PodSvojoStreho.net Nepremičnine Nakup, prodaja in pravna vprašanja PRAVNO MNENJE-NUJNO !!!

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
suze- mi-liju Napisal:videno --- kupljeno ---basta
Obnašaš se kot slon v trgovini s porcelanom.

lp.
Strelka Napisal:
suze- mi-liju Napisal:videno --- kupljeno ---basta

Še pri 15 let starem avtu ne velja več videno kupljeno, kaj šele pri nepremičninah.

po tvoji logiki da lahko vsako stvar reklamiraš tudi čez nekaj let se bodo morali takšni ali drugačni trgovci zelo globoko zamisliti, saj bo moral odgovarjati celo življenje ko je pač neko stvar prodal.
je logično da ne more biti res.
za lažjo predstavo se pa ti postavi v vlogo prodajalca-------5 let ti gre kot namazano, potem pa naslednja leta pa samo reklamacije od bivših pet let dela. fino fanj a ne???

djte malo z logiko

lp
Namesto logike zakon:

npr.:

458. člen

(1) Prodajalec odgovarja za stvarne napake, ki jih je stvar imela takrat, ko je nevarnost prešla na kupca, ne glede na to, ali mu je bilo to znano ali ne.

---

Izguba pravic

480. člen

(1) Pravice kupca, ki je pravočasno obvestil prodajalca o napaki, ugasnejo po enem letu, šteto od dneva, ko mu je odposlal obvestilo, razen če jih zaradi prodajalčeve prevare ni mogel uporabiti.
Turbolenca...te povsem razumem v tem tvojem besu. In ti seveda dam do neke mere prav.
Čeprav ni samo prodajalec tisti na katerega se moraš jezit.

Jezi se vsaj malce tudi nase in svojo naivnost (pa ne pravim da sem jaz kaj boljši, človek pač to ponavadi dela 1x v življenju in ne pozna vseh "zank").

Po tem kar praviš je verjetno res kot pribito, da vaju je prodajalec napel oz. da je namerno zamolčal pomembno dejstvo.

Si pa res ne predstavljam kako boš to dokazal. LI za gradnjo je bila izdana pred podpisom pogodbe, kako boš dokazal, da si jo ti dobil kasneje? Imaš kakšno možnost? Ste v pogodbi kaj opredelili, da si kot kupec seznanjem s "tem in tem"...

Kot drugo pa, LI lahko dvigne kdorkoli, tudi za zemljišča, ki jih nima v lasti, tako da ne vem če se boš lahko skliceval na to...

čeprav če se boš zadeve lotil sodno upam seveda, da ti uspe. Ker prav in pravično bi že bilo...če ti bo uspelo je pa druga reč.
@Suzemiliju, ti je Urs nalepil citate in prodajalec odgovarja za stvarne napake tudi pri rabljenih avtih, seveda ne neskončno dolgo (če me spomin ne vara, je rok eno leto). Če zavestno proda škart robo, je edino prav, da to tudi odplača, se ti ne zdi?

Turbolenca: kupil si parcelo, ki ti je všeč. Na njej boš kljub vsemu lahko postavil hišo. Kakorkoli se bo že izteklo z morebitno poravnavo ali tožbo, ga nisi popolnoma usekal mimo.
Kaj bo pa naredil sosed? Je bil tudi on zaveden?
Strelka Napisal:@Suzemiliju, ti je Urs nalepil citate in prodajalec odgovarja za stvarne napake tudi pri rabljenih avtih, seveda ne neskončno dolgo (če me spomin ne vara, je rok eno leto). Če zavestno proda škart robo, je edino prav, da to tudi odplača, se ti ne zdi?

Turbolenca: kupil si parcelo, ki ti je všeč. Na njej boš kljub vsemu lahko postavil hišo. Kakorkoli se bo že izteklo z morebitno poravnavo ali tožbo, ga nisi popolnoma usekal mimo.
Kaj bo pa naredil sosed? Je bil tudi on zaveden?

