PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Nizka vlaga

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
hisamiha Napisal:Zračimo 1 na dan. Mogoče je kriva napa, ki kar precej deluje ( kuha se 3 x na dan ).
Imamo tudi kamin z dotokom zraka od zunaj. Naj prej bi rad ugotovil razlog preveč suhega zraka, potem bom pa kupil vlažilec.
Zakaj bi kupoval vlažilec, ko pa uspešno (?) rešuješ dovlaževanje z izhlapevanjem vode na štedilniku?
Ne poznam situacije pri vas, jest bi lahko na primer pustil lonec vode na indukciji @100W 24 ur na dan, oziroma po potrebi.
Za izparit 1 kg vode potrebuješ približno enako štrom energije na indukciji, kot v izparjevalniku.
Če ti napa, ki fura iz prostpora ven 333 m3 (=kg) na uro, je to v treh urah eno tono zraka. Pri zunajih 0 stC in RV 60% ter notranji temperaturi 22 stC in RV50% teoretično iz prostora odvedeš ven 6 l H2O.
Torej napa s filtrom in ne odvodom ven že pomeni spremembo. Kar pa lahko pomeni potrebo po veliko več prezračevanja v obdobju ne(manj) ogrevanja.
Kurišče ima ločen dovod zraka, zračnik dimnika ga pa odvaja iz prostora. Koliko? Ne vem, mogoče kak liter na dan, ampak to mora bit.
Tudi če bi imel odjem zraka za izgorevanje iz prostora: 10 kg zgorenih drv s preobilico zraka pomeni 60 do 80 kg zraka. Toliko odvedeš z delovanjem nape v 10-15 minutah ... se pa odvaja tudi, ko ne gori; bolj ko se ohladi dimnik, bolj ko je otežen pretok zraka, ko kamin ni v uporabi, manjši je vlek. Enako, podobno velja tudi za napo, če ima ta vertikalen odvod.
Ker ti RV pade tudi ponoči, to pove, da imaš verjetno slabo tesnejeno gradnjo in slabo akumulacijo vode v stavbnih elementih. Lahko tu kaj ukreneš? Vrsta gradnje?
In 40% vlage pri 22stC (na koliko pa res ogrevate?) ni presuh zrak za zdravo osebo. Kvečjemu je nezdravo pri hudem mrazu zunaj, se cele dneve pajcat v zaprtem prostoru pri 22 stC :roll:
@jani, UZ vlažilnik porabi kakšen velikostni razred manj energije, za vodne kapljice spravit v luft. Če se hisamiha ogreva s TČ, je potem potrebno 3x manj energije za uparit te kapljice, kot če bi vrel vodo na štedilniku.
To mi pa ne potegne.
Ne razumem.
Če dam na indukcijo izparit 10 krat po 10 litrov vode in imam npr. 80% izkoristek (20% gre v ogrevanje prostora):
=226000 kJ
=62 kWh / 0,8
=78 kWh

Kakšna je računica pri UZ :?:
Najbrž je naprava narejena tako, da fizikalno koristi ... kaj?
Vseeno je potrebna energija za prehod iz kapljevinastega v plinasto stanje, ampak če prostor ogrevamo takrat pri tem suhem zraku in imamo pri zunanjih 0 stC grelno število 3 ...
Še zmer mi ni jasn kako prit do tok manjše porabe?
Koliko električne energije dejansko porabi UZ uparilnik, da mu je potrebno dolit 1 l H2O, brez da računamo uparilno toploto, ki itak da je potrebna?
Energetik81 Napisal:@jani, UZ vlažilnik porabi kakšen velikostni razred manj energije, za vodne kapljice spravit v luft. Če se hisamiha ogreva s TČ, je potem potrebno 3x manj energije za uparit te kapljice, kot če bi vrel vodo na štedilniku.

Res je. Samo dopolnjujem razlago. Kljub temu, da UZ vlažilnik porabi manj kot ena žarnica, ustvarjene vodne kapljice za popolno uparjanje potrebujejo dodatno energijo, ki jo jemljejo iz zraka. Se pravi, da hladijo zrak. Ta manjko toplote pa potem nadomestimo s toploto iz TČ, ki je približno 3 x cenejša od vrelnikov vode. Vendar vseeno mislim, da je uparjanje z UZ vlažilcem še cenejše kot 3 x (v primeru TČ). Kajti klasični uparjalniki (vrelniki), poleg tega, da morajo paro spraviti v zrak, morajo najprej vodo segreti na 100°C. In tako temperaturo ima tudi vodna para, ki prihajaja iz teh vrelnikov. In ta energija je draga .....

Aha, če sem dobro pogledal potrebujemo cca 100W za spravit do 1l vode v zrak v eni uri :?:
Ne vem za druge. Moj z ventilatorjem vred porabi 45W za 15 litrov vode na dan.

