PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Nova peč za centralno - pomoč pri izbiri

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Citat:Hiša iz 80 bi že morala imet napeljavo kot mora bit ,vsaj naša jo ima.
Nimajo vsi 3F.
To je še sedaj prisotno.
Sebek Napisal:Jaz bi najprej k tej peči dogradil zalogovnik ter dodal regulacijo za preklop med plinsko pečjo in drvmi. Ko boš to imel vgrajeno pa potem lahko kadarkoli zamenjaš še peč na drva za uplinjevalno. Z zalogovnikom boš pokuril precej več drv in veliko manj plina ter na ta način zmanjšal stroške ogrevanja.
To sem mu tudi sam predlagal v prvi objavi v tej temi. Čeprav, če se stegne po ekoskladu, dobi peč skoraj zastonj... Lahko pa da bo nova peč manj zdržala kot stara če jo obdrži.
Oziroma nova peč ima potrošni material, medtem ko ga stara nima.
aleš.h Napisal:TČ in obstoječa (ne)izolacija je nesmisel. Boš namesto zdajšnje količine plina plačeval dosti več elektrike in nisi napravil nič kar se tiče prihranka. Plus tega, če je hiša iz '81 tudi vprašanje kako primerna je obstoječa el. napeljava za priklop TČ.
Od kje si pa to potegnil? Cena elektrike za TČ (ki bi imela na radiatorjih SCOP verjetno cca. 2,5) je 2x manjša od cene plina za enako količino dovedene toplote.
Manj kot je izolirana bajta, bolj se splača in hitreje povrne TČ napram plinu.
Nekateri ne morejo drugače kot s svojo nevednostjo zavajati druge.
Drži kot pribito to, kar je zapisal energetik. Manj kot je izolirana bajta, bolj se splača in hitreje povrne TČ napram plinu
<!-- w --><a class="postlink" href="http://www.telmos.si">www.telmos.si</a><!-- w --> - enostavne rešitve so vedno najboljše!
* elektrika je OK - oz napeljava ( imam tudi 3f )
* torej sem očitno sedaj v dilemi uplinjevalec vs toplotna
* in po komoditeti očitno bolj tč ( ne rabim zaloge dru in cena el bo toliko kot drva Smile )
*cena tč in uplinjevalnika bo pa tudi po tem kar sem se naučil v temi tam tam oz bo TČ verjetno malenkost dražja
* v fasado res momentalno ni opcije, čeprav bi verjetno žena to še najraje videla (barva hiše Smile

hvala, grem še malo v raziskavo TČ
Zakaj fasada in izolacija ni opcija? Pretehtaj še enkrat in se poskusi stegniti še za tistih par jučkov. Izolacija se ne kvari in ti bo vedno zagotavljala nizke stroške ogrevanja.
Poleg tega če boš zdaj nabavil novo ogrevalno napravo, bo potem ko boš enkrat končno izoliral bajto, ta močno predimenzionirana.
Hja, sej te cisto razumem, res te..in verjamem da je verjetno pod črto to res optimalna rešitev...zakaj ni opcije - ker mi je trenutno teh morda za koga malo ali pa kakor koli par k€ neizvedljivo...

Grem počasi, v zadnjem letu je šlo kar nekaj 10k€, sem od znotraj renoviral vse, inštalacije, tlake, stene, kopalnice, prostore, streha...tako zdaj pa počasi ostaja samo še peč in ja fasada...ampak ali pustiti pri miru še kako leto vse skupaj pa potem fasada...ali pa zdaj peč če gre skozi, pa potem praskat še za fasado Smile
Energetik81 Napisal:
aleš.h Napisal:TČ in obstoječa (ne)izolacija je nesmisel. Boš namesto zdajšnje količine plina plačeval dosti več elektrike in nisi napravil nič kar se tiče prihranka. Plus tega, če je hiša iz '81 tudi vprašanje kako primerna je obstoječa el. napeljava za priklop TČ.
Od kje si pa to potegnil? Cena elektrike za TČ (ki bi imela na radiatorjih SCOP verjetno cca. 2,5) je 2x manjša od cene plina za enako količino dovedene toplote.
Manj kot je izolirana bajta, bolj se splača in hitreje povrne TČ napram plinu.
1. Menda ne gre zanikati dejstva, da se mu bo poraba el. povečala, ali? To je bil moj point ...
2. Vložek v TČ zagotovo ni majhen, sploh ne za dano kvadraturo ...
3. Ko bo naredil pa še fasado, bo pa spet obstoječa TČ predimenzionirana ...
4. Tudi cena električne en. ni konstantna, ampak stalno narašča, od l 2000 se je recimo že podvojila.

Ti pa pišeš kot bi se mu poraba elektrike zmanjšala, TČ vložek je enak 0€, pa še v hiši bo tako vroče, da bo ko v savni. Aja, pa še soseda se mu verjetno bo lepše nasmejala skozi okno. In kdo potem zavaja ...

