PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri IR grelni paneli

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Evil mode ON
Vermont Napisal:Vendar ali lahko kdo potrdi, da je konvekcijska toplota enakovredna IR?

Evo ga doktorja termodinamike po imenu Vermont.

Vedno bolj smo v znanstveni sferi....sedaj ločujemo že konvekcijsko toploto in IR toploto, ki sta bojda različni?

Bučke, pa Solzice pa Višja matematika.... ni da ni Vermont je glasilec nove ere.

Evil mode OFF

Dejstvo je da je toplota toplota. Prepričaj me v nasprotno.

LP
@Vermont: kot sem napisal. Sedaj imam ta panel samo začasno, da je v kopalnici sploh toplo. Zato je samo prislonjen ob steno.
(In res je, usmerjen je direkt proti vratom savne... v savni pa je kakšnih 11 ali 12 stopinj. Savna je velika približno 4m2, torej več kot polovico kopalnice in je jasno, da tudi od tam prihaja hlad.)

Moj panel pridejo zmontirat na strop 19.ali 20.decembra.
Bom(o) videli, kaj bo potem....
Medo9, razen tega, da boš imel toplejše ploščice na tleh in ostale predmete pod panelom, ne pričakuj razlike, sploh pa ne v porabi.
Poskušal bom izvrtati od prodajalca razloge, zakaj njegov toplotni izračun ne drži ;-)

Morda bo rekel, da je razlog savna in steklena vrata.
OK, pa dajmo še od savne 4m2 zraven v izračun, torej naj bi panel deloval 12 ur in ne samo 6.
12 ur *420kw = 5kwh dnevno... jaz jih pa trenutno kurim 9.
Sem zelo radoveden kaj ti bodo natvez... ups, odgovorili. Big Grin
Glede na to da se IR montirajo kot sliko, tudi na steno, ne samo na strop, argument s oddaljenostjo in podobno odpade. Če bi segreval savno (skozi vrata) potem bi savno segreval. Tako pa jo praktično nič ne ogreva (11stopinj) Wink Toplota pa se s razdaljo nič ne "razgubi" ampak se samo širi kot ogrevanja. Torej je energijski pridobitek popolnoma enak, če segrevaš 1m2 površino ali pa 15m2 površino.

Mene bolj zanima medo, glede na to da se naj bi zrak pri IR manj segrel, kje imaš termometer? Ga segreva zrak ali IR direkt? "Počutje" je zate verjetno enako, glede na to da si imel že prej podobno ogrevanje...
"Ko bom velik, bom malo manj majhen"
Zelo dobra opazka, firefly. Iz istega razloga se temperatura zraka meri v senci in ne na soncu, da dobiš pravi podatek. Sem tudi sam opazil, sicer pod IR grelci na gostilniških vrtovih, da zelo lepo segrejejo predmete, ki so pod njimi. Zato ni izključeno, da tudi paneli direktno segrevajo termometer in tako le-ta ne kaže povsem pravilne temperature zraka v prostoru.
Termometer je pritrjen na steno dovolj stran, da ga IR ne more ogrevati, niti na njega ne sije direktno.
V bistvu sta dva termometra.
En je na daljincu Thermaray in ta je dovolj stran.
Drugi pa je na višini slabih 2m, v vtičnici kamor je vključen Redwell. Pokaže pa cca 2 stopinji več, kot thermaray. Koliko na to vpliva panel, ki je položen ob drugo steno spodaj, koliko pa višina pa ne bi znal oceniti. Prav tako ne vem, koliko kažeta različno.
Ko sem govoril o temperaturi 24 stopinj, sem se skliceval na Thermaray, ker sem vajen teh 24 stopinj in ker je ta termostat vseskozi na istem mestu.
Redwellov je nastavljen na 26.

Glede savne je pa tako. Nekaj zagotovo vplivajo steklena vrata.
Koliko pa ne vem. Pa recimo, da teh vrat ni in da je kopalnica velika 11m2, torej skoraj 1x več, kot je bil delan izračun.
Če so naračunali 6 urno delovanje 420w panela, evo dajem 12 ur, kar je 5kwh.
Ampak to je še vedno precej manj, kot porabim sedaj.
Zato pravim, da jim ti izračuni šepajo. ;-)

V mojem primeru so vzeli 25w/m3... ima kdo podatek, koliko je to realno?
Zdaj bi lahko šel iskat tiste študije, koliko wattov na kubik so tam naračunali...
Ne se preveč obremenjevati s tem, medo9. Če ti po načinu delovanja IR paneli ustrezajo in se ti poraba ne zdi previsoka, je brez veze doktorat delat iz tega. Če bi pa hotel panel na podlagi zavajajočih podatkov prodajalca vrniti in dobiti denar nazaj, sem ti pa že rekel, da imaš za to vse pravne možnosti.
Dvomim, da je to izvedljivo.
Pri nas trajajo sodni postopki predolgo in sodišče bi lahko imenovalo sodnega izvedenca, ki bi dokazoval eno, druga stran bi oporekala z drugim sodnim izvedencem.... sodišče pa naj potem presodi?

Poleg tega pa je prodajalec po mojem zavarovan s tem, ko napiše, da je poraba odvisna od regije, kraja in povprečnih temperatur itd...
mlesko14 Napisal:Vedno bolj smo v znanstveni sferi....sedaj ločujemo že konvekcijsko toploto in IR toploto, ki sta bojda različni?

