Migaj Napisal:alanford Napisal:Jaz sem razmišljal o naslednjem:
- ob izpadu prekinem povezavo z omrežjem s fid stikalom
- vržem dol varovalke hudih porabnikov
- na spodnji strani hiše imam 3 fazno vtičnico, v katero vklopim prirejeni 3 fazni vtikač, ki ga napaja enofazni agregat
Ravno to sva se kolegom (ki se na elektro stvari bolj razume) pogovarjala.
Verjetno je potrebno izklopit oba fid-a? tudi kopalniškega.
Je agregat, ki daje 230 Voltov za tak način OK :oops: ?
Recimo, da sem štromar.
Pa vseeno nisem vedel, da se v kopalnice vgrajuje poseben fid. Pa sem se spet nekaj naučil. Ko malo pomislim, je to zelo logično. Glavni fid je po navadi z občutljivostjo 0,3A, medtem tisti v kopalnici, zaradi večje nevarnosti, pa bolj občutljiv, 0,03A.
Pomembno je to, od kod se napaja ta drugi fid za kopalnico.
Torej priklopimo agregat direktno na eno izmed trofaznih vtičnic, ki je povezana normalno kot ostali porabniki na glavni fid preko farovalk.
1. Primer: Dovod faze do kopalniškega fid-a je iz glavnega fid-a (po domače, če izklopiš glavni fid, zmanjka štroma tudi v kopalnici, čepraj je kopalniški fid vklopljen)
V tem primeru:
- boš imel elektriko v hiši kjerkoli boš žele, tudi v kopalnici
- bo kopalniški fid še vedno deloval oz. bo opravljal svojo varnostno funkcijo
- kopalniškega fid-a ne rabiš izklopiti
2. Primer: Dovod faze do kopalniškega fid-a je iz glavne zunanje omare (po domače, če izklopiš glavni fid, bo kopalnica vseeno imela štrom)
- v kopalnici ne bo elektrike ne glede na to ali imaš kopaniški fid vklopljen ali ne
- kopalniški fid ni v funkciji, ker do njega štrom sploh ne pride
- če bo kopalniški fid vklopljen bo, ko bo prišel štrom od zunaj, kopalnica nemotoma delovala, ostali del hiše pa z agregatom
Ta način je malo rizičen, ker:
- če medtem, ko agregat deluje in je priklopljen na 3f vtičnico
..... vklopiš fid, ko od zunaj ni elektrike, boš napajal še sosede in bo agregat seveda počepnil
..... vklopiš fid, ko od zunaj pride nazaj elektrika, bodo posledice hude: pometalo bo ven glave zunanje varovalke?! mrknil bo agregat oz. varovalka na njem, če jo ima!? Morda tudi kakšen občutljiv porabnik
- podaljšek, ki ga uporabljaš, bo imel na obeh straneg vtikač, kar pomeni, da boš imel proste kontakte pod napetostjo . previdnost pri rokovanju.
Postopek bi bil naslednji:
Vklop na rezervni vir:
1. izklop fid-a
2. priklop podaljška na 3f vtičnico
3. zagon agregata
4. priklop podaljška na agregat
5. vklop varovalke na agregatu
Izklop iz rezervnega vir-a pa v obratnem vrstnem redu:
1. izklop varovalke na agregatu
2. odklop podaljška na agregatu
3. ugasniti agregat
4. Izklopiti podaljšek iz 3f vtičnice