PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Temperatura povratnega voda v klasično peč

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Za polnjenje zalogovnika imam črpalko GF up basic 25-40 na prvi stopnji-to je 35w moči in popolnoma zadostuje.Povratek pa je 58 stopinj-sem ga dvignil tovarniško je 55.
Ko kotel deluje na polni moči je razlika cca 15 stopinj med povratkom in odvodom.
Če ima črpalka preveliko hitrost,se pač voda zelo meša v zalogovniku in ni pravega plastenja vode.
@Dule,zakaj pa sploh peč teraš tako visoko? Meni se zdi čisto brez potrebe.
dule80 Napisal:Sedaj sem prestavil pumpo na nižjo hitrost in dal povratek na 60. Peč mi je šla do 86 in ventil je bil bolj odprt zalogovnik se je lepo polnil. Ker mi je v peči 86 preveč bom povratek znižal na 55. Prej se mi je zdelo da voda prehitro kroži po sistemu in je bil mešalni ventil minimalno odprt in se je zalogovnik tudi počasneje polnil.
Zalogovnik se polni kolikor gori. Vsekakor bi jaz dal večjo moč črpalke in s tem v zalogovnik teral nižjo temperaturo. Vsekakor pa čaranje s temi nastavitvami nič ne poveča izkoristka, sedaj imaš višjo temp. dimnih plinov in nižji izkoristek, pa v kakem kotu ti kdaj vre.

@vrtalnik

Črpalko omaš lahko 1kW pa se bo zelo podobno plastilo. Pretok skozi zalogovnik odreja polnilni ventil. Moč vpliva samo na razliko med FL in RL na peči in s tem na temp. s katero se v prvem ciklu polni zalogovnik (recimo 58 povratek (RL) + 10 razlike = 68). V drugem krogu se bo zalogovnik polnil na 78 itd
Se strinjam, kulcar pa upam da ne bo čez nekaj let jambral da mu je pec spustila. Jaz bi črpalko dal na drugo hitrost, povratek pa dvignil na vsaj 60. Ne vem kak povratek imaš ter kako odziven in natančen je. Najbrž boš imel prej poln zalogovnik pri črpalki na drugi hitrosti in pec 60/70 (70/80 drugi krog polnjenja) kot pa samo v enem krogu 55/85. Skoraj zagotovo bo pa manj izgub.
seM se pred kratkim tudi jaz s tem ukvarjal. Sedaj jo imam na drugi hitrosti.
Zakaj bi peč spustila? A kaj delam narobe?
Povratek 55-60 peč gori na 65-70.
jaz imam staro Stadlerco z peletnim gorilnikom, direktnim ogrevalnim krogom, štiri-polni ventil, frekvenčno črpalko in termostatske ventile na radijatorjih.

Torej zaradi termostatskih ventilov prihaja na povratnem vodu hladna voda 20°C v peč.
Če nastavim štiri-polni ventil nizko, mi termostatski ventili cvilijo zaradi prenizke temp. dvižnega voda. Če nastavim štiri-polni višje pa slišim poke v peči.

Sistem mi deluje super, peč ne kondenzira, sprašujem se koliko škodljivo je to pokanje?
Da bi naredil varovanje povratka z termostatskim ventilom, bi moral prestaviti pumpo na povratni vod??? Glej sliko, nimam elektronike in motorja na štiripotnem ventilu...

[img]httpunichr("58")//gcsunichr("46")gi-zrmkunichr("46")si/Svetovanje/Publikacijeunichr("46")URE/URE1-03_datoteke/image006unichr("46")gif[/img]
Moral bi imeti dve pumpi. Če bi naredil po tvoje, bi šla v radiatorje voda z isto temperaturo kot jo ima peč.
To zmontiraj ,pa boš še samo nalagal pelete in čistil kotel(konstantna temperatura,nastavitev kondenčne točke kotla .....) . Mešalni ventil pride do izraza z motornim pogonom.
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.first.si/2012/www.first2012/izdelki/rototerm-mr-tr-plus/rototerm-mr-tr-plus.html">http://www.first.si/2012/www.first2012/ ... -plus.html</a><!-- m -->
Bom pa takole vprašal.
Povratek vode v kotel mi gre 60°C v peči je 75-80°C kako lako sedaj kondezira kotel?
Tu se pomeša ta vroča voda in ni možnosti za nastanek kondeza.
Sedaj pa tale stvar- ko zakurim je peč mrzla se mi se mi črpalka vklopi pri 50°C, sedaj pa se mi na stenah pojavijo kapljice vode v kotlu in na nekaterih stičnih točkah se pocedi kondez.Ne dost ampak kondez je. Se vam to tudi dogaja ali samo meni ali pa ne opazite?
Nikoli se nisem ukvarjal z kondenzom ,ker tistih par kapljic ob zagonu ne bo poškodovalo kotla. Sicer pa imam to kar sem napisal ,ter kotel vedno na ON. Črpalka se meni izklopi pri 30sC. V večini primerih kotel kondenzira zato , ker sistem deluje na ON/OF in tako ob zagonu mešalnega ventila in črpalke pride velika količina mrzle vode nazaj v kotel. Tega ni če je sistem reguliran zvezno.
@ jani
Tega ni če je sistem reguliran zvezno.
Se pravi če imaš v zalogovniku zgoraj nekje 60°C in če grem zakurit mora regulacija spustit vodo v kotel. No tako si predstavljam seveda če kurimo na drva.
Nimam zalogovnika .Če imaš zalogovnik moraš itak imet posebeaj regulacijo z tri potnim ventilom na motorni pogon ali pa laddomat. Če je sistem brez zalogovnika , kotel opremiš z štiri potnim motornim mešalnim ventilom in ustrezno regulacijo ,ki sem jo zgoraj omenil, in tako rešiš vse pri kotlu in ogrevanju stanovanja.Štiri potni ventil je en ogrevalni vod, za več vodov je pa drugače.Takšen način je za pelete ,olje ,drva pa ne,razen iz zalogovnika naprej.

flexman61 način je čisto v redu manjka samo regulacija.
Dokler je peč hladna, se vsem kondenzira. Ko je peč nova, se ponavadi prvič "polula", drugič pa vlago že posrkajo saje in se tvori kislina, ki razžira pločevino.
Hvala obema za odgovore sem misil da samo meni lula. :lol: :lol:
Dons zakuril dvig povratka 55 peč laufa na 70-75 črpalka prva hitrost (65w) zalogovnik se z eno naklado napolnil na 75 zgoraj 70 na sredi 40 spodaj(prej 45 zgoraj 30 spodaj).
Kakšno peč imaš in kakšen zalogovnik?
1 2 3 4 5 ... 9 Pojdi na stran 
Iskanje po temi