PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Napeljave Normalen pritisk v sistemu centralnega ogrevanja

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
daj malo obrazloži kako imaš sistem narejen...ker ni šanse (!!!) da bi TČ ogrela vodo v 2-eh minutah za 12 stopinj!.....razen če ne gre za samo nekaj litrov vode.

Ker (vsaj v peči z vgrajenim bojlerjem) se npr. grelec vklopi ko pade temperatura, potem pa greje celotno zalogo bojlerja iz npr. 40 na 50 stopinj. Ampka za to rabi delati recimo 20 minut do pol ure.

Torej pri tebi alinekaj ne štima s pretokom po ceveh oz. TČ nima kaj ogrevati (zaloge vode - vsaj bojlerja...kjer je nekaj prostora (cevi) za sanitarno vodo ter rezerva za centraln sistem).

Torej išči napako v kroženju vode..sicer ne vem kako je zadeva inštalirana in kako zgleda zadeva pri tebi...vse pa diši po neustreznem kroženju vode...torej voda praktično stoji na mestu, ki jo TČ segreje v trenutku, potem pa se ta segreta voda premakne naprej....in v parih minutah se spet za trenutek vklopi TČ (tako seveda pride ohlajena voda do radiatroja - ki zaradi tega ne more ogreti sobe, kakor tudi TČ segreva skoraj vsak odsek hladne vode ki pride do peči.

Torej....kako imaš rešeno z bojlerjem za sanitarno vodo..ter koliko je v njem 'rezerve' za centralno???
pa če je možno...malo poslikaj vse skupaj
Če se prav spomnim, si rekel, da je pumpa v TČ, v kolikor je tako, potem sploh ne more delat, ker je pumpa v primarnem krogu. Pumpa MORA bit na dvižnem vodu za mešalnim ventilom v sekundarnem krogu.
Vincent:
Eno fotko sem že pripel, v postu z dne
Ned Nov 05, 2006 22:05 v tej temi. Pa malo sem že tam opisal oz. en post naprej. Trenutno je bojler odklopljen z ventili od TČ za ogrevanje. Na ogrevalni TČ sem imel nastavljeno temp. na 40 stopinj, v bojlerju s TČ zrak-voda pa hočem imeti 50 st. Ko se je potem vklopila TČ zrak-voda na boljerju, je hotela na 50 stopinj segreti vodo v bojlerju in vodo v ogrevalnem sistemu-radiatorjih. To pa ji seveda ni ratalo, ker ima premalo moči. Zato sem bojler odklopil, s čimer so se strinjali tudi monterji firme in svetovali, da bojler zopet priklopim na veliko TČ, ko bo na njej nastavljena temp. vode 50 st ali več. Torej bi lahko sedaj to že storil...

CvetkoP: Ja, Grudfos obtočna pumpa je skrita v ohišju TČ, kar je definitivno pred mešalnim ventilom. Kolikor vem, ta firma izdeluje vse svoje TČ z obtočno črpalko v ohišju TČ. A misliš, da je možno, da bi to delali, če ne bi delovalo?
Seveda je to prav tako kot delajo, samo ne sme bit mešalnega ventila za njo. Zato pravim, da izključi mešalni ventil in ga do konca odpri. Vsaj za preizkus, seveda če želiš, imam občutek, da ti nekaj ne gre v glavo. Daj pošlji mi ZS, da se slišiva, pa ti podrobno razložim kako in kaj.

Sistem vezave, kot ga imaš ti ni naveden v nobenem od navodil proizvajalcev črpalk, zato je potrebna drugačna izvedba. Vsi namreč priklaplajo preko zalogovnika ali pa direktno, brez mešalnega, kot sem že napisal.
Sem klical firmo. Ker imajo gužvo, so mi zaenkrat naročili, da naj sam preverim, če dela obtočna črpalka. Torej, odprem pokrov in pogledam....

Potem pa se odločamo dalje.
Sem pogledal v TČ in našel obtočno črpalko IMPPUMPS 25/55 (je že kdo slišal za to pumpo?), vklopljeno na tretjo hitrost. Odšraufal sem vijak, ven je tekla voda (ne samo malo in potem nehala, temveč ni hotela nehat, sem moral podstaviti posodo), in ugotovil, da se vrti. Tudi, ko sem menjaval hitrosti, se je slišala sprememba delovanja. Sem pa ugotovil dvoje:
- pumpa je na povratnem vodu in ne na dvižnem,
- pumpa deluje ves čas, tudi ko TČ ne deluje.

