PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri ogrevanje

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
@ popek:

ni panike, vendar ti bo mešalni ventil itak prišel prav pri TČ ( razen, če bo zalogovnik vezan na povratek). medtem začasno prišparaš za tovrstno regulacijo, saj imajo boljše TČ vremensko vodenje že vgrajeno. potem bi ti ena 'ostajala'...
Ne čakaj pomladi, ne čakaj na...
Po pravici povedano ne vem kdaj se bom spustil v nabavo TČ. Dokler je
cena elektrike takšna kot je sigurno ne.

Ko pa sem bom bom verjetno istočasno kupil tudi zalogovnik in v kolikor bo potrebo posebej dokupiti tudi vremensko vodeno regulacijo.
Pristaši električnih grelnih aparatov!!

Ste zasledili včerajšnjo informacijo o uvedbi trošarine na elektriko, ki zaenkrat ni velika, ampak je začetek podražitev, ki naj bi se predvidoma zgodile po 01.07.2007, ko se bo trg elektrike sprostil?!

Ma že sm se navdušil nad električno varinato, ki ste jo veliko omenjali, pa me je ta infomracija spet spravila v ???

LP
Gradimo,gradimo, gradimo dokler ne umremo.
priznam da nisem zasledil te infomacije.....kakšen link bi bil dobrodošel.

Drugače pa jaz mislim takole:

Elektrika se verjeno bo podražila!

Po drugi strani pa je tole smešna situacija. Govorimo o sprostitvi trga električne energije, ki pomeni uvedbo konkurence tudi na tem področju. Super!!!!!.... pravim jaz. Uvedba konkurence navadno ne pomeni dviga cen.

Je pa res da je sama cena el. energije pri nas trenutno zelo nizka in niti približno ne dosega evropske cene. Iz tega razloga je pričakovati dvig cene.

Verjamem, da se bosta ta dva argumenta nekako "uskladila" in da dvig ne bo tako velik kot nekateri strašijo.
O uvedbi trošarine (1 EUR) je bilo govora po dnevniku TV SLO. Kakor tudi o sprostitvi trga. Ampak sprostitev trga pomeni še nekaj-umik države iz kontrole nad ceno elekt. Posledica pa bo, ker so cene okrog nas (v evropi)precej višje. Hrvatom je itak primanjkuje, tako da konkurence ne bo in bodo lahko cene dvignili do meje evropskih. Čeprav mislim, da se bo država še vedno malo umešala, da bodo cene dvigovali postopoma in ne naenkrat.
LP
Gradimo,gradimo, gradimo dokler ne umremo.
@popek:
tudi jaz imam podobne karakteristike hiše (kvadratura je malo večja):
- porotherm 38
- fasada bo 15 cm (tervol ali stiropor - to je še vprašanje)
- izolacija mansarde 30 cm
- okna 1.1
- tla pritličja izolirana s 7 cm
- ogrevano bo cca 200 m2 - samo talno gretje

@all
Po knutovem izračunu imam izgub 8,4 kW. Od termotehnike sem dobil informativni izračun, da je potrebna TČ zemlja/voda SV 9/11 z 300 litrskim zalogovnikom ter ločenim 300 litrskim bojlerjem za sanitarno vodo.
Ker pa bom ubral podobno pot kot popek, le da ne bom imel električne peči za centralno ogrevanje ampak sem mislil kupiti samo zalogovnik, v katerega bi dal zaenkrat samo el. grelce.
Ker nimam primernega prostora za velik zalogovnik (kurilnica cca 2x2,4m), bi imel raje manjšega (ena ponudba je vsebovala 850l zalogovnik z vključenim bojlerjem, vendar je to valj, ki ima 1m premera!!! - tega sploh ne dobim skozi vrata, kaj šele, da bi potem kdaj odprl okno v kurilnici)
Vprašanja pa so naslednja:
1. Ali bi bil za moje izgube 300l zalogovnik dovolj ali bi bilo bolje uporabiti večjega?
2. Ali obstajajo takšni zalogovniki, ki omogočajo priklop večih grelcev?
3. Tudi bojler bi potem izbral tak, da bi zaenkrat vstavil el. grelec, potem bi ga pa priklopil na TČ.
4. Ima kdo kakšno pripombo glede mojega razmišljanja? Sem namreč v zaključni fazi izbiranja, vendar zaradi časovne stiske (in urejanja milijona drugih zadev - od priklopa na vodovod, kanalizacijo, talno gretje, knauf, kopalnice, elektrika, ploščice, košnja trave Big Grin ...) imam občutek, da bom kaj spregledal. Ne bi pa se rad zaradi tega tolkel po glavi Wink če bi bilo npr. bolje uporabiti 500l zalogovnik ali kaj podobnega ali pa še zaradi kakšne druge banalnosti.
LP, Goran
anyone?
LP, Goran
Priporočam, da se oglasiš v kakšni firmi, ki se ukvarja s takšnimi stvarmi. (recimo Remih v Stegnah). Naj ti predlagajo svojo rešitev in naredijo predračun. Potem boš videl pri čem si. Fantje imajo gotovo več iskušenj kot midva oba skupaj, pozabili pa ne bodo na nobeno stvar, ki bi jo lahko zaračunali.
Seveda potem lahko delaš naprej po svoje. Imaš pa neko orientacijo in še fino se ti bo zdelo, če boš prišel na koncu ceneje skozi (kar pa sploh ni nujno).
goran...streho in stene boš imel dobro izolacijo..vendar mi v ta kontekst ne gre 7 cm talne izolacije...osebno bi dal vsaj 10 (raje 12)...ob dejstvu da bo drugje konkretna izolacija.

