PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Ogrevalni sistem pri obnovi stare hiše

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
"komaj čakam"
Da se vrinem kar tule....
Pri meni je situacija taka - živim v 60 let stari hiši zidani z domačim betonskim kvadrom, (pritličje), nadstropje oz mansarda, je novo, zidano z modularcem, neogrevano, hiša popolnoma brez izolacije, tako bo tudi še nekaj let, nova streha...
radiatorsko ogrevanje z toplovodnim kaminom na pelete, ki brez težab segreje tistih 100m2 pritličja. Okna so nova, lesena troslojna, prav tako so nova tudi vhodna vrata.

Problem je v tem, da se mi čez noč stanovanje shladi tudi do 7-8 stopinj (kamin ponoči ugašam - cca od 20h do 6h), ko je bil zadnji mraz je bilo zjutraj v dnevni sobi 16,3 stopinje (zvečer ob 22h pa še 22,5).
Torej - ali je neumnost, da se (vsaj v najhujšem mrazu), kamin ponoči ugasne, ali je bolj pametno, da dela celo noč na nekih minimalni moči, torej da obrnem termostatske ventile na recimo 19 st., ali pa termostat nastavim na nočni režim...
Kakšna je računica, sumim, da kakšnega ogromnega prihranka pri ugašanju kamina NI.
Kar se mene tiče ne gre tukaj za vprašanje prihranka, ampak za bivalne razmere, ki so za moje pojme nedopustne.
Je prihranek, ker pri taki neizolaciji so izgube precej manjše pri 16° kot pa pri večernih 23°. Vprašanje samo, ali ti je to udobno.
Zakaj ne izoliraš? Vsaj na tla neogrevane mansarde razvij 15cm steklene volne če ne drugega. To da imaš nova okna in vrata nima kaj dosti veze, ker imaš skozi stene in strop parkrat večje izgube.
Strop je izoliran z 15-20cm steklene volne, tako da so glavne izgube skozi stene...
Energetik: mogoce izolacije ne more izvesti, zaradi takih in drugacnih razlogov... Hise, ki je last firme, ravno tako ne moremo izolirati zaradi spomenicarjev oz. lahko samo po njihovih priporocilih obnavljamo frajh, za katerga mi dol visi... tako da namerno zunanji ovoj pustimo pri miru, naj poka, odpada... Nekje pa imajo komaj za prezivetje, kaj sele za izolacijo... Ne mislim nic slabega, samo casi so res taki, da se mi taksna zacudenja vcasih zazdijo res hecna. Pa brez zamere...
<font color="#1EC0E1">Pusti čenče,</font> <b><font color="A41E0C"><a href="https://tc.tm.si"target="fwshp">preveri sam! </a></font></b><br/><a href="https://tc.tm.si"target="fwshp">FWS HP Live</a>
če ti pade samo na 16 stopinj še ni panike, načeloma lahko tudi ugasneš, koliko bi prihranka, verjetno nek minimalni. moraš vedeti da prihranek je, ker je pri nižji temperaturi manjša izguba kot pri višji skozi stene, vendar je treba potem na novo vse stene ogretii iz vsaj 16 nazaj na 22. Tukaj pa je potem toliko večja poraba. večina toplote je v stenah.peč tudi na novo prižigas, tudi to ni najboljša ideja, tudi tukaj je spet nekaj "izgube". jaz bi sigurno pustil na minimumu, da ohranja temperaturo vsaj na 16 ali 18.
rok77a Napisal:moraš vedeti da prihranek je, ker je pri nižji temperaturi manjša izguba kot pri višji skozi stene, vendar je treba potem na novo vse stene ogretii iz vsaj 16 nazaj na 22. Tukaj pa je potem toliko večja poraba.
Prav toliko je večja poraba zaradi ogrevanja sten, kot so zvečer in ponoči te stene toplote oddale. Torej ne, zaradi tega ni večja poraba. Manjša je glede na manjši dT zunaj-znotraj. Cenovno se vsekakor splača pri tako enizolirani bajti, ampak ni ravno ugodno se zbuditi zjutraj na +16°...
Glede nezmožnosti izolacije - če ni glih nekih razlogov kot so spomeničarji, najem itd, se da osnovno varianto ki ogromno pomaga narediti sam precej poceni.
Material (10cm stiropor, mrežica+lepilo) se dobi že za 8€/m2. Izoliraš do mansradne plošče, ki je že izolirana po tleh in prideš skozi za dobrega jurja, če ne šteješ svojega dela.
Če se ne sekiraš pretirano za izgled, imaš potem pač zaenkrat sivo fasado brez urejenih detajlov (police itd), ampak enormno nižje stroške ogrevanja ter udobja.
jaz gledam tako. če ima 22 pa mu pade na 16. je to v 8 urah recimo povprečje 19. seveda pada temperatura najprej zelo hitro potem počasneje. pa recimo(če upoštevamo da za peč ni najbolje da se skoz ugasa in sama spet na novo segreva in za to gre spet nekaj energije) on lahko komot ogreva na 18 cez zelo noč, pa dvomim da bo zaradi tega kaj večja poraba.
Dejstvo je, da se potem pol dopoldneva kuri na polno, da spet prileze tja do 22 stopinj... Mi je pa vsekakor jasno, da je izolacija bajte na 1. mestu, tukaj je že Poldee vse napisal. Fasada je v teh časih (že skoraj nujen) luksuz, toda kaj ko jih večina še svoje strehe nad glavo nima...

