PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Vročevod čez dvorišče?

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
majstr123 Napisal:Super, torej ni potrebno da je vsa napeljava 5/4 in bo že nekaj ceneje...
Hvala
Colski aluplast je za dve bajte povsem dovolj. Zadeva deluje že okoli 7 let brez vsake napake. Izoliacija pač klasična katera je osnovna na aluplastu in vse skupaj dano v 16 cm alkaten cev in zasuto en meter globoko v zemljo. Kolikšne so toplotne izgube na čez 30 metrov dolžine me niti ne zanima, važno je da v bajti konstantna temperatura 24 °C...za kakšen kubik sekancev po ceni za ušivih nekaj čez 10€/kubik se pa ja ne bomo sekiral 8)
16cm alkalne? Zakaj pa to? Že alkaten ni bil poceni, b bilo najbrž ceneje narediti iz PVC kanalizacijskih cevi.
-bostjan- Napisal:
majstr123 Napisal:Super, torej ni potrebno da je vsa napeljava 5/4 in bo že nekaj ceneje...
Hvala
Colski aluplast je za dve bajte povsem dovolj. Zadeva deluje že okoli 7 let brez vsake napake. Izoliacija pač klasična katera je osnovna na aluplastu in vse skupaj dano v 16 cm alkaten cev in zasuto en meter globoko v zemljo. Kolikšne so toplotne izgube na čez 30 metrov dolžine me niti ne zanima, važno je da v bajti konstantna temperatura 24 °C...za kakšen kubik sekancev po ceni za ušivih nekaj čez 10€/kubik se pa ja ne bomo sekiral 8)

Nekateri morajo 10 eu, če tudi so ušivi, zaslužiti z svojimi rokami in v potu svojega obraza...
ja..za 4 škatlice cigaretov je izgub v tem vročevodu na leto. Mogoče sploh 5 škatlic. Kompicirajte dalje. Za vsako uro ki jo zabijete tukaj na računalniku bi lahko zaslužili vsaj 5 € Idea če bi šli delat.
Citat:ja..za 4 škatlice cigaretov je izgub v tem vročevodu na leto.
Ti si pa privoščiš zelo drage cigarete (dejansko se mi še sanja ne, koliko stane škatlica cigaret).

Nimam vseh potrebnih podatkov o teh predizoliranih ceveh. Sem si jih nekaj izmislil ter računal po približni metodi. Za 25 m predizolirane cevi v zemlji (5 do 8 C) z povprečno temperaturo vode 70 C ter kurilno sezono 150 dni, cena toplote 0,07 E/kWh (peleti, TČ) sem dobil sledeče izgube:
1. Cev zunanji premer izolacije 160 mm, z dvema cevema zunaj 32 mm ter izolacijo prevodnosti 0,040 ima izgube 0,28 W/mK (to je na meter cevi), kar je za cevovod 450 W. V kurilni sezoni je to 5900 kWh ali 400 E.
2. Cev zunanjega premera izolacije 111 mm, znotraj dve devi 32 mm, izolacija 0,022. Izgube 0,16 W/mK letno 3370 kWh oziroma 235 E.
3. Če prvo cev dodatno obdaš z 10 cm izolacije 0,040 dobiš izgube 0,13 W/mK, letno 2870 kWh ali 195 E.
Porabil si 4,5 m3 izolacije, kar je morda 450 E. Investicija se ti izplača v treh letih.
Optimalno bi bilo še več izolacije.

Glede na ceno predizolirane cevi, pa bi se verjetno splačalo vzeti gole cevi ter jih po domače obdati s kakimi 15 do 20 cm izolacije.
Nimam časa - sem v penziji!
Kako boš imel izgub na vročevodu.za 400€ , če pa pridejo toliko sekanci za celoletno porabo ? Jst govorim iz izkušenj..videno..sprobano.
Citat: če pa pridejo toliko sekanci za celoletno porabo ?
Sem povedal, s kako ceno toplote sem računal.

Koliko individualnih stanovanjskih hiš pa se v SLO ogreva na sekance? Po možnosti že zdrobljeni kot mizarsko - tesarski odpad.
Govorimo o kupljenih sekancih. Koliko hiš se ogreva na sekance nima veze z toplotno izgubo vročevoda saj so izgube zmerom enake pa če se ogreva na sekance 5 hišv v Sloveniji ali pa 40 000. Tukaj to nima veze ampak je vse skupaj nabijanje mimo teme.
Dostavljeni sekanci dvomim da bi te stali 400 evrov za dva konkretna objekta.
Ker drv gre najbrž sedaj blizu 40-50m3 letno.
Žerjavar kje si dobil potem od 450W dalje potem na sezono 5900kWh. kot jaz na prvi moment vidim je treba teh 450 pomnozit s 24urami in še s 150 dnevi. premišjujem samo zato ker 25 metrov ni veliko pri 70 stopinjah, ker pri nas imamo v garazi kar veliko teh metrov pa dvomim da porabimo jurja olja samo zatoSmile
...za en objekt...
če je za cevovod 450w izgub v eni uri, pomnozis se z 24 in 150 in dobiš 1620kwh*0,07 je to 113,4 EUR. Mislim, da je to nekako realno. Sploh če to primerjam z mojo garazo ki ima tudi okoli 16cm običajne izolacije (0,04), nekje 25 metrov vsega skupaj, temperatura okolice in vode podobna...malce veliko mi je skoraj jurja olja samo za "ogrevanje" garaže.
rok77a Napisal:Žerjavar kje si dobil potem od 450W dalje potem na sezono 5900kWh. ...
Hvala za popravek! Se opravičujem za napako!
Še sam ne vem, kako mi je vmes skočil faktor 3,6 (pretvornik iz sekund v ure).

Kar sem zgoraj zapisal kot vrednosti za eno sezono, je treba deliti z 3,6.
Še vedno velja, da se splača tako cev dodatno izolirati, se investicija povrne v 8 letih.
Tudi 7c/kwh se mi zdi veliko tako za pelete kot TC. Kaj šele za lastna drva.
Po izkušnjah ne rabiš 24/7 ogrevat s 70C vseh 150dni. Vsaj upam da bo takih dni 50 v letu, ostalih 100 pa b moralo zadostovati manj kot 8 ur dnevno.
Citat:Tudi 7c/kaj se mi zdi veliko tako za pelete kot TC.
Zaradi mene lahko računaš s kakršno koli ceno. Sem ravno zato povedal, s kako ceno sem računal, da si vsak lahko preračuna na svojo ceno.

Tu je "bostjan-" na najboljšem: stranka mu plača uslugo obdelave lesa, odpadke pa mu podari za kurjavo. Ima zastonj energent.
1 2 3 4
Iskanje po temi