Kaj bo sosed naredil še ne vem, ker se bova dobila tale teden in zadevo predebatirala na štiri oči. Je pa dejal, da je tudi njega prodajalec zavedel.

lp.
Turbolenca, ključno je vprašanje, kaj pravzaprav želiš doseči:
1. Razveljavitev pogodbe?
2. Odškodnino?
3. Dolgotrajno pravdanje?

Kot smo ti nekateri napisali, je LI javno dostopen dokument, zato boš težko dokazoval zavajanje. Prepričan sem, da ti bo prodajalčev odvetnik postavil samo eno vprašanje: zakaj niste sami pridobili LI? (Odgovor: zato, ker sem zaupal prodajalcu z licenco.) Nevednost namreč ni opravičilo in nakup nepremičnine ni ravno vsakdanje opravilo.

Jaz ti povsem verjamem, da se počutiš opeharjenega, je pa vprašanje, koliko energije boš porabil za zgoraj naštete točke 1-3 in kaj lahko iz tega (če kaj) iztržiš... v naslednjih 5-10 letih, kolikor zna takle spor trajati na naših sodiščih. Če ti bo v zadoščenje, da prodajalec izgubi licenco (za njegovo ženo močno dvomim, da bi jo), potem vso srečo in dobre živce.
Kopiranje členov iz zakonodaje je enostavno, izvrševanje pa precej bolj dolgotrajen in mukotrpen proces.
Ampak morda bi bilo bolje usmeriti energijo v zidanje in preselitev v novo hišo?
Spoštovani blogarji, na vaše pavšalne navedbe moram odgovoriti. Pri prometu z nepremičninami je sestavni del prodajne pogodbe potrdilo o namenski rabi zemljišča oz. potrdilo občine, da ne obstaja predkupna pravica občine ( in ne LI kot vi to napačno navajate). Iz tega potrdila je razvidna namenska raba in ali obstaja predkupna pravica občine. Glede na postopek, ki sem ga razumel iz opisa menim, da je parcela v celoti nezazidano stavbno zemljišče, res pa je, da se pogoji za gradnjo razvidni iz LI za gradnjo. V vseh LI, kjer zemljišče leži ob gozdu je naveden gozdni rob in predviden odmik od gozdnega roba. Ker iz napisanega ne morem razbrati ali gre za gozdni rob ali kaj drugega vam odgovarjam samo za postopek glede gozdnega roba. Na Zavod za gozdove naslovite vlogo s katero jih zaprosite za pogoje k gradni oz. soglasje v kolikor bo odmik objekta manjši od predpisanega odmika od gozdnega roba. Načeloma glede tega ni problemov.
Se pa strinjam z ostalimi, da je potrebno pred nakupom za mnenje povprašati strokovnjaka, ne pa da vas premami všečnost in kupite ne glede na posledice.
turbolenca Napisal:
Johan_R Napisal:Oprosti, tej grobi formulaciji, ampak namerno vaju je nategnil (ob pomoči žene).

TAKOJ najami odvetnika in se ga loti!

N*** je naju..... ker se bumerang vrača.... n*** je sebe, svoje ime, svojo ženo, ker sedaj je pa naletel na napačnega tipa. Tukaj gremo do konca, pa naj stane kolikor hoče. Takšne prevarante je treba v izogib ostalim izolirati iz te družbe oz. jih predstaviti javnosti v obliki brezplačne reklame, katere se gotovo ne bosta branila.

Hvala za johan_R za moralno kinetiko.

lp.

Zataknjen CapsLock popravi vuego, 7.6.2010

Ojla, tudi jaz ti dam moralno podporo in držim pesti. Prav, je da se ga lotiš in to urediš, pa karkoli bo stalo - žal.

