PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Napeljave Tlak v centralni pada

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Super, hvala za pomoč in nasvete.
da še jaz zatežim:
- ko je ogrevalna voda mrzla je tlak 1,1 bara
- med ogrevanjem objekta je tlak ogrevalne vode vsaj 1,4 bar
- če med ogrevanjem objekta tripotni ventil preklopi na ogr.san.vode, tlak momentalno pade na 1,2 bara ali celo malo manj.
OČ TČ meri pretok in upor in se samouravnava !

Sam si takole razlagam:
- 6 metrov višine je 0,6 bara
- dodaten pritisk v ceveh pri mrzli vodi 0,5 bara
----------------------------------------------------------
skupaj 1,1 bara

med ogrevanjem OČ ustvari dodaten pritisk vsaj 0,2 bara ?
0,1 bara prinese toplejša ogrevalna voda ?
----------------------------------------------------
skupaj torej vsaj 1,4 bara

Ko pa trip.ventil preklopi na ogr.san vode, OČ ustvarja samo 0,1 bara dodatnega pritiska?
-------------------------------------------------------------------------------------------------
to bi bilo skupaj cca 1,3 bara

Zdajpa ne razumem, zakaj pri preklopu na ogrevanje SV pritisk momentalno pade na samo 1,2 bara ali celo malo manj :?: :oops:

Če bluzim, naj mi kdo razloži Idea , pls :oops:
ali pa,če je kaj narobe z raztezno, tripotnim ventilom ipd ...
Razen tega, da so pri tebi pritiski ravno nasprotno kot pri meni, ti žal ne znam odgovoriti.
pozdravljen si bom kar to temo sposodo..kar naprej povem da sem v tej stroki laik in nimam kaj dosti pojma..v glavnem v hiši nismo dolgo in kurimo na plinsko peč ki je stara verjetno več kot 10 let je znamke BALTUR,prešnji lastniki so samo enkrat naredili temeljit servis..drugač samo redne kontrole..problem je v tem ko se zagrejejo radiatorji na delovno temperaturo( 60-70 C˙)ima peč več kot 3 bare včasih 3,5 bara..ko je hladna pa 0,5..danes se celo zgodlo da je bil tlak na nula..in niti ni vklopla..fora pa v tem da mi zdaj dva dni ko je peč na delovni temperautri ven meče vodo pri nekem varnostnem ventilu ki je na peči..kaj je za naret? preveril sem zgoraj raztezno posodo in je bila prazna..sem jo nafilal na 1 bar..sprobam peč in enako ko pride na 60 stopinj meče ven pri varnostnem ventilu pride na več kot tri bare..ampak to počasi kaplja včasih celo prav ven vrže.. kaj je za naret?
priložo bom par slik..
slika peči
[img]httpunichr("58")//s2unichr("46")mojalbumunichr("46")com/14202562_14321674_21370239/mesano/21370239unichr("46")jpg[/img]
ta je bil prazen in na njem piše 1 bar-max in tudi tak sn ga nafilal..
[img]httpunichr("58")//s2unichr("46")mojalbumunichr("46")com/14202562_14321674_21370241/mesano/21370241unichr("46")jpg[/img]
ta majhen je priklopljen na dovod hladne vode..piše na njem max-10 bar..sem ga preveril in je imel 4 bara..sem ga tudi tak pusto..zakaj je ta sploh?
[img]httpunichr("58")//s2unichr("46")mojalbumunichr("46")com/14202562_14321674_21370242/mesano/21370242unichr("46")jpg[/img]
ta mali se od zgoraj fila..
[img]httpunichr("58")//s2unichr("46")mojalbumunichr("46")com/14202562_14321674_21370238/mesano/21370238unichr("46")jpg[/img]
Citat:preveril sem zgoraj raztezno posodo in je bila prazna..sem jo nafilal na 1 bar..
Bolj točno povej.
Si poskusil na zračni ventilček, pa ni nič ven pihnilo? Morda je pritekla kapljica vode?. Koliko je bil pritisk vode, ko si to poskusil? S čim si nafilal posodo? Koliko?

