PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Znižanje mesečnega računa elektrike

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Če rabi serviserja da mu prestavi temperaturo na STČ, potem bo drugje še težje sam kaj ugotovil :roll:

Možni vzroki za veliko porabo so:
- cirkulacija sanitarne vode
- premalo plina v STČ (oziroma kak drug problem)
- veliko potratnih porabnikov starih 20 in več let
- ogromna poraba sanitarne vode
- navadne žarnice po hiši, vsaka z 100W porabe
- računalniki ki laufajo 24/7
- in pa kroženje vode v kolektorje kar je omenil že timi
- .......
Če imate čez poletje porabo 70€ potem ste že po naravi potratni pri elektriki.
Še enkrat hvala za pomoč.
Glede strehe bom točno napisal, kako je grajena ko pride oče domov. Vem samo da je betonska. Pod streho je naliman 5 cm sirodurja, narejen, kot zračni most in nato čez mrežica in lepilo. Na tleh podstrešja je 4 cm stirodurja.
Glede garaže. Garaža je zraven hiše, vmes je stopnišče. Narejena je iz betonskih zidakov, zunaj je prevlečena z bavalit fasado, notri mrežica+lepilo. TČ verjetno vleče zrak iz sprednjega kvadrastega dela (tisto kar ni bojler) in glede na to, da je speljano preko cevi ven iz garaže, je bila to slaba izdeja in tako vleče mrzel zrak od zunaj, kateri je hladnejši od garaže? Se pravi to cev ki vleče mrzel zrak ven, je boljše ostranit?
Sigurno bom rekel serviserju da temperaturo vode v bojlerju TČ zniža iz 60 na 45 stopinj. Glede porabe klime žal ne bom mogel izmerit ker gre kabel direkt v klimo in ne v šuko vtičnico. Toliko nahitro. Več napišem ko bom imel več časa. Upam čimprej
V vsakem primeru bo v garaži hladilnica, dokler ne bodo zunanje temperature zrasle, pa če delaš z izpuhom karkoli! Energija ne nastane iz nič. Če jo odtakaš z vročo vodo, mora od nekje priti. V neogrevani garaži samo iz okolice. Če ne skozi okno, pa čez stene. Če je garaža izolirana, to pomeni, da bo v garaži ledenica.

Za znižat bojler ne rabiš serviserja, za obrnit tisti gumb (oz. potapkat po displeju), no.
Še vedno ne bo pomagalo, dokler zunaj ne bo vsaj +7, boš SV grel z grelci.
Citat:Še vedno ne bo pomagalo, dokler zunaj ne bo vsaj +7, boš SV grel z grelci.
Točno to. Pa klima za ogrevanje v tej zimi (nizke temp. napram prejšnjim) sta glavna krivca; vprašanje koliko se je spreminjalo ostalo...
Če bi "ogreval" s STČ sončne kolektorje pod pogoji, ki jih je navedel, se verjetno nihče od njih ne bi kopal..
Fantje hvala za pomoč. Temo bom temeljito prebral in naštudiral. Serviserja pa potrebujem, da mi vse to preveri če deluje in da mi razloži stvari, na kaj morem pazit. Osnovo za študirat ste mi dali. Vremensko postajo dobim v četrtek, če bom pri času bom poskusil ta vikend izmerit temperature. Res je, te dneve je pri nas zelo mrzlo. en dan je bilo celo -9 zjutraj ob 7 uri+burja tudi naredi svoje. Drugače ponavadi je zjutraj okoli nule. Temperaturo na TČ pa mi ni problem spremenit, sem pogledal v navodila, vendar ko je priklopljena na grelce, lahko nastavim na 43,46,50..stopinj pa je voda v bojlerju vedno 60 stopinj. Za vikend ali naslednji teden vam napišem ostalo, morem pa res naštudirat in potem sledijo vprašanja. Hvala vam še enkrat za trud Smile Super ste Smile
Mimogrede kako bi zgledala idealna izolacija podstrešja v moje primeru?
Kakšnen je optimalni procent vlažnosti prostorov?
Glede žarnic trenutno imamo varčne, kaj led pokurijo še manj? V spalnici imam 7w led in je čisto dovolj za 20 m/2. Gospodinske aparate hladilnike, skrinje,pralne stroje in sušilne, klime imamo velika večina vsaj A razred. Glede vode pa lahko povem koliko je znašala prejšnja položnica. Likamo pa ne. Imamo dvotarifni števec, porabimo pa vsak mesec približno isto MT in VT.
Glede serviserja pa bom dal da mi pregleda tisto kar mi je napisal zdravapamet:
Namignil je že timi jaz bom le podrobno razložil kje iskati krivca za porabo. Ves moj komentar bo vezan na shemo spodaj.
Napake išči:
1. Nepovratni ventil na solarnem sistemu. Če ta ne deluje ti 24/7 ohlaja sanitarno vodo preko kolektorjev.
2. Cirkulacijska obtočna črpalka ti deluje 24/7 in ti bojler neprestano ohlaja.
3. Izredno slabo izolirane cevi št. 1,2,3,4 (glej shemo). Če cirkulacijske črpalke nimaš potem imaš lahko odprt ventil na cevi cirkulacije.
4. Istočasno delovanje TČ elektro, grelca in kolektorjev lahko sistem postavi v stanje, ko se vse skupaj ohlaja na kolektorjih. Nekatere regulacije niso dovolj pametne in se ujamejo v zanko.
Če pa je kdo iz okolice Izole in Lucije pa lahko pride mimo pa kakšno rečemo pa neki popijemoSmile
Lp Boris.
xray80 Napisal:pa neki popijemo

A pejt no, vedno sem na napačnem koncu Sad
Ah ja, na piknik prid, mas blizji k jst ;-)
<font color="#1EC0E1">Pusti čenče,</font> <b><font color="A41E0C"><a href="https://tc.tm.si"target="fwshp">preveri sam! </a></font></b><br/><a href="https://tc.tm.si"target="fwshp">FWS HP Live</a>
A na piknik so vsi vabljeni?Smile(zase sprasujem)

Aja , točka 2. Cirkulacijska obtočna črpalka ti deluje 24/7 in ti bojler neprestano ohlaja, nujno preveri ker, zna bit tle problem . Ker meni so to "majstri" zaj. Nato sem sam zbrikal da dela na tajmer.To lahko tud sam probas preverit

Nam se eletrika med zimo podraža iz 40€ na 55-60 tud do 70€, pa brez klime in brez el bojlerja. Pač vse luči gorijo In TV, dva leptopa, 2x obtočne črpalke, skor cele dneve, sušilec perila ki ga poletni ni. Pač se podraža eletrika.

Ps:preveri vse filtre na aparatih, ziher jih nisi spucal že fajn dolgo časa, npr če na sušilcu ne spucaš filtra potrebuje do 1,5x dlje časa za sušnje, sej ni ogromno, ampak 10x ali 15 na mesec pa se pozna. Soseda je 2x susila da se je perilo posusilo. Malenkosti se poznajo, ker se k... sestevajo, vse lucke v aparatih po gremo rect. 3W x20 aparatov =60W na h , 1,4Kw na dan,42Kw na mesec, komu na čast aja + polnilci za laptope in takšne zadeve ki nanesejo mnogo več... sam povem
Ne vem, prjav se v temi za to. Po moje ne bo problema, dokler si normalen :-)
<font color="#1EC0E1">Pusti čenče,</font> <b><font color="A41E0C"><a href="https://tc.tm.si"target="fwshp">preveri sam! </a></font></b><br/><a href="https://tc.tm.si"target="fwshp">FWS HP Live</a>
xray80 Napisal:........ Temperaturo na TČ pa mi ni problem spremenit, sem pogledal v navodila, vendar ko je priklopljena na grelce, lahko nastavim na 43,46,50..stopinj pa je voda v bojlerju vedno 60 stopinj.

Poglej, če ima elektro grelec za temperaturo svojo nastavitev. Ali pa celo deluje kar na termostat, ki je nastavljen "fiksno". Morda se ga da vseeno spremeniti pod pokrovom (poglej navodila).

Vaša poraba el. energije je že izven kurilne sezone visoka ( bolj primerno bo da napišeš porabo v kWh izven kurilne sezone in zdaj med njo).
Za primerjavo...naša položnca izven kurilne znaša 45 eur (4 + 1 člani, dve gospodinjstvi, hiša 200 m2).

Pri tč imate nastavljeno mnogo previsoko temperaturo, ki je tč ne dosega zato vam grejejo vodo el. grelci...zgornja temperatura za tč je 45 stopinj ( vsaj z vidika njene učinkovitosti).
Prag bolečine je 42 stopinj...za primerjavo koliko dejansko rabite.

Hišo si predstavljaj kot 6 strano kocko. Izolirane imate 4 stranice ( zunanje stene) stropa in tal praktično ne...torej 33% odstotkov površin vam konkretno izgublja toploto, ki jo je seveda potrebno nadomestiti...in to stane.

Torej bi bil povzetek vašega stanja: vaša potratnost kot taka, delna neizoliranost objekta, napačno nastavljena temperatura sanitarne vode.

Kaj narediti? Ugotoviti kje potrošite toliko energije, doizolirati bjekt, zmanjšati nastavitve stč.
Katere STČ delajo do -7C ?
Sem za novo leto podiral pomol v Portorožu. 150km pa ne grem na ogled tvoje porabe elektrike.
Ko se enkrat grejes in hladis z elektriko, gre poloznica kar lepo gor. Kljub COP EEER....
Seveda pa so vedno možnosti za napačne nastavitve. Tudi meni nepovratni ventil v solarnem setu ni opravljal svoje funkcije in sem prvo zimo z drvmi ogreval kolektorje pozimi.(malenkost, ampak...)
Kaj imaš za eno elektroniko za Solarno. Spremljaj temperaturo kolektorjev. Če v času ko ni sonca (ponoci, zjutraj) ni temperatura blizu zunanje temperature, potem je nekaj narobe
Čao Big Grin
Temo sem naštudiral in imam nekaj vprašanj za serviserja in nekaj za vas.
Za vas:
Kakšna bi bila idealna izolacija podstrešja? Kaj bi dali na strop in kaj na tla podstrešja?
Poleti najbrž trošite EE za hlajenje hiše? Kaj je EE?
Še vedno ne bo pomagalo, dokler zunaj ne bo vsaj +7, boš SV grel z grelci. Kaj je SV?
Nabavil bom merilnik stroškov električne porabe.
Vzamem tega kateri je omenjen v tej temi ali je kakšen drugi boljši v tem cenovnem rangu? Lahko tudi iz kakšne druge spletne trgovine.
<!-- m --><a class="postlink" href="https://www.conrad.si/VOLTCRAFT-4500ADVANCED-DE-0.2-3999-W-9999-h.htm?websale8=conrad-slowenien&pi=1368659&ci=SHOP_AREA_260528_1114014">https://www.conrad.si/VOLTCRAFT-4500ADV ... 28_1114014</a><!-- m -->
Dolgoročno gledano bi bilo smiselno razmišlat tudi o zamenjavi z TČ ki dela pri -7 stopinjah?
1 2 3 4 5 ... 13 Pojdi na stran 
Iskanje po temi