PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Poraba pasivnega dvojčka

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Migaj :lol: 1200l olja/sezono za tako bajto plus sanitarno. To pa je pasiv :lol:.
:oops:
@jabk, pravilno računaš!
kako 10kWh v povprečju :oops:

koliko letno porabi TČ, koliko je letno vse elektrike (TČ, zračenje/rekuperacija, gospodinjstvo) ?
sassapo Napisal:Ah, daj no! Komentar se je nanašal na Sašotov post, kateri je na radiatorskem ogrevanju, brez neke hude izolacije.
no,.izolacije je 17cm, kar je solidno, okna so ug 0,6. streha poševnine 26cm nad škarjami v povprečju 40cm
Januarska poraba cele bajte je 1371kwh kar znese nekaj manj kot 160eur.....se pravi gretja je za cca 110eur....februarska poraba bo pa 640kwh kar bo recimo malo nad 80eur....se pravi 40 je gretja in da čisto pošteno, dodam za ta dva meseca še cca 100 lit kurilca, za gretje SV......suma sumaru, bo tako kot sem napisal 300eur leto, oz 800 eur letne porabe cele bajte
bvs Napisal:Migaj :lol: 1200l olja/sezono za tako bajto plus sanitarno. To pa je pasiv :lol:.

?? 1000L olja za ogrevanje + SV. Za ogrevanje letos pač malo več, v povprečju pa tam 5500-6000kwh oziroma 550-600l olja. Na dejansko stanje, ko so potrebe 2X večje od standardov. Zdaj jaz ne vem, zakaj je treba tolikokrat poudariti, da je Phpp zgolj matematična funkcija, ko se primerja hiše med seboj z istimi vstopnimi podatki, da so primerljivi, nimajo pa veze z dejansko uporabo, ki je lastna vsaki hiši in nje uporabniki.
Veš, JaBK... na koncu je bolj ali manj računica enaka. Vse kar počnemo, v vse kar investiramo smo nekje videli, slišali... ali ima to sosed, ali smo za to izvedeli preko ponavljajoče reklame je praktično nepomembno. Hočemo, stremimo za nečim več...
Ja, sistem nas je pripeljal k temu, da razmišljamo kot želijo!
Poglej Švedsko, Norveško...
90% prebivalcev živi v lesenih hišah katere imajo res redko katera preko 100m2! Pa imajo nekajkrat višji standard od nas! Kaj jim manjka? 200m2 imaš zakaj? Da se hvališ pred sosedi, žlahto... Da hraniš svoj ego?
Tukaj pa jamraš kako je vse predrago, kako se nič ne izplača, da je vse kar malce odstopa iznad povprečja brezveze... Vprašaj se, kaj je vodilo napredka? Zakaj smo Slovenci tukaj kot smo, zakaj se ne moremo primerjat z najrazvitejšimi Idea
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
Eno čist info vprašanje za znalce: mesec nazaj sem testiral nastavitve in na svoji tč med drugim preizkusil nastavitve za el. grelce. Za grelce imam tri stopnje 1kw/2kw/3kw...stestiral delovanje na 2kw...DV z 2kw grelci je bil 28C...ker mi je to bilo čudno sem tako pustil celo popoldan do večera in 28C je bilo non stop. Zakaj mi je bilo čudno? Ko sem lansko leto imel eloblock sem z 2kw grelci imel DV 25C, če sem dvignil DV je poraba šla na 3-4kw...odkod razlika?
JaBK Napisal:Okoli 10kWh, bi rekla, tam v povprečju..
Jabk, najbrž si mislila dobrih 10 MWh Idea
Pentax@
Eno je, če imaš hišo segreto in testiraš kratkotrajno, drugo pa če to furaš na dolgi rok iz podhlajene bajte in po možnosti še brez fasade ipd. Podobno sem sam testiral gretje SV z TČ in grelcem. Prvo sem mislil da ni bistvene razlike, a so imeli tukaj gor prav. Gre v prid TČ.

Ps: nisem znalec :lol:
Bomber te razumem kaj želiš povedati ampak, DV sem na tč dal na fiksno delovanje na 28C ne glede na notranjo temperaturo...pustil sem da je delalo tako skoraj cel dan. Zunaj je bil kar konkreten minus kolikor se spomnem.
Tudi lani z eloblockom je bilo delovanje 24/7 in sem tudi vmes dvigoval dv na 30 in ko sem moč zmanjšal na 2kw na je v kratkem DV padel na 25. Čeprav je prej recimo cel dan bil DV 30. Neke hude razlike v temperaturi tlaka ne verjamem da je bilo saj je lanska zima bila precej bolj mila kot letošnja. Fasada je bila na hiši že lansko zimo.