No, jutri vseeno pride monter pogledat, zakaj so radiatorji pol mlačni/mrzli in zakaj se TČ tako pogosto vklaplja.
Še vedno je na primarnem delu, mešalni ventil pa bi moral delat le kot preklopnik med bojlerjem in radiatorji. Če ni vezan tako, potem je še možno, da zaradi lažjega obtoka preko bojlerja vedno izbere ta tokokrog, bojler je pa toplejši od nastavljene temperature in TČ se izključi.
Citat:Sem pogledal v TČ in našel obtočno črpalko IMPPUMPS 25/55 (je že kdo slišal za to pumpo?), vklopljeno na tretjo hitrost. Odšraufal sem vijak, ven je tekla voda (ne samo malo in potem nehala, temveč ni hotela nehat, sem moral podstaviti posodo), in ugotovil, da se vrti. Tudi, ko sem menjaval hitrosti, se je slišala sprememba delovanja. Sem pa ugotovil dvoje:
- pumpa je na povratnem vodu in ne na dvižnem,
- pumpa deluje ves čas, tudi ko TČ ne deluje.
To je črpalka od IMP-ja, torej made in SLO. Kakšno TČ pa imaš, da ima slovensko črpalko? Številke 25/55 pomenijo 25 - colski priklop in 55 pomeni, da v 3 hitrosti doseže višino črpanja 5.5 m. To je kar veliko. Če imaš večje premere cevovoda bo mogoče nastavljena hitrost (3) prevelika in ti bodo pri zapiranju piskali termostatski ventili (ko bo v sobah dovolj toplo).
Ampak najprej moraš radiatorje segreti na malo več, kot mlačne ;-)

LP
Kot sem napovedal, je danes bil pri meni monter firme, ki mi je dobavila TČ.
Naredil je dve stvari:
- v treh zgornjih radiatorjih je našel še nekaj zraka (je moral odvijačiti pri ceveh, da je šel ven) in najvažnejše,
- preuredil je regulacijo TČ. Termostat v sobi ne krmili več odprtosti mešalnega ventila. Ta je sedaj vedno odprt. TČ pa se vklopi glede na temperaturo v sobi, torej jo krmili termostat. V dnevnem režimu imam nastavljeno na termostatu 21.5 st, in danes večino dneva je bila TČ izklopljena. Medtem je temperatura vode v radiatorjih padla blizu 20 st. Proti večeru je padla temp. v sobi pod 21.5 in TČ se je vklopila. V nekaj ciklih (segrevanje vode od 40 do 45 st, mimogrede, maximalno lahko zagreje do 60 st, kar bi moralo biti tudi pozimi dovolj, imam novo fasado, 12 cm stiroporja in nova okna), je potem termostat zopet ocenil, da je v sobi 21.5 in termostat je dal komando, da naj TČ počiva.

Zaenkrat mi je ta način veliko bolj všeč, kot prejšnji. Tudi radiatorji so bolj enakomerno topli. Za končni vtis počakajmo par dni oz. malo bolj mrzle dneve.

PS: Blautherm, imam TČ slovenskega proizvajalca.
Ammmm jaz bi najprej preveril šeeeee pretočne ventile - regulatorje pretoka vode skozi radiatorje. Namreč - radiatorji imajo še posebej za nastavljat pretok vode skoz njih. Če snameš termostatske glave z radiatorjev boš videl os, ki jo termo ventil potiska not in vn in s tem pripira oz. odpira ventil radiatorja. Okoli tega 'pipca' pa je ponavadi matica na kateri so vtolčene številke od 0 do 6 ali 8. Če to vidiš vzami v roke ključ mislim da 10ka in obrni matico na največjo cifro (ali pač na nulo - odvisno od proizvajalca !), ki mora bit na zarezi, ki je na osnovi - ozadju matice (pa saj to boš videl kako je narejeno.)... Na tak način se regulira pretok vode skozi radiatorje - kar se uporablja za dolge veje na katerih visi več radiatorjev, da lahko vsak dobi nekaj vode in da prvi ne požre vse ... Če so ti ventili za regulacijo pretoka priprti se sliši tudi več ali manj šumenja v radiatorju ( bolj kot radiator šumi (kadar deluje črpalka,seveda) bolj je ta regulator priprt) .. Torej, če je regulacija popolnoma odprta se nebi smelo slišat nobenega šumenja v radiatorju... Poskusi, morda je to to - sicer pa, saj te nebo nihče videl Big Grin Verjemi, jaz sem iz tega doktoriral na svojem sistemu in točno to je bilo Idea ... LP !
1 2 3
Iskanje po temi