prav tako okna 1.1 so že rahlo švoh - troslojna z 0,7 so minimalno dražja (razlika v izolativnosti pa 30 %).

s tem ti tudi izgube padejo.

glede zalogovnika...načeloma si lahko tudi brez njega. Je pa fino da ga lahko koristiš za akumulacijo ..torej TČ deluje v času cenejšega toka...pri višji tarifi za zgolj koristiš energijo.

sam zalogovnik običjano ni grozno širok, ker proizvajalci vejo da jih j etreba spravit čez vrata (pa še oblečejo ga običjano po postavitvi)...torej išči nekje optimim med zalogo in velikostjo le tega...torej nekje med 300 in 500 litri (pač vzameš 500 litrškega ki je hkrati hranilnik tople vode, hranilnik sanitarne vode, hkrati pa da bo omogočal naknaden priklop še kake zadeve (Solarne, peči,...)

en primer (sicer ne čisto ta pravi...pa vseeno):

<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.lentherminvest.si/ZGIB.htm">http://www.lentherminvest.si/ZGIB.htm</a><!-- m -->
vincent Napisal:goran...streho in stene boš imel dobro izolacijo..vendar mi v ta kontekst ne gre 7 cm talne izolacije...osebno bi dal vsaj 10 (raje 12)...ob dejstvu da bo drugje konkretna izolacija.
Več kot 7 cm mi ne znese, saj sem predlani montiral okna (in seveda balkonska vrata) kar glede na vagin ris, ki je bil že narejen. Po projektu je predvidena finalna višina tal 15 cm, zato pač ne znese več... 5cm je estriha, potem 6cm plošče za talno gretje (ki imajo 4cm stiropora) in dodatno 3 cm stiropora. Da bi pa imel pri balkonskih vratih stopničko, pa tudi nočem Wink

vincent Napisal:en primer (sicer ne čisto ta pravi...pa vseeno):
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.lentherminvest.si/ZGIB.htm">http://www.lentherminvest.si/ZGIB.htm</a><!-- m -->
Sem ravno to gledal, pa mi ne znese velikost ob postavitvi... v kurilnici nimam kam dati 1m širokega valja. Ravno zaradi tega sem študiral na ločen bojler od zalogovnika. Pa tudi zaradi legionele je bolje, da sta ločena: za talno gretje bom (ko bo TČ montirana - če bo Wink ) bom ogreval le na 35°C zaradi boljšega izkoristka. 35°C je pa pravšnja temperatura za razvoj legionele. TČ imajo vgrajen sistem prioti legioneli (1x tedensko zagreje vodo na 55°C), za kar bi pa moral zagreti celoten zalogovnik. Druga varianta je pa še to (če TČ tega ne bi imela), da naštimam kak timer, ki bo 1x tedensko vklopil el. grelec v bojlerju, ki bo zagrel vodo na 60°C in bo stvar rešena.
LP, Goran
graditelj1 Napisal:Pozdrav vsem!

Za bilo kakšen nasvet bi bil zelo hvaležen, ker sem od vseh silnih majstorskih informacij že čist zmešan. Confusedhock:

LP
Hvala!!

Če se še nisi odločil glede ogrevanja, še moje mnenje.

Super je če lahko čimbolj izkoriščaš hosto, ker razlika bo v prihodnje še večja (med drvi in drugimi energenti).

Kot so ti predlagali, te bo verjetno električna peč prišla res najceneje. Če imaš svojo hosto, boš čim bolj izkoriščal kamin in ne bo šlo tok elektrike. Elektrika bo sicer vedno dražja, ji bodo pa drugi energenti vedno sledili (ko se ji cena normalizira seveda).

Tako boš imel v miru čas premislit in verjetno se bodo vmes kakšne stvari skristalizirale in bo odločitev lažja. Toplotne črpalke pa bodo najverjetneje vedno ceneše in kvalitetnejše, zato se mi zdi super da imaš že pripravljeno talno ogrevanje.

Jaz bi na tvojem mestu le bolj izoliral fasado, ker če kuriš na elektriko, je optimalna debelina drugačna, še posebelj če špekuliraš da se bo v dveh letih podražila za 50%, v 10 pa 100%? Mislim, da ti bo žal, če boš dal 8. Naprimer 16 cm. Pa še talno gretje je bolj zdravo, če je nižja temperatura vode.
lp
1 2 3
Iskanje po temi