Danes dopoldan sem testiral mojo cca 10 let staro cooltech čunga lunga iz interspara za cca 250 evrov brez inverterja ipd. In glej ga zlomka. Pri -10 stopinj zunajnje je laufala 1 uro in pri tem imela (seveda po štartnih 10 minutah da se je ta kombajn spravil v polno funkcijo :-) ) konstantno 43-44 stopinj izpiha na prvi stopnji. Prostor se je počasi segreval. Zunanja je bila enkrat malo zasrežena, a je bila na koncu po eni uri čista.
Poraba se je gibala od 350W -450W prvih cca 15 minut, potem pa med 750W in 850W.
Vprašanje kaj bi se zgodilo pri 24/7 uporabi. Ledena skulptura?
Klima ni ravno najboljša rešitev za ogrevanje, posebno če nisi iz primorskih krajev, zato ker je velika poraba elektrike in nizek učinek, še posebej ko zunaj dejansko zebe. Kolega iz Ljubljane je montiral IR panele. Jaz rajši rabim kotel na pelete.
Če bi izbiral bi vzel LG ali Mitsubishi, drugače pa Midea.
nikakor ni tako, kot pišeš. Imam dve napravi Climatizer Heat Pump (po domače talna klima za ogrevanje) pa na višji nadmorski višini na Gorenjskem nikakor nisem v mrazu. Imam tudi kotel na pelete oz. drva, kar mi trenutno paše. Klime sicer lahko grejejo tudi do - 25 stopinj. O izkoristku ne bi izgubljal besed, je vse že znano, prav tako, kot o IR panelih, o katerih je bilo že dovolj napisano. Pred nekaj dnevi sem slučajno govoril z dr. znanosti, zaposlenem na Strojnem faksu o IR panelih, pa mi je lepo rekel, za dogrevanje pogojno da, za ogrevanje nikakor ne. O tem sicer največ ve dr. Vermont. Samo lepo prosim, ne nakladaj dalje...
petvid Napisal:Klima ni ravno najboljša rešitev za ogrevanje, posebno če nisi iz primorskih krajev, zato ker je velika poraba elektrike in nizek učinek, še posebej ko zunaj dejansko zebe. Kolega iz Ljubljane je montiral IR panele. Jaz rajši rabim kotel na pelete...
Kjer lepo gori.
Ne moreš namreč iz mrzlega zraka delat toplote :oops: :roll: :lol: :evil:
[img]httpunichr("58")//wwwunichr("46")scriptmagunichr("46")com/wp-content/uploads/Wise-Owl-33640-167x300unichr("46")jpg[/img]
Od kje si?
Pridi k meni probat, kako vroči so ta čas vsi radiatorji :!:
IR paneli so boljši?
Znanec me je prepričeval, da so še boljši BEHA radiatorji.
KO sem ga vpraša, zakaj so boljši od drugih, mi je dejal, da zato, ker porabijo manj energije za isti učinek :mrgreen:
Maaarija... dobr da me grejejo komentarji o porabi klime... da ne zmrznem... decembersko gretje 52 kv. za silo izoliranega pritličnega stanovanja mi je popila 270 kw elektrike kar zna bit okoli 35 €... to je grozn...
Lp
Y.
