PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Rekuperacija Da ali Ne?

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ne komentiram opravičenosti prezračevalne naprave ampak rekuperatorja, kar ni isto!

@berghaus

Da, ponoči. Podnevi se brez klimatiziranje NE prezračuje.

Se pravi še vedno trdite, da je podnevi bolje naravno prezračevati in v hišo spuščati zrak z zunanjo temperaturo in ga potem ohlajati na želeno temperaturo, kot pa da bi rekuperator ta zrak vsaj malo ohladil?

Odgovor na nagradno vprašanje je po vašem zadušitev v lastni hiši, če nimate inštalirane klima naprave.

@remi

Ali lahko pojasniš, kako poleti rekuperator zmanjša porabo energije za hlajenje?

Rekuperator je del prezračevalne naprave. Za svoje delovanje ne rabi energije. Poveča pa tlačni padec, ki ga morajo premagati ventilatorji prezračevalne naprave. Njegova naloga je prenos energije iz odpadnega na sveži zrak ali obratno.
Poleti ko je v hiši 26⁰C, zunaj pa 34⁰C nam rekuperator, v idealnem primeru, ohladi zunanji zrak na 30⁰C, odpadnega pa segreje na 30⁰C. Zrak ki prihaja v hišo ima višjo temperaturo, kot tisti v hiši, ampak manjšo, kot če bi naravno prezračevali, ko pride v hišo zrak z 34⁰C. Poleg tega je mehansko prezračevanje kontrolirano, medtem ko pri naravnem prezračevanju ne vemo ravno koliko zraka smo spustili v hišo (PONAVADI GA PREVEČ).
Seveda pa je v večini primerov potrebno hiše poleti hladiti, kar pa lahko naredite na več načinov.
@ sstravs
Rekuperator odpadnemu zraku odvzame toploto, preden ga izpusti ven na prosto in to toploto odda dovodnemu zraku, ki ga razpošlje po hiši.
To je pozimi seveda koristno, poleti pa ne, zato je funkcija bypass, ki preprečuje, da bi dovodni zrak še dodatno segrevali.
Da pa gre tudi obratno, pa prvič slišim. Da bi rekuperator odvzel toploto dovodnemu zraku in jo oddal odpadnemu. Ali je to res?

Vem pa, da se pred rekuperator montira zemeljski toplotni izmenjevalec, ki nekje na vrtu sesa zrak, ki potuje po cevi skozi zemljo in ta zrak poleti ohladi za kakšno stopinjo (pozimi pa ogreje) in ga potem naprava (rekuperator) spusti v hišo.
Obstaja tudi tekočinska varianta zemeljskega izmenjevalca. Deluje podobno.

Brez tega dodatnega izmenjevalca pa, kolikor je meni znano, rekuperator sam ne zna ohladiti dovodnega zraka.
Seveda rekuperator dela tudi poleti - <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.haier-klima.com/slo/rekuperatorji/">http://www.haier-klima.com/slo/rekuperatorji/</a><!-- m -->. Bypas je smiselen takrat, kadar je bolj ugodno direktno vpihovati zunanji zrak (nočno podhlajevanje, prehodna obdobja,...). Pri velikih temperaturnih razlikih, pa je rekuperacija takorekoč nujna.
sstravs Napisal:Odgovor na nagradno vprašanje je po vašem zadušitev v lastni hiši, če nimate inštalirane klima naprave.

Že vidim, kje se midva ne najdeva.

Vi govorite o situaciji, ko je sredi poletja, popoldan, potrebno prezračevati, jaz naštevam situacije, kako se takrat ogniti, oziroma narediti vse, da ni potrebno prezračevati.

Normalno je, da boste prezračevali z rekuperacijo, če naprimer kompletna familija pedena kosilo, peče naprimer sardelce in se kakorkoli aktivno udejstvuje.

Moj nasvet je, da se ob takih toplotnih situacijah izkoriščajo drugi elementi "ohlajanja", kot je pripiranje žaluzij, notranji bypass, ki ga mi naprimer imamo in da ne trošim energije klime, enostavno prečrpavam kletni zrak v višje prostore.

