PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Talno ogrevanje brez zadostne izolacije

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kolega se že 25 let in več ogreva s talnim tako:
- zakuri peč na drva in jo kuri na polno.
- toplo vodo direktno iz peči spušča v talno (voda najmanj 50-60 stopinj ali več)
- tako kuri nekaj ur in nato pusti da peč ugasne
- če to ni dovolj za cel dan popoldan-zvečer ponovi "vajo"

Skratka toplovodno termoakumulacijsko talno, ki očitno deluje, cevi pa te šoke vzdržijo.
Če tedanji materiali to vzdržijo, bi morali tudi današnji.....

PS: talna obloga je parket.......
torej če spodaj ogrevamo z radiatroji so v mansardi tla že malce segreta in zato talno no N.1 v mansardi? ( saj mi je po eni strani logično Big Grin )
še eno vprašanje. če imamo cevi iz pritličja puščene v mansardo naj preklopimo cevi samo na nje in potegnemo po mansardi? to pomeni če spodaj (oče in mama) zakurita posledično kurimo mi, če onadva ne kurita ( ker imamo tudi kaminsko peč in nimata potrebe) torej tudi mi ne bi mogli kuriti.? imamo pa ogrevanje na plin. in spodaj v eni sobi termostat da obrnemo kdaj kuriti .. bi midva lahko imela posebej termostat ?
ali je bolje da tistih cevi ne upoštevamo in potegnemo iz peči novo vejo in imamo posebej ogrevanje v mansardi neodvisno od pritličja? je to večji strošek? peč bi bila definitivno samo ena. v pritličju se načeloma segrevata samo 2 sobi in kopalnica ker drugače pe v dnevnem prostoru ta kamin.
Avtor;streho izoliraj dobro (cca 30 vsaj sf35), ali daj kak ploh na špirovce. Stene pusti take kot so, delaj ja tem da bo čim prej fasada. Seveda če bo enkrat objekt tvoj, oziroma vsaj del objekta.
Jaz bi dal radiatorje (mrzlih tal ne boš imel, dokler bo spodaj naseljeno in ogrevano), bi pa vlekel svojo vejo iz kurilnice.
Nimam pa nič proti če daš talno. Bo pa dražje kot radiatorji, ogreval se boš pa ob primerni izolaciji strehi in gostoti cevi ravno tako OK.
Potegneš plastiko iz kurilnice priklopiš radiatorje ali talno ,regulacijo z zveznim upravljanjem in to je to.
okvals Napisal:Ja, vse je bilo zavarovano, še sreča. Tako da mi o nekem trajnostnem in brez napak - prosim ne bučke. So pa tudi zavarovalnice, glih na račun takih majstrov še mal dodatno zavarovale (primeri prihajajo na dan v ne tako pred časom grajenih stanovanj in hiš) Leto 2007 do 2011. Baje še ni krize. Big Grin Me zanima, zakj je še toliko neprodanega, pa ma vse talno gretje in ostalo (ni da ni)?

Če je talno dobro narejeno iz kvalitetnih materialov je to doživljenska investicija.
problemi nastanejo (vedno) ob pretiranem šparanju. Kolikor denarja toliko muzike, kar tako velja za vse stvari. Je velika razlika, če šparaš na pohištvu in ostali lahko zamenljivi opremi, ali kot si sam ugotovil na strojnih instalacijah Idea
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
Pozdravljeni !

Si bom sposodi temo, upam da ne bo avtor jezen. Doma imamo precej podobno zgodbo, živimo v 3 etažni hiši, naše stanovanje je v sredini. Hiša se nahaja v Portorožu in je bila zgrajena leta 1972. Hiša je brez izolacije in bo očitno tako še kar nekaj časa.

