Objave: 7905
Teme: 59
Ocena:
34
Mi smo letos zamenjali okna. Sedaj je noter 3-slojni PVC z U med 0,8 in 0,9. Razlika v primerjavi z lanskim letom je opazna. Včerja denimo, ko je bilo v MB krepko preko 30, je bilo v pritličju 24-25 stopinj, v prvem nadstropju nekoliko več. Hiša je 29 cm modularc, 5 cm tervola in 9 cm porolita. Računam pa, da bo po izolaciji zgornje plošče še nekoliko bolje v prvem nadstropju, saj se neizolirano podstrešje res pasje segreje in od plošče seva v prvo nadstropje. Poleg tega zgornje nadstropje še ni vseljeno in je premalo večernega in nočnega zračenja. Moram pa rečt, da so komarniki zakon in jih kljub relativno visoki ceni toplo priporočam.
Objave: 169
Teme: 28
Ocena:
-2
Moja družinica živi v 180 let stari hiši, kar pomeni debeli zidovi 60 cm, hiša grajena iz kamnov. Sedaj ko je vročina imam cel dan odprta balkonska vrata. In to iz razloga, da se hiša segreje. Novembra meseca se izteče prvo leto bivanja v njej, prej je bila prazna 6 let.
Če ne bi segreval hiše in bi bila okna zaprta bi bilo v hiši 21 st. Tako pa se čez dan segreje na 24, ponoči pa pade na 23.
Objave: 2182
Teme: 44
Ocena:
0
pri nas pa imamo v pritličju 28 stopinj po tamalem, v mansardi pa minimalno 3 stopinje več. ko greš iz mansarde v pritličje praz začutiš razliko, ko greš po stopnicah. je pa res, da smo včeraj npr. zunaj zmerili 35,6 stopinj v senci...
luftamo ob večerih, pred vročinskim valom smo ponoči meli hišo zaprto (zaradi ciganov, ki so že nekajkrat vdrli), sedaj pa imamo celo noč durh odprto...je pa res, da imamo kar nekaj oken na južni strani (brez napuščov, hiša stara 25let). včeraj smo naštimali na tisto stran še notranje žaluzije (imamo sicer tudi rolete) in moram reči, da se kar pozna...
kdaj bo konec te vročine...
Objave: 2187
Teme: 21
Ocena:
1
Bravo Tone! Sem ravno te dni razmišljal kako je s super izoliranimi hišami, ker so sedaj vsi tiho ko riti.
Moja izklušnja ko imam za po nekaterih standardih neizolirano novo hišo - Siporeks TB 40 brez dodatne izolacije, na podstrehi 15 cm stiroporja, okna lesena, stekla K1,1, proti tlom 8 cm stiroporja, debeli estrihi (spodaj 12 cm, zgoraj 7 cm na 14 cm plošče) na obali je sledeča:
Že nekaj dni laufamo klimo, da drži tistih 25-26 stopinj, čez noč odpremo, saj je trenutno ponoči zunaj nekaj pod 25 stopinj. Čez dan tudi pazimo, da ne sveti sonce v hišo na ploščice/parket oz. da ne segreva dodatno estriha - uporabljamo polkna 8) V hiši normalno živimo, kuhamo, se tuširamo, TV, peka kruha, likalnik,....
Zanimivo je, da je pri starših, ki imajo staro kamnito hišo z zidovi od 80 cm direktno na zemljo, ravno tako tlak direktno na zemljo, brez nobene izolacije, starimi okni (nekje celo samo ena šipa) trenutno hladneje kot pri nas in zaenkrat še ne uporabljajo klime!
Njabrž je vsem jasno zakaj je temu tako. Zidovi z akumulacijo in še vedno hladna zemlja! Ko pa se bo to pregrelo pa bodo morali laufat klimo 3x močneje kot mi, pa še ne vem če bo kaj haska.
Imate pa v tem pogledu celinci veliko prednost, saj se vam noči večinoma ohladijo preko katerih lahko ravno dovolj še shladite hišo, da če paziš (greš za skoraj cel dan v službo)lahko zdrži čez dan. Na obali pa bo kmalu tudi morje na 25+ stopinj in potem je ni noči pod 27 stopinj, čez dan pa 30+,...človeško telo 37, razni stroji, ....super izolacija hiše, da ne more ven in če ne bi odpirali in hladili lahko komot spravite hišo na 35-40 stopinj.
Objave: 853
Teme: 1
Ocena:
0
Tale tema je pa res že dolgo mirovala.
Pri nas je takole. Klet 21-22 °C, pritličje in mansarda pa 24-25 °C. Zadnjih nekaj dni uporabljamo tudi klimo, ki pa je nastavljena na 27 °C in je bolj kot hlajenju, namenjena zmanjševanju vlažnosti v hiši, ki je tako stalno 50%. Strošek delovanja klime v poletnih mesecih je 5 do 15 EUR.
