PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri 3 x 20A ali 3 x 25A

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Samojed Napisal:
gape Napisal:Ne komplicirajte, 3x20 je vrh glave.

Pri nas imamo 3x25A, ker je imel tast malo kmetije, pa puhalnik, pa mal hujši sekular, pa eno lesno kombinirko, pa še to bolj zaradi zagonskih tokov, pri normalni hišni uporabi TČ z ene 5KW električne moči pa ne bo panike, seveda če ne boste imeli kakšnega šušmarja od električarja v hiši.
Tudi od tega je marsikaj odvisno!

Kakor obrneš. Malo kmetije z zaresnim puhalnikom ima motor od 12kW. Ob štartu 20A varovalke odletijo. sreča da nihče takrat, ko se spravlja seno, nima časa kuhat ali prat, sicer tudi 3x25 A nebi zdržale.

Pa še odgovor na vprašanje - 3x20 je dovolj, z malo sreče. To pomeni, da je štrom lepo prerazporejen. V nasprotnem primeru, da imaš npr. pralni stroj in mikrovalovko na isti fazi, pa oboje deluje, TČ laufa, potem pa še na isto fazo štartaš fen ali sesalec, ti ode glavna varovalka. No, v tako skrajnem primeru gre tudi 25A varovalka. Sicer pa, če so projekti narejeni za 25, tudi povečanje ne bo nič večji strošek kot zmanjšanje. Če se pa projekti šele delajo, pa priporočam da se v izračunih upošteva 25.

kako si izračunaš potrebno moč da ne bo panike!!
šešteješ vse možne porabnike v hiši po projektu in pomnožiš z faktorjem iztočasnosti 0,3 ter temu prišteješ moč tč.
VSAJ TOLIKO!!!
Mene tudi zanima ali vzet 3x20A oz 3X25A. Pri termotehniki so rekli, da toplotna črpalka potrebuje 3x20A varovalko in nato naj bo glavna 3x25A. A to stima, in bo dovolj za stanovanje in gretje al je 3x20A za stanovanje in gretje dovolj?
Včasih je bila ful velika razlika med 20 in 25A varovalkami, tako da bi ob taki razliki veljalo probati in če en bo šlo namestiti kak rele, ki bi izklopil nenujne porabnike, ko obratuje TČ.

Sicer pa kako moč pa imaš, 3 x 20A je 14kW X 3 COP je čez 40kW toplotne moči.
xopy Napisal:Mene tudi zanima ali vzet 3x20A oz 3X25A. Pri termotehniki so rekli, da toplotna črpalka potrebuje 3x20A varovalko in nato naj bo glavna 3x25A. A to stima, in bo dovolj za stanovanje in gretje al je 3x20A za stanovanje in gretje dovolj?
Confusedhock: Zubadanu 100 so pa že 3 x 10A povsem dovolj.
<!-- w --><a class="postlink" href="http://www.telmos.si">www.telmos.si</a><!-- w --> - enostavne rešitve so vedno najboljše!
Zanimivo, na elektru so rekli, da mi sploh ne morejo dostavit 3x25A in so mi pol kar avtomatsko ponudili 3x20A.
Klical sem pa na termotehniko in povprasal za TČ TČZ ZV 10/11 E1 (upam da bo to dovolj za ogrevanje cele bajte - 150m2 3 etaže po 50m2).
telmos Napisal:
xopy Napisal:Mene tudi zanima ali vzet 3x20A oz 3X25A. Pri termotehniki so rekli, da toplotna črpalka potrebuje 3x20A varovalko in nato naj bo glavna 3x25A. A to stima, in bo dovolj za stanovanje in gretje al je 3x20A za stanovanje in gretje dovolj?
Confusedhock: Zubadanu 100 so pa že 3 x 10A povsem dovolj.

A ma to kej veze z inverterjem? :lol: :lol: :lol:
P=UxI oz. 230V x 20A = 4600W
Ali pa 230 x 25 = 5750W

Sedaj pa poglej karakteristike toplotnih črpalak koliko max. črpajo po posamezni fazi (če je trofazni priklop) in posameznim fazam dodaj še vse ostale električne porabnike v hiši.
Takrat ko se na posamezni fazi preseže moč 4.600 W ti bo vrglo ven glavno varovalko. To je vsa znanost.