Je ves sistem kurjave v eni etaži?
Nimam časa - sem v penziji!
ne pihnilo ni nič ven..zato sem vzel tudi kompresor in tam preveril na uri je bilo nula..napumpal na 1 bar..vode tudi ni bilo pri ventilčku.pritisk vode je bil 1 bar..ko sem raztezno nafilal na 1 bar je spodaj na peči števec narasel na 1,2 bara..filal sem z zrakom....kuri se pritličje in eno nadstropje..peč se nahaja zgoraj..
kaj je tista mala raztezna? je povezana z bojlerjem v peči..pri tisti mali se mi zgodilo ko sem preverjal pritisk da sem jo izprazno ker je ful težko dostopna..in ko je bila brez pritiska je začela voda it ven pri ventilčku..ko sem jo nanovo nafilal nazaj na 4 bare kot je imela..ni več voda ven pritekla..?!
hvala za odgovor!
se opravičujem za prešnje podatke glede tlaka,ugotovo sem da mi kazalec na kompresorski uri laže in sem šel preverjat na bencinsko črpalko tam napumpal gumo na avtomobilu na 2.5 bara moja ura pa kazala 2.8 bara..tak da laže moja ura za 0,3 +..imam eno drugo ki pa kaže točno..tak da zdaj je peč kazala v hladnem stanju 0.6 pritiska vode v sistemu..in sem zdaj nafilal raztezno na 1.1..zdaj kaže na peči 1.7 bara vse skupaj pritiska..lahko tak pustim? me zanima če po še ven metalo pri varnostnem ventilu..
Ne poznam tvoje peči. Ali ima tudi bojler? Ali sta dve raztezni posodi? Poglej po ceveh, kam je katera priklopljena?
Bodi bolj jasen, ko govoriš o pritiskih (voda za radiatorje, sanitarna voda, zrak raztezne posode, ...). Pritisk se meri z manometrom, z uro se meri čas.
Citat: zdaj je peč kazala v hladnem stanju 0.6 pritiska vode v sistemu..in sem zdaj nafilal raztezno na 1.1..zdaj kaže na peči 1.7 bara vse skupaj pritiska.
Tudi tega ne razumem: ali je zdaj peč vroča, ko kaže 1,7? Je tudi po napumpanju zraka na 1,1 bila hladna peč na 0,6?

Koliko vode je v celotnem ogrevalnem sistemu? Kako velika je raztezna posoda?
ko pumpam raztezno za radiatorje (vedno hladn sistem) gre posledično kazalec ki kaže pritisk vode v sistemu za radiatorje tudi tolko gor kolko sem napumpal v raztezno..

torej 0.6 je kazal števec za sistem v radiatorjih ko je bila peč hladna in raztezna prazna..sem napumpal raztezno na 1.1 bar in ta kazalec je šel na gor na 1.7 bara še vedno hladn sistem!torej za mojih 1.1 bara se je povečal pritisk v sistemu radiatorjev toliko koliko sem napumpal v raztezno..torej na 1.7 vse skupaj..
zdaj sem peč prižgal ko je prišla peč na 50 stopinj in pritisk na 2 bara zarad temperaure je raslo je začelo že kaplat iz tega varnostniga ventila.

slika ventila od spodaj..
[img]httpunichr("58")//s2unichr("46")mojalbumunichr("46")com/14202562_14321674_21370509/mesano/21370509unichr("46")jpg[/img]

pri tem pritisku mi je zdaj že začela voda ven kapljat..

[img]httpunichr("58")//s2unichr("46")mojalbumunichr("46")com/14202562_14321674_21370507/mesano/21370507unichr("46")jpg[/img]

je lahko ta ventil mogoče zanič pa ne zapira več ok? ker tega problema prej nikol nismo imeli..sem grel tudi na 70 stopinj pa ni ven kapljalo..