Predvidoma naslednje leto se bomo lotili prenove stanovanja in v želji temeljite prenove bi radi uredili tudi ogrevanje če bo smotrno. Imamo radiatorje, kot ogrevalni energent uporabljemo UNP, le-ta se uporablja tudi za gretje sanitarne vode. Imamo peč Immergas eolo maior 25, ki pa ni kondenzacijska. V enem letu do sedaj (12 mesecev) smo porabili za 700€ plina. Cena kubika je 3,8€. To je cena za sanitarno vodo in ogrevanje enega stanovanja, ogrevanje je ločeno po etažah. V stanovanju imamo ponoči 19°C, čez dan pa do 21°C. Ne morem reči da je prav zelo toplo, bolj na meji.

Ob prenovi bomo zamenjali vhodna vrata in okna (imamo veliko steklenih površin, tudi panoramsko steno 9,3^2), ki so sedaj enoslojna in ne prav zrakotesna (prisilno zračenje Smile). Poleg oken bomo verjetno delali na novo tlake, saj so tla monta, nad njimi cement 7cm in zvočne izolacije ni. Talno me več kot toliko ni zanimalo, vendar pa bi po neki logiki to bila idealna priložnost postaviti v tla cevi za talno. Predvidena izolacija bo tervol višine 5cm.

Kurilnice nimamo, peč je postavljena v wc-ju. Poleg wc-ja imamo eno vgradno omaro velikosti 1,5x1m za metle in podobno, kjer bi lahko bila omarica z razvodom cevi.

Postavlja se vprašanje ali bi se sploh splačalo delati talno gretje ?
Koliko se sploh prišpara v primerjavi z radiatorskim ogrevanjem ? Radiatorje imamo vžgane 10~22 ure. Kot sem razumel, je poanta talnega gretja, da je peč konstantno vklopljena, in me kljub nizki temperaturi skrbi poraba plina.
Gretje z radiatorji nas ne moti, kurimo približno 4 mesece, ostalo je samo poraba za ogrevanje sanitarne vode kar je malenkost.

Strmimo k temu da bi stroške ogrevanja zmanjšali, saj smo v portorožu in 700€ skurit v štirih mesecih se mi zdi pretirano. Morda pa obdržimo stari sistem in vgradimo npr. dve klimi ? V stanovanju smo šele eno leto zato klim nismo imeli.

Upam da mi date kakšno idejo, ker se sam ne znam odločiti Smile
Hvala !
Bom začel s konca....
V Portorožu poraba 700€ ni neka posebnost. Imam nekaj kolegov v Luciji in imajo povprečno porabo ELKO cca 700-800€ (s trenutnimi nizkimi cenami ELKO nekaj manj)

Talno ne bo porabilo nič manj kot radiatorji. Tu seveda mislim enako temperaturo prostorov. Je pa razporeditev temperature v prostoru bolj ugodna in zato je za enako počutje ugodja ogrevanje z 0,5-1 stopinjo manj. Ker praviš, da si že na meji, ko zebe ne boš nižal temperatauro, ampak boš imel pri isti temperaturi boljši občutek. Torej zaradi talnega prihranka ne bo.

Zamenjava oken bo prinesla prihranek kakih 20%

Vse dodatne prihranke lahko narediš le z zamenjavo energenta (UNP je najdraja varianta).

Klima je najcenejša investicija, a ima minuse:
- za enakomerno ogrevanje vseh prostorov, bi moral postaviti klime v vse prostore
- klime so montiran visoko in za ogrevanje povzročajo neprijeten zračni tok

Če že, potem so boljše talne klime.
In če se odločiš za to varianto, potem moraš primerno urediti odtekanje kondenza pri vsaki klimi (za hlajenje)

Talno (če se odločiš) je najboljše v kombinaciji s toplotno črpalko.
Da bi z menjavo oken prišel iz 700€ za ogrevanje in toplo vodo na 540€ -ne verjamem.
Kjer sem menjal stara termopan delno dotrajana okna(3,0?) za troslojna (0,9) je sedaj v teh prostorih za največ 1°C bolj toplo. Radiatorji so še naprej do konca odprti. Prej je bilo v izbrani sobi pozimi med 19 in 20, sedaj 20.
Pa po menjavi je izmenjave zraka manj, ker je manj naravne cirkulacije zraka, kljub zračenju na prepih 1x dnevno. Pri tlorisnem prostoru sobe 17m2 se menjalo balkonska vrata+okno.
Stroka pravi: ogrevanje za 1°C nižje pomeni prihranek porabe energentov za cca 6%. Sam sicer menim, da tudi do 10%. Prihranek menjave vseh oken in vrat je tudi kolegu prinesel pod 10% prihranka -pravi. Morda pa imajo kdo drug drugačne izkušnje.

