PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Talno gretje 'suhi način'

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tem.v talnem je največ 35ºC ,40-50ºC ni priporočljivo.
Homer Napisal:Mreža je 6mm
Cevi so 16mm italijanske (pozabil proizvajalca)
Mreže so razrezane na kose, ki jih je bilo možno prinesti v stanovanje in nato med seboj zavarjeni (stabilnost mreže)
Pod mrežo je:
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.izoterm-plama.si/si/proizvodni-program/Toplotne-in-zvocne-izolacije/Gradbena-folija-TERMOSILENT">http://www.izoterm-plama.si/si/proizvod ... ERMOSILENT</a><!-- m -->
ki služi kot zvočna in toplotna izolacija

Cevi so pritrjene z električarskimi vezicami:
[img]httpunichr("58")//wwwunichr("46")stularunichr("46")com/uploads/tiny/images/kategorije/1_Kabelske_vezice-260unichr("46")jpg[/img]
Pozor: vezice obrni tako da odvečni del gleda proti tlaku in odreži
Vezico ni težko povleči pod mrežo (mrežo lahko rahlo povzdigneš)
Tisti tulci, ki jih vidiš na slikah, je opcija, ki sem si jo privoščil zaradi dodatne varnosti.
So koški električarske rebraste cevi prerezani vzdolžno. Nataknjeni so na vseh mestih pritrditve. Nisem namreč želel, da se cev dotika mreže, ki je ponekod precej ojstra in groba.
Paranoja pač.... Vzelo mi je nekaj časa, a zato bolj mirno spim :lol:

Ker ti imaš tlak že narejen, ne potrebuješ izolacije. Ne pozabi pa nalepiti trak na zid, da bo estrih ločen od zida......

To zgolj ena od opcij v primerih, ko nimaš dovolj višine. Je pa poceni in z malo volje narediš vse sam.

tale sistem me je prepričal, ne predstavljam pa si najbolj kako je med izvedbo estriha, ko zidarji hodijo po ceveh talnega gretja. Ali lahko pride do poškodb na ceveh ali jih lahko stisne - zacvika ?
sam imam položen stiropor, sledi vgradnja refleksne folije, potem pa sem mislil pritrjevati cevi z namenskimi PVC klanfami. Ampak tale sistem mi je še boljši, ker je cev malenkost dvignjena, in če bodo prva 2 cm dali bolj tekočo zmes estriha, potem pa bolj suhe, se mi zdi super sistem, za ugodno ceno.
Misliš na pritrjevanje cevi na armaturno mrežo? Če cev, alumplast, pex, ki je na armaturni mreži pohodiš, se bo rahlo udrla, zakvikal jo boš pa tako težko. Lahko bi jo, če jo boš preveč zakrivil. Moraš pa res ful paziti na ostre dele mreže (rezanje s škarjami), da jih kriviš stran od poteka cevi. Mal je tricky tale sistem. Tacker je definitivno bolj varen.
kje pa se dobi Tacker?
Samo majčken komentar:
- če polagaš na mrežo, je res treba biti previden na ostre robove in jih je dobro ukrivit stran od cevi.
- cev ni tako nežna, da jo boš kar tako zluknjal s hojo po njej. Če bo kakšna poškodba, bo prej od kakšnega orodja, dil z žeblji in podobno, ter vožnje samokolnice čez to.
- če le moreš, bodi prisoten v času ulivanja tlaka in malo popazi kaj delajo mojstri. Če pa boš delal sam, pa se itak zavedaš da je potrebna previdnost.
- malo sem skeptičen glede teh klanf in koliko to drži v stiroporu (v stirodurju najbrž ni problemov). Morda se motim ...... No, če zdrži zalivanje, potem je itak vseeno. Kolega je pritrjeval s klanfami in je moral kar nekaj klanf dodati in zamenjati, ker so mu jih s hojo med zalivanjem zbili ven.
- vsekakor je bolj enostavno in hitrejše polaganje s klanfami, mislim, pa da polaganje na mrežo pomeni neko dodatno armaturo estriha, kar najbrž ne škodi
AKS Napisal:tale sistem me je prepričal, ne predstavljam pa si najbolj kako je med izvedbo estriha, ko zidarji hodijo po ceveh talnega gretja. Ali lahko pride do poškodb na ceveh ali jih lahko stisne - zacvika ?
Cev talnega je trdna zadeva, tudi jaz sem se bal tega. Ampak ko vidiš cev v živo in skačeš po vzorcu vidiš da se težko kaj naredi, razen če bi res kaj z žebljem ali ostrim kamnom prebilo, oziroma če bi se kje drgnilo dalj časa.
Predno se cevi zalije z estrihom se naredi tlačni preizkus. Med zalivanjem estriha tako ostane kompresor priklopljen na razdelilcu talnega. Zanke so tako pod tlakom. Ob poškodbi cevi začne spuščati zrak na poškodovanem mestu, tlak v talnem pade in vklopi se kompresor.
Pozdravljeni,