Prezračujemo samo prek rekuperatorja (čez dan na 30%, ponoči na 50%), ki ponoči, ko pade temperatura pod 22 °C, odpre by-pass. Je pa zadnje dni pri nas čez dan med 31 in 34 °C, ponoči pa med 18 in 22 °C. Sonce posije na hišo že kmalu po 5. uri zjutraj in vztraja skoraj do 21. ure. Sence okoli hiše še ni nobene, še čakamo, da bodo drevesa zrasla. Čez kakšnih 10-20 let :wink:.
V hiši je veliko toplotnih izvirov. Poleg kuhanja, pranja, sušenja, likanja, so tu še računalniki in televizije, po moje pa je največji dobitek cirkulacija tople vode, ki deluje 24/7 na termostat. V bistvu imamo tudi poleti talno ogrevanje. Moram nabaviti časovnik, da jo bo vsaj ponoči izklopil. Nas pa vsaj ne zebe v noge :?. Poleg tega moram na južni strani narediti senčenje okna pri stopnišču, saj je spodnja polovica večino dneva osončena in kar dobro segreje stopnišče (kar se dobro vidi na fotografiji na spletniku). Kot zelo velik radiator 8). To vem že dolgo, ampak še nisem zbral dovolj volje, da bi se tega lotil.
Drugače je v hiši prijetno hladno, spimo kot angelčki, žena je še vedno pokrita z debelim "kovtrom" do nosu, pred televizijo pa z "dekco".
Objave: 315
Teme: 39
Ocena:
0
Pri nas je takole (sicer še ne živimo notri) :
Ytong 40TB,proti strehi 30cm DF40,okna 3-slojna 0,7, zunanje rolete spuščene dol vseskozi - okna na kip. Hiša je brez kleti in spodaj v pritličju je 20 stopinj (kar zazebe ko stopiš iz tele vročine), zgoraj je 25 stopinj
lp
Jolly
Objave: 5372
Teme: 32
Ocena:
0
Čisto vsako hišo se da klimatizirat naravno, razen primorci imajo problem, ko morje dvigne svojo temperaturo in zaradi tega tudi noči ostanejo pretople,......
......če so v hiši normalni ljudje.
Pri nas niso.
Včeraj sem prišel ob 15:30 domov, čisto vse odprto!!! Vsa okna, oboja vhodna vrata na stežaj, komplet balkonska vrata......na termostatu že skoraj 28 stopinj.....
Jebeš prezračevanje, jebeš rekuperacijo in klinčeve kanalske klime.......
Na vprašanje, kaj komu ni jasno, sem dobil odgovor, da jim tako paše. Na ta odgovor sem sam pripomnil, da zaradi takega idiotizma potem ponoči ne spim in poslušam ostale ponoči jamrat, kako se ne da ležat. To je to njihovo "paše mi"....
Od jeze sem zabrisal torbo v kot, se preoblekel in spizdil v klet. Kljub temu, da sem sam sebi prisegel, da naj se jebejo vsi po vrsti in da si bom zvečer postlal v kleti, za ostale pa mi milo dol visi, sem kasneje, ko je malce padla temperatura pričel intenzivno prezračevat in do 22 ure mi je uspelo sneti temperaturo na 25 stopinj.
Če danes, ko pridem domov, najdem en samo samcato odprto okno, zaplombiram prezračevanje in se selim v klet. Na znosnih 21 stopinj. Evo, prisežem.
Zdaj pa letim v temo o smiselnosti prezračevanja in kanalske ali kakršnekoli klime napisat, da smo z njo zgrešili investicijo in stran vrgli 5000 evrov, ki bi jih raje to leto zagonil na Sejšelih. Vložili smo toliko keša, zdaj pa mi doma teče po jajcih.......
Se pardoniram za izrazoslovje, katerega povod je bes, ki se še od včeraj ni polegel.
Objave: 2187
Teme: 21
Ocena:
1
:lol: :lol: :lol: sem prav mislil nate berghaus ko sem pisal zgornje - ful izolacije, super tehnika, hladna klet (si lani pisal kako si se hladil iz kleti) in ljudje v hiši, ki so navajeni živeti "po starem". Ali tvoja mama še vedno kuha na štedilnik na drva? :wink:
Je pa tako, da je pri teh zelo izoliranih hišah velik problem hišo tudi ohlditi. V kolikor imate v hiši več dni konstantnih recimo 26 stopinj je vse segreto na to temperaturo, po možnosti masivna gradnja z precej izolacije. Ina takrat mora bit par dni "mraz" in vse odprto na prepih, da hišo zopet ohladiš.
