Objave: 12384
Teme: 192
Ocena:
8
Skratka Termo,bozgom in podobni odgovori so precej za lase privleceni in ni dobro da bi jih vralci jemali za pravilne. Monterji ki to berejo (in imajo kaj strojniskega znanja in logike se nam smejejo kot....
Objave: 1619
Teme: 7
Ocena:
44
Pa saj regulacije znajo delati tudi s 3 potnim ventilom med pečjo in zalogovnikom, zakaj bi moral biti 4 potni? A kombinacija s 3 potnim kaj slabše varuje povratek?
Objave: 3853
Teme: 0
Ocena:
0
Tripotni ventili so namenjeni preklapljanju med dvema možnostma (npr. topla voda iz peči v sistem ogrevanja ali za ogrevanje bojlerja) ali za združevanje dveh možnosti v eno (npr. ogrevanje s TČ ali ogrevanje s pečjo na drva). Štiripotni ventil pa je v bistvu variabilna kretnica s katerim poljubno nastaviš kako kroži voda v krogu peč (topla voda)-ventil-peč (hladna voda) in v krogu topla voda-radiator-hladna voda- ventil. V vsakem krogu je lahko različna temperatura.
Objave: 425
Teme: 22
Ocena:
1
Hanzi malo se skuliraj. Prva peč mi je delovala 20 let kuril pa drva in lignit, svinjal okolje kot vsi v tistem času. Prešel na olje in zaradi izkoristka zamenjal peč. Po odhodu v pokoj in novih cenah olja dodal peč s spodnjim odgorevanjem na drva in zalogovnik, drv imam dovolj. Peč počistim na tri do štiri tedne in kurim 2 leti sušena drva. Tisto o čemer govoriš se dogaja ko kurijo poleg mnapol svežih drv še vse odpadrka polivinila in podobno. To je delal sosed in v istem času zamenjal že 3 peči, no sedaj kuri na pelete in ne smrdi več po celi vasi
Ocena:
1
Današnje peči so iz današnjih materialov. Starejša generacija se bo spomnila nekdanje trika radiatorja od EMO Celje. rebrasti radiator ki zavzema malo več prostora jih imam nekaj starih 40 let in dobro služijo, imajo velo vode in so bili pravi za čase ko nismo popznali zalogovnikov. Narejeni so bili iz pločevine oznake 3 K, namenske za kotel z vsebnostjo bakra. Kolikor mi je znano je danes nihče več ne proizvaja
Ocena:
1
Tema se glasi: štiripotni mešalni ventil. Odmislite besedo štiripotni in ostane bistvo. Tudi napol odprt deluje in meša vodo. Malo dlje traja da se pojavi topla v radiatorjih. Pred mnogimi leti so mojsti govorili samo o mešalenem ventilu.
Objave: 3853
Teme: 0
Ocena:
0
No @Homer, če je čisto zgrešeno pa ti nariši vezalno shemo kjer boš iz ene peči v ogrevalni sistem pošiljal vodo drugačne temperature, kot je v peči.
PS pa če prebereš še enkrat- nikjer nisem zapisal, da mora tripotni ventil biti le v skrajnih legah, čeprav se največkrat uporablja za take namene.
Objave: 8660
Teme: 6
Ocena:
9
Ne vem zakaj vztrajaš v svoji zmoti........
[img]httpunichr("58")//shraniunichr("46")si/f/2q/12z/4yTikszN/shemaunichr("46")jpg[/img]
Kot vidiš gre za kombinacijo talnega in radiatorskega ogrevanja s popolnoma različnima temperaturama dvižnih vodov.
Pa ne reci da to ne more delovati, ker je to osnovna shema mojega ogrevanja!
Kje so tu 4-potni ventili?