Objave: 12384
Teme: 192
Ocena:
8
E vidiš, to mi deli. Samo najdi mi nekoga ki bo danes naredil lesen čeber. Se bojim da jih v SLO ni v trimestni številki(mojstrov, enega poznam, jih je kar nekaj naredil vendar zadnjih 10 let pa ne veliko).
Potem pa v kurilnice mečemo 5mestne številke v evrov. Tudi sam....
Za tistega ki sprašuje.
Pozimi ko ni sonca greješ na olje?
Objave: 2380
Teme: 2
Ocena:
9
Sanitarno vodo je še vedno ceneje segrevati na elektriko, kot na olje.
Ocena:
9
Pa ste preračunali, koliko vas stane takšno ogrevanje sanitarne vode na mesec?
Objave: 1247
Teme: 13
Ocena:
0
Yeager: Če slučajno ne veš, koliko imaš porabe tople vode na mesec, če boš grel na el. grelec, lahko kupiš najcenejši merilnik porabe el. energije (pod 20 E), dela s sicer 10 % napako in napraviš kumulativno meritev čez cca 3 mesece, potem pa računaš naprej. Sigurno bi se ti pa tudi pozimi bolj splačalo gret na elektriko v NT kot k.o.
Ocena:
9
Na elektriko se bolj splača tudi z drago tarifo - naspram kurilnega olja.
Objave: 5058
Teme: 8
Ocena:
3
Moja poraba za segrevanje sanitarne vode s TČ v avgustu je bila 5,7€. Pa pustimo to, saj je to specifični mesec dopustov. Pa vseeno vem, da nas je bilo v hiši avgusta, namesto 4, povprečno 2 osebi.
Pa recimo, da je moja povprečna poraba v nekurilni sezoni pretiranih 15€ na mesec (4 osebe). In da je izkoristek tč 4. Bi bila povprečna mesečna poraba z navadnimi električnimi grelci 4 x večja, torej, 60€ na mesec oziroma cca 15€ na mesec na osebo. Pa smo tam.
@papez46 Saj ne, da ti ne verjamem, toda ni mi jasno, kako je lahko tvoja elektična poraba lahko enaka porabi z elko, ki bi morala biti večja.
EDIT P.S.
Jaz meritev svoje porabe ELKO pred TČ žal nisem delal.
Objave: 5058
Teme: 8
Ocena:
3
Statistika je res ku...
Če namesto mojih 15€ upoštevam realnih 10€ in izkoristek 3 namesto 4, dobim porabo z električnimi grelci pol manj: 7,5€/osebo/mesec.
Objave: 4089
Teme: 19
Ocena:
1
Za sanitarno vodo sem porabil 50l k.o. na mesec za 7 oseb in dve gospodinstvi (dva penzionista in pet članska družina). Z sanitarno TČ porabim 1850kwh letno.
Če se izpača z el. bojlerjem si ne bi upal trdit,z TČ je pa občutna razlika.Za dva člana je el. bojler ekonomičen ,za več članov pa potraten.
Objave: 1247
Teme: 13
Ocena:
0
Glede na to, da bi hipotetično lahko grel Sv s kolektorji več mesecev, se mu TČ verjetno ne bo splačala. Vsako leto pa menda ne bo tako kisla pomlad, poletje in zima. Večji kot je porabnik, večja bo razilka v prihranki napram k.o, tudi če direkt bojler ogreva. V vsakem primeru se mu ne splača gret SV na k.o.
Yaeger, s čim pa ogrevaš hišo?
Objave: 12384
Teme: 192
Ocena:
8
Na olje najbrž. Zagovorniki tč: upoštevajte da je investicija v tč jurja in pol. Dokler mu bojler drži, dokler mu sonce greje vodo (danes niti w, še dobro da imam zraven segret zalogovnik od prejšnjega tedna), se mu investicija v tč najbrž ne bo povrnila v celi življenski dobi tč.
Predvsem zato ker ima kolektorje!
Objave: 5764
Teme: 1
Ocena:
32
Meni je šlo 2 l na dan, pa smo samo trije. Histerezo sem imel nastavljeno na 10 c, pa se je včasih kljub vsemu ponoči vklopla. Še zdaj mi doni tisti zvok gorilnika v ušesih.
Izračunom o 180 l v izvenkurilni sezoni pa niti slučajno ne verjamem. Toliko porabi peč samo zato,da ogreje samo sebe, potem so še tu izgube skozi dimnik, preko povezave z bojlerjem, obtočne črpalke, sevalne izgube preko samega bojlerja, učinkovitost delovanja gorilnika in še bi lahko našteval.
Če greješ z elektriko so samo sevalne izgube.
Pri meni je razlika z TČ 1:6-7.
Objave: 42
Teme: 1
Ocena:
0
Bojler, pri nas doma, 120 litrov. Max 25 € na mesec, enotna tarifa, dela 24 ur. Po moje ni cenejšga, glede na investicijo(150€). 4 je se tuširamo, ko nam paše, ne na urnik. Olje NE, eno sezono sprobano, cca 300l v neogrevalnem času, za ogrevalnega težko rečem. Toplotna za sanitarno-min 1500€ nabava in montaža/20 € (5elektrika+15 nabava)/mesec, =75 mesecev za povračilo, potem šparam?, brez "nepredvidenih stroškov". Naj vsak sodi sam.