V praksi je ponavadi 1x 35A boljše kot 3x 20A.
Teoretično drži.

Potrebno pa je še prištet zagonski tok. Najbolj točno pa je pogledat v instalacijska navodila za izbrano napravo :wink:
Ah čojko, ne ga biksat. Vsaka spodobna naprav ima dobra dva kilovata (bojler, pralni in sušilni in pomivalni recimo skupaj, likalnik sam, sesalec dober kilovat, fen spet dva). Če samo na približno sešteješ si hitro preko 35A brez kake TČ, kuhalne plošče in pečice itd. Če ne verjameš poglej samo fen. Kot primer - pomivalni stroj in mikrovalovka na 16A varovalki ne delujeta istočasno - varovalka izklopi. Koliko še rabiš da pregori 35A varovalka - samo še fen in sesalec. 3x20A, če so seveda porabniki pametno porazdeljeni, ti pmeni točno toliko kot 1x60A. Tega pa mislim da ni za primerjat z 1x35A.
LP,
Samojed
Čojko Napisal:P=UxI oz. 230V x 20A = 4600W
Ali pa 230 x 25 = 5750W

Sedaj pa poglej karakteristike toplotnih črpalak koliko max. črpajo po posamezni fazi (če je trofazni priklop) in posameznim fazam dodaj še vse ostale električne porabnike v hiši.
Takrat ko se na posamezni fazi preseže moč 4.600 W ti bo vrglo ven glavno varovalko. To je vsa znanost.

V praksi je ponavadi 1x 35A boljše kot 3x 20A.
Confusedhock:
V praksi je 3x20A vedno bolje od 1x35A
Inverterske TČ nimajo zagonskih špic. Tok narašča iz ničle po kaka 2A navzgor in je praktično primerljivo z odprtjem luči v dnevni sobi.
<!-- w --><a class="postlink" href="http://www.telmos.si">www.telmos.si</a><!-- w --> - enostavne rešitve so vedno najboljše!
Samojed Napisal:Ah čojko, ne ga biksat. Vsaka spodobna naprav ima dobra dva kilovata (bojler, pralni in sušilni in pomivalni recimo skupaj, likalnik sam, sesalec dober kilovat, fen spet dva). Če samo na približno sešteješ si hitro preko 35A brez kake TČ, kuhalne plošče in pečice itd. Če ne verjameš poglej samo fen. Kot primer - pomivalni stroj in mikrovalovka na 16A varovalki ne delujeta istočasno - varovalka izklopi. Koliko še rabiš da pregori 35A varovalka - samo še fen in sesalec. 3x20A, če so seveda porabniki pametno porazdeljeni, ti pmeni točno toliko kot 1x60A. Tega pa mislim da ni za primerjat z 1x35A.

Ja, odvisno koliko naparv imaš oz. ko vse vključiš za koliko presegaš zmogljivost glavne varovalke, ter kolikšna je verjetnost sočasnega delovanja vseh porabnikov.

K tvojem zapisu vsakdanjih porabnikov, kjer ti manjka še pečica, hladilnik, vse luči in ostale male porabnike na vtičnicah v skupni moči 1000 W, navadna klima, ti dodam še moje električno talno gretje 2x 2700 W, 2x 1.500 W, 2x 900W in 1x 2000 W, ki bo ob najhujši zimi delala vsaka veja po max. 4 ure dnevno.
No, zdaj pa zloži skupaj, da ti ne bo metalo glavne varovalke ven na 1x 35A ali pa na 3x20A, pa da vidim tvojo nalogo iz prakse, tu gor napisano.

