PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Pomoč pri izbiri toplotne črpalke

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Za nt poizkusi s 35 in obtočno črpalko na max.
tony2811 Napisal:vglavnem radijatorji so aklimat aluminjasti različnih velikosti od(0,5m-2m). v vsaki etaži po nekje 6 radiatorjev. kopalnica je talno gretje, vključno z radijatorji lojtra izvedbe. sedaj sem imel pri sebi soseda 2 hiši vstran ki že 10 let montira samo daikin. zdaj čakam na ponudbo. ali potrebujem vt alo nt toplotno črpalko bom pa poskusil sedaj par dni spustit 50 stopinj v radiatorje pa da vidimo kako bo toplo. še kakšno mnenje mogoče?
Po navadi imajo kopalnice iz radiatorja potegnjenopo tleh kačo, ki se regulira z ventilom, tako, da je dovolj en ogrevalni krog. Zalogovnik je vsekakor koristna stvar, ker poveča količino vode v sistemu, kar v praksi pomeni, da pri defrostih temp. ogrevalne vode manj pade kot če ni zalogovnika. Posledično se črpalka manj zaganja višje obrate.
Drugače pa glede na sam opis objekta zagotovo potrebuješ LN varianto. Redkokdaj boš rabil več kot 40 C.
Ampak potem bi moral narediti test s 40 (in ne 50) stopinj.
Prazaprav bi glede na trenutno tople vremenske razmere moral zadovoljivo ogrevati s še nižjo temperaturo radiatorjev.
hvala za informacije.bom poskusil pa da vidim kaj bo.v kotlovnici imam sedaj nameščen lentherm owl 300 ali mi to pride kej v poštev, da bi se kej skombiniralo zraven tč? vglavnem bolj se nagibamo k daikinu. tudi moji prijatelji imajo več kot 5 let daikin in vsi so zadovoljni.
Tony2811, pred odločitvijo temeljito poglej naokoli.

Zdravapamet, na svetu ni le Valher in Kronoterm.
Lahko porabiš, bo pa nekaj manjši COP pri ogrevanju vode, ker ta bojler ima samo 1,5m2 izmenjevalnik, če prav vidim. Zato bo potrebna nekaj višja T ogrevalne vode. Ampak si po mojem še vedno v plusu, če ti ni treba nabavit novega.
Ogrevanju, štedilnik na drva, ki greje zalogovnik z integriranim bojlerjem za sanitarno vodo bi dodal TČ.
S TČ bi pozno spomladi, v hladnejših dneh poleti ter zgodaj jeseni ogreval vodo v zunanjem bazenu.
Moja idejna zasnova je še v plenicah in prva vprašanja, ki se mi porajajo in bi prosil za kako mnenje, nasvet, oceno (tudi če čez palec):
TČ zrak/voda,
Cena sistema, pričakovana življenjska doba in vzdrževalni stroški v tem obdobju?
COP =? pri zunanji T = 0 stC za T zalogovnik vode =45 stC
COP =? pri povprečni T zraka 12 stC, ogrevanje bazena na 28 stC
ali
TČ voda/voda,
imam priliko pretočnega zajetja vode, 3 do 4 m3/h
Cena sistema od pretočnega zajetja vode naprej, pričakovana življenjska doba in vzdrževalni stroški v tem obdobju?
COP =? Pretočno zajetje, T vode = 5 stC, za T zalogovnik vode =45 stC
COP =? Pretočno zajetje, T vode = 8 stC, za ogrevanje bazena na 28 stC
Vse lepo in fajn, ampak to svojo "samoreklamo in samopromocijo", bi lahko prilepil tam spodaj na koncu foruma, kjer je "predalček" o cenah storitev in materiala .......
Izgleda, da nekaterim vodovodarjem ne gredo freonske povezave....
A zarad monoblocka? :-)
<font color="#1EC0E1">Pusti čenče,</font> <b><font color="A41E0C"><a href="https://tc.tm.si"target="fwshp">preveri sam! </a></font></b><br/><a href="https://tc.tm.si"target="fwshp">FWS HP Live</a>
He,he tudi obratno. Klimašem manjka izkušenj z vodo :lol:
Poldee: da!

Timi11: menda je voda bolj enostavna, kot freon. A nekaj je na tem...

Nekateri s "kranclanjem" opravičujejo visoko ceno svojih storitev. Privoščim jim njihov krog kupcev. Sam nisem med njimi, prednost zame je delovanje, ne "kranclanje" za dober denar.
:oops:
hjoj, to se pa je problem odločit...
kaj pa pravite na alpha innotec compakt dual-lwd70a 7,7 kw. sem dobil ponudbo od ekoenergije 9000€ vse komplet. kolikor vem je med boljšimi tč? ali je to solidna cena?
Ne boš zgrešil :wink:
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
1 2 3 4 5
Iskanje po temi