PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Nova kurilnica

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
kaj bi sele bilo da bi mel v kurilnici kakšen kotel ki je celo primeren za kurjenje na drva :-) :-)
Tisto "navlaka" pa ne vem če spada ravno na peč?!
Sicer pa sem presenečen nad barvo dimnika.
Sorodniki imajo viadrusa brez zalogovnika (ne me vprašat kater tip) pa je dimnik kar lepo bolj vijoličen....)
Barvo INOX dimnika da polno odprta dimniška loputa. Največ barve je dobil, ki je neki dan kurila žena in ni dovolj priprla dimnika. Zato imam sedaj leseno šablono - ostanek od parketa. Kajti moji 4 prsti niso enaki kot pri ženi 4 prsti.

Solidna peč bi pomenila samo veliko večjo investicijo v kurilnici in 20% manj porabe drv. Pa še več možnosti da kaj odpove.
@Jozl: kako se pa taka peč zakuri na vrhu? Ali se na naložena drva pripravi malo trsk in zgoraj prižge kakšno kocko ali kako pripravite tako peč na odgorevanje?

Zanima me namreč precej podobna peč Schmitt W TKU3 in to 30kW, nanjo bi pa pripel okoli 2.300l zalogovnik narejen po meri. Ni potrebe po tako močni peči in velikem zalogovniku, večje udobje bi rad dosegel za prvo kurilnico v naši novogradnji. Uplinjaka bi si mogoče kasneje privoščil za naslednika.

Hvala za uporabno temo.
Saj je napisal v sosednji temi da ima dva kroga (en wdc) samo za kopalnico katero ogreva tudi poleti če se prav spomnim.
In pa še eno vprašanje imam za vas, vidim, da vas je kar nekaj stručkotov v tej temi. Imam dobrega inštalaterja, ki mu zelo zaupam, ampak bi rad bil dobro poučen o kurilnici, zanima me drugo mnenje.

Sam imam 5 mešalnih krogov, če prav zastopim. In sicer:
- enega za povezavo kotla z zalogovnikom
- enega za povezavo bojler - zalogovnik
- enega za talno pritličje
- enega za talno mansarda
- ter zadnjega za lojtrici v obeh kopalnicah (iz vrha zalogovnika).

Ali je Barberi set z EM pogonom in črpalko Askoll ES2 25-60/180 dobra reč ali je Grundfos in nič drugega?

Kotel, ki me zanima:
[img]httpunichr("58")//wwwunichr("46")ikaunichr("46")si/images/stories/virtuemart/product/kotel-schmitt-tku3-wunichr("46")jpg[/img]

Črpalka, ki me zanima:
[img]httpunichr("58")//wwwunichr("46")ikaunichr("46")si/images/stories/virtuemart/product/askoll_es2aunichr("46")jpg[/img]
O hvala lepa. Laično sem menil, da bo dovolj 1 WDC20 za komplet želje. Vragec kar nekaj stane. Kaj pa črpalke Askoll?
''Hanzi''
Navlaka na peči je samo zato, ker je ta prostor bil do sedaj še vedno kot neka odlagalna polica. Tam je samo rokavice za delo v kurilnici, kakšen francoz, material od strojnih inštalacij.
Poglej v peč pri sorodniku in boš videl koliko kanalov je na vrhu. Če sta dva, se res lepo vidi v dimnik. Če pa jih je 6 (2 zgoraj in 4 spodaj), se manj vidi v dimnik in še lažje se čistijo s krtači fi 70-80mm. Moja peč je očiščena v živo kovino. Me je strah, da ne bom preč obrabil s preveč krtačenja kot kurjenja.

''valhalla''
Peč se pri meni vedno zakuri na vrhu. Ker je peč zelo dolga preko 80cm, nalagam notri 2 stolpca drv dolžine 40cm. Zakurim pri zadnjem stolpcu pri vratih. Prej sem na začetku kuril v zadnjem stolpcu, da je imel prvi plamen daljšo pot. Vedno je najprej pogorela drva pri vraticah in šele potem zadaj. Zato sedaj kurim spredaj. Zadaj naložim drva do vrha in to debela polena. Spredaj daj spodaj 2 plasti debelih polen, potem bolj drobna in naredim mali kanal na katerega naložim nekaj polomljenih deščic od lesene embalaža (platojčki). Na to dam nekaj drobnih drv ali nasekam ostanek smrekove deske in z brenerjem za hidroizolacijo najprej pogrejem dimnik skozi peč za nekaj sekund in potem podkurim drobiž. Peč kar hitro doseže visoko temp. Ker imam ND3 lahko za manj kot 10 min. vklopim ročno obtočno črpalko. Ko ima peč 53°C, lahko črpalko preklopim na avtomatiko.

''valhalla''
Za regulacijo ogrevanja rabiš vsaj 1x WDC20, 1x ACC20 za dvig povratka na peči in časovno uro s 2x termostatom za radiator v kopalnici. Lahko pa uporabiš 2x WDC20 in imaš popoln luksus ogrevanja in avtomatike. Samo kuriti boš še vedno moral na roke. Pa saj nam uporabnikom drv to sploh ni težko, ker drugače bi imeli vsi toplotne črpalke in z lesom bi laufale termo elektrarne na biomaso.

