Objave: 3853
Teme: 0
Ocena:
0
Ne vem no- če se TČ sploh ne vklaplja potem sploh ne potrebujete tople sanitarne vode in je investicija v posebni bojler in instalacijo še bolj vprašljiva :mrgreen: :mrgreen:
Objave: 161
Teme: 59
Ocena:
0
Še nekaj bi vprašal glede ogrevanja SV. Kaj bi bilo bolje in varčneje za ogrevanaje SV?
1. Kupiti navadni bojler, v mislih imam Ariston 80l, ki ima nekaj "pameti". Na MimoVrste je za 320 Evrov.
2. Kupiti rabljen zalogovnik 300l z električnim grelcem (300 Evrov), vodo pa bi grel v cenejši tarifi, da imamo lahko toplo vodo čez dan?
Kaj pravite?
Objave: 6908
Teme: 51
Ocena:
-69
ja marija sveta, če razmišljaš o drugi varianti, jo nabavi pa takoj poveži s TČ. grelec pa za rezervo ali dopolnilo pozimi.
Ocena:
0
Monter pravi, da je ta toplotna bolj za nizkotemperaturno ogrevanje in da SV ne bo grela brez grelcev za 300 bojler. Pravi, da je bolje priklopiti na elektro grelec in greti vodo v poceni tarifi da bi moglo zadostovat za celi dan, torej varianta 2.
Ocena:
0
Bolj me zanima ali res kaj pomaga tista pametna elektronika v novejših bojlerih, ker elektrika je elektrika v obeh primerih.
Ocena:
-69
Če verjameš. Jaz bi raje apelirala, da se malo pogleda teme okoli tega aristona. Vsi nekaj jamrajo. Pol že bolje tiki za 3x manj pa živijo...
definitivno pa bolj pametna ne bo, kot velik bojler pa garant ogrevanje v NT. Ceneje ne gre. če manjkrat prižge v Vt kot tiki, bo še zmeraj večkrat kot nikoli.
Ocena:
0
Hvala to sem rabil. Se tudi meni zdi, da je najbolje, da se voda segreva le v NT.
Objave: 7259
Teme: 15
Ocena:
53
Ni najbolje, je pa najceneje. V tem primeru je dobro imeti na izhodu tople vode še termostatski ventil, ker bodo nihanja temperature vode v bojlerju velika (cca. 40-80°C).
Objave: 13279
Teme: 13
Ocena:
-503
sess… Še enkrat preberi kaj sem napisal na prejšnji strani! Vsem ostalim pametnjakovičem pa!
LG stane malo in te naprave ne morete primerjat z dražjimi. Izkoristek pri gretju SV je še posebej slab zaradi primitivnega krmilja in neznanja moduliranja pri ogrevanju sanitarne vode, zunanjega grelnika, izgub zaradi neposrečene konstrukcije...
Pri tej napravi se največkrat izkaže, da je navaden 80L električen bojler še najboljša kombinacija, sploh pri majhni porabi SV
Je pa LG odlična naprava za vložen denar
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
Ocena:
-69
bi lahko tudi kaj več napisal, kaj to pomeni?
kako krmili boljše krmilje in kako slabše? točne razlike. ali pa vsaj ene dve najbolj pomembni. tako kar se tiče porabe kot zagotavljanja tople vode ko jo res rabiš, če so tu razlike.
Kaj je moduliranje pri ogrevanju SV? Eni ne vemo.
In če se da odgovoriti na že prej zastavljeno vprašanje. Kako je najbolje da je kača v bojler položena? Lahko na primeru skice na prejšnji strani. To je moj bojler, kaj je pri njem dobro in kaj slabo? Mrbit bo lažje razumeti, če se bo dalo primer glede na sliko.
Pač me zanima, o tem se kaj dosti nikdar ne govori. Verjetno koga drugega tudi.
če pa razmišlja o rabljenem bojlerju in grelcu za 300€, pa se mi to zdi celo boljša izbira kot tiki. efinitivno pa boljša kot ariston za 300€, ki ima neko pamet. Ker kljub COP1, je ogrevanje v NT vseeno cenejše lahko kar nekaj in takale zadeva praktično večna. Pa ni treba ogrevati na nenormalne T, ko se kamen nabira preveč.
Objave: 658
Teme: 6
Ocena:
0
Lahko se pa kombinira. Kupi se običajni bojler z običajno kačo za uporabo poleti, 6 mesecev, izkoristek je kakršen je, za pozimi se ventil na kačo zapre in uporablja el. na NT in po potrebi še malo v VT, če zmanjka. Ali narobe razmišljam?
Razlika med tema dvema obdobjema je velika. Poleti imamo topel zrak in mlačen dovod vode iz omrežja, pozimi pa pretežno zelo hladno in leden dovod vode iz omrežja. Torej nekakšen COP poleti že ujamemo, da se bolj izplača kot na el. grelec?
Objave: 2146
Teme: 17
Ocena:
0
Te naše poceni klime grejejo SV kot on-off mašine. Na polno, da gredo lahko čimprej nazaj na ogrevanje objekta. DV je v zadnjem delu ogrevalnega cikla višji, kot bi bilo potrebno in zato je slabši izkoristek. Sam ogrevam SV na 40 in gre DV tudi do 55. če bi imel modulacijo, bi mi mašina držala DV na 45.
Ko sem za svojo mašino gledal tehnične podatke bi z modulacijo sigurno lahko izboljšal COP za 20-30%. To je pač slabost on-off načina delovanja.
Objave: 6531
Teme: 76
Ocena:
5
Ne vse, FWS mi zadnje dni ogreva vodo z 16 do največ 30% modulacije. Ima albatros kar nekaj nastavitev za to, da ga omejiš, da ne bezlja v tri dni, če ni potrebe.