Verjetno si vprašanje malo nerodno zastavil.
Ali je mogoče, da ima objekt upravnika in vam ta zaračunava porabo vode? Ne predstavljam si namreč, da bi to lahko počelo komunalno podjetje - razen seveda, če ni registrirano kot upravnik - ali pa na osnovi kakšne drugačne pogodbe (naprimer z investitorjem) izvaja tak obračun.
Kakšno pravno veljavo ima takšna pogodba (če obstaja) ne morem soditi.
Poudariti moram, da za poslovne in poslovno stanovanjske objekte ne veljata Stanovanjski zakon in Pravilnik o upravljanju večstanovanjskih stavb, temveč se smiselno uporabljajo določila Obligacijskega in Stvarno pravnega zakonika.
Torej, če sem uganil in stroške med vas deli upravnik, potem to lahko počne - pod določenimi pogoji ki sem jih omenil, pa tudi dobavitelj vode.
In ta delitev v smislu obračunavanja ne velja le za vodo, temveč za vse skupne stroške, ki nastajajo z obstojem in delovanjem objekta.
Takoj, ko postaneš lastnik lokala, ti v plačilo "pripade" tudi sorazmerni delež zgoraj omenjenih stroškov. Pri tem ni pomembna ne GF, kakor tudi ne, ali lokal obratuje ali ne.
V načelu se v poslovnih stavbah vsi skupni stroški procentualno delijo po tako izračunanem sorazmernem deležu lastništva, vplačila v rezervni sklad (ko je ta ustanovljen) pa po m2 etažne lastnine.
S pogodbo o medsebojnih razmerjih lahko etažni lastniki določite drugačen način delitve. Da imate možnost to storiti pa mora biti izpolnjenih nekaj pogojev - med njimi tudi dovolj prodanih lokalov. POMR je sprejeta s soglasjem malo nad 75% po deležih etažne lastnine.
Poglej torej tudi račun in kaj na njem piše. Čisto mogoče je da ti sploh ne zaračunavajo porabe vode, temveč le fiksne stroške, ki ti pripadajo kot lastniku enote. Ali pa seveda oboje - se pravi tudi pavšalno porabo vode.
Bolj točno ti ne morem odgovoriti, saj si navedel le dejstva, ki zanimajo tebe - tistih, na osnovi katerih pa bi ti lahko bolj natančno odgovoril (in zanimajo mene

hock: ) pa žal ne.
upravnik Mag dom,
Gorazd