Sam res kllime pa požrejo :o December za ogrevanje 80m2 celih 500kwh. Fasada 5cm perlit in nova okno. Pa še to ne bi bla taka poraba, če bi vedu cako za mitsubishi fh. To bi me tudi zanimalo, če kdo od znalcev ve, kej o temu jast sem po prebiranju Finskih forumov dognal težavo za to. Če pri micki ročno povečaš hitrost ventilatorja med delovanjem pri nizkih zunanjih temperaturah, se defrosti skrajšajo na 40min. Če pa povečaš hitrost ventilatorja recimo med defrostom, ko ventilator miruje se defrosti ne skrajšajo in traja med njimi od 120 do 160min. Moje mišlenje je, da ko med delovanjem povečaš hitrost ventilatorja temperatura izmenjevalca na hitro pade in zunanja enota misli ,da je uparjalnik zaledenel in skrajša defroste. Seveda je to moje laično razmišlanje. Defrosti se ne podaljšajo potem tudi če zmanšaš hitrost ventilatorja. Dokler klime fizično ne izklopiš iz napajanja in ponovni zagon.Potem sped deluje normalno, če ventilatorju ne spreminjaš hitrosti med delovanjem. Možno, da je kašna napaka v softverju. Ali pa tako je, zato ker če je ventilator nastavljen na avtomatsko nikoli ne spremeni hitrosti med delovanjem. Vedno se zunanja enota ugasne nato zagon in hitrejša hitrost ventilatorja. Isto pri zmanjšanju hitrosti ventilatorja. Zato če je kdo to opazil ali kdo od znalcev ve za to težavo bi prosil za komentar.
Pa še to, med temi testiranji zunanja enota ni bila nikdar zaseržena.
To se mi sploh ne zdi velika poraba.
Za primer imam jaz toplotno črpalko za 220m2 vendar boljšo izolacijo. Skoraj 1000kWh za december. SV je vključena.
petvid Napisal:Klima ni ravno najboljša rešitev za ogrevanje, posebno če nisi iz primorskih krajev, zato ker je velika poraba elektrike in nizek učinek, še posebej ko zunaj dejansko zebe. Kolega iz Ljubljane je montiral IR panele. Jaz rajši rabim kotel na pelete.
Če bi izbiral bi vzel LG ali Mitsubishi, drugače pa Midea.
Klima je trenutno NAJUČINKOVITEJŠI IN NAJCENEJŠI IN zopet NAJCENEJŠI način ogrevanja - kot take so NAJPRIMERNEJŠI način ogrevanja, hkrati pa tudi filtrirajo zrak, osvežujejo, razvlažujejo itd.
Investicija je občutno nižja, kot pri katerikoli ogrevalni napravi (razen el.grelnikov), izkoristki so vsaj trikrat višji, strošek ogrevanja je nižji VS IR paneli, peleti, idr.
Top za gretje in tudi najvišji cenovni razred so:
daikin ururu sarara, toshiba super daisekai 8, fujitsu nordic
Imajo pa vsi ti proizvajalci na voljo tudi talne enote.
bomber111 Napisal:Danes dopoldan sem testiral mojo cca 10 let staro cooltech čunga lunga iz interspara za cca 250 evrov brez inverterja ipd. In glej ga zlomka. Pri -10 stopinj zunajnje je laufala 1 uro in pri tem imela (seveda po štartnih 10 minutah da se je ta kombajn spravil v polno funkcijo :-) ) konstantno 43-44 stopinj izpiha na prvi stopnji. Prostor se je počasi segreval. Zunanja je bila enkrat malo zasrežena, a je bila na koncu po eni uri čista.
Poraba se je gibala od 350W -450W prvih cca 15 minut, potem pa med 750W in 850W.
Vprašanje kaj bi se zgodilo pri 24/7 uporabi. Ledena skulptura?
Če je ne bi imel tako nesrečno postavljene, bi delovala še veliko učinkoviteje. Tako pa vrača podhlajen zrak nazaj in ne more delovati z najboljšim učinkom.
Petvid. Ti pa živiš v totalnem vakuumu kar se zdrave logike tiče! Če pa si prepričan, da ti klima lahko porabi več kot panel, potem prvo poglej, kako jo imaš instalirano, ali si že kdaj očistil filtre, ali je zunanji izparilnik čist......... Da ne bo take kritike, kot pri kolegu, ki je zadnjič v gostilni ob pivu nakladal, kako klima vsako leto slabše deluje. Pa da je bolje kalorifer kupit. Potem sem ga pa le prepričal, da bi bilo dobro malo pogledat zadevo. Zunanja zabita, notranji filter totalno neprodušno zabit s prahom, ventilator popolnoma zabit s plesnijo. Ko sem mu jo očistil, pa spet deluje kot prvi dan. Komentar: "a jo je potrebno tudi pucat?" Menda, v petih letih bi se pa že spodobilo kajne.
