Objave: 6427
Teme: 22
Ocena:
0
Saj bo šel zakon na Ustavno sodišče, tam pa ne more iti skozi.
No, pri nas je vse možno, ampak ne vem zakaj se danes nerviraš, če so starši še živi.
Kaj bo takrat, ko boš podedovala tretjino hiše, je veliko vprašanje.
konec koncev lahko hišo še vedno prodate...
Objave: 527
Teme: 8
Ocena:
1
Zakaj ne more iti skozi, in je nepravičen in podobno? Če ga imajo vse države EU razen Malte in Hr (uvajajo drugo leto), potem nismo posebni ali čudni.
Ocena:
0
Je kar nekaj problemov, da tak kot je, ne bo sel skozi, ce bodo sodniki spostovali:
1. Nacelo enakosti pred zakonom (energetika je v priviligiranem polozaju zaradi nizje stopnje)
2. Ne mores placevati davka na lastnino, ce nisi lastnik.
3. Davcni dolg ne more vpisati nelastnik nepremicnine.
Mislim, da bodo te anomalije se morali odpraviti, kar pa bo procesno kar trajalo nekaj casa.
Objave: 783
Teme: 1
Ocena:
0
..avstrijsko ustavno sodišče je tale davek,pri njih, gladko razveljavilo....naše ga ne bo,ker jih plačujejo lopo..pardon,lobiji
Objave: 13
Teme: 2
Ocena:
0
Pozdravljeni,
imam isto "težavo" s katero se je začela razprava na forumu...
Sem solastnica stanovanja v katerem živi mama, se pravi polovica pripada meni, polovica mami.
Jaz živim v svojem stanovanju, ki sem si ga kupila pred leti na gorenjskem, mama pa že od samega zaćetka nakupa živi v stanovanju, katerega sem postala solastnica po očetovi smrti, ker nas je bilo toliko dedičev sva se z mamo dogovorile, da ne zahtevam izplačila v denarju, saj potem ona ne bo imela kje živeti, zato sem podedovala polovico stanovanja.
Kot sem v petek prebrala v Dnevniku, z mamo ne morem podpisati osebno služnost,ker je tudi ona solastnica in s solastnikom ne moreš podpisati tega.
Kaj v tem primeru? Ali se šteje stanovanje kot rezidenčno? Sej ne morem polovice stanovanja narediti nerezidenčnega?!?
Lp,
Katarina
Ocena:
0
Zakon predvideva, da v takem primeru:
a) mama plača za svoj delež davek po stopnji 0,15%
b) ti pa za svojega po stopnji 0,5%.
Kaj storiti?
Ena varianta je, da prodaš stanovanje mami in potem za to vrednost naredite zemljiški dolg, da je tvoj delež zavarovan.
Tu je lahko vprašljivo, če ostali dediči izpodbijajo v primeru, da je recimo danes stanovanje vredno 100.000€, vpiše se zemljiški dolg v višini 50.000€. Potem pa čez X let stanovanje recimo vredno samo še 50.000€ (ali 60.000, ali kolikor pač bi bilo takrat vredno), če lahko morda dediči izpodbijajo to? Tega ne vem.
Druga varianta, če nisi solastnica nobene druge nepremičnine: spremeniš stalno prebivališče (ja vem, zoprno).
Tretja varianta: Mama podari svoj delež tebi in potem naredite osebno služnost.
(Ev. problem so ostali dediči, kot vidim, nisi edini dedič. V tem primeru podari vsem dedičem in potem vsi skupaj naredite osebno služnost.)
Verjetno še najboljša rešitev.
Objave: 13
Teme: 2
Ocena:
0
Ampak to se mi zdi malo skregano z logiko...
Ce sem celotna lastnica nepremicnine lahko podpisem osebnostno sluznost, za polovico nepremicnine pa jo solastniku ne smem dati...tuki neki ne stima....
Sej stanovanja ne mores razdeliti na pol, da bos vedel kje lahko kot solastnik bivas in kje ne.....
Predvsem pa mi ni jasno, zakaj ne mores dati solasniko osebnostno sluznost, saj je on do nje bolj upravicen, kot pa kdo drug...
Ocena:
0
KathyC, nisem pravi naslov za tvoje pripombe :-)
Jaz sem ti samo napisal, kaksne moznosti imas po mojem mnenju.
O (ne)logiki zakonodaje pa nima smisla razpravljati z menoj, ker nisem niti pisec zakonov, niti ne odlocam o njihovih spremembah.
Ocena:
0
Imaš prav, instrument zemljiškega dolga je ukinjen.
Še vedno pa se lahko vpiše hipoteka.
(Zemljiški dolg je bil v bistvu isto, kot hipoteka... razlika je v tem, da je hipoteka javno razvidna iz zemljiške knjige, podatki o imetniku zemljiškega dolga (pisma) pa javno niso bili dostopni.)
Objave: 8403
Teme: 30
Ocena:
1
No, vsaj za eno stvar, bo tale nepremičninski davek dober ............... :lol: :lol: .
Velika večina lastnikov in solastnikov, bo končno uredila - pravno formalno - medsebojna razmerja in uredila ZK stanje svojih nepremičnin.
Da se bo vedelo kdo pije in kdo plača. 8)
Objave: 62
Teme: 19
Ocena:
0
najprej naj sploh naštudirajo koliko so sploh dejansko vredne nepremičnine, ker nekateri, vemo kateri, imajo vile in hektarje zemlje vredne par tisočakov, mi pa ubogo hišico dvesto tisočakov.
A to pomeni, če je šel zakon v ustavno presojo, potem s prvim januarjem sploh ne velja? Ali kako je sedaj s tem?
Ocena:
0
Nisem se zasledil, da so ze vlozili zahtevek na Ustavno sodisce.
Ce se ne motim, se izvajanje zakona zamrzne dokler Ustavno sodisce ne presodi.
Casa je pa se veliko, saj bodo odlocbe o davcniodmeri izdajali na osnovi stanja na dan 01.04.2014.