Bučke, pa Solzice pa Višja matematika.... ni da ni Vermont je glasilec nove ere.
Evil mode OFF

Dejstvo je da je toplota toplota. Prepričaj me v nasprotno.
Jaz se s tem enostavno ne morem strinjat oz. samo v tem delu, da termometer pokaže enako vrednost. Sama tehnologija in prenos toplote pa je popolnoma drugačen.
1. Pri konvekciji se v prvi vrsti ogreva zrak v prostoru, pri IR pa ravno obratno - predmeti.
2. Za konvekcijsko toploto še nihče ni rekel, da je zdravilna! Celo obratno - klima, ki oddaja 100% konvekcije na bi bila za dolgoročno ogrevanje neustrezna iz zdravstvenih razlogov (suh zrak, sušenje sluznice, dvigovanje prahu, pršic, ter s tem povezana obolenja).
Pri IR je bilo znanstveno dokazano in se uporablja v medicini za zdravljenje obolenj, sklepov, mišic, za lepšo kožo itd... Novorojenčki se v inkubatorjih ogrevajo z IR. Tukaj vidimo, da se ena in druga "toplota" definitivno razlikuje med seboj!

Eden izmed pripomočkov za bolnišnično in domačo uporabo. IR svetlobna obsevanja uporabljajo tudi v Soči: <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.zepter.si/MainMenu/Products/Medical/Bioptron/ProductRange.aspx#about-health">http://www.zepter.si/MainMenu/Products/ ... out-health</a><!-- m -->
Če bi mene poskusili takole obrniti na tvojem mestu, jim nobene pravne floskule ne bi pomagale. :twisted:

Prodajalci IR panelov namreč glede porabe elektrike trdijo nekatere neverjetne in z lahkoto ovrgljive stvari in prav nič jim ne pomaga, če si poskušajo hrbet kriti z nekimi splošnimi trditvami, da je vse odvisno od okolja v katerem deluje panel, to je itak v vsakem primeru. Dejstvo je, da pač trdijo, da IR paneli kurijo bistveno manj elektrike in pri tem zagotavljajo enako temperaturo v prostoru kot druga električna grelna telesa s COP 1, kar je pa itak bullshit. Stvar je zavajajoča, poleg tega pa so ti še izračune delali, ki so prav tako bullshit in imaš črno na belem njihove nebuloze. Vsak strokovnjak za energetiko in fiziko lahko njihove trditve demantira bp. Wink
To že, vendar bi sodni postopek trajal leta in leta, mi jemal čas, denar in živce...
Kot sem rekel: nisem kupil IR zaradi obljub o nizki porabi.
Mi je pa žal, da nisem vzel Sunjoy, ker Ekosen d.o.o. daje garancijo na svoje izračune in zadovoljstvo stranke.

Lahko sicer vprašam prodajalca, če vzame panel nazaj in vrne denar, vendar že vem, kakšen bo odgovor.
Jaz sem eno drugo bistveno večjo firmo pripravil, da so mi vzeli 2700 EUR vreden električni skuter nazaj, seveda brez tožbe. Je pa res, da sem jim moral z meritvami dokazati stvarno napako in malce zagroziti po mailu. Rezultat je bil, da je generalni direktor osebno prišel k meni na pogovor in že takoj na samem začetku rekel, da bojo skuter vzeli nazaj in mi vrnili denar. Misliš, da je šlo na prvo žogo? Smo se bockali nekaj časa, je pa res, da sem na koncu poslal baterijo na testiranje stručkotu v Koper, rezultati pa niso bili razveseljivi za proizvajalca. :twisted: Prav tako smo rezultate meritev objavljali na enem drugem forumu in proizvajalec je s strahom spremljal negativno publiciteto na forumu. Wink Če so pravica in v tvojem primeru tudi fizikalni zakoni na tvoji strani, ti tudi korporacija ne more do živega. :twisted:

Garantirano lahko panele vrneš na osnovi stvarne napake. Preberi si zakon in svoje pravice. Malce jih prestrašiš s citiranjem zakonov in poveš, da imaš prijatelja na elektrofaksu, ki bo dal strokovno izjavo glede porabe IR panelov, in sem 100%, da bodo vzeli panel nazaj. Wink

Samo s paneli druge znamke ne bo poraba nič nižja, če te to ne moti, pusti stvar stat in se ne sekiraj.
Vermont Napisal:Ne razumem, zakaj mi zdaj očitaš, da me kao sosedje grejejo? Saj jaz pa njih.

IR paneli imajo morda res prednost medsosedsekga ogravanja :?

Od 6:30 pa do 16:30 so IR paneli izklopljeni in sosedovih 22° iz 5 sten (zg. in sp. ter 3 stene) v bloku greje stanovanje na verjetno sprejemljivih 18 čeprav ni nikogar doma.
Ko prideš domov se štarta IR, ki verjetno res hitro segreva. Pustiš vklopljenega v kuhinji, dnevni in kopalnici do 22:00. Preko noči pa se greje samo spalnica in otroška če je sploh potreba.

Zadeva ima svojo kalkulacijo če živiš v bloku s penzionisti, ki namesto tebe plačujejo toplovodno ogrevanje in grejejo tvoje stanovanje ko imaš ti izlopljen IR.

Če pa bi vsi imeli IR priklopljen samo popoldne bi bila pa to beda. :roll:
1 ... 19 20 21 22 23 ... 32 Pojdi na stran 
Iskanje po temi