spela Napisal:o, super odgovori!
sem se pa tudi jaz medtem malo poucila in so mi rekli, da obstajata dva tipa varcnih sijalk. ene imajo obicajen navoj, druge pa so prave varcne sijalke. te zadnje so boljse in drazje, primerne za prostore, kjer luci dolgo gorijo. zakaj, o tem se moram pa se naprej pozanimat :wink: mislim, da je ravno nekaj v zvezi z elektronsko dusilko?
Kot ze receno je princid delovanja enak kot pri navadnih (cevastih) fluorescentnih sijalk. Za njihovo delovanje je potrebna predstikalna naprava. Predstikalne naprave pa so lahko mehanske (dušila+štarter) in elektronske.
Vse varčne sijalke, ki imajo navoj (E27 ali E14) imajo v navoju že
elektronsko stikalno napravo. Kakovost te predstikalne naprave pa je odvisna od proizvajalca. Vsekakor sem mnenja, da so sijalke znanih proizvajalcev boljše kakovsosti kot NONAME sijalke v trgovinah kot so bauhaus, baumax, itd.
So pa sijalke, ki imajo posebno vznožje (G(X) in potrebujejo ločeno predstikalno napravo. Te sijalke se pa razlikujejo po tem koliko priključni sponk imajo. Obstajajo taki z 2 ali taki z 4 sponkami. Ce ima sijalka le dve sponki, pomeni, da je pripravljena za mehansko predstikalno napravo (dušilka), štarter pa je že vgrajen v podnožju sijalke. Pri takih sijalkah regulacija ni možna.
Tiste z 4 sponkami pa se lahko nerejene za načeno uporabo elektronske predstikalne naprave in s tem tudi moznostjo regulacije.
Sijalke s podnožji G(x) so narejene za vgradnjo v vgradne svetilke v tehnično strop, kjer je dovolj prostora za ločeno predstikalno napravo.
Je bil pa pred leti objavljen v ŽIT-u simpatičen članek o teh sijalkah ter o kvaliteti compakt fluo. sijalk.
Vsekakor pa se montira sijalke tam, kjer gorijo vsaj 3 ure na dan. Drugače se investicija ne izplača. Nikakor pa ne montirati sijalk v povezavi s senzorjem gibanja na hodnikih ali WC-ih.
[img]httpunichr("58")//wwwunichr("46")dnevnasvetlobaunichr("46")si/razno/cflunichr("46")gif[/img]
[img]httpunichr("58")//wwwunichr("46")dnevnasvetlobaunichr("46")si/razno/cflbaseunichr("46")gif[/img]