PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Ogrevanje v bloku

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Lep pozdrav.

Obujam temo, ker imam eno vprašanje, če bi bil kdo mogoče tako prijazen in mi pomagal razjasnit eno stvar...

Zanimam se za nakup stanovanja v novejšem bloku, v katerem je urejeno ogrevanje z radiatorji, preko skupne kurilnice. Elergent je UPN.

Vsako stanovanje ima pred vhodom kalorimeter za SV in za radiatorje. Pri ogledu mi je agentka povedala, da pridejo stroški za ogrevanje cca. 100 € / mesec v zimskih mesecih (dvosobno stanovanje 50m^2).

Meni se zdi to malce drago, pa me zanima ali bi si lahko jaz v takem primeru izklopil vse radiatorje in se ogreval na klimo? Ali pa primer ko sem na službeni poti in me en mesec ne bi bilo v stanovanju, če vse sklopim, ali bo račun za ogrevanje 0? 

Bom naslovil konkretno vprašanje na agentko, ampak me zanima če je kdo tukaj v bloku in se ogreva s klimo recimo, kako se to obnese glede skupnih stroškov?
UPN je praktično najdražji možni energent, dražji od električnega ogrevanja.
Ogrevanje s klimo bo vsaj 3-4x cenejše, ampak moraš se pa pozanimat, če se je možno odklopit od skupnega ogrevanja in kakšni bodo preostali stroški ob odklopu.
Priporočam ti, da se nakupa takšnih stanovanj izogibaš. Najboljše je tam, kjer imajo zemeljski plin in etažno ogrevanje.
V tvojem primeru obstajajo fiksni stroški, koliko, je odvisno od požrešnosti distributerja toplote.
Povprašaj malo ljudi v tem bloku, bo najlažje.
Tisto, da bi bilo ogrevanje 0 Evrov, ko boš en mesec na poti, ne bo šlo skozi in tudi ne bi bilo pošteno. Če zapreš vse radiatorje, se bo tvoje stanovanje ogrevalo preko sten od sosedov (sicer bi bila v njem temperatura zunanjosti), torej bodo imeli oni ta mesec večjo porabo.
Tudi kar nekam klimo obesiti ne gre.
http://www.pisrs.si/Pis.web/pregledPredp...=PRAV12408
Stroški za ogrevanje se v višini najmanj 50% in največ 80% razdelijo med posamezne dele stavbe po porabniških deležih,...ali drugače, če se lastniki dogovorijo o načinu delitve s 100% soglasjem..
Uff, hvala za tole @firbčna!

Se pravi če tole jaz prav razumem je najmanj 50% in največ 80% obračunano "po porabi" (ker so vgrajeni kalorimetri).

Če sem recimo 1% lastnik (po površini in po št. ljudi, za enostavnejše računanje), in je ogrevanje celega bloka za nek mesec recimo 10.000 €...

1) "najmanj 50%"
5000€ se razdeli po stanovanjih glede na površino/stanovalce in kot 1% lastnik plačam 1% od 5000€ = 50€. To je fiksni del, ne glede na porabo.
Ostalih 5000€ se porazdeli glede na delež porabe. Če sem porabil toliko kot neko povprečje bloka, potem plačam toliko kot fiksni del, skupaj torej 100€. Če ne porabim nič, plačam samo fiksnih 50€ in če porabim nesorazmerno veliko glede na površino stanovanja, plačam recimo 125€ skupaj.

Se pravi v tem primeru se ne splača bit racionalen z ogrevanjem, ker se to ne bo toliko poznalo pri položnici. Ne splača se ogrevat s čim drugim, ker je 50% stroškov "fiksnih".

1) "največ 80%"
2000€ se razdeli po stanovanjih glede na površino/stanovalce in kot 1% lastnik plačam 1% od 2000€ = 20€. To je fiksni del, ne glede na porabo.
Ostalih 8000€ se porazdeli glede na delež porabe. Če sem porabil toliko kot neko povprečje bloka, potem bi moral tako kot pri prvem primeru pridet skupaj na 100€. Če ne porabim nič, plačam samo fiksnih 20€ in če porabim nesorazmerno veliko glede na površino stanovanja ,plačam recimo 150€ skupaj.

