PodSvojoStreho.net Nepremičnine Nakup, prodaja in pravna vprašanja V boju za lastno hišo

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
@Anja: Seveda sem dojel kaj si želela povedati.
Ampak tule gre za konkreten primer in ne za "anonimiziranje" geodetskih dogodkov in dogodivščin.
Za dejstva kot je recimo to, da "geodet" niti ni vpisan v register izvajalcev (evo, sploh nisem vedel, da to obstaja), pa je kljub temu delal meritve in ostale stvari za vpis v kataster?
(ja, o tem piše Papež, ko govori o sistemskem zajebu)

Ja, povsem ti verjamem, da se dogaja na terenu vse sorte, ampak to je posploševanje. Tu gre za čisto konkreten primer. In to je pa moj point ;-)

@Machiaveli: tudi Cerarjevih se spomnim iz medijev.
Ampak tudi o Juvanovi hiši je že bilo pisano, evo stric gugl najdu:
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.slovenskenovice.si/novice/slovenija/zdenki-sosed-prodaja-njeno-lastno-hiso">http://www.slovenskenovice.si/novice/sl ... astno-hiso</a><!-- m -->

@Anja: vidiš na prejšnji strani še primer Cerar. Geodeti priznali napako, deložacija lastnikov uspela.
Dobro gre za konkreten primer, ampak sam si priznal da omenjene gospe ne poznaš ... poznal si njeno mamo ... si se z njo pogovarjal o tem kako ima urejene meje? Si preučil uradne katastrske podatke za njeno območje? Si bil na mejni obravnavi? Veš kaj je bilo prisotnim pokazano/povedano? Najbrž ne ... zato ne moreš apriorij trdit, da ga je geodet posračkal ... in tudi jaz ne trdim da ga ni posračkal ... povem samo še drugo možno plat. To je bil moj point. Tako ali tako ga niti ne poznam. Ker če si ti poznal njeno mamo in je imela dobre klobase, to pri tejle godli eno figo pomeni.

Geodeti brez izkaznice so pa žal klasika ... predvsem so to mladi geodeti, ki izpita za geodetsko izkaznico ne morejo iti delat, preden nimajo 3h let delovnih izkušenj ali nekaj takega.
Več glav, več ve ...
V tem linku, ki si ga sedaj pripopal tudi piše, da na terenu je bila prisotna geodetinja z izkaznico. Tale geodet je verjetno stal za inštrumentom, ona pa je vodila zapisnik. Poleg tega se omenja tudi neka nerazčiščena dedovanja ... pač vedno je nekaj zraven ... nihče ni čist ko solza ... ravno za to pravim, da brez vpogleda v celotno situacijo ne moreš s prstom kazat ...
Več glav, več ve ...
Anja,
ta konkreten primer je bil obravnavan že na nekaj pristojnih inštitucijah in na kratko rečeno:
prišlo je do napake v postopku, a ker je bila zadeva pravnomočno zaključena, pristojni ne najdejo (ali nočejo najti?) načina, kako jo popraviti.

Primer je bil med drugim prikazan tudi na geodetskem izobraževanju, kjer so bili predstavljeni primeri napak oz. slabih praks, s posebnim opozorilom, da do takšnih primerov ne bi več prihajalo.
In ta gospa je bila tudi osebno prisotna na tistem izobraževanju. Prišla je, da je povedala svojo zgodbo in prosila za pomoč pri razreševanju zapleta.

Na žalost uporabnega odgovora še ni dobila, zadeva je še vedno nerešena.
Očitno nam zakonodaja včasih zelo odpove. Na žalost praviloma na škodo preveč zaupljivim in neukim ljudem.

P.S.: Kolikor se spomnim, bi naj gospa mislila, da se ureja meje ene druge njene parcele. Očitno tudi v odločbi ni pogledala prikaza, kakšno je bilo vzpostavljeno novo stanje.

P.S.2: Katastrski podatki so marsikje resnično tako 'zanič', da je včasih zelo težko pretehtati, kaj je napaka v evidencah in kaj so ljudje drugače začeli koristiti skozi čas.

P.S.3: Še vedno se morajo razdalje med mejnimi točkami ujemati s podatki, izračunanimi iz koordinat. In razdalje morajo biti vnešene v skico, drugače pa se jih da izračunati iz podatkov z OŠ formulami, npr.
razdalja med točkama 1 in 2 je enaka = kvadratni koren ((x2-x1)2+(y2-y1)2), pri čemer so xi in yi koordinate točk v določenem kartezičnem koordinatnem sistemu.
Citat:Na žalost uporabnega odgovora še ni dobila, zadeva je še vedno nerešena.
Očitno nam zakonodaja včasih zelo odpove. Na žalost praviloma na škodo preveč zaupljivim in neukim ljudem.

