PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Rekuperacija - centralni ali decentraliziran sistem

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
temp Napisal:Da se tudi ceneje.

Ceneje od 6k za celoten sistem? Odvod, dovod zraka, zunanje cevi, vse notranje cevi, rekuperator, komore, dusilci, ventili, filtri... Planiranje in kalkulacije pretoka zraka, montaza vseh cevi, montaza rekuperatorja in vsi prikljucki, zagon naprave... Odvisno je seveda od hise do hise, ampak ze 6k je nerealno ugodna cena za moje pojme.
Mene je komplet sistem prezracevanja, se pravi delo in material stal dobrih 5k€. Imam 13 dovodov in 13 odvodov, dva dusilca, predgrelni register, dve razdelilni komori, antistaticne in antibakterijske cevi (odvodne in dovodne) tiste zelene barve, dva kuhinjska filtra, stropni ventili z moznostjo regulacije pretoka, 2x vratne resetke - grill, itd. Aja pa se en komplet filtrov za rekuperator in dve fasadni plocevinasti resetki.

Rekuperator pa je ta:

<!-- m --><a class="postlink" href="https://ventilation-system.com/product/vut-350-vb-ec">https://ventilation-system.com/product/vut-350-vb-ec</a><!-- m -->

Zdaj se cakam subvencijo, nevem zdaj ali je 20% ali 25% tako da bo na koncu vse skupaj stalo dobre 4k€. Moram pa se dodatno placat preboje za cevi, ki v osnovno montazo niso vsteti.
OK, bo drzalo. Povlecem komentar nazaj... Da se ceneje, ampak pac z dolocenimi kompromisi. Entalpija je nekih 500 EUR zraven. Zunanje cevi (zemeljski toplotni izmenjevalnik) so bile pri meni preko 1.000 EUR. Kakrsnakoli povezava rekuperatorja z zunanjim svetom je par 100 EUR. Prilagoditve vgradnega pohistva, preboji itd. so tudi zgodba zase. Rekuperator lahko stane tudi x2. Itd.

Ampak ja - ce se znajdes in ce se omejis na najnujnejse, potem ocitno gre ceneje...
To imaš zračni zemeljski prenosnik (zrak skozi zemljo)? Kako je bil učinkovit poleti za hlajenje? Si kaj meril temperaturo na vstopu rekuperatorja v primerjavi z zunanjo?
Huh, a ves da nimam tocnih cifer v glavi... Smo sele par tednov vseljeni in z vkljucenim rekuperatorjem, tako da nisem se prisel do tega, da konkretno pogledam koliko je efekta oz. da vodim neko statistiko...
Ce se prav spomnim, je bila vstopna temperatura v casu najvecje vrocine okrog 20°C. Ampak ne me drzati za besedo.

Koliko uspe to hladiti hiso tudi tezko recem. V casu vrocinskega vala smo imeli vselitev in se nekaj manjsih del, tako da je bilo ogromno luftanja in posledicno gretja od zunaj. Instalater sicer pravi, da realno lahko racunam na hlajenje za 1-2°C.
Če nas nebi bilo doma, bi se hiša bistveno bolj zračila.Tako da več si od doma bolj se prezračuje, več si doma manj se prezračuje. Kot sem napisal pri nas v hiši živimo in jo nimamo za gledat.