V tem primeru je fiksni del manjši. Če si bolj racionalen in zmanjšaš radiatorje, se bo to bolj poznalo na položnici. Če se ogrevaš s klimo recimo, pa še vedno plačaš tistih fiksnih 20%, ampak v primeru UNP-ja je mogoče vredno, ker plačaš 20€, pri ogrevanju pa prišparaš recimo 50€.

Številke so čisto čez palec, ampak samo se mi zdi zanimivo za razumevanje kako deluje obračunavanje...

@Beri
Ja klimo se itak rabi, če ne drugega poleti. Saj imajo ponavadi bloki določeno kako se klimo montira, da je enovit izgled bloka potem. Ali se motim?
Kako pa sosedom odgovarja, da imaš svoje radiatorje zaprte, v primeru etažnega gretja v bloku.

Pozdravljeni, s podobnim vprašanjem sem se tudi sam nekaj časa ubadal. In letos tudi preizkušal več načinov ogrevanja (samo z radiatorji, samo z klimo in kombinacija obojega). Dejansko neke hude razlike ni bilo. Imamo pa to varianto z 80% delitvijo stroškov glede na porabo. Ogrevamo se preko skupne kurilnice z zemeljskim plinom. Ker sem v pritličju je seveda ogrevanje nekoliko dražje. Največ sem imel letos 90€ (klima in radiatorji). Imamo pa 3 sobno stanovanje, okrog 70m^2.
Max 90€ za 70 kvadratov je sprejemljivo, bi rekel jaz. Povprečje je predvidevam da nekaj manj. Koliko imate ogrevanje sanitarne vode poleti recimo?

V bloku za katerega se jaz zanimam je pa povprečje za ogrevanje (radiatorji + SV) cca 100€ pozimi za 50 kvadratov (čakam na bolj točne številke od upravnika).

@xavi pavi da bi se bloka z ogrevanjem na UNP izogibal. Kako drugi gledate na to? Pač sprejmete da je malo dražje in to vzamete v zakup? Ampak živet v takem bloku 10 let in vsako zimo plačevati ogromne položnice za ogrevanje postane hitro tečno, si mislim...
Potem pa sproži pobudo, da se blok izolira. To se masovno dela po SLO, še subvencije se dobijo.
Imel sem v mislih daljinsko ogrevanje. Če se blok ogreva na UNP, predvidevam, da imajo stanovalci sami kontrolo nad porabo in stroški. Je pa UNP drag kot pes.
Ja saj zato sprašujem kako se s tem soočajo tisti ki se ogrevajo v bloku na UNP... Ne vem če se splača računat na menjavo energenta ali pocenitev UNP-ja v bodoče. Tako da pač recimo pri nakupu takega stanovanja upoštevaš da bo šlo recimo 150-200€ na leto "v luft" zaradi dražjega energenta...

Drugače pa sem bil kot študent v stanovanju v Ljubljani (Šiška), v katerem je bilo ogrevanje preko toplarne in je bila položnica upravnika poleti 60€, pozimi pa 80-90€.
Na tej položnici je so bili stroški upravnika, skupna elektrika, čiščenje skupnih prostorov, popravila, servis dvigal, komunala in pač ogrevanje radiatorjev (SV smo ogrevali individualno).Je pa res da je bilo stanovanje 24 m^2, ampak vseeno se mi ne zdi veliko...
Gretje preko toplarne je eno (naj)cenejsih, ni ravno primerjava z UNP na mestu Wink
Jaz bi to razumel točno tako kot si napisal v zadnjem postu - "pač recimo pri nakupu takega stanovanja upoštevaš da bo šlo recimo 150-200€ na leto "v luft" zaradi dražjega energenta".

Če je stanovanje zato kaj bolj poceni in ti lokacija ustreza, to ni neke krize. Pač, boš dal v 10 letih 3000€ več za ogrevanje. Glede na ceno stanovanja je to verjetno povsem zanemarljivo.

Vedno pa lahko kot so predlagali predhodniki tudi poskusiš prepričati lasntike v izolacijo in/ali menjavo energenta. Uspeh je vprašljiv ker se vendo najdejo nasprotniki, morda pa vendarle uspe.
1 2 3 4
Iskanje po temi