No vidiš, tole pa je stvar ki je ne morem nikakor razumeti. :roll:

Jasno in ugotovljeno dejstvo je - kdaj in kako je prišlo do napake.

Če je temu tako in je to jasno in ugotovljeno, potem je tudi več ali manj jasno - vsaj moralo bi biti, da so vse aktivnosti tako v ZK, kot v katastru po tem datumu ali dogodku NIČNE, nimajo pravnih posledic in se enostavno stanje VRNE na zadnje veljavno szanje pred tem dogodkom.

Zelo pravno zakompliciran in nemogoč postopek. :roll: :oops:

Verjetno je to mogoče urediti z eno samo "odločbo", le heroja, ki bi jo spisal in podpisal ( kajti tak dokument za seboj potegne določene posledice - odškodnine i.t.d. ) najbrž NI.
petea Napisal:In ta gospa je bila tudi osebno prisotna na tistem izobraževanju. Prišla je, da je povedala svojo zgodbo in prosila za pomoč pri razreševanju zapleta.
ker imas informacije skoraj iz prve roke: a mogoce imas kaksen namig, ce imajo geodeti kaksen nenapisan pakt o teritorialnem nenapadanju, da nihce drug noce narediti novih meritev, ampak stranko preusmerjajo le k prvemu izvajalcu?
petea Napisal:Anja,
ta konkreten primer je bil obravnavan že na nekaj pristojnih inštitucijah in na kratko rečeno:
prišlo je do napake v postopku, a ker je bila zadeva pravnomočno zaključena, pristojni ne najdejo (ali nočejo najti?) načina, kako jo popraviti.
Uh ... kot sem rekla, ne poznam ne ene in ne druge strani te situacije, kar sem pisala so bila ugotavljanja na podlagi pisanja v objavljenih clankih in dosedanjih izkusenj. Ocitno je sla ta zgodba mimo mene, ko sem bila na porodniski :?

Kako to da ni podala pritozbe na izdano odlocbo? Verjetno ji prav zaradi tega sedaj nocejo oz. nimajo zakonske podlage, da bi vrnili situacijo v zacetno stanje ...
Več glav, več ve ...
@Anja: ti nisi dojela, kaj hočem povedati s klobasami. ;-)
Da se hiša ni pojavila tam čez noč, ampak stoji že skoraj 100 let.
(In dedovanje je čisto urejeno, če bi prebrala članek, bi videla, da je uredništvo celo pridobilo sklep o dedovanju, zato prosim ne "odpiraj" novih dvomov.)

@petea: hvala za zanimiv komentar.
Jaz sem ti pa hotela povedat, da cesta je pa se malo dlje ... ma res dovolj o tem ...

P.s. ... ce smo ze na tem ... tudi ta ureditev ceste je "zakljucena" s pravnomocno odlocbo ... no pa je? Vec kot ocitno ni.
Več glav, več ve ...
In cesta je vrisana preko hiše. Podobno kot včeraj ko je ženska iz sg dobila kazen redarstva iz Lj, ker je v Lj vozila s traktorjem 64kmh na uro.
Anja: Geodeta poznam, zakoličbo objekta je falil za pol metra. Ne bi bil noben problem, če bi objekt stal sredi polja. Problem nastane ker je bil ”prizidek”. Zdaj pa zadevo naredi ”užitno”. Najbrž ima še kakšno podobno zgodbo ta geodet. In geodet ni frišen da ne bi mogel imeti potrdila.
Anja Napisal:Ocitno je sla ta zgodba mimo mene, ko sem bila na porodniski :?

Kako to da ni podala pritozbe na izdano odlocbo? Verjetno ji prav zaradi tega sedaj nocejo oz. nimajo zakonske podlage, da bi vrnili situacijo v zacetno stanje ...

Če se prav spomnim, je bilo to na lanskih jesenskih izobraževanjih. (lahko pa tudi, da predlani - bi morala pogledati arhiv)

Pritožbe ni dala, ker dokler ni sosed prišel do nje s predlogom za prodajo njihove domačije, sploh ni vedela, kaj se je pravzaprav zgodilo.