<!-- w --><a class="postlink" href="http://www.telmos.si">www.telmos.si</a><!-- w --> - enostavne rešitve so vedno najboljše!
Za nekatere je vedno kriva vlada, žena ,šef,luna....Da bi sam kaj naredil,ne to pa ne. Najlažje kritizirat in na toplem srkat pivo.Upam da si mu pošteno računal?
damdam78 Napisal:Sam res kllime pa požrejo :o December za ogrevanje 80m2 celih 500kwh. Fasada 5cm perlit in nova okno. Pa še to ne bi bla taka poraba, če bi vedu cako za mitsubishi fh. To bi me tudi zanimalo, če kdo od znalcev ve, kej o temu jast sem po prebiranju Finskih forumov dognal težavo za to. Če pri micki ročno povečaš hitrost ventilatorja med delovanjem pri nizkih zunanjih temperaturah, se defrosti skrajšajo na 40min. Če pa povečaš hitrost ventilatorja recimo med defrostom, ko ventilator miruje se defrosti ne skrajšajo in traja med njimi od 120 do 160min. Moje mišlenje je, da ko med delovanjem povečaš hitrost ventilatorja temperatura izmenjevalca na hitro pade in zunanja enota misli ,da je uparjalnik zaledenel in skrajša defroste. Seveda je to moje laično razmišlanje. Defrosti se ne podaljšajo potem tudi če zmanšaš hitrost ventilatorja. Dokler klime fizično ne izklopiš iz napajanja in ponovni zagon.Potem sped deluje normalno, če ventilatorju ne spreminjaš hitrosti med delovanjem. Možno, da je kašna napaka v softverju. Ali pa tako je, zato ker če je ventilator nastavljen na avtomatsko nikoli ne spremeni hitrosti med delovanjem. Vedno se zunanja enota ugasne nato zagon in hitrejša hitrost ventilatorja. Isto pri zmanjšanju hitrosti ventilatorja. Zato če je kdo to opazil ali kdo od znalcev ve za to težavo bi prosil za komentar.
Pa še to, med temi testiranji zunanja enota ni bila nikdar zaseržena.
Imaš mogoče kakšen link do teh finskih forumov. Me ima že dalj časa da naredim lobotomijo micki, ki ima čisto preveč konzervativne defroste.
Drugače so mi pa teli finski forumi zelo všeč. Točno veš kam moraš iti če kaj iščeš. Ni vse zmešano kot tukaj. Vse po svojih odelkih Tč zrak zrak svoja rubrika, Tč zrak voda svoja rubrika, Tč voda voda svoja rubrika itd. Potem pa v vsaki rubriki različne firme črpalk in nato spet posamezna črpalka in razprave. V razmislek administratorjem. Tam za nekaj, kar te zanima najdeš v trenutku. Tukaj pa pol dneva, da najdeš nekaj o neki napravi, ki se je pisalo mesec nazaj.
Najbolj zanesljiv način za oceno dejanskega finančnega izkupička pri prodaji nepremičnine je natančen vnaprejšnji izračun vseh obveznih davkov, ki pri... Beri dalje »
Lumar s priznanji Best Buy Award, QUDAL in Customers’ Friend potrjuje tri vidike, ki postajajo pri odločitvi za gradnjo doma vse pomembnejši: vrednost... Beri dalje »
V soboto, 19. septembra 2026, vas v okviru dneva odprtih vrat med 10.00 in 14.00 uro vabimo na obisk in ogled pritlične tipske hiše, ki se nahaja v ok... Beri dalje »
Prijava uporabnika
Registracija novega uporabnika
Vaša registracija je bila uspešna.
Na vaš email naslov smo poslali sporočilo z navodili, katerim morate slediti, da bo registracija potrjena.
Porabljeno geslo
Zahtevek za spremembo gesla uspešno poslan.
Na vaš email naslov smo poslali sporočilo z navodili, katerim morate slediti za uspešno ponastavitev gesla.