Objave: 6427
Teme: 22
Ocena:
0
@Vermont: kot sem napisal. Sedaj imam ta panel samo začasno, da je v kopalnici sploh toplo. Zato je samo prislonjen ob steno.
(In res je, usmerjen je direkt proti vratom savne... v savni pa je kakšnih 11 ali 12 stopinj. Savna je velika približno 4m2, torej več kot polovico kopalnice in je jasno, da tudi od tam prihaja hlad.)
Moj panel pridejo zmontirat na strop 19.ali 20.decembra.
Bom(o) videli, kaj bo potem....
Objave: 1198
Teme: 14
Ocena:
6
Medo9, razen tega, da boš imel toplejše ploščice na tleh in ostale predmete pod panelom, ne pričakuj razlike, sploh pa ne v porabi.
Ocena:
0
Poskušal bom izvrtati od prodajalca razloge, zakaj njegov toplotni izračun ne drži ;-)
Morda bo rekel, da je razlog savna in steklena vrata.
OK, pa dajmo še od savne 4m2 zraven v izračun, torej naj bi panel deloval 12 ur in ne samo 6.
12 ur *420kw = 5kwh dnevno... jaz jih pa trenutno kurim 9.
Objave: 12051
Teme: 16
Ocena:
27
Glede na to da se IR montirajo kot sliko, tudi na steno, ne samo na strop, argument s oddaljenostjo in podobno odpade. Če bi segreval savno (skozi vrata) potem bi savno segreval. Tako pa jo praktično nič ne ogreva (11stopinj)

Toplota pa se s razdaljo nič ne "razgubi" ampak se samo širi kot ogrevanja. Torej je energijski pridobitek popolnoma enak, če segrevaš 1m2 površino ali pa 15m2 površino.
Mene bolj zanima medo, glede na to da se naj bi zrak pri IR manj segrel, kje imaš termometer? Ga segreva zrak ali IR direkt? "Počutje" je zate verjetno enako, glede na to da si imel že prej podobno ogrevanje...
"Ko bom velik, bom malo manj majhen"
Ocena:
6
Zelo dobra opazka, firefly. Iz istega razloga se temperatura zraka meri v senci in ne na soncu, da dobiš pravi podatek. Sem tudi sam opazil, sicer pod IR grelci na gostilniških vrtovih, da zelo lepo segrejejo predmete, ki so pod njimi. Zato ni izključeno, da tudi paneli direktno segrevajo termometer in tako le-ta ne kaže povsem pravilne temperature zraka v prostoru.
Ocena:
0
Termometer je pritrjen na steno dovolj stran, da ga IR ne more ogrevati, niti na njega ne sije direktno.
V bistvu sta dva termometra.
En je na daljincu Thermaray in ta je dovolj stran.
Drugi pa je na višini slabih 2m, v vtičnici kamor je vključen Redwell. Pokaže pa cca 2 stopinji več, kot thermaray. Koliko na to vpliva panel, ki je položen ob drugo steno spodaj, koliko pa višina pa ne bi znal oceniti. Prav tako ne vem, koliko kažeta različno.
Ko sem govoril o temperaturi 24 stopinj, sem se skliceval na Thermaray, ker sem vajen teh 24 stopinj in ker je ta termostat vseskozi na istem mestu.
Redwellov je nastavljen na 26.
Glede savne je pa tako. Nekaj zagotovo vplivajo steklena vrata.
Koliko pa ne vem. Pa recimo, da teh vrat ni in da je kopalnica velika 11m2, torej skoraj 1x več, kot je bil delan izračun.
Če so naračunali 6 urno delovanje 420w panela, evo dajem 12 ur, kar je 5kwh.
Ampak to je še vedno precej manj, kot porabim sedaj.
Zato pravim, da jim ti izračuni šepajo. ;-)
V mojem primeru so vzeli 25w/m3... ima kdo podatek, koliko je to realno?
Zdaj bi lahko šel iskat tiste študije, koliko wattov na kubik so tam naračunali...
Ocena:
6
Ne se preveč obremenjevati s tem, medo9. Če ti po načinu delovanja IR paneli ustrezajo in se ti poraba ne zdi previsoka, je brez veze doktorat delat iz tega. Če bi pa hotel panel na podlagi zavajajočih podatkov prodajalca vrniti in dobiti denar nazaj, sem ti pa že rekel, da imaš za to vse pravne možnosti.
Ocena:
0
Dvomim, da je to izvedljivo.
Pri nas trajajo sodni postopki predolgo in sodišče bi lahko imenovalo sodnega izvedenca, ki bi dokazoval eno, druga stran bi oporekala z drugim sodnim izvedencem.... sodišče pa naj potem presodi?
Poleg tega pa je prodajalec po mojem zavarovan s tem, ko napiše, da je poraba odvisna od regije, kraja in povprečnih temperatur itd...
Ocena:
0
To že, vendar bi sodni postopek trajal leta in leta, mi jemal čas, denar in živce...
Kot sem rekel: nisem kupil IR zaradi obljub o nizki porabi.
Mi je pa žal, da nisem vzel Sunjoy, ker Ekosen d.o.o. daje garancijo na svoje izračune in zadovoljstvo stranke.
Lahko sicer vprašam prodajalca, če vzame panel nazaj in vrne denar, vendar že vem, kakšen bo odgovor.