Na izobraževanju je bilo rečeno, da se z zadevo ukvarjajo - dejansko zgodbo poznajo vsi, ki imajo na geodetskem in geodetsko-pravniškem področju moč odločanja. Rešitve - takšne, uporabne, lepe, enostavne, cenovno sprejemljive za to gospo ... - (očitno) še vedno nimajo.
papez46 Napisal:
Citat:Na žalost uporabnega odgovora še ni dobila, zadeva je še vedno nerešena.

No vidiš, tole pa je stvar ki je ne morem nikakor razumeti. :roll:

Jasno in ugotovljeno dejstvo je - kdaj in kako je prišlo do napake.

Ja, rešitev problema pa 'mišn imposibl'. :evil:
gt001 Napisal:a mogoce imas kaksen namig, ce imajo geodeti kaksen nenapisan pakt o teritorialnem nenapadanju, da nihce drug noce narediti novih meritev, ampak stranko preusmerjajo le k prvemu izvajalcu?

Nimamo ga.
medo9 Napisal:cbr: verjetno imata nivelirko, kar je pa daleč od teodolita ali celo "gps teodolita".
In članek si le preberi, da ne boš klanfala :twisted:

anja: nihče ne govori, da je tako po "difoltu". Gre za konkreten primer, z imeni in priimki, zato mi je tvoja vztrajna obramba kot stanovska solidarnost ;-)
Ja, sem šla brat... prej sem sam pač poste, in sem si po svoje razlagala, vsi ste o nekem prizidku govorili... In sem si mal po svoje razlagala :mrgreen: No, OK - vseen mi zdaj ni jasno, kako lahko nek butast in nelogičen zakon zanika dejstvo, da je hiša in očitno tudi cesta, bila tam že 100 let prej... Men diši to po prevari, česar je v Sloveniji dosti. Tudi sami smo imeli primer s tožbo, kjer so določeni hoteli izigrat zakone, iskali vztrajno luknje, sam jim ni uspelo. Dobili smo dobrega odvetnika in se sami zelo poglobili v primer. Gre se pa za merjenje moči med dvema stranema, nas je ene par skupaj stopilo in denar za odvetnika ni problem, medtem ko eni bogi gospe verjetno kaj velik ne ostane kot to, da vključi medije in vsak drugim pokaže kaj se dogaja.

Ne vem kaj je tista naprava, lahk da se kaj za firmo rabi... sam vem, da smo z njo določali koordinate za mejnike, preveril je pa na koncu geodet in prišlo je na 2 cm natančno... Tako da se očitno da tudi s tem, vsaj da tako zase preveriš.
petea Napisal:
Anja Napisal:Ocitno je sla ta zgodba mimo mene, ko sem bila na porodniski :?

Če se prav spomnim, je bilo to na lanskih jesenskih izobraževanjih. (lahko pa tudi, da predlani - bi morala pogledati arhiv)

Pritožbe ni dala, ker dokler ni sosed prišel do nje s predlogom za prodajo njihove domačije, sploh ni vedela, kaj se je pravzaprav zgodilo.

Na izobraževanju je bilo rečeno, da se z zadevo ukvarjajo - dejansko zgodbo poznajo vsi, ki imajo na geodetskem in geodetsko-pravniškem področju moč odločanja. Rešitve - takšne, uporabne, lepe, enostavne, cenovno sprejemljive za to gospo ... - (očitno) še vedno nimajo.
Ejdus :? ... ja to je zdaj kec, ker ni uporabila rednega pravnega sredstva - pritozbe, da zdaj izredna pravna sredstva niso mozna ... samo pisuka, ce se za vsako stvar najde luknja v zakonu, potem bi se tudi za kaj takega morala.

Mi pa na tem mestu ni opravicilo neuka stranka ... pismo, sama dam se odlocbo za OD kolegici preverit, ki se bol na te zadeve spozna kot jaz, pa odlocba velja samo 1 leto, take zadeve, kot je pa odlocba ureditve meje/parcelacije, ki veljajo "za skos" bi morale se tako bolj nujno it skoz roke nekoga, ki se mal spozna, ce se ze sam lastnik ne ... in to pred potekom pritozbenega roka.

Upam, da se je geodet iz tega kaj naucil in da takega sranja ne bo naredil vec, in ce je dokazano njegova krivda, potem mora odgovarjat ... konec koncev mora imeti geodetsko podjetje za take primere sklenjeno ustrezno zavarovanje.
Več glav, več ve ...
1 2 3 4 5 ... 7 Pojdi na stran 
Iskanje po temi