Ampak v resnici, ne razumem zakaj teh istih odvetnikov nisu uporabil tik pred podpisom pogodbe. So tudi škodno zavarovani. Ali ti to da ti nekdo reče, da je nepremičniski posrednik z licenco in njegova žena odvetnica zares dovolj velika garancija (sploh če sta prodajalca), da bo stvar speljana tako kot mora biti (tudi za tebe)? Sploh če ti nisi odvetnik. Tukaj ti je VinkoSmarnca pravilno odgovoril - vsi ti dokumenti so javni in vse stvari je potrebno preveriti prej (pa magari 10x), ker kasneje je vse skupaj 100x večja j..a.
Vsak bi gotovo preveril vse kar je treba, samo, če bi vedel, kaj mora preveriti. To pa ljudje, ki se z nakupom parcele in zidavo ukvarjajo prvič težko vedo. Zato ni čudno, da zaupajo ljudem, ki se s tem profesionalno ukvarjajo...

Moje osebno mnenje o nepremičninarjih je, da imajo v večini primerov pravno službo, ki se dobro spozna na finančno plat posla. Kar se tiče zakonodaje s področja gradbeništva, pa bolj slabo. Zato ni rečeno, da nepremičninarji res niso vedeli nič o zelenem pasu, ker obstajata dve lokacijski informaciji:
- ena je lokacijska informacija za trgovanje z nepremičnimami, kjer je napisano, kaj se s parcelo lahko počne.
- druga pa je lokacijska informacija za graditev objekta, kjer je navedeno kaj in pod kakšnimi pogoji se lahko na dotični parceli gradi.

Pred nakupom parcele svetujem tudi, da preverite ali morda čez parcelo ne poteka kakšna podzemna infrastruktura. Se je že zgodilo , da je po sredini parcele tekla glavna vodovodna cev zaradi katere smo objekt le z veliko težavo umestili na zemljišče.
Jest sm na lastne oči videl primer, ko je bila parcela opredeljena v pup kot stavbna, ker pa je bil varovani gozd na njej in na 25m okolišu ni bilo možno graditi kljub LI in potrdilu o namenski rabi, ker so na občini nekaj zasrali. Zavod pa ni izdal dovoljenja za posek, ker je gozd zaščiten. No investitor al pa en drug je parcelo vseeno posekal (bez dovoljenja) in na koncu je moral investitor saditi drevesa nazaj, ker bi jih sicer na njegove stroške zavod. Tako da se ni preveč za hecat, ker navadno ni problem, se pa lahko zatakne, da je parcela sicer gradbena ampak na njej nikoli ne bo možno graditi Smile
VinkoSmarnca Napisal:Jest sm na lastne oči videl primer, ko je bila parcela opredeljena v pup kot stavbna, ker pa je bil varovani gozd na njej in na 25m okolišu ni bilo možno graditi kljub LI in potrdilu o namenski rabi, ker so na občini nekaj zasrali. Zavod pa ni izdal dovoljenja za posek, ker je gozd zaščiten. No investitor al pa en drug je parcelo vseeno posekal (bez dovoljenja) in na koncu je moral investitor saditi drevesa nazaj, ker bi jih sicer na njegove stroške zavod. Tako da se ni preveč za hecat, ker navadno ni problem, se pa lahko zatakne, da je parcela sicer gradbena ampak na njej nikoli ne bo možno graditi Smile

Nakar ti v kaki občini znajo nabiti "kazenski" davek za nepozidano stavbno zemljišče. Se je tudi že zgodilo, ne vem pa, ali se je tudi rešilo. Graditi se pa ni moglo zaradi trafo postaje (če me spomin ne vara, ni bil možen zadosten odmik).
Pozdravljen,

mogoče ti bo naslednji link v pomoč xxxxxxxxxxxxxx

Nedovoljeno oglaševanje.
Uporabnik je bil opozorjen.

