanje T so res nizke za ta cas, vseeno pa so z izjemo danes, bile zadnje dni blizu 20C, za vikend smo imeli celo 29C. Tako, da tudi, ce se v hisi nebi dogajalo nic, notranja T nebi tako hitro padla.
Citat:Ko pade na 22 stopinj v bajti je prehladno za nas za normalno zivljenje.
Tega ''recepta'' se držim še iz ''oljnih'' časov. Tudi TČ ne ugasne (gre na ''poletni'' off), dokler tega stanja ne omogočajo zunanje temperature.
Popson, pri nas je zdajle 10, včeraj ta čas 12C, pred včerajšnjim dnem podobno..ne gre se za to, da temperatura v hiši hitro pada, dvigne se ne :mrgreen:.
@pentax, ce ne pada, potem sploh ni potrebe, da se dvigne Wink
pentax Napisal:
Energetik81 Napisal:Saj imamo vsi nekaj pribitkov, praktično vsa gospodinjska poraba štroma gre v ogrevanje bajte. Pri nas cca. 10kWh/dan + še nekih 5kWh ogrevanja od 4 oseb = 15kWh/dan.
To je tako, kot bi TČ delala na min nekih 5ur/dan!
Energetik, ja, če bi bile te kwh razporejene ampak če ti v pralnici kuri štrom recimo pralni stroj, sušilec in še recimo skrinja + likalnik, ti te velike kwh ne vplivajo na temperaturo po celotni hiši enako kot recimo talno, ki je enakomerno razporejeno skozi celoten tloris. V pralnici je tako lahko recimo 25 C, ampak mi kaj veliko ne pomaga, če je v recimo kopalnici 20C, kjer pa pribitkov razen led žarnice 12W na stropu ni Smile. Pa je recimo v hišo šlo enako kwh kot bi jih šlo v talno, le nerazporejene so. Sem v zmoti?
V solidno izolirani bajti se počasi razporedi. Seveda je še vedno tam, kjer je več pribitkov, malce topleje. To je pri nas v dn+kuh+jed, pralnici in kopalnici, tu je povsod 22-23°, medtem ko je v ostalih prostorih 21°.

Je imel pa zadnjič naš tamau sistematskega, pa je zdr. vprašala, koliko ° imamo v spalnici. Ko smo rekli da 21°, se je kar zgrozila, da to je pa ja preveč. :lol:
Ja kako naj imam manj brez gretja? 24/7 odprto okno ali pa kar vštekam hlajenje? Smile
Rečeš da spi zunaj na balkonu
Energetik, kaj ti bi potem poleti rekla ko boste imeli 24C+ :mrgreen: ...marsikje imajo pa tudi 27+...če me spomin ne vara se predlansko poletje v ljubljani zunaj eno noč ni spustilo pod 29C...koliko je potem v hišah?
Ja, nekateri pozimi z ugasnjenim gretjem švicajo, poleti pa pri +40 skorajda grejejo, ker je v bajti tako mrzlo. Razumi, če moreš.
Ima pa bajta polletni zamik.....mogoče ima tako debele betonske stene kot so bile včasih grajske stene.
Jaz sem ta teden samo 2x zakuril pa samo za vodo bi bilo dovolj 1x do danes. Je pa sonček danes fino pogrel bojler..
In ''mi vemo kje ste'', potrebah objekta, št. oz. različnih ogrevalnih napravah...
Torej: odvisno od lokacij -pokrajin, objektov, kurilnih oz. drugih naprav za podporo gretju Idea
Zjutraj sem moral bit v Novi Gorici ob 7h (b.dr.F.D.). Jutranji prehod čez Soriško planino v primorski del, kaj kmalu pripomore k dodatnim +2 in več dnevnim st.C, da nato razlik v ''bunkerjih'' objektov ne omenjam...(npr. sončni +) Idea
Dan je nato..., kljub skrivanju sonca, nudil udobje(temp.) na kolesu tudi po Trnovski planoti.
Obratno (temp.) je nazaj, ko prihajaš v Podbrdo in više proti Sorici...
p.s. nekateri majo ob super pocen TČ, pribitke ostalih og. naprav...(da izo. objektov, talno ipd. ne omenjam...), katerih pribitki so neznani …, oz. nudijo ogrevanje tud ob izpadu katerega izmed njih... :!: Tega ne gre primerjat , niti pri istih lokacijah, a'ne?!
Primer: ko sonček greje kolektorje, le ti grejejo...ostalo je lohk na ''off'' !? Ampak...vsaka og. naprava stane, al padejo z neba gratis...!?
Prišel je čas, ko gre tudi pri nas lohk ogrevalna TČ iz on na off.
Torej konec og. sezije 2018/19. Par let zapored, pa se začenja nova že v septembru, naj to pot traja dlje... :mrgreen:
1 2 3 4 5 6
Iskanje po temi