''zdravapamet''
Midva imava misli skoraj na isti valovni dolžini. Samo jaz ne izvajam centralnih inštalacij (2 kolegoma sem do sedaj vezal zalogovnik). Res nisem stiskal na strojnih inštalacijah. Kopalnica nima samo svoje regulacije, zaradi tega je rabila tudi celotno svojo inštalacijo. Vsi radiatorji so pa AKLIMAT aluminij tudi v kopalnici cevni. Nisem tukaj spraševal po ceni ampak samo po kvalitete pa četudi sem jo plačeval 2-3x več. Pač moja gradnja ni primerljiva, ker je ekstremna. Za kotel se nisem odločal, ampak sem ga dobil zastonj od brata, ki je vgradil in vrgel ven ATMOSA. Je imel s slednjo pečjo večjo porabo drv. Sedaj ima VALHER in je bolj zadovoljen. Moram pa dodati, da moj VIADRUS daje v dimnik in kurilnico pod 40% kuriva. Ostalo preko 60% gre v zalogovnik. Tukaj je tudi upoštevanje segretje peči iz okoliške temp prostora 18-22°C. Uplinjevalne peči rabijo več kot 0,5ure da dosežejo delovno temp. in začnejo ogrevati zalogovnik. Jaz rabim 15min in peč že ogreva zalogovnik. V 0,5ure pa ima zgornji del zalogovnika pogret in začne ogrevat hiško.
Ko imam sam na sredini zalogovnik na 20°C, je zgoraj se 60°C in zakurim, so v 10 min radiatorji topli.
misko07, zakaj ze zakuris ko se imaš zgoraj 60°c ? Izrabi to T. in zakuri tam pri 38/40°c
jozl, meni rabi, če startam z t. ognja ( po 28h) 61°c in t. kotla 58°c da začne ogrevat radijatorje max.10min. zato pa preden ponovno zakurim izrabim max.vso t. zalogonika zgoraj 38°c ko imam nastavljeno avt. vzig kotla, na spodnjem tipalu pa je okoli 32/34°c tako da tisto o 1/2 ure vsaj pri mojem uplinjaku nikakor ne drzi.
Moraš gledat kaj se zgodi, če ti temp. v zalogovniku pade pod 27°C, ko WDC20 ugasne vso ogrevanje. Peč je ohlajena na 18-20°C, ko se ponovno zakuri. Pa da potem vidimo uplinjevalno peč, kdaj bo pogela toliko zalogovnika, da bo WDC20 pognal črpalke in odprl mešalne ventile.

Če imam v zalogovniku 30°C, mi WDC20 ogreva z zmanjšamo močjo hiško. Ko zakurim v peči, po 15 minutah je že peč na 80°C in več. Takrat se začnjejo mešalni ventili zapirat, ker je na vrhu zalogovnika višja temp. in senzor še tega ne zazna. Ampak se ta režim delovanja kar hitro po 15 minutah konča.

Tako se vidi, da obstajajo 3 režimi pri začetku kurjenja:
- zalogovnik imam še več kot 40°C in se ne pozna elektroniki, da se je zalogovnik preveč ohladil
- zalogovnik je pod 33°C, ker že zmanjšuje ogrevanje
- zalogovnik je preveč ohlajen pod 27°C, ko se celotno ogrevanje hiške premakne samo na varovanje pred zamrznitvijo na 6°C.

Jaz ponavadi zakurim, ko je še zgoraj najmanj 40 do 50°C. Se mi pa večkrat pojavljajo zgornji dve varianti. Letošnjo sezono je samo enkrat zmanjkalo, ker je bilo napovedano sončno vreme in nisem zjutraj zakuril. Pač sem hotel čim več energije potegniti iz sonca. Je več pridobljenih kWh, če je zalogovnik spodaj ohlajen 25-30°C.

''surbek''
Meni se peč ohladi, ker imam vgrajeno loputo za varovanje peči ob izpadu elektrike.... Pač, ko je temp v zalogovniku nižja od peči, se samodejno vzgonsko prenaša topla voda v zalogovnik.

Jaz imam peč vezano samo na zalogovnik in ne preko T kosa na ogrevalne kroge. Samo povratek iz ogrevalnih krogov v zalogovnik je vezan na T kos do dovoda na peč. Peč pa je sposobna v 3-4 urah pogreti celoten zalogovnik. 40kW peč hitro pogreje 2000l hladne vode.
Šurbek
Po 28 urah od nehanja gorenja ima peč se 58C?
[url=http://shrani.si/?27/uV/22QeU73m/20170211110136.jpg][img]httpunichr("58")//shraniunichr("46")si/t/27/uV/22QeU73m/20170211110136unichr("46")jpg[/img][/url

To je T. kotla zakurjeno pa je bilo včeraj ob 15h
Ja, samo na ta način se nimaš na dnu zalogovnika manj kot 60C, ali pa ti je že nehalo filati zalogovnik. Jaz imam nekaj ur po koncu gorenja 60C. Nižje mi varovanjen povratka ne spusti. Čez 20 ur ko ponovno kurim ima peč nekje med 40 in 45. Je pa res da moj kotel ni Mercedes. Bom ob priliki pogledal na takem kotlu kot ga imaš ti.
Hanzi Napisal:Tisto "navlaka" pa ne vem če spada ravno na peč?!
Sicer pa sem presenečen nad barvo dimnika.
Sorodniki imajo viadrusa brez zalogovnika (ne me vprašat kater tip) pa je dimnik kar lepo bolj vijoličen....)

Kurjenje z odprto dimniško loputo.
Hanzi, dobro da ni Jozl tvoj sosed.
Bi se nagledali fotografij 'raufanka' :mrgreen:
1 2 3 4
Iskanje po temi