LP
a ni omenil, da mu čez noč stanovanje?? pade tudi na 7-8 stopinj, kar sigurno ni ok, potem bi lahko šotor pa deke imel namest bajte (tako, malo v šali).
glede računice ti nobeden tukaj nima kristalno krogle, najbolje bo, da malo sam testiraš, ali je bolje orenk kurit vsako jutro, da spraviš bajto na tistih bivalnih minimum 20,21 stopinj, ali pa vzdrževat nek nočni režim kaj vem, okrog 18,19. bi tukaj zunanja izolacija sigurno pomagala vzrževat zadevo, ampak kverjtno se obratno tudi brez poznajo izgube in potrebni toplotni zagoni v podhalajem objektu. bo verjetno nekaj več porabe realno gledano, ampak kaj pa zdravje, nenazadnje tudi šiht treba delat ipd?

edit; me je prehitel oz potrdil kar sem napisal..
da še dodam: če ponoči vzdržuje temperaturo na 18-19, s tem ne samo da ne bo imel nič večje porabe, celo zjutraj bo lahko štartal ogrevanje iz 18-19 na 22 in ne iz 16 na 22(prihranek energije).
to je težko trdit (je preveč dejavnikov), bo treba pač probat.
vem, recimo da sem ga razumel kar je hotel napisat. težko rect, samo tako extra slabe izolacije pa tudi nima če mu v pritličju pade samo iz 22 na 16. nova okna ima, kar je vsekakor konkreten plus. če bi imel res slabo izolirano bi mu v mrazu sigurno padlo iz 22 na 12. to je pa potem drugo. tisto je pa treba bolj šparat ponoč in še bolj nižat povpečno nočno vzdrževano temperaturo.
Ej, če pade iz 22 na 16 to je slaba izolacija. Saj je napisal, da je nima.
Pri bajti z recimo 15cm EPS temperatura čez noč tudi pri 0°C ne pade za več kot 0,5-1K.

Okna ne pomagajo, ker gre skozi zidove ene 10x toliko toplote kot skozi vsa okna. Lahko vsa okna izolira s 10cm EPS, pa bo imel skupno še vedno velike izgube.
Še enkrat - če ponoči niža temperaturo, bo prišparal na kurjavi, bo pa tudi neudobno.
1 2 3 4 5
Iskanje po temi