Bom poskusil odgovoriti na vsa vprašanja.
Radiatorji:
[img]httpunichr("58")//shraniunichr("46")si/f/a/dq/252qTyh6/imag1490unichr("46")jpg[/img]
Po stanovanju jih je 8 komadov. V skupnem prostoru kuhinje, dnevne in jedilnice trije zapovrstjo, ostalih 5 je pa po 3 sobah, v kopalnici in na hodniku. Aja, pa en radiator je na podstrešju in je rebrast, tisti iz časa socializma. Ima svojo črpalko in svoj termostat za uravnavanje.
Kar se tiče zalogovnika, bi poskusil zadevo rešiti najprej s priklopom na sanitarno vodo (80l bojler na elektriko, ki je stalno priklopljen) + glede na izkušnje med zimo bi potem nabavil še kakšen zalogovnik na podstrešju, če bo res toliko viška vroče vode.
Ampak vprašanje koliko bi bilo dejansko viška, ker so centralne cevi v tlakih bakrene in nimajo izolacije, samo plastični ovoj za zaščito. Ko se je hiša zidala, še ni bilo plastičnih cevi z izolacijo za centralno, kakršne so danes. Tako da sklepam, da bi tlak tudi pobral veliko toplote stran.
Sanitarna voda se ogreva na el. bojler, položnica za elektriko vsak mesec je cca. 35€ za vso elektriko (+- nekaj €, poleti je manj), plačujem dejansko porabo el. energije, ki je v povprečju 200 kw pri Gen-I. Poleti mi pade poraba el. tudi pod 150kw, posledično je tudi položnica nižja (tam okoli 25€). Elektrike plačujem zelo malo
Cevi in ventilator na toplozračnem kaminu: težko izvedljivo. Trenutno imam narejen en zračnik za vroč zrak z naravnim pretokom in je več kot zadosti za do -10 ali -15C. Peč sem znotraj obdal s cca. 150 kg šamota, da seva toploto tudi ko neha goreti v kaminu ponoči (čeprav skoraj vedno ostane žerjavica še zjutraj). Temp zraka nad kaminom je med 60 in 80C, odvisno kako je odprt zrak. Kamin nima prisilne ventilacije oz. ventilatorja, pač pa je litoželezni, 14kw, obdan s šamotom. Priklop v dimnik je 85 cm od stropa navzdol.
Do kopalnice bi karkoli težko izpeljal, ker je vse v keramiki do vrha, razbijati ploščic pa nočem, ker obstaja velika verjetnost, da odpadeju tudi katere ostale. Razen tega poteka el. inštalacija na vrhu zida, cca. 10 cm od stropa, s 5cm vodom za topel zrak pa si je težko karkoli pametnega izmisliti, da bi bilo hkrati tudi učinkovito brez stropne izolacije, da se ne izgublja toplota v strop. Po steni, ki povezuje kopalnico in kuhinjo pa poteka zračnik, torej je karkoli namestiti tam nemogoče.
Zračnik nad kaminom pa je 45 cm širine za pretok vročega zraka iz velikega prostora na hodnik in ostale prostore. Vrat med hodnikom in dnevno pa ni, samo vetrolov pred vhodom (ta prostor je tudi najbolj mrzel).
Proračun za kurilnico: cca 1500€, ker v roku 5 let bi naj šli skupno na toplovodni sistem ogrevanja. Če se pa ta zadeva zavleče dlje časa (kar je v Slo. stalna praksa), imam še vedno optimalno rešitev za pozimi (torej kurnjene na drva).
Kurilnica v trenutnem stanju s pečjo na olje in povezava dimnika:
[img]httpunichr("58")//shraniunichr("46")si/f/3e/ry/2IHqjP4N/imag1493unichr("46")jpg[/img]
Tole so vrata v kurilnico s hodnika, cevi vodijo do razdelilinika spodaj, dimnik je na drugi strani stene v dnevni. Priklop dimnika pa bom tako ali tako moral narediti na novo.
[img]httpunichr("58")//shraniunichr("46")si/f/T/1m/48LOgDT5/imag1494unichr("46")jpg[/img]
Peč na olje je postavljena prečno, kurilnica je 1,4m x 1,20, ravno zarad itega iščem zadevo z zgornjim dimnikom, ker potem ne izgubim še tistih 20cm za koleno. Nad pečjo je ventilacija za zrak.
Ravno zaradi majhnega prostora mi peči na priklop na centralno, ki močno sevajo vročino, ne pridejo v poštev. Drugače bi priklopil kakšno kaminsko peč in zadeva bi bila rešena bp. Vsak si pa lahko misli kako močno bi se 1,5 m2 prostor ogrel, če bi dal notri kakšno 15-20 kw kaminsko peč s toplovodnim priključkom. Žal to ne gre, čeprav bi bilo najbolj enostavno. Zato rabim kotel, ki ne seva dosti toplote.
Prav tako mi ne pride v poštev postavitev kaminske peči na stran, kjer je trenutno priklop za dimnik oljne peči, ker mi to blokira vrata za kurilnico, ki jih potem moram premestiti nekam drugam in če bi želel razbijati stene po hiši, bi potem raje vgradil 20-25 kw toplovodni kamin namesto toplozračnega.
Toplovodni kamin je opcija ja, ampak ponavljam, v to bi šel samo in izključno kot zadnjo možnost, ker bi moral razdirati trenutno obstoječega toplozračnega. In če že, potem bi verjetno vzel kakšnega Technicalovega, ki sem jih že ogledoval in so top, cene se gibljejo pri okoli 1500€ za 20-25 kw, ki bi mi bil zadosti po svetovanju prodajalca.
Tloris:
[img]httpunichr("58")//shraniunichr("46")si/f/2O/nt/3Wkohg0U/imag1495-largeunichr("46")jpg[/img]
Ni ravno arhitekturni presežek
Upam, da sem tokrat podal zadosti informacij.