PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Potočni izmenjevalec za razvlaževanje zraka

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tole je nalepljeno na ventilatorju. Gre za tip konvektorja in na netu se dobi pdf, verjetno tudi pretok zraka.
Loputke turbine so malenkostno umazane od prahu

Priložene datoteke Predogledne slike

Za enkrat si lepil zgolj sestavne dele. Kako pa zdaj postrojenje izgleda v akciji?
Čez zimo bo samo en kilerček za predgretje. Sistem za hlajenje in razvlaževanje bom začel delat enkrat maja, če bo še zagnanost.
Trenutno zorijo ideje za izvedbo hlajenja, predvsem razvlaževanja.
Bolj ali manj je padla odločitev, da grem z direktnim sistemom, brez izmenjevalca voda-voda, torej bo po ceveh do prezračevanja tekla potočna voda.
Dodaten vzgib v to smer je doprinesla iddja vodne črpalke pralnega stroja s trajnim magnetom, ki prenese velike nečistoče, za razliko od obstoječe, ki je namenjena hlajenju računalnika.
Črpalka, ki sem jo dobil v našem starem Gorenju, ima optimalno delovno napetost 120V, takrat ima najnižjo porabo 10W, in do 90V, kjer počaka, precej rezerve. Vodo dvigne dobrih 160cm.
Najprej moram izprobati, ali bo šlo brez nabiranja zraka zaradi podtlaka cca 0,7 bara v izmenjevalcu voda-zrak.

Še vedno pa iščem idejo za filter potočne vode, predvsem gre za rastlinske zadeve; cvetni prah, listje ...
Ker bo filter v zajetju vode, je pretok vode zelo počasen, in se veliko omenjenih zadev useda na tla.
Razmišljam o akvarijski vati.
Ima kdo kako idejo, tako glede filterskega materiala, kot tudi izvedba ohišja filtra.
Ohišje narediš iz kakšne mreže, ali pa navrtaš kakšno cev. Okrog cevi pa oviješ filter od nape. Če je filter večji ne bo oviral pretoka črpalke, ker bo pa voda dokaj čista lahko uporabiš tudi črpalko za čisto vodo. Pa filter namesti tako, da bo plaval v vodi, da ne bo čisto na dnu.
Kakšen pretok pa planiraš? A je vata boljša od gobe za akvarijski filter?
Jaz ne bi kaj kompliciral, lani sem naredil takole. Navrtal sem flašo od Fruca, dal čez  čisto nogavico, v zamašek zavil hitro gardena spojko in to je to. V samem potoku pa sem potem vse skupaj prekril z nekaj proda. Za "tehnično" vodo več kot dovolj učinkovito. Pipa služi kot ventil za zapiranje, ker ima hitro spojko pa lahko cel filter tudi brez težav odklopim na obeh koncih.

[Slika: 20190620-203054.jpg] [Slika: 20190623-144454.jpg]

P.S.: Pretoki so bili okoli 5 - 7 litrov/min, tlačna razlika manj kot 2 m (natega).
Zanimive ideje.
Gardena zadeve so bolj tako, ene dihtajo šele pod tlakom, pri meni bo pa podtlak. Verjetno si bom naredil natego, imam samo slab m padca in bo vsak zrak strup.

Peščeni filter je opcija, sploh ker bi ga lahko spucal s kontra vodovodno vodo. Itak moram nekaj narest, da bom sistem napolnil in odzračil.

Filtracija ni problem, dokler se umazanija ne začne nabirati na stene ~8mm cevi v kilerčkih.
Dejansko sem imel stalne probleme z zrakom v nategi ki jih nisem uspel odpraviti, možno da je res prišlo iz priključkov samih. Poročam čez kakšen mesec ko poskusim brez teh priključkov in kar z direktnimi spoji.
(1.9.2019 ob 22:15)Tone Napisal:
(27.8.2019 ob 20:10)csamo001 Napisal: Tone, bi šlo kaj slikovnega materiala?

Eto 2 slike.
Te dni sem spremenil izmenjevalec zrak voda v protitočnega; zrak gre dvakrat skozi kiler, ki je tako narejen, da se to da. Na priloženi sliki sem na desni strani vgradil stiropor pregrado in zgoraj dodal vhod toplega zraka. Levi izhod sem seveda zamašil.
Zadeva deluje precej boljše.

Ali kdo ve za kake primerne cevi za v potok. Pnevmatske so predrage, bi bilo bolje vzeti navaden alkaten 20mm, samo ima steno 2mm. Obstajajo 6 barske cevi debeline 1,8mm. Problem bo premer svitka cevi, prostora imam 50 x 90cm, v katerega bi dal 2 svitka fi 50cm torej moram alkaten kriviti z radiusom 25cm, kar je daleč pod dovoljeno vrednostjo. Računam, da bi samo malo bolj tesno navil obstoječ kolut, zato bi bil dopustni radius verjetno manjši.

Tone... vse drugo kot rebraste inox cevi v kolutu, bo za tvoj namen neprimerljivo slabša izbira.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
Na rebraste cevi pa sploh nisem pomislil. Sumim, da se ob stenah ravne cevi ustvari laminarni tok in je zato prenos toplote slabši.

No zaenkrat sem pristal na direktnem odvzemu potočne vode. Naredil sem natego, 13mm cev za zalivanje, dolžina 27m, položena v cev potoka do sosedovega jaška. Višinska razlika je ~1,3m. Brez črpalke je pretok 2l/min, s črpalko 3,6l/min. Pri 5°C segretju vode to pomeni 700W oziroma 1260W.
Trenutno je v obtoku samo en kilerček od klimata, in sicer kot zimsko predgretje vstopnega zraka. Namen imam povezati 8 teh kilerčkov v striktno protitočni izmenjevalec, da bom dobil čim nižjo temperaturo ohlajenega zraka in s tem njegovo nižjo vlažnost.

Potok ima 10,7°C.
Ni pomembno koliko °C ima potok sedaj, ampak Avgusta ko je potreba po razvlaževanju najvišja. Če bo takrat 20 ali celo več °C, je škoda vsakega dela. Bolj pametno montirat navadno klimo.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
Lani je prilezel do ~14°C, letos so cevi potoka še globje zasute. Če ohladim zrak na 15°C, bo v celi bajti za živet. Kaj boš s klimo v kuhinji, spiš pa 6 m hodnika in dvoje vrat stran. Že par let klimatiziram celo bajto s 170W kompresorjem, letos jo bom glavnino časa brez dovedene energije (razen prezračevanje), ko bo najbolj soparno pa 10W pumpica. Proti koncu sezone bo verjetno kdaj laufala klima.
S 15°C vodo boš ob dobrih prenosih z lahkoto hladil in razvlaževal celotno hišo. Jasno je pogoj zelo dober prenosnik, dovolj velika površina konvektorskih izmenjevalnikov in dovolj velika hitrost vode skozi sistem.
Konvektor bo eden, na izhodu svežega zraka iz rekuparatorja. Sestavljen bo iz 6 ali 8 izmenjevakcev iz stropnih klimatov. V vsakem je ~2,5m^2 pločevine. Vezani bodo v formacijo 2 veji po 3 ali 4, tako vodno kot zračno.
Zaradi zračnega upora razmišljam o formaciji 3 x 2, samo kako narediti delilnik vode na 3 enakovredne veje.
1 2 3 4 5
Iskanje po temi