Itak vsi navajate neke čudežne zneske porabe el. energije, pozabite pa dopisati, da je to brez DDV, da niste prišteli dajatev in dodatkov, da dodatno ogrevate še na kamine in kaminske peči, da imate solarne panele na strehi ali pa živite kje na obali v ultra izolacijski hiši letnika 2013 ... Tako da ja, jaz sem tisti, ki zavaja. Kul Smile
Ne, ne pišem kot da se mu bo poraba elektrike zmanjšala. Raje si še 3x preberi, kaj sem točno napisal.
Cena elektrike in plina pa sta bili vzeti z DDV. Elektrika VT:NT = 1:1.
Aleš.h ti se kar smili sam sebi s svojim razmišljanjem in ne smeti foruma s temi neumnostmi. Kar se tega tiče boš lahko nekaj pametnega napisal šele takrat, ko boš imel lastno izkušnjo kako in kaj je prav in kaj narobe. Dokler si pa na TČ laik je, pa bolje ja, da se smiliš samemi sebi. Če ti pa gredo na ku... ker ti posel jemljejo, potem je pa bolje, da se prekvalificiraš.
<!-- w --><a class="postlink" href="http://www.telmos.si">www.telmos.si</a><!-- w --> - enostavne rešitve so vedno najboljše!
zdravapamet,
po tvoji specifikaciji bi opravil montažo pri meni za omenjeni znesek, samo pod pogojem, da sam nabavim material, tvoje delo pa bi bilo pol moje plače in dvoletno jamstvo na opravljeno storitev, a se strinjaš s pogoji :?: .
Zdrava pamet
Zakaj bi moral kupiti nov klasični kotel ce ima sedaj stadlerco. V cem je tvoj kotel boljsi od stadlerce.
Ce ni denarja bi jaz menjavo kotla zaenkrat odložil. Mogoce se da kaj zmeniti tudi z monterjem glede ja to da je znanec. Je treba biti "kreativen" ker so tudi drugi kreativni.
Palcek Napisal:Hja, sej te cisto razumem, res te..in verjamem da je verjetno pod črto to res optimalna rešitev...zakaj ni opcije - ker mi je trenutno teh morda za koga malo ali pa kakor koli par k€ neizvedljivo...

Grem počasi, v zadnjem letu je šlo kar nekaj 10k€, sem od znotraj renoviral vse, inštalacije, tlake, stene, kopalnice, prostore, streha...tako zdaj pa počasi ostaja samo še peč in ja fasada...ampak ali pustiti pri miru še kako leto vse skupaj pa potem fasada...ali pa zdaj peč če gre skozi, pa potem praskat še za fasado Smile
Ja, pomisli tudi na to, koliko pa bo prihranka, če greš zdaj v nov kotel na drva + zalogovnik, sploh ko(če) boš potem ogreval 24/7.
10, 20% prihranka? Za kar precejšno investicijo.
Na tvojem mestu bi pustil vse kot je in najprej našparal za fasado. Takoj pa lahko vržeš dodatno volno na zgornjo ploščo, ker tisto je v rangu 500€ in samo razviješ role po tleh.
* zdravapamet
- vodovodar/monter mi je svoj pogled seveda razložil ampak kot prijatelju rekel da naj se odločim sam da ne bi slučajno kdaj bilo da sem bil v kaj zaveden, karkoli s ebom odločil bo on zmontiral ( dela tako tč, kot peči(drva , pelete) ampak odločitev prepušča meni, podal svoje mnenje ampak nikjer se ni opredelil 100% z razlogom - sam delam podobno v drugem (svojem) poslu - predstavim + in - vsega v cenovnem razredu glede na potrebe in price/performance, ki je na voljo in se potem stranka sama odloči jaz pa izpeljem - in to se mi zdi fer

- zavedam se da je ravno neugoden položaj - manjka fasada in nova peč (takšna ali drugačna) € pa tudi niso več na pretek Smile in potem se še težje odločam.....

ampak trenutno po sistemu več glav več ve, tukaj so vedno konstruktivni predlogi mi je lažje oz slika bolj jasna...in bom očitno res raje še malo praskal pa se spravil delat novo fasado ko napraskam ( seveda mi bo tukaj zraven prišla še nova hidroizolacija ki še malo dvigne vse skup v € ) - potem pa videl ali pustim samo plin in bo ok ali grem kasneje v uplinjevaka oz tč.

* aha - ja z drvi znam delat . sem že nekaj pokuril v prejšnih letih (na drugi lokaciji) lani pa tudi v štadlerci..

* dodatna volna gre gor prečno čez obstoječo.

Hvala za ves trud in konstruktivne ideje/predloge.
1 2 3 4
Iskanje po temi