Evo, zaobljuba je prišla na vrsto...do pomladi preurediti še srednje nadstropje Smile
Danes sem že spet gledal, kako bi še v to nadstropje vgradil talno gretje (sedaj je radiatorsko) in pri tem ne bi rabil tlake metati ven, zato je ta tema zopet aktualna Smile

Meril sem trenutno višino (talna obloga ploščice ali parket): 242-243cm.
Firma, ki mi je delala celoten sistem ogrevanja lansko leto, se ukvarja tudi s tem polaganjem-torej talno gretje na obstoječi tlak. Pri tem pravijo, da porabijo celotno: 5cm višine. Torej sem po vgradnji na cca. 237-238cm. Je to še OK?
Višina vrat ni problem, ker vse leti ven.

Kakšne so vaše izkušnje, kdor je to delal? Omenjali ste višino 3-4cm vendar oni pravijo, da je 5cm nuja, da je to potem res trdno. Imajo neke plošče-možno je polagati tudi na mreže.
Kako ste se vi lotili tega? Se splača sam položiti tanko mrežo in potem skupaj z enim majstrom polagati?

In najpomembnejše: To talno funkcionira enako kot vlito v tlak ali ne? (sedaj imam 5cm tervol in 5cm tlak).

Hvala za vse nasvete.
iščem brskam ( priznam do trgovine še nisem skočil) pa imam eno vprašanje za tiste ki malo bolje poznajo ta sistem.

Imam površino ( mansardo) 60 kvadratov, 6 kvadratov je 10cm višje od ostalega in bi rad imel vse v isti ravnini, problem je pa sledeči ker plošča ni ravna, vprašanje ali bi lahko s tole polnilno maso zravnal tla ali ne??

prvotna zamisel je bila da tla poravnam z nasutjem in položim stiropor v potrebni debelini, knauf plošče in talna obloga ter klasično radiatorsko ogrevanje.

klasični estrihi odpadejo zaradi teže.
o talnem gretju razmišljam že od samega začetka, samo se zatika ravno zaradi tistih vzdignjenih 10cm ( omejen sem z višino pri balkonu ker je preklada dokaj nizko in bo balkon samo cca 200cm visok in bo to tudi glavni vhod).
Variocomb sistem mi je zanimiv zaradi višine samo še tale polnilna masa če bi z njo lahko zravnal. al bi bilo bolje da še vedno uporabim nasutje za izravnavo, stiropor in nato Variocomb.

hvala za pomoč in nasvete.
Ne vem, če bo nasutje + stiropor OK za suhi način. Nekje imam v glavi, da rabi Variocomb precej trdno podlago, mislim da vsaj stirodur.
Na tvojem mestu pa bi morda jaz dal tam, kjer je nižje, vsaj 33/30 stiroestrih, gor lahki beton 7cm, nato pa čez vse npr. mrežico z lepilom, da se poveže s tistimi vzdignjenimi 6m2.
Boš vse imel v nulo izravnano, hkrati pa čez glavo dovolj trdnosti.

EDIT: našel, baje mora imeti podlaga vsaj 200kPa trdnosti, torej bi morda šlo le z EPS200, sicer pa XPS/Wedi plošča.
sm narobe napisu, ni bil mišljen čisto navaden stiropor, ampak stiropor za estrihe.

sej na koncu mi ne bo šlo drugače kot tako da se zadeva poravna z navadnim etrihom Sad.
Tudi stiropor za estrih ni primeren za direktno pod plošče talnega, če misliš na EPS100, tudi EPS150 naj bi bilo premalo.

Zakaj navadni estrih, nisi prebral, kar sem napisal o lahkem betonu?
preveč stvari v glavi pa spet narobe napisu Sad....

bom pretehtu še to opcijo, hvala.
Ima še kdo odgovor na moj problem oziroma pomisleke? Smile )
1 2 3 4 5
Iskanje po temi