Gasper123 - pa misliš, da ta parameter 9-04 vpliva tudi na delovanje pri sampling kontroli lwt? To še nisem poskusil. Bom morda danes. Ko zdaj opazujem, kaj se dogaja z "leaving water" meritvijo v TČ, je trenutno (zunaj 10°C) nastavljena na 29, dejansko se kompresor vklopi pri 27,5 in izklopi pri 32. Imam vklopljen tudi "silent" način "1", ki mi po meritvah kakih 20% zmanjša trenutno moč in sklepam, da kompresor deluje na nižji moči. Prav presenečen sem pa, da mi zadostujejo tako nizke temperature dviga na radiatorjih!
Vidim, da imava zeeelo podobne karakteristike objekta, TČ in dileme pred nabavo TČ. Tudi sam sem pred nakupom 2 leti natančno spremljal temperature pri ogrevanju z oljem in prišel do podobnih zaključkov kot ti - predvsem pa, da HT absolutno ni potrebna. Ampak pri izračunu predvidene maksimalne potrošnje očitno nisem dovolj vzel v obzir dejstva, da TČ deluje časovno gledano dosti večji procent časa, kot olje in bi moral potrebno moč zaokroževat navzdol in ne z rezervo navzgor... Pa saj veš, najbolj se bojiš, da bi te zeblo pri najhujših minusih. Tako sem naračunal oz. bolje rečeno ocenil potrebno moč okoli 9kW pri -20°C, torej bi si morala 11'ka pri takih minusih pomagati z grelcem 3kW, do cca -15°C pa bi zmogla brez. Po trenutnih opazovanjih je videti, da je bolj realna potrebna moč pri -20°C okoli 5kW, morda še manj. In to bi bilo dejansko v dosegu (seveda cenejše) 8'ke s pomočjo 3kW grelca...
Res pa je, da moramo najprej s TČ preživet nekaj tednov pod nulo, ker je povsem možno, da trenutni drugi toplotni pribitki bistveno prispevajo oz. kažejo stanje precej boljše, kot v resnici je. Zdaj pa res ne vem, kaj si naj bolj želim - ali da imam v resnici res še bistveno nižje toplotne izgubem kot sem predvideval in sem TČ zelo predimenzioniral (torej bo dosti taktirala, ampak bo skupna poraba še manjša od predvidene), ali da sem izračunal prav in da bo ob večjem mrazu črpalka ravno prav močna (ampak bo poraba v rangu izračuna, kar pomeni cca 7 let do amortizacije)

))