Jaz imam nek Gorenje vlažilec in ven piha hladna megla - ali para po vaše. Za 1l vode porabi urico ali kaj več, odvisno od nastavitve hitrosti. Poraba pa mora biti zelo mala, ker je tanek kabel. Mislim - ne vem, da je to bolj generator megle kot izparilec vlage.

Sem ga uporabljal v stanovanju, ker me je zjutraj peklo po grlu. Po oknu pa je tekel kondenz, ker je bila severna stran. Čez dve leti po uvedbi delilnikov, pa smo imeli v stanovanju črno plesen, zračenja je seveda zadnje lete bilo manj, ker smo imeli 3 dojenčke v 3,5 letih. Tudi temp v stanovanju se je znižala, ker sem vgradil termo glave na radiatorje.

Sedaj v brunarici je tudi manj vlage, a rešujemo s sušenjem perila. Skoraj vsaki dan 0,5-2 pralna stroja. S vsakim pranjem pa je cca 3-5l vode, ki čez noč zgine iz perila. Tudi tla operemo vsakih nekaj dni in to s mokro krpo s katere teče v curku in je tudi po uri vse suho na keramiki s talnim ogrevanjem. Okna so 3 slojna in ni nobenega kondenza. Zunaj je do sedaj bilo največ -6°C.
Brez ventilatorja porabljajo tam v rangu 20-30W. Moj spravi 3L v zrak v cca. 16h če se ne motim. Torej porabi za 3L spravit v zrak cca. 0,5kWh. To je potem meglica, ki se mora uparit s toploto iz prostora (sobni zrak). Za 3L pa vemo koliko rabimo, cca. 2kWh toplote.
Če toploto da indukcijski štedilnik, je to 2kWh elektrike. Če TČ, potem je to 0,6kWh elektrike.
Skupno torej 1,1 kWh elektrike proti 2,5 kWh elektrike za 3L vode.
Mogoče še razlaga z drugimi besedami. V obeh primerih je, za to, da se spravi v zrak vodo v obliki vodne pare, potrebna enaka izparilna energija (če zanemarimo za malenkost različno specifične izparilno energijo pri različnih temperaturah, ker je tukaj govora o razliki v porabi za en cel velikostni razred). S tem, da je v primeru uporabe UZ in tč ali drvmi, ta energija 3 x cenejša. Poleg te energije pa porabijo vrelniki vode še dodatno energijo za segrevanje vode (ki jo UZ ne!) iz x °C (pozimi 10°C) na 100°C. Specifična toplota vode pa vemo koliko je.

Imajo pa UZ tudi slabe lastnosti. Mene moti to, da je to še ena naprava, ki šumi (ventilator). Poleg tega, če uporabljaš vodo iz pipe kar tako, se med vodnimi hlapi izloča tudi vodni kamen. Rezultat tega je, da se ta drobni prahec povsod nabira. Po mojih izkušnjah se po 24 urah na temnih površinah že pošteno vidi. Torej brisanje prahu vsak dan. Nekateri uz vlažilci imajo za to vgrajene posebne filtre za izločanje vodnega kamna. In to je spet strošek. Menjava je priporočljiva tudi zaradi higijene. Temperatura vode je ravnipravšnja za razvoj raznorazne žive nesnage, ki se lahko potem izloča v zrak.
Namesto filtra uporabljamo demineralizirano vodo) ki pa je spet strošek.

Dokler sem imel male otroke z laringitisom, sem se moral ukvarjati še s tem dodatnim otrokom, ki se mu reče uz vlažilec.

Torej če nimaš štedilnika na drva in imaš TČ 8) Arrow UZ uparjalnik.
Pa ne ga biksat s tem v kaki slabše izolirani stavbi, z enimi prostori ogrevanimi, drugimi pa ne.
UZ vlažilci pri trdi vodi zelo zaprašijo stanovanje, kdor še ni videl verjetno ne bi verjel koliko prahu se nabere. Sam uporabljam hlapilni vlažilnik, kateri tudi čisti (opere) zrak, ki gre preko njega. Strošek so filtri, katere je potrebno menjevati ravno zaradi trde vode.
Če vzamemo v zakup visoko porabo je seveda parni zakon. Bi se pa dalo uparjat vodo tudi z energijo pregretih par kompresorja. Seveda gre samo pri tistih TČ, ki imajo kompresor notri.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
Je voda iz kondenzacijskega sušilca OK?
ja super je, samo bi moral še vse sosede nafehtat, da bi jo dostavljali
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
Fantocci Napisal:Je voda iz kondenzacijskega sušilca OK?
Seveda je. Jaz v kleti razvlažujem in nabiram vodo v 200 litrskem sodu (zdaj skoraj nič, ker je zrak že itak suh).