KOnstantno se kuha, v utilitiju se vsak dan pere in suši, tudi cunje imamo vsak dan obešene v hiši, skratka prezračevanje je premalo kolikor vlage ustvarimo, no če bom imel odprta okna na kip bo ok, sploh poleti pa se bo hiša hladila, ker je ponoči je vedno temperatura okoli 15 stopinj.
Mogoče je se je v teh letih - 5 let enostavno nabralo preveč vlage, ker sem prezračeval prve dve lti nič, potem štiri leta na 3 oziroma na 6 ko se je kuhalo, skratka bistveno premalo.
A to mate na Kredarici hiso?
Kaj pa vem, pri nas (star blok, nova okna Wink ) je lokalna rekuperacija resila tezavo. Obcutek imam, da se dobro pozna tudi konkreten Silvento kopalniski ventilator in pa malo pametnejsa logika (krmiljenje sem delal sam), ki ob padcu tlaka (= vklopljena napa ali kopalniski ventilator) pricne zrak na vseh enotah vpihovati. Izgubis nekaj na izkoristku, ampak vlaga gre ven tam, kjer mora ...
Vedno decentraliziran, večji efekt, pa obvezno naj bo na eni strani dovod na drugi strani prostora pa odvod zraka. Nikoli ne kupovat skupaj v razmaku po 20-30 cm kot ima mitsubishi. Poleg tega manjši stroški in lahko uporabljaš samo v tistih prostorih, kjer si in ne po vsej hiši. Pri filtrih se enako pozna, jaz imam dodatno oglene.
Strosek za centrali in decentralni sistem prezracevanja je priblizno enak. Malenkost je cenejsi decentraliziran. Sem imel v fazi odlocanja ponudbe za oboje, pa mislim da je bilo 600€ razlike. Govorim pa o prezracevanju cele hise, ne samo dolocenih prostorov, v tem primeru je decentralni lahko res obcutno cenejsi. Je pa ucinek tudi pol manjsi. Pri centralnem sta preboja cez zunanji zid samo 2, pri lokalnem pa za vsako enoto posebej. Vec moznosti za tezave. Pa se en velik + ki je pri nas prevesil tehtnico k centralnemu je prezracevanje kletnih prostorov. Soba za druzenje je edini prostor ki nima okne, je komplet v zemlji, brez moznosti za zracenje. Zdaj imamo tam vpih, v prostoru zraven (pralnica) pa vlek. Razen garaze, ki se bo luftala z odpiranjem vrat, bo vsak prostor v hisi prezracevan.
Obstaja morda neka vsaj približna formula kolikšna mora biti zmogljivost rekuperatorja torej kubičnih metrov na uro glede na kvadraturo objekta?
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.e-netsi.si/si/prezracevanje/dimenzioniranje.html">http://www.e-netsi.si/si/prezracevanje/ ... ranje.html</a><!-- m -->
Dokaj zakomplicirano preračunavanje. Gre se za to, da mi izvajalec pravi da bi Zehnder Q350 ustrezal za mojo hišo, katere površina je ca. 200 kvadratnih metrov. Ko pa sem malo brskal sem zasledil da naj bi bil rekuperator Q350 primeren za hiše do 160 kvadratnih metrov površine. In sem posledično malo skeptičen glede tega.
istočasno se furata dve temi o prezračevanju, pa sem napisala v oni drugi:
JaBK Napisal:Če čez prst nekako velja, da se mora zamenjati polovico volumna v eni uri, ni težko izračunati jakosti rekuperatorja. Je pa pri tem potrebno upoštevati:
- Da se toliko izmenja, ne da je rekuperator ja toliko nastiman. Nekaj odnesejo upori ipd
- da je smotrno iti malo poslusati te rekuperatorje pri dani izmenjavi volumna. Če svojega poslušam, ki ima nastimano nekje ma 300-350m3/h, je to neslišno. Če ga dam na max se masino sliši (rekuperator, ne sum preko razvodov). Meni je načeloma vseeno. Je v kleti za zaprtimi vrati, če je kje v bivalnih prostorih ali na podstrehi nekomu nad posteljo, je pa pač treba to upoštevati ali raje večjega ali glasnejsega

Pol pa prideš do "vsi dajejo tristotke", čeprav ne vedo zakaj. Medtem ko na 93m3 z normalno visokimi stropovi je pa 200m3 dovolj.

torej, če imaš 200m2 z standardnimi 2,5m višine, je to 500m3 za prezračiti. norma je 0,5/h, kar pomeni da mora dati rekuperator od sebe 250m3/h. in glede na zgoraj napisano:
1) rekuperator nastavljen na 250m3/h ne bo dal od sebe 250m3/h, ker nekaj odnesejo upori. torejje bolje, da je iz tega vidika eno številko večji
2) ne vem kako je s hrupnostjo. če teraš na max manjšo mašino se bržkone bolj dere kot večja na polovici jakosti. to je za preveriti. spet ali je to za tebe relevantno ali ne. ga imaš zraven bivalnih oziroma bog ne daj spalnih prostorov ali je pospravljen nekje v kevdru v zaprti sobi najdlje od šteng.
3) če prebiraš forum, opaziš da marsikdo niti v teoriji ne prezračuje s 0,5V/h, ampak bistveno manj. potem je 250m3 mašina dovolj, če pa bi vseeno rad se zasigural in fural 0,5V/h pri neki normalnem hrupu, potem pa mrbit za številko več pogledat
Torej bi 350 načeloma moral zadostovati za hišo 200m2?
1 2 3 4
Iskanje po temi