700€ latno za ogrevanje in toplo vodo ni veliko.
Če sploh kaj, bi nabavil 8kW klimo inverter TČ zrak/voda -samo investicija se ne bo vrnila prej kot v 10 letih, razen če nabaviš talne klime.
Citat:.....(imamo veliko steklenih površin, tudi panoramsko steno 9,3^2), ki so sedaj enoslojna in ne prav zrakotesna.......

Mislim, da bo moja ocena kar blizu realnosti.....
Zamenjava stavbnega pohištva bo sigurno prinesla prihranke ,vendar bo doba vračanja daljša, ker je že sedaj iz finančnega vidika poraba 700€. Na kašni drugi lokaciji ,kje je poraba okrog 2500€ bi pa bil prihranek okrog 500€. Če so radiatorji v redu in njihov razvod potem je vprašljiva finančna upravičenost zamenjave.Če finance dopuščajo talno potem ja ,vendar potem ne gledat kdaj se bo vložek povrnil. Tlake bi pa že bilo dobro porihtat.
Kaj pa izolacija stropa?
Izolacija objekta je itak potrebna strop ,fasada . Za začetek pa prvo stavbno pohištvo ,notranja dela ,izolacija stropa ,mogoče kritina ,fasada,okolje pa je hiša končana :wink:
nova okna in 1 klimo v stanovanje pa boš rešil problem, prihranek med 10-20 %
Hvala za odgovore, mi je dalo mislit o smotrnosti zamenjave radiatorjev za talno gretje, če se predvideva da bistvenih prihrankov ne bo.

Poraba 700€ je za eno stanovanje, ne za celo hišo. Smo v sredini, kurijo pod nami in nad nami, zato bi strope izolirali le v spalnicah zaradi morebitnega hrupa v zgornjih prostorih. Stanovanje je veliko cca 90 m^2.

Razmišljal sem o toplotni črpalki v kombinaciji s talnim gretjem vendar če bi recimo prišparal polovico, bi se nam vložek v TČ povrnil po 20 letih. Očitno naša poraba spet ni toliko visoka da bi se splačalo it v velike stroške ? Prej ta denar uporabit za izolacijo fasade.

Sej pravim, radiatorji nas ne motijo, bolj bi me motilo dejstvo da bi enkrat kasneje obžaloval da ob menjavi tlakov nismo dali not cevi za talno. Po drugi strani pa bi pod cevmi imeli le 5cm izolacije in ne bi rad izgubljal toplote v napačno smer. Mogoče preveč berem poste o novogradnjah kjer je talno gretje stalnica in mi enostavno nimamo pogojev za slednje in se ne splača komplicirat ?

tenkju za nasvete, če se še kakšna ideja pojavi pa bom vesel Smile
Glede na to, da je v sendviču, kakšna izolacija stropa ali proti tlem nima nekega smisla, je pa to verjetno glavni razlog relativno nizkih stroškov z UNP. Po navadi so prihranki proti starim dvoslojnim oknom ob menjavi z novimi dvoslojnimi 10-20 %. Ker imaš ogromne steklene površine in enoslojna okna (takšna so bila nekoč v hotelih, ki so delali samo v poletni sezoni), bi se z vgradnjo troslojnih situacija morala bistveno izboljšat. Z kakšnim 6 kw inverterjem pa bi ob mili primorski klimi na stroške ogrevanja pozabil.
1 2 3 4
Iskanje po temi