raztezna za radiatorje ima 10 litrov kapacitete..koliko gre v sistem pa žal nevem..
nisem videl zgoraj še vprašanja,ja peč ima bojler in še eno malo raztezno ki sem jo slikal že v prvem postu.. kapaciteta male raztezne je 2 litra 10 bar maximum piše na njej..ta mala raztezna je povezana z bojlerjem..ta velika raztezna pa s sistemom za radiatorje..samo en števec pritiska je na peči in ta kaže pritisk v sistemu za radiatorje..
tak iz peči sem spusto vodo za radiatorje tak da pritisk pal na nulo..razmigal sem malo ta varnostni ventil( je dobo z rorcangami par krat ,verjetno je bla kaka smet v njem pa ni zapiral vredu..ker na njem sem videl piše 3 bare tak da nebi smel že pri dveh spuščat) nazaj nafilal vodo nafilal raztezno..in zdaj dela normalno ne kaplja več iz ventila in tudi peč je zdaj na 60 stopinj že en čas , pritisk v sistemu radiatorjev pa je 1.8 ko je topel sistem..če tak ostane sem zmagalSmile hvala Žerjavar za pomoč!!
Citat: 0.6 je kazal števec za sistem v radiatorjih ko je bila peč hladna in raztezna prazna..sem napumpal raztezno na 1.1 bar in ta kazalec je šel na gor na 1.7 bara še vedno hladn sistem!
Sedaj je jasno. Ko si pumpal zrak v raztezno, nisi imel kontrole, ali je v raztezni kaj vode. Dejansko je nebi bilo šele takrat, ko bi tlak vode nehal rasti ob pumpanju zraka na višji tlak. Nisi mogel vedeti, koliko prostora je v raztezni ostalo za raztezanje vode ob segrevanju.

Neobičajno, ti imaš peč v nadstropju, ogrevaš pa še pritličje. Nasvet:
Ob hladnem sistemu spusti nekaj vode ven, da ti pade tlak na 0,1 bar. Napumpaj (ali spusti ven) zrak v raztezno na 0,3 bar (najvišja točka vode sistema je manj kot 3 m nad manometrom). Če bo pri tem tlak vode narastel, spusti vodo ven, da bo tlak max 0,2 bar. Ko bo tlak zraka 0,3, voda pa 0,1 je sigurno v raztezni samo zrak. Sedaj dopolni vodo na tlak 0,5 bar (0,2 več kot je predpolnjenje zraka), tudi tlak zraka bo narastel na enak tlak. V raztezni posodi bo nekaj vode = rezerva, če slučajno kje spušča. Zakuri, mora biti OK.

Sporoči, pri kakšni (visoki) temperaturi kotla je kakšen pritisk vode.
ok bom probal še en dan ta test pa da vidimo! hvala za enkrat Wink
Obujam staro temo, ker je ravno o enaki, peči, kot jo sam imam govora.

Torej cela soseska Mostec v Šiški v Lj. ima take peči, sam sem imel že nekaj težav, se mi je zadeva zapacala z kamnom, kljub mehčalcu, no še ta se je zamašil, jasno šumelo je v peči skoz nekaj. No zadevo sem rešil, delno razstavil peč in z solno kislino obdelal bojler in vse tudi cevi spral, menjali smo pa tudi raztezno posodo, ker sem od enega soseda dobil celo delujočo peč, ker je šel na Vailant in je imel pol leta staro ekspanzijo. No po obdelavi z 4% solno in krepkemu izpiranju in ponovni vzpostavitvi mehčalca je zadeva še ene 3 - 4 mesece krepko šumela, kot, da se voda preliva , po tem času je pa zgleda mehčalec le očistil cevi po peči, ker sedaj dela v nulo in tudi šumi ne. Me pa skrbi, ker od sosedov slišim, da jim bojlerji začnejo puščati, peč ima namreč nek mali bojler noter cca 15 litrov in zamenjava le tega naj bi bila zelo draga tam 600 - 700 eur, saj menda nek monter montira samo rostfrei doma narejene , ni mi pa jasno ali se dobijo kje originalni ali podobni, da paše, original naj ne bi bili rostfrei. Če kdo, kar koli ve, bo vsaka informacija dobrodošla , peč je pa Baltur Fida letnik 2002 in ni kondenzacijska.
... TČ - vse na novo narejeno
talno ogrevanje pritličje, mansarda
odzračeno
v mirovanju (črpalke ne delajo) je tlak 0.9
ko se vklopi ogrevanje narašča T se tlak dvigne do 1.9 bara, postopoma, ...
me npr. odtaljevanjem se spet spusti (recimo do cca. 1.2 bara) - glede na to kar sem gledal je tlak odvisen od delovanja črpalke, ki poganja vodo po ceveh in od T
Je to o.k.?
Je tlak previsok, koliko mora bit v ceveh tlaka?
1 2 3 4 5 6
Iskanje po temi