Če samo pomislim name, ko se celo zimo grejem na nočni akumulaciji estrihov segretih tja do max. 27 stopinj (večinoma okoli 25) in je kljub zunanjim temperaturam okoli +5 cel dan v hiši približno 21-22 stopinj potem si lahko samo mislite, koliko časa potrebujete, da to isto hišo (celo in ne samo estrihov) pregreto na 25 stopinj ob zunajih 20 stopinjah spravite za kakšno stopinjo nižje.
Objave: 5372
Teme: 32
Ocena:
0
Tebi Čojko se smeje, jaz pa sem jezen kot hudič. Moral bi me videti včeraj :lol:
Imaš pa seveda čisto prav, hiša je masivna, veliko betona, opeke in debeli ometi. Ko se ta masa segreje je hlajenje problem.
Mene osebno najbolj jezi to, da načeloma ni potrebe po nekih klimah tam do zunanjih temperatur pod 30 stopinjami. Ko pa se ta temperatura preseže in je zrak enostavno pregret tudi ponoči, pa je njihovo sodelovanje s pametnim zapiranjem/odpiranjem oken zakon zadeva.
Zadnje dni sem popolnoma brez problemov držal temperaturo v zgornjih prostorih do 25 stopinj z občasnimi bypassi na prezračevanju, čeprav v mansardi presegamo 40 stopinj.
Potem pa zunaj vreme nažge na 34 stopinj, doma pa odprejo vse kar imamo......kje potem človek ne bo jezen?
In zopet vse prižgano......vse televizije, računalniki, lampe sredi dneva.
Čojko, obupujem počasi. Prejšnji mesec smo s toplotno črpalko na račun tople vode porabili 9 evrov, za gopodinjstvo pa 53 evrov.....brez kuhanja (plin, drva)!
In ja, še vedno se peče piščanec skoraj vsak vikend v pečici :lol:
Sem pa za naslednjega prekinil tradicijo. Ravno danes zjutraj sem mojo zadolžil, da malce pogleda za žari, ker se nam za vikend obeta piknik in pri teh temperaturah ne bom izigraval debila in kuril 7 kilowatno peč na drva v hiši, zunaj pa temperature prek 30 stopinj....
Pa je zopet malce čudno gledala, češ, kaj pa je to kaj takega.....
:?
Ne vem, al sem jaz čuden, al....
Objave: 51
Teme: 15
Ocena:
0
Zdravo,
se bom še jaz vključil, pisal sem že koliko smo porabili pozimi za ogrevanje na plin in kakšne temperature smo imeli. Moram pa ponovitie še enkrat verjetno, imam montažno hišo (Lumar), classic izvedba, okna 2 slojna, v mansardi zgoraj mislim da je 30 cm izolacije -steklena volna, v spalnici 2 strešna okna (cca 2 tedan nazaj sem montiral zunanje senčila velux, do takrat je bila to najbolj topla soba v celi hiši, sedaj je zaradi senčil temperatura padla za cca 2-3 stipinje). Spodaj imamo do max 23,5 stopinj (popoldne če odpremo balkonska vrata zaradi otrok, da gremo na teraso pride na 25,5 stopinj - zaradi take vročine zunaj), zgoraj v mansardi ni bilo več kot 24,5 stopinj, v pšovprečju je nekje 22-23 stopinj. Vsako jutro (pri nas je jutranja temperatura bila sedaj max 18 stopinj) se vse prelufta tako da včasih spravim zgornje prostore tudi pod 20 stopinj, spodaj na 21 stopinj, potem v službo in ko pridem domov je cca do 2 stopinji topleje (pri teh temperaturah nad 24 stopinj vsak dan). Sence okoli hiše seveda ni (novogradnja), sonce sije na hišo od 6-20 vsak dan, imam JV lego. Imamo pa povsod alimunijaste zunanje žaluzije, ki moram reči da opravljajo svojo funkcijo in na strešnih oknih zunanje in notranje senčilo.
Tako, da moram reči, da tele montažne hiše (ne gre za neko pasivno gradnjo z "preveč" izolacije) funkcionirajo poleti ni preveč vroče, pozimi pa je prijetno toplo ob zelo mahjni porabi energije ( no ne seveda tako malo kot kakšna šasivna hiša, ampak povsem zadovoljivo).
Objave: 103
Teme: 13
Ocena:
0
Pri nas (montažna hiša, 28 cm volne v mansardi, večina dvoslojna okna, hiša je cel dan na soncu) v pritličju zvečer prileze do max 23,5 °C, v mansardi pa do 25 °C. Čez dan vsa okna zaprta in senčena z žaluzijami, ki svojo nalogo odlično opravljajo. Čez noč več ali manj vsa okna odprta, da se kaki dve (mansarda) ali tri (pritličje) stopinje shladi. Ne vem pa kako bo, ko enkrat postavim 350 l akvarij s 300W razsvetljave in ostale tehnike. Bo najbrž kriza čez poletje.