Če bo še kak konkreten minus zunaj letos bom magari cel vikend pustil na grelcih ker me prav zanima ali bo dv padel sčasoma ali bo držal.
Jaz nič ne jamram, samo povem kako stvari vidim oziroma kako izpadejo ko enkrat res začneš računati. In niti enkrat nisem imela nič proti argumentu, da bi nekdo nekaj rad imel, to v moji glavi ni nekaj, kar se ne sme. Ko se pa začne opletati z izrazi kot so "se splača", ali pa "30-50% manjša poraba, veste kolk je to", pa "za zmeraj", pa "energenti odnosno elektrika gre samo gor (čeprav glede na povprečno plačo teza ne drži, dasiravno v absolutni ceni)" - to so pa izjave, kjer želje nimajo mesta, ampak gre za izračun, ki pade. In jih vidim kot poskus natege.

Torej odgovor glede velikosti. Ne rabim tako velike hiše, nimam je za kazanje pred sosedi, ker prvič sosedov niti nimam (no, kmalu bom dobila prve) in drugic ker je bila ena izmed mojih zahtev, da izgleda hiška. Torej jih dobro skriva in nihče od mimoidočih ne pomisli, da je toliko velika: ponavadi se pride z izjavo, oh kako je luskana, taka kot se zdaj delajo, kdo pa rabi 200m2+ gradove? Torej money well spet, kar se tiče projektanta. Tudi z mojim sem se skregala, kaj se skriva za tako lažno potrebo. On je vztrajal, da rabi najmanj tako veliko hišo. Pa ne zato, ker je hotel tako veliko bajto, ampak ker ne loči med željo in potrebo. Tako kot marsikdo pri nas ne, kjer želj ne smeš imeti. In kjer je želja in so možnosti, se strinjam, zakaj ne. Samo da se ve, kaj je želja in kaj potreba. Tudi jaz sem imela prenekatero (glede hiše ali česa drugega) pa me ne boš slišal reči, da to res rabim... To me spana in kar potem se da v rubriko "da jamram". Ergo, na primeru kurilnice - daj geosondo, ker je recimo top of the pops, daj fismana ta cilindricnega, ker se ga vidi. Vse to stekam, ampak prodati, da se ta investicija na kakršnekoli način splača skozi denarnico, se bo pa treba bolj potruditi kot usta odpreti, da nekaj pač ven pade, upajoč da tisti na drugi strani brezpogojno verjame.

P.s. Moglo bi pisati 10kkWh pa mi je autocorrect popravil.
sassapo Napisal:No, mi je pa malce čudno! Januarja vsi preko 100€ stroška za ogrevanje, sedaj pa zopet vsi 300€ za celo leto :lol:
Sicer zase menda veste kako in kaj :wink:
No, da ne bo tako nekontrolirano letelo vse povprek:

- v letu 2016 smo porabili točno 6389 kWh za celo bajto.
- stroškovno je to zneslo 753 EUR.
- od tega je 3600 kWh gospodinjske porabe
- cca 700 kWh gre za pripravo tople vode.
- na ogrevanje torej pade cca 2100 kWh.

Ker je razmerje VT/MT vedno približno enako, lahko zaključim, da je sorazmeren znesek za ogrevanje cca 250 EUR. Če bi upošteval še fiksni znesek električnega priključka, je ta znesek še manjši in sicer cca 200 EUR. Leto 2017 bo nekoliko drugačno zaradi hujše zime.
Kar je definitivno zelo ugodno!? Sicer pa vsak zase najbolje ve kaj in kako :wink:
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
Maš prav sassapo! V tej temi se pojavlja tudi GalloLight, katerega poraba skupaj z ogrevanjem ne doseže naše gospodinjske ampak kot praviš, on zase že ve ;-) Nekje vem, da sem enkrat srečal tudi tvojo porabo in je bila hudičevo nizka. Verjetno v temi Debata, ne spomnim se. Letos bom tudi sam imel bolj točne podatke, ker sem montiral števec še v kotlovnici.

Meni je bistvo tega foruma, da si delimo izkušnje (kako smo recimo prišli do nizkih porab) in ostali uporabniki (novograditelji) lahko kaj pametnega zaključijo iz naših postov.
1 2 3 4
Iskanje po temi