Ajde, modri svetovalci, da vas vidim kdo bo zdaj najbolje "biksnil" v pravo smer.
Saj si sam odgovoril - kolika je sočasnost delovanja porabnikov oziroma faktor istočasnosti in pa koliko na to paziš sam ali ostali uporabniki. Na nazivnem toku deluje varovalka neomejeno časa, pri rahlo povečanem par ur, pri močno povečanem pa samo še par sekund. Približno bi opisal krivuljo kot kvadratno, tako da načeloma ni problem če je trenutna poraba 35A, pa bi si še lase posušil - glavna varovalka zaradi tega ne bo šla. A trditev da je 1x35 "bolje" od 3x25 zaradi tega še vedno ne drži, v teoriji sploh ne, v praksi pa pogojno, če je bil štromar šalabajzer in so na dveh fazah samo luči, na tretji pa vsi "ta hudi" porabniki.

P.S. tvoje ogrevanje če stalno deluje porabi cca 30A. Rezerve ja malo za stalno, za kavo skuhat na indukciji npr pa polna kapa. Nisi pa napisal faktorja istočasnosti talnega gretja - vsi našteti grelci sigurno niso delovali več ur skupaj istočasno, razen če imaš naštimano na nočno tarifo in takrat gledaš samo tv.
LP,
Samojed
Sodobna inverterska TČ 14kw ne potrebuje več kot 3x10A, kar je pa za tvojo kvadraturo že tako preveč Idea
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
@Samojed, najprej se navadi brat, nato razmišljaj, ko nekaj pogruntaš, še enkrat preveri točnost izračuna in šele nato napiši v post. Bo vsem veliko lažje.

1. pisal sem, da je marsikdaj v praksi (to ne pomeni vedno, pač pa recimo v 80% primerov) boljše imeti 1x35, kot 3x20A
2. Moje talno ima 12000 W skupne moči, kar pomeni, da ko vse vključim teče 52A toka, ker 35A varovalka niti pod razno ne more prenesti. Ker pa potrebujem za celodnevno ogrevanje le par ur delovanja si lahko to porazporedim po urah recimo pol in pol, s tem, da imam še nekaj rezerve če se mi takrat slučajno vklopi še kaj drugega. Into lahko počnem s 1x35 varovalko, z 3x20A pa bolj težko. V slednjem primeru je lahko dovolj že to, da na eni fazi, kjer imam vključen bojler zalaufa še talno in se vse izklopi. Zaradi tega je tudi je tudi fajn, da ogrevaš na zalogo zgolj v zgodnjih jutranjih urah (recimo od 2 do 6 ure), ko druge zadeve v hiši načeloma ne delajo. Razen morda bojler za kratek čas in pralni stroj na timer. In ravno zaradi tega se gre iz 1x 35A na 3x 25 A in en na 3x 20A!
3. Nove varovalke zdržijo zgolj kakšno minuto kakšna 2 A višji tok od nazivnega, če pa je za 10 A višjo, pa izklopijo takoj. Tisti, ki imajo narejeno še "po starem" so tu v veliki prednosti. Imajo pa zaradi tega druge slabosti.

Tak velik porabnik, ki potrebuje visok "zagonski" tok, vendar kratek čas je tudi električni pretočni grelec vode o katerem sem kar nekaj časa sanjal - ne bi potreboval bojlerja in bi lahko prihranil še nekaj prostora, vendar so taki, ki bi v vsaki dobi lahko segreli dovolj vode na dovolj visoko temperaturo moči od 18 KW pa naprej. Tisti 3 Kw grelci na pipah, ali pod pipami, pa so bolj tako tako. V zimskem času, ko je vstopna temperatura vode zgolj par stopinj nad 0 ti mora voda zelo počasi teči, da bo dovolj topla za umivanje.
Pa ja ne misliš 18kW elektro peč priključiti na eno samo fazo. Jaz bi po dva grelca vezal zaporedno in ju vezal na medfazno, s tem enormno podaljšaš življensko dobo. Če imap slučajno 6 grelcev, je tu še zelo enostavna vezava trikot zvezda - v trikotu zaporedno vezani grelci, v zvezdi pa vsak na fazno napetost.

Itak pa človek božji, centralno na elektriko???, a ni oljni radiator 10 x cenejša in boljša rešitev. Bakrene žice so že položene, rzvod vode je pa treba še narest. Da ne omenjam regulacije in izgub.
1 2 3 4 5 ... 7 Pojdi na stran 
Iskanje po temi