GRADiM
Za zeleni pas še nisem slišal, ima pa vsaka kategorizirana cesta t.i. varnostni pas. Upravljalec ceste (občina, ali država - drsc) ima pravico, da v tem pasu določi projektne pogoje pod katerimi se lahko gradi in izdaja soglasja za poseg v varovalni pas. Varovalni pas ponavadi znaša 6-8 m levo in desno od cestišča - za občinske ceste. To ne pomeni da se tam ne sme graditi, ampak da ti upravljavec določi pogoje, ki morajo biti izpolnjeni. Je pa res, da je lahko pogoj, da morajo biti objekti odmaknjeni od ceste npr. 2 m in da se tam ne sme nič graditi - zaradi preglednosti, zimskega vzdrževanja ipd. Svetujem, da se obrneš na občino in se pozanimaš kakšni odmiki so potrebni.

turbolenca Napisal:Pozdravljeni,

z boljšo polovico sva lani kupila zazidljivo parcelo. Prodajalec nama je pri predstavitvi omenjene parcele pokazal lokacijo, mejnike in hkrati pokazal zahtevane odmike od javne poti. Vse lepo in prav. Nama se je parcela takoj dopadla, zato smo nadaljevali pogajanja glede nakupa. Njegova žena (odvetnica) je pripravila pogodbo, in potrebne dokumente (lokacijska informacija o namembnosti zemljišča, izjava občine da ne uveljavlja predkupne pravice). OK. Že na samem ogledu parcele, sva gospoda vprašala, kje lahko zidava, glede na odmike, in on nama je lepo povedal, da morava imeti odmik od javne poti nekje cca. pol metra. Sedaj po pol leta pa me pokliče lastnik sosednje parcele, in me vpraša, če vem kaj konkretnega glede odmikov zaradi "zelenega pasu". Valda meni nič jasno, on mi pa pove, da je že skoraj prodal svojo parcelo drugemu, pa se mu je zadeva ustavila pri notarju, kjer je potencialni kupec ugotovil, da je v "lokacijski informaciji za gradnjo objektov" zasledil da je na predmetni parceli obvezni zeleni pas širine 7 metrov. Stvar ne bi bila tako kruta, če ta zeleni pas ne bi potekal prav tako po najini parceli, in nama zavzel skoraj tretjino parcele.

Naslednji dan sem kontaktiral najinega prodajalca in mu povedal kakšen problem se je pojavil sedaj. On se je najprej začel sprenevedati, da on tega tudi zagotovo ni vedel, ko je prodajal parcelo. Nato je dejal, da ko je on mislim graditi na tej parceli, mu nobeden od njegovih arhitektov ni omenil zelenega pasu in da on za zeleni pas prvič sliši. Svoj monolog je nadaljeval nato v smeri, da itak imava dovolj veliko parcelo, in da on sploh ne vidi problema v odmiku 7 metrov, ker pač lahko hišičo malce pomakneš za par metrov nazaj in bo glih tako vredu. Skratka on za zeleni pas na tej parceli nikoli ni slišal.

Ok. Sledi najin drugi telefonski pogovor. V tem pogovoru pa začne zavijati svoj kompas in sicer v smer, da sva midva s punco sedaj začutila, da lahko nekaj iztrživa iz tega in da sedaj kličeva in teživa samo zato, ker bi rada neko odškodnino. HALOOOOOO. Komaj se še brzdam miriti svoje živce, ter človeku probam na lep način obrazložiti, da nama NIKOLI NI OMENIL OZ. KAKORKOLI POVEDAL, da je na tej parceli obvezen zeleni pas v velikosti skoraj tretjine celotne parcele (cca. 300 kvadratov). Glede na to, da je možakar profesionalni prodajalec nepremičnin z nepremičninsko licenco, žena odvetnica, on sam pa je celo sodeloval pri zahtevi za spremembo namembnosti zemljišča pred leti, ko so ta parcela in še tri sosednje postale zazidljive, je težko verjeti njegovi zgodbi, da on prvič sliši za zeleni pas.

Zanima me, če je imel kdo podobe izkušnje in ali bi mogoče kdo ki obvlada nepremičninsko pravo morda znal kaj več povedati o obveznosti kupca in prodajalca pri takem poslu. Na kateri strani je krivda, če je prodajalec zamolčal, da je na parceli obvezen zeleni pas. Prav tako na oglasu, preko katerega je prodajal parcelo, ni nikjer zapisal ali kakorkoli omenil, da je tretjina parcele v zelenem pasu.

Hvala vsem za vse koristne informacije.
tudi če te je zaj* kako boš to dokazal?
1 2 3 4
Iskanje po temi