Normalna odrasla oseba porabi manj kot polovico kubik zraka na uro in v normalni hiši ga je okoli 500 kubikov. Kljub 4% CO2, ki ga izdihamo je zaloga dovolj velika, da "preživimo" normalno popoldanski udar, zvečer pa odpremo na stežaj. V vašem primeru bi bilo celo nevarno iti na popoldanski počitek, vmes pa slučajno zmanjka elektrike.......praktično ne verjamem, da obstaja primer zadušitve.

To poletje smo imeli konkretne debate ravno na to temo in folk mi je svetoval točno to. Zadihti bajto, pejt gledat tv, mamo pa pošlji spat.....ker nam je sredi največje vročine zalaufala vse rinke in se spravila prekuhavat ozimnico in delati sokove.

Če pa je potreba po prezračevanju in ni klime, potem pa tako ali tako ne preostane drugo, kot zalaufati rekuperator. Je pa še vedno bolje 30 kot 35.......
Rekuperacija da - to pri meni ni več vprašanje. Ona bo.

Vprašanje pa je le še: zemeljski zajem vstopnega zraka da ali ne? Je smiseln ali ne, upraviči investicijo? Eni pravijo tako, drugi drugače...

Jaz imam pa danes sestanek s strojnikom in mu moram povedati, ali naj to da v PZI ali ne...
Pa še povedat kakšnega, vodnega ali zračnega?
Še kakšna misel na to temo?

Berghaus, ti imaš zemeljski zajem?
berghaus, no pa smo se le "poštekal" Big Grin
remi Napisal:To je pozimi seveda koristno, poleti pa ne, zato je funkcija bypass, ki preprečuje, da bi dovodni zrak še dodatno segrevali.
Da pa gre tudi obratno, pa prvič slišim. Da bi rekuperator odvzel toploto dovodnemu zraku in jo oddal odpadnemu.
darkson Napisal:Toplota v rekuperatorju gre vedno iz več na manj. Pozimi je več toplote v izstopnem zraku in se ta posledično prenese na hladen vstopni zrak. Poleti je pa toplote več na vstopnem zraku in se ta prenese na izstopni zrak.
Fantocci Napisal:Rekuperacija da - to pri meni ni več vprašanje. Ona bo.

Berghaus, ti imaš zemeljski zajem?

Ne. Nam je bil odsvetovan, ker naj bi bil bojda domek za mrgolazen, vendar pozor, takrat nisem našel nikogar, ki bi mi bil pripravljen pokazati to mrgolazen. Sam bolj kot ne dvomim v kaj takega. Ne morem verjeti, da bi bil tak sistem požegnan, a? Kaj pravite?
No, ima kdo miške v vstopnih kanalčkih? Smile

Itak ne bodo povedali, lumpi Smile
@berghaus

Zanima me kako opravičujete prezračevanje z rekuperacijo pozimi, ko so izgube zaradi velikih temperaturnih razlik še večje?
Opravičujem ga s tem, da je prezračevanje z odpiranjem oken še najmanj 30% manj ekonomično. Da o veselju v hiši, ko se odprejo okna sploh ne omenjam.
Hotel sem vprašati če pozimi tudi izklaplajte prezračevanje zaradi večjih prihrankov?
fantje in dekleta

ko berem vaše poste na to temo, rekuperacija bi ali ne bi,....

sem prav vesel da je nimam, investicija + vzdrževanje + okvare = adijo eur iz mojega žepa

česar ni se ne more pokvariti. Je bilo eno od vodil pri gradnji.
Sstravs

Ne. Prezračevanje je nonstop vklopljeno že kak mesec, zimskega režima pa še ni dalo skozi, ker je bilo zmontirano spomladi.

Glede na to, da mora biti nujno prezračeno, odpiranje oken pa je še bolj neekonomično, bo rekuperacija delovala nonstop. Razen ob odsotnostih.

Poleti pa smo izklapljali vse skupaj ali zaradi nepotreb, ali pa zaradi del v hiši (brušenje siporeksa, izdelava kleti....).

Nepotrebe so mišljene zaradi odsotnosti, ker med tednom hodimo večinoma domov šele proti večeru. Tu pridejo taimerji zelo do izraza.

Bss

Zaradi tega je kompletna hiša neekonomična in pomeni oddtok keša iz denarnice. V tem pogledu je najem stanovanja ultimativa. Pa mi vseeno niti na pamet ne pade podnajemništvo.
pozdravljen g. Berghaus!

hvala za hudomušen komentar!
1 2 3 4 5 ... 45 Pojdi na stran 
Iskanje po temi