Žerjavar Napisal:Citat:Priporočam: Veliko večino izolacije daj pod temeljno ploščo, nad njo pa le toliko, da dobiš plavajoči estrih zaradi dušenja udarnega zvoka in pa eventuelni dodatek k talnemu gretju.
Tudi mi smo pri trenutno na tej točki načrtovanja hiše. Želimo zgraditi dobro izolirano hišo, ne ciljamo na NEH.
Načtrovani toplotni ovoj: Fasada 18 ali 20cm beli eps, pod streho 30 ursa SF 35, izolacija proti tlom 15-18cm. Tako se mi zdi še najbolj uravnotežen toplotni ovoj.
Glede na tvoje zgoraj napisano mnenje se mi vseeno postavljajo vprašanja.
Racionalna odločitev izoliranja proti zemljini se mi zdi na dva načina:
1. 5cm xps pod temeljno ploščo + 11 cm eps nad ploščo (3+8 cm; zaradi innštalacij).
2. 10cm xps pod temeljno ploščo in 5-6cm nad ploščo (3+2 cm ali 3+3cm)
Finančna razlika med možnostjo 1 in 2 je okoli 500Eur, kar mi je še sprejemljivo. Vendar pa me moti, da pri drugi (dražji možnosti) težko naredim razpeljavo KCM fi 50, nemogoče fi 75. Fi 110 gre v vsakem primeru v temeljno ploščo ali pod njo.
Lažja in cenejša, pa tudi bolj racionalna se mi zdi prva varianta. Kaj menite? Žerjavar? Sem kaj spregledal?
Aja, nad izolacijo bo talno na armaturnih mreža+ 5-6cm estrih. Bruto površina celotne temeljne plošče (dvojček) bo 147 m2, torej